Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] kontrolka ABS zapala się w momencie rozruchu silnika


mk1wawa
05-09-2011, 22:23
witam, kontrolka ABS zapala się w momencie rozruchu silnika a po uruchomieniu silnika gaśnie ? jedyny pomysł, który otrzymałem od elektryka to słaby akumulator ale naładowałem i nic się nie zminiło.

walek77
06-09-2011, 07:41
Nic złego się nie dzieje, tak właśnie ma być-kontrolka układu ABS gaśnie w momencie uruchomienia silnika,czasem gaśnie trochę wcześniej ale nie ma to większego znaczenia.
Moduł ABS diagnozuje działanie poszczególnych elementów układu,zazwyczaj trwa to dobre kilka sekund a lampka gaśnie dopiero w momencie uruchamiania lub po uruchomieniu silnika. W moim Focusie też gaśnie dopiero po uruchomieniu silnika.
Moim zdaniem nie ma powodów do obaw. ;)

Vosh
06-09-2011, 09:12
Nie chodzi o słaby akumulator tylko o zbyt duży spadek napięcia podczas rozruchu. Trop raczej właściwy - to typowe objawy przy początkach problemów z akumulatorem. Ja dwa sezony wytrzymałem w takim stanie ;) Po wymianie akumulatora wszystko wróciło do normy. I nie słuchaj, że tak ma być...

ArturZS
06-09-2011, 18:35
Nie chodzi o słaby akumulator tylko o zbyt duży spadek napięcia podczas rozruchu. Trop raczej właściwy - to typowe objawy przy początkach problemów z akumulatorem. Ja dwa sezony wytrzymałem w takim stanie ;) Po wymianie akumulatora wszystko wróciło do normy. I nie słuchaj, że tak ma być...


u mnie to samo po wymianie gitarka:lol:

Bourne
07-09-2011, 13:31
kontrolka ABS zapala się w momencie rozruchu silnika a po uruchomieniu silnika gaśnie ? j

Tak ma być
To jest standardowy tryb testowanie układu
Każdy focus tak ma
Zdarza się że w niektórych focach gaśnie od razu

cezarg1410
07-09-2011, 17:31
Mam w domu 3 auta i w dwóch siedzą nowe akumulatory.
We wszystkich trzech kontrolka od ABSu zapala się przy starcie silnika mimo że po przekręceniu zaplonu jeszcze przed kręceniem rozrusznikiem gaśnie ona.

walek77
07-09-2011, 21:44
Nie chodzi o słaby akumulator tylko o zbyt duży spadek napięcia podczas rozruchu. Trop raczej właściwy - to typowe objawy przy początkach problemów z akumulatorem. Ja dwa sezony wytrzymałem w takim stanie ;) Po wymianie akumulatora wszystko wróciło do normy. I nie słuchaj, że tak ma być...

Niestety nie mogę się z Tobą zgodzić, stan akumulatora oraz jego naładowanie nie mają nic wspólnego z gaśnięciem lub nie gaśnięciem kontrolki układu ABS.

Dodam że w swoim Focusie także mam nowy akumulator, ale sprawa nie dotyczy tylko Focusa. Mogę podać kilka przykładów innych aut w których sterownik ABS zachowuje się w ten sam sposób - wyłączając kontrolkę dopiero po uruchomieniu silnika. Jak pisałem wcześniej jest to związane z diagnozowaniem przez moduł poprawnego działania całości układu ABS.

Vosh
08-09-2011, 13:52
Test jest robiony po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon a nie przy kręceniu rozrusznikiem. Ale u Was pewnie jest inaczej a ja mam popsute auto ;)

@mk1wawa
Sprawdź jeszcze, czy przy rozruchu nie "błyskają" Ci przednie światła. Jeśli tak, to na 100% wymiana akumulatora.

mk1wawa
05-02-2012, 12:36
Światła nie błyskają przy rozruchu, dodam tylko że wcześniej tak nie było, czyli kontrolka zapalała się po przekręceniu kluczyka i gasła a nie jak jest obecnie przy rozruchu. Spróbuję z przełożeniem innego akumulatora na chwile i dam znać czy problem został rozwiązany. Dzięki za wszystkie porady. pozdrawiam

Bourne
05-02-2012, 14:10
Nie wiem czego wy się dopatrujecie z tą kontrolką
Zapalanie się kontrolki podczas rozruch informuje tylko o prawidłowym działaniu ABSu i testowaniu się całego układu tzn. sterownika

To jest normalny objaw i nie ma się do czego przyczepić
TAK MA BYĆ

mk1wawa
05-02-2012, 15:45
Wcześniej zapalała się raz i gasła a teraz zapala się dwa razy, po przekręceniu kluczyka raz i gaśnie i drugi raz w momencie rozruchu i gaśnie.

do Bourne: z twojej odpowiedzi wynika, że układ testowany jest w moim samochodzie dwukrotnie ??? wg mnie to nie jest prawidłowy objaw testowania układu ponieważ wcześniej tak nie było. pzdr

Voxal
05-02-2012, 18:04
Dwie sprawy, po przekręceniu kluczyka na zapłon kontrolki świeca po czym gasną, przy próbie rozruchu w mojej foce zapalała się kontrolka abs'u oraz btcs'u co było związane ze spadkiem napięcia, nie od dziś wiadomo ze Abs jest wrażliwy na takie rzeczy, miałem vectre b w której posypał się regulator napięcia, sterownik abs'u dostał za dużo woltów i kontrolka świeciła się a sam układ nie działał aż do ich wykasowania przez interfejs diagnostyczny mimo naprawy altka.
Wracajac do Forda to wymianie akumulatora na nowy objaw zniknął.

walek77
15-02-2012, 20:39
Nie szukajcie dziury w całym,bo naprawdę tak ma być. Zagłębiając się w budowę układów ABS ATE produkowanych przez firmę Teves (takich jak zastosowany w Focusie) można stwierdzić, że zaświecanie się kontrolki ABS podczas rozruchu jest rzeczą normalną wynikającą z budowy tego typu układów.
Gdy zapłon jest włączony, lampka kontrolna ABS zaświeca się na kilka sekund niezbędnych,aby elektroniczny zespół sterujący dokonał kontroli obwodu elektrycznego i obwodu hydraulicznego. Jeżeli brak jest uszkodzeń lampka gaśnie.

W fazie rozruchu samochodu lampka kontrolna ABS się zaświeca, gdyż w tej fazie elektroniczny zespół sterujący nie jest zasilany przez przekaźniki i nie działa przepięciowy układ zabezpieczający. Po dwóch sekundach od chwili rozruchu samochodu lampka gaśnie.

mk1wawa
15-02-2012, 21:55
dziękuję i pozdrawiam:one:

skw82
17-02-2012, 00:52
Jestem pewny, że po wymianie akumulatora wszystko wróci do normy. U mnie przed wymianą akumulatora były podobne objawy.

VoyTasS
17-02-2012, 07:56
To nie są żadne objawy. Normalne działanie kontrolki.

Kamil33
17-02-2012, 08:11
1000% prawda sam to przerabiałem dwa lata, teraz po wymianie akumulatora wszystko jest ok i nic się nie zapala.

marco1980
18-02-2012, 21:54
U mnie w aucie jest różnie. Jak przekręcę kluczyk i szybko odpalę, zanim jeszcze kontrolka nie zgaśnie, to nie zapali się drugi raz. Jeśli poczekam do zgaśnięcia, to przy zapłonie na 0,5 sekundy zapali się ponownie. Akumulator sprawny na 100%.

tomamaj
13-03-2012, 17:32
Mam to samo.Jeszcze dwa miesiące temu kontrolka raz się zapalała a teraz już dwa razy. Trochę się wkurzyłem bo akumulator mam w miarę świeży (ma rok) i kręci jak szalony więc przez kontrolkę nie będę go przecież wymieniał. Ale przynajmniej wiem w czym jest problem. Pozdro.

fxgold
13-03-2012, 18:26
to czyli ja mam aku do wymiany, bo opisane objawy mam dziennie. powiem tylko tyle że aku mam nowe, no chyba że od grudnia zeszłego roku już się zestarzał?
gośc wam wytlumaczyl co i jak jest zbudowane, ale wszyscy tłuką swoje.
a czy przy rozruchu przestaje grać radio? pewnie tak, bo układ podczas rozruchu odcina wszystkie odbiorniki prądu i cały prąd leci na rozrusznik.
wyciągnijcie bezpiecznik z abs-u, pewnie sie zaświci bo nie będzie mial napięcia. podczas rozwuchu tez jest odcinane napięcie, żeby nie było strat prau
wyjaśnione?
mam nadzieje, ale osły niech dalej wymieniaja akumulatory

korek007
14-03-2012, 08:19
...dwa miesiące temu kontrolka raz się zapalała a teraz już dwa razy......
Witam
Ja zauwazyłem, że podczas większych mrozów kontrolka ABS zapalała się drugi raz w momencie rozruchu. Jak nie ma mrozów, to zapala sie tylko raz po włączeniu stacyjki i gaśnie.

AdrianTDDI
29-01-2013, 10:52
Witam.
Ja z koleji mam problem z ciagle swiecaca lampka abs-u a na dodatek wyswietlacz przebiegu dziennego i ogolnego zaczyna swirowac - jakby podowojne wyswietlanie , mozna odczytac przebieg ale dosc wyraznie widac ze chce wyswietlas 888888
co moze byc tego przyczyna?
Zegary do wymiany?
focus 2004 tddi

yarosyaros
29-01-2013, 13:58
U mnie jest nowy aku i podczas kręcenia pali się kontrolka

rafaldrozdz
29-01-2013, 14:06
Tą kontrolką bym się przejmował gdyby świeciła podczas jazdy

kmlwrobel
29-01-2013, 15:12
u mnie im zimniej tym dlużej się świeci gdy jest cieplej objaw znika więc moim zdaniem temperatura jest temu winna a nie akumulatory

K!S!3L
29-01-2013, 16:51
u mnie jak jest zimno to zapala się kontrolka abs, układu hamulcowego i check na około 2-3s po uruchomieniu jak jest ciepło to jest ok.

mario704
29-01-2013, 18:12
Witam.
Ja z koleji mam problem z ciagle swiecaca lampka abs-u a na dodatek wyswietlacz przebiegu dziennego i ogolnego zaczyna swirowac - jakby podowojne wyswietlanie , mozna odczytac przebieg ale dosc wyraznie widac ze chce wyswietlas 888888
co moze byc tego przyczyna?
Zegary do wymiany?
focus 2004 tddi

Jasne wymień odrazu pół auta;)
Mase sprawdź za świrowanko najczęściej ona odpowiada

maciobyk
29-01-2013, 20:34
Zimno jest i tak reagują kontrolki. Nie tylko u ciebie takie rzeczy :)

AdrianTDDI
30-01-2013, 02:08
Jasne wymień odrazu pół auta;)
Mase sprawdź za świrowanko najczęściej ona odpowiada

Ok sprawdze

Zimno jest i tak reagują kontrolki. Nie tylko u ciebie takie rzeczy :)

Ja w Uk przebywam aktualnie i dzisiaj mialem +13 wiec raczej nie chodzi o temp. :)



Przelece jutro "mase" jakims druciakiem, jak nie pomoze to smigam do kolegi podmienic licznik na probe

mario704
30-01-2013, 17:45
tak jak pisałem wyżej.Jak masz dyskoteke na lampach i wiele innych cudów to zawsze sprawdzić i przeczyścić mase bo to nic nie kosztuje a może być rozwiązaniem problemu :)

Kamils37
31-01-2013, 17:43
Co Wy tworzycie? :)
U mnie nowy AKU i przed jak i po wymianie lampka ABS zapala się dwukrotnie, ABS działa poprawnie, żadnych błędów ni ma, w Essim też mi się dwa razy zapalała, tak ma być, gdy jest aku na wymarciu to robiony jest test zegarów
Pozdrawiam

korek007
31-01-2013, 18:54
...U mnie nowy AKU i przed jak i po wymianie lampka ABS zapala się dwukrotnie...
No u mnie też zapala się drugi raz, gdy rozrusznik kręci. Ale tylko wtedy, gdy jest wilgotno lub zimno. Latem (ciepło i sucho) nie.

Kamils37
31-01-2013, 19:15
Ale tylko wtedy, gdy jest wilgotno lub zimno.

Tego nawet nie sprawdzałem, ale wiem że teraz gdy jest zima to mi 2 razy się zapala :)
Poczekamy zobaczymy

jarhel74
31-01-2013, 20:59
U mnie jest tak, jak pisze korek007. Tylko o co ten spór, skoro kontrolka gaśnie, ABS działa, a system nie zgłasza żadnych błędów.

AdrianTDDI
01-02-2013, 12:23
tak jak pisałem wyżej.Jak masz dyskoteke na lampach i wiele innych cudów to zawsze sprawdzić i przeczyścić mase bo to nic nie kosztuje a może być rozwiązaniem problemu :)

Przeczyscilem mase - nic, zdjalem zegary (byl nalot na sciezkach, przeczyscilem) wyswietlacz przebiegu zaczal funkcjonowac poprawnie.
Kontrolka ABS-u nadal swieci.
Odpalam auto - swieci, ruszam kawalek do przodu na chwile gasnie i potem znowu swieci.
Co za czort?
Zdjalem dzisiaj kola i z przodu poprzedni wlasciciel musial wymienic czujnik abs-u bo widze ze jest calkiem nowy, moze nie skasowal bledu z kompa i dlatego mi to teraz swieci??

fxgold
03-02-2013, 09:54
Przeczyscilem mase - nic, zdjalem zegary (byl nalot na sciezkach, przeczyscilem) wyswietlacz przebiegu zaczal funkcjonowac poprawnie.
Kontrolka ABS-u nadal swieci.
Odpalam auto - swieci, ruszam kawalek do przodu na chwile gasnie i potem znowu swieci.
Co za czort?
Zdjalem dzisiaj kola i z przodu poprzedni wlasciciel musial wymienic czujnik abs-u bo widze ze jest calkiem nowy, moze nie skasowal bledu z kompa i dlatego mi to teraz swieci??

kolego posprawdzaj wszystkie wtyczki w nadkolach, u żony był problem z 3 czujnikami. okazało się że po kilku latach wtyczki przestały być hermetyczne. i miała dokładnie to samo. rano start, ABS gaśnie, ruszyła i jak było wilgotno to za pare metrów ABS wywalało na deske. okazało się że podczas jazdy z kół dostawała się woda do wtyczek i robiło sie zwarcie. dwie rolki taśmy izolacyjnej i suszarka załatwiły problem na 3 lata.
dzwoniłem w tej sprawie nawet do serwisu i gośc polecił mi tasmę, albo odcięcie wtyczek i polutowanie kabli i dobre zaizolowanie wszystkiego.
do tego posprawdzaj czy kable nigdzie nie ocierają o nadwozie, czy nie są przetarte, sprawdx tez bezpiecznik, czy jakimś cudem nie ma luzów w skrzynce i podczas jazdy nie rozłącza układu, sprawdź ładowanie itd, itp

mlk
04-02-2013, 15:30
Miałem ten sam problem od dwóch lat - ABS migał przy odpalaniu.
Tej zimy zaczęły wariować już wszystkie kontrolki podczas odpalania.
Przyczyna - słaby aku. Po wymianie wszystkie objawy ustały - ABS też. Ustało też mignięcie świateł mijania.

AdrianTDDI
04-02-2013, 19:15
Dzisiaj autko wrocilo z wizyty na komputerze - brak sygnalu z przedniego prawego czujnika abs-u.
Czujnik byl zalozony nowy - dodatkowo sprawdzony na mierniku, mechanik obejrzal dokladnie piaste kola i wypatrzyl gdzies tam opilki metalu.
Lozysko padniete.
Sadze, ze doszlo do zanieczyszczenia jakiegos elem. odpowiedzialnego za nadawanie impulsow czy cos w tym rodzaju dlatego abs zeswirowal.
Wymienie lozysko, przeczyszcze wszystko i dam znac czy rozwiazalem problem.

AdrianTDDI
20-02-2013, 11:32
A więc, po wymianie łożyska na nowe, wyczyszczeniu wszystkiego jak należy problem z ABS-em rozwiązany. Dodam jedynie, że łożysko zdrowo przemielone i pełno syfu - pod postacia opiłków metalu na czujniku było
Pozdrawiam.