Zobacz pełną wersję : [Focus MK1] moduł komfortu a centralny zamek


madoxxx
17-09-2010, 18:09
Witam,

Jestem świeży na forum. Niedawno stałem się właścicielem Forda Focusa 2000r. 1,6 benz. kombi.
Samochód został zakupiony niedawno tylko z jednym kluczykiem - płaski bez funkcji zdalnego radiowego otwierania drzwi pilotem.
Samochód posiada centralny zamek we wszystkich drzwiach otwierany wyłącznie z zamka w drzwiach.

Zatęskniłem jednak za zdalnym sterowaniem i ostatnio zdemontowałem schowek za którym znajduje się sterownik zamka centralnego - okazało się, że nie ma sterowania radiowego - jego oznaczenie to 98 AG 15K600 AB CL (różowa naklejka jedno wejście na kostkę).

Dokupiłem moduł komfortu o oznaczeniu 98 AG 15K600 DE CL RF (5WK4 8682 433,92 MHz 5WK4 8823) - wpiąłem dwie kostki zieloną i niebieską wszystko zgodnie z instrukcją.

Pytanie moje dotyczy zestrojenia modułu z kluczykiem. Co oznaczają symbole z modułu który założyłem czyli CL RF. Jakie oznaczenie powinien mieć pilot zdalnego sterowania żeby współgrał z modułem (radiowy czy na podczerwień). Posiadam pilota od mondeo z oznaczeniem SIEMENS 433,92 MHz 5WK4 725/5WK4 8686 i niestety pomimo wykonywania wszystkich czynności zgodnie z instrukcją programowania kluczyka, nie daje się zaprogramować (sygnał dźwiękowy centralki jest po przekręceniu stacyjki z poziomu 0-II x 4 ale dalej cisza).



Z góry dziękuję za odpowiedź.

KUSTO
17-09-2010, 21:11
własnie sam chciałbym wiedzieć jak to jest z tym modułem komfortu sam bym w swojej foczce podmienił tylko nie wiem jak to sie zachowa, tyle ze ja mam 3 kluczyki do auta ale nie działa mi otwieranie bagaznika i nie mrugają kierunki tylko centralny zamyka i otwiera jak coś sie dowiesz daj znać

Idzix
17-09-2010, 23:47
odnośnie modułu komfortu ostatnio się o nim dowiedziałem :shock: co za jego pomocą mogę ustawić ?? i jak to ustawić wyłącznie po przez połączenie z komputerem ?? jeśli tak to jaki interfejs jest mi potrzebny ELM??

moons
18-09-2010, 11:56
madoxxx, nie wiem jaki kupiłeś kluczyk ale powinieneś kupić coś takiego
http://moto.allegro.pl/kluczyk-surowka-ford-focus-i-mondeo-mkiii-i1196725917.html
do tego pilota może być z używanego kluczyka, ale możesz też nowy np. taki używany:
http://moto.allegro.pl/kluczyk-ford-mondeo-focus-i1232355613.html
z używanego po prostu wywalasz grot bo do niczego więcej Ci nie będzie potrzebny.
Idziesz ze świeżą surówką do jakiegoś warsztatu gdzie dorabiają klucze i docinasz nowy grot do swojego kluczyka. Składasz pilota i grot do kupy i już masz nowy kluczyk teraz najtrudniejsze to uruchomić go żeby działał w aucie. Pilot jest oczywiście radiowy.
Pierwsze to immo. I tutaj masz ogromny problem bo jeśli masz tylko jeden kluczyk to nie zrobisz tego sam. Masz trzy wyjścia.
1. wyjąć pastylkę immo ze starego klucza i przełożyć do nowego. W zwykłym kluczu immo jest pod tą kolorową klapką czerwoną albo niebieską a w pilocie łatwo znaleźć bo jak rozłożysz taki pilot to widać szklaną pastylkę immo.
2. pójść z dwoma kluczykami do jakiegoś magika od kluczy i skopiować kod immo z Twojego jedynego kluczyka do nowego. Nie polecam bo potem może immo w aucie wariować.
3. niestety udać się do ASO i dopisać przez komputer nowy kluczyk do immo w aucie. Polecam, tanio nie wyjdzie ale będziesz już miał dwa oryginalne klucze.
Natomiast pilota powinieneś sam zaprogramować.
Najlepiej oryginalnym kluczykiem przekręcasz 4 wciągu 6 sekund z 0 do II. Powinien odezwać się dźwięk, w ciągu 10 sekund naciskasz obojętnie jaki przycisk na pilocie, powinien znowu się odezwać dźwięk i po sprawie. Żeby zakończyć programowanie znowu kluczyk przekręcasz do II albo czekasz chyba 20 sekund.
Idzix, w Foce nic komputerem nie przestawisz a tym bardziej takim którym sam się podłączysz, sam co najwyżej jeśli już to odczytasz błędy i to raczej ciężko idzie. Niestety do Forda to tylko oryginalny WDS a ten tylko w ASO.
Pozdrawiam

Idzix
18-09-2010, 19:32
Niestety do Forda to tylko oryginalny WDS a ten tylko w ASO. cholera jasna wiem że mam na pewno jakiś błąd tylko co to jest cholera go wie trzeba bedzie 50zł za podłączenie i rozpoznanie + kasowanie się wykosztować ;/ siet co do WDS (http://allegro.pl/komputer-diagnostyczny-wds-ford-i1234379665.html) Szok

moons
18-09-2010, 20:41
Ale niektóre kody błędów możesz odczytać nawet w trybie serwisowym licznika. Poszukaj na forum. Zresztą żeby odczytać wystarczy też jakiś elektryk samochodowy który ma jakiś uniwersal. Sam tak robiłem, dostałem wydruk z kodami, potem internet i już wiedziałem co jest grane. Z odczytem nie jest jakiś straszny problem. Dużo gorzej już z kasowaniem i grzebaniem w aucie.
Pozdrawiam

Rafał A.(antek)
21-09-2010, 07:55
Niestety do Forda to tylko oryginalny WDS a ten tylko w ASO. NIe tylko w ASO :) Ja np mam taki u siebie.

Idzix
21-09-2010, 17:44
Ale niektóre kody błędów możesz odczytać nawet w trybie serwisowym licznika moons wiem tylko te błędy są wyświetlane po pozycji DTC ??? nie mam nic mam prawidłową kolejność tak jak na forum wymienione po tym DTC mam prędkość chyba :) wcześniej gdy był stożek to był jakiś P0 coś tam