Zobacz pełną wersję : [Kuga 2008-2012] Czyszczenie DPF'a


leszek66
01-06-2013, 10:26
Mam zamiar sam wypłukac DPF.Znajomy zrobił to "Kretem" i mówi że wszystko jest ok.Może ktoś zna lepszy sposób omijając serwisy i warsztaty.Czy po ściągnięciu i wypłukaniu DPF'a muszę podpiąc auto pod komputer?

tedi_k
01-06-2013, 21:08
...Czy po ściągnięciu i wypłukaniu DPF'a muszę podpiąc auto pod komputer?

Powinno ustawić się prawidłowe ciśnienie czujnika ciśnienia różnicowego DPF (stosowna procedura serwisowa w komputerze diagnostycznym). Bez tego może nie działać prawidłowo.

janek001
22-06-2013, 22:16
jak poszło czyszczenie , na jakich kosztach się zatrzymało i ile km już zrobione i czy nie przybywa oleju w silniku ?

Gostek_
23-06-2013, 23:48
Mi zrobili czyszczenie i wypalanie chyba za 120 pln, nie opłatało mi się samemu w to bawić. O ile mamy filtr suchy to jeszcze ujdzie samodzielna zabawa ale mokrego bym nie tykał...

QUIET
16-07-2013, 18:00
@up
Jaki filtr masz na myśli? W mojej świeżo kupionej kudze zapaliła się kontrolka check engine. Pojechałem na komputer..okazało się że dpf jest zatkany. Zrobiliśmy przepalanie plus dodatkowo trasa 30 min z obrotami silnika 3tys. Kontrolka znów się zapaliła..i teraz mam dylemat co dalej..

tapatalk@gt-i9100

b@rth
16-07-2013, 21:04
@up
Jaki filtr masz na myśli? W mojej świeżo kupionej kudze zapaliła się kontrolka check engine. Pojechałem na komputer..okazało się że dpf jest zatkany. Zrobiliśmy przepalanie plus dodatkowo trasa 30 min z obrotami silnika 3tys. Kontrolka znów się zapaliła..i teraz mam dylemat co dalej..

tapatalk@gt-i9100

Dokladna diagnostyka...
Kolego u mnie raz winnym byl czujnik polozenia walu korbowego...
... ale innym razem razem winnym byla uwalona wiazka elektryczna...

Gostek_
16-07-2013, 22:47
Dokładnie, u mnie po wymianie oleju zaczęła się palić kontrolka... Tak to już jest, jakby się nie psuły to by poszli z torbami.

QUIET
17-07-2013, 14:13
Tylko jak się zabrać za tą diagnostykę? Dam radę sam? Posiadam interfejs elm327 na układzie stn1110.

tapatalk@gt-i9100

b@rth
17-07-2013, 21:59
Tylko jak się zabrać za tą diagnostykę? Dam radę sam? Posiadam interfejs elm327 na układzie stn1110.

tapatalk@gt-i9100

U mnie skonczylo sie na tym ze oddalem auto do serwisu na poltorej tygodnia, sprawdzali wiazke po wiazce...
Nie wiem, ale mysle ze mozesz nie dac rady sam tego ogarnac...

PJtl
11-07-2014, 11:08
....