Zobacz pełną wersję : [S-MAX] Rozmiar felgi i opony 16"
Witam serdecznie.
Mam Galaxy 2.0 TDCI nowy model. W samochodzie tym zastosowano zupełnie inne rozmiary kół i opon niż w starym modelu. Chcę kupić opony zimowe, więc stwierdziłem że kupię też nowe felgi. Orginalnie mam 17", a chcę na zime kupić 16". Na tabliczkach w słupkach między drzwiami, gdzie ford podaje ciśnienie powietrza w oponach jest wyraźnie napisane że przy kołach 16" powinna być opona 215/60R/16. W salonie w Częstochowie zaproponowano mi opony 205/55R/16. Wydaje mi się że chłopaki proponują mi opony do starego modelu.
Proszę mi powiedzieć czy felga powinna być 16"/6,5 czy może 16"/7 ?
Ewentualnie ta która jest orginalna w nowym Galaxy, czy S-Max jakie ma wymiar 6,5 czy 7 (mowa oczywiście o 16")
No i co z oponami. Czy mam rację że do 16" powinna być 215/60R/16?
Pozdrawiam
Michał
Witaj,
Rownież na aucie mam 225/50/17 , kupiłem za poradą sprzedającego (zaufana osoba która zajmuje się tym od lat i trochę wódki wypiliśmy) feli na zimę 16 " i opony 215/60/16 . Z tym że to S-MAX ... z 205 do Galaxy to chyba przesada !!
Pzdr.
Dopuszczalne będą też opony 215/55/16, nieco wyższe od 205/55/16. W razie czego mam komplet "luźnych" felg :)
http://www.allegro.pl/item310384103_sup ... di_vw.html (http://www.allegro.pl/item310384103_super_felgi_5x112_najtaniej_galaxy_m erc_audi_vw.html)
Pozdrawiam
W S-Maxie na letnich mam 17'' z 225/50.
Na zime kupiłem felgę 7' i opny 215/60/16.
Też mi doradzano 205 - bo łatwiej dostać felgi i opony w tym rozmiarze (ze starszy modeli).
Galax troche waży więc myslę ze lepiej trzymać się zaleceń.
Witam. Osobiście w Titanium mam lato 225/50R17 98W. Po dokładnych przeliczeniach wyszło mi że najbliższe rozmiarem (obwód koła i wysokośc) będą 205/60 R16 i tu wybrałem nośność 96 (710kg na oponę). Myślę ze w zupełności wystarczą a są dużo tańsze.
Pozdrawiam.
Ja rowniez sie zastanawialem jakie felgi mam kupic do mojego S-max. Szukalem, dzwonilem, sprawdzalem i ... informacje jakie zdobylem sa takie:
felga ma miec oznaczenia 6.5J x 16" :ta informacja zawarta jest po prostu w folderze forda (mozna sobie sprawdzic)
dalej jest rozstaw srub: 5x108, potem odsadzenie czyli ET=50 no i otwor centrujacy 63.3mm (tego juz w folderze lub instrukcji sie nie znajdzie, nawet w serwisie nie uzyskacie takich informacji, bo panowie po prostu ich nie maja jak sie okazuje).
Co do opon to powinien byc taki rozmiar : 216/60/16 i to jest zalecany przez producenta (ford) rozmiar.
Wszystkie dane jakie podalem sa takie jak nakazuje sobie producent naszych aut a dotycza oczywiscie felg stalowych. Rozstaw srub oraz ET mozna sprawdzic u szanujacych sie sprzedawcow felg oraz poprzez wyszukanie sobie tzw. kalkulatora felg.
ps.
dodam jeszcze o jednej rzeczy: nakretki ktore trzeba dokupic do felg stalowych, poniewaz te z aluminiowych nie pasuja jak nalezy do felgi stalowej ( i tutaj wazna sprawa : do S-max'a nalezy kupic nakretki na srube 14-tke, nie na dwunastke jak do innych modeli forda)
Pozdrawiam
wojtekjanus 03-12-2008, 11:31 Expres, na stronie głównej Forum, na samym początku jest zamieszczony kalkulator opon, który szybciutko, automatycznie przelicza wymiary opon na średnice i nie tylko. Podane też są możliwe zakresy szerokości opon w odniesieniu do szerokości felgi.
A czy można zamiast felgi z ET=50 zakładać te z ET=52.5 - chyba takie są do Mondeo?
[Q
Myślę ,że przy tak niewielkiej różnicy nie powinno to robic problemu,chociaz głowy uciąć nie dam.
Będą po prostu troche bardziej schowane do wnetrza,chociaż ciekawiej by wyglądało jakby było na odwrót (czyli mniejsze ET) :)
raish7It 27-09-2011, 14:00 Witam,
A czy można zamiast felgi z ET=50 zakładać te z ET=52.5 - chyba takie są do Mondeo?
Podłączam się do pytania... Chcę kupić używane 16'' a najwięcej dostępnych jest właśnie z Mondeo z ET=52.5... Użył ktoś takich w S-MAX?
Pozdrawiam,
Marek.
pisałem tu : http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1705626#post1705626 post #302, że jeżdżę na alusach zdjętych z Mondeo MK3 :one:
[QUO
Nie chce mi sie szukać swojego posta z tamtego watku, wiec dopiszę tylko, że jeżdżę zimą na stalówkach z Mondeo Mk3 g:D
raish7It 29-09-2011, 07:26 OK, dzięki za info. Poczytałem tamten wątek i podsumowanie jest takie że pasują ale nie wszystkie więc trzeba przymierzyć...
Pozdrawiam,
Marek.
darrally 04-10-2011, 17:48 Istotne jest to co zaleca instrukcja obsługi:-) i producent auta:-)
ja mam na zime stalowki 16" z volvo.
Rozmiar jest dokladnie ten sam, tylko logo samochodu jest inne :)
[QUOT
Tak z ciekawości - jakie ET ma felga z Volvo?
[QUOT
na feldze jest napisane:
6,5Jx16
ET 52,5
[
Czyli dokładnie te same parametry co w Fordzie
Slartibartfast 06-10-2011, 17:14 Tak, ale w Mondeo :)
[QU
moze i z mondeo, ale lezya jakby stad bylo :)
moze i z mondeo, ale lezya jakby stad bylo :)
czy do S-maxa napewno pasują z ET 52.5? ma ktoś tak?
Ja przez 2 ostatnie sezony używałem w S-maxie felg stalowych z mojego poprzedniego Mondeo MK4. Felgi pasują idealnie, może nieco ciasno wchodzą na szpilki, ponieważ są one w S-maxie o średnicy 14 mm, a w Mondeo 12 mm. Nic przez 2 sezony niedobrego nie działo się. Oczywiście ASO na takie rozwiązanie krzywiło się, ale oni zawsze chcą klientowi sprzedać swój nowy towar (czytaj felgi).
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=142194
takie są póżniej perypetie jeśli się założy niewłaściwe felgi .
Ja osobiście wiem jak to należy zrobić poprawnie bo jestem narzędziowcem ,więc zrobiłem to na odpowiednim sprzęcie sam . Ale koszty poprawnego rozwiercenia to 200 zł w profesjonalnym zakładzie.( nie mam na myśli tu ręcznej wiertarki ) zresztą żaden wulkanizator nie podejmie się tego bo wie jakie mogą być skutki ,tylko odeśle do jakiegoś zakładu ślusarskiego lub tokarza .
Wiec jeśli kolega uważa że to nic nie szkodzi i zbagatelizuje sprawę ,to będziesz jeszcze (odpukać ) miał okazje- jak cię kiedyś wyprzedzi koło z twojego samochodu.
Co do nakrętek 14 stalowych dedykowanych do felg S-Maxa to sprawdż sobie teraz jak będziesz zmieniał koła na letnie co sie z nimi stało . Chodzi mi o stożek nakrętki który powinien prawidłowo osadzić się w gniezdzie (prawidłowo na 14- a jest 12 gniazdo w Mondeo.Volvo.MK3i wielu innych ) .
Dodatkowo S-Max jest wanem i przewiduje się dla niego felgi stalowe wzmocnione ponieważ jest wyższy i cięższy więc podczas ostrych zakrętów działają na niego inne siły .
To tak jakbyś kupił nowe MADE IN CHINA felgi o których mówią wulkanizatorzy że nie będą ich zakładać bo są wykonane z plasteliny
nakrętki do felg stalowych są takie same jak do alu?
Stożek nakrętki 14 mm wchodzi w ścięcie otworu felgi z otworami 12 mm i ze szpilkami nic się nie dzieje, ponieważ nakrętka mimo wszystko separuje felgę od szpilki. Felgi w żaden sposób nie uszkodziły szpilek. Cały czas mówię o nakrętkach dedykowanych do felg stalowych.
Jeżeli ktoś zastosowałby nakrętki z alufelg które mają zupełnie inny o dużo większej średnicy stożek to prawidłowe zamocowanie jakiejkolwiek felgi stalowej nie jest możliwe i bezpieczne.
Co do wzmocnienia felg do S-maxa w stosunku do Mondeo to pewnie tak jest, ale być może jest to tylko chwyt sprzedawców aby felgi sprzedawać.
Mondeo MK4 jest tylko o kilkadziesiąt kg lżejszy i ma niewiele mniejszą ładowność od S-maxa, a felgi do niego są robione z zapasem obciążeń więc nie popadajmy w skrajności, że nie nadają się do S-maxa zupełnie.
Chciałem zaznaczyć, że jest to wyłącznie mój punkt widzenia i każdy kto stosuje felgi z Mondeo do S-maxa robi to na własną odpowiedzialność.
czyli można na nakrętkach z alu montować stalówki?
czyli można na nakrętkach z alu montować stalówki?
Nie jest to zalecane, ale w ostateczności możesz tak zrobic, chociaż mimo wszystko sugerowałbym do stalówek zakładac jednak nakretki do nich przeznaczone ...
nakretki do nich przeznaczone ...
czyli coś takiego
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Nakretka-do-felgi-stalowej-S-max-Galaxy-FO-77748/2173
?
czyli coś takiego
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Nakretka-do-felgi-stalowej-S-max-Galaxy-FO-77748/2173
?
Dokładnie tak, też kupiłem w tym sklepie stalówki i właśnie te nakrętki.
Moze kogoś zainteresuje kalkulator dobierania opon .
http://www.miata.net/garage/tirecalc.html
:D
Tomii2512 19-03-2012, 20:19 ja mam letnie 225/55 R16 i jezdzi sie rewelacyjnie kleją się szosy
czy ma ktoś zimówki 215/55/16 czy raczej 215/60/16? dodam tylko, że te pierwsze są sporo tańsze...
Zimówek 215/55/16 lepiej nie zakładać. W ciężkim dosyć S-maxie może to grozić uszkodzeniem opony i skrzywieniem felgi na naszych polskich dziurach. Opona o profilu 60 będzie znacznie bezpieczniejsza. Niestety S-max nie obiecywał, że będzie tani w utrzymaniu.
NIUTEK74 25-03-2012, 09:55 czy ma ktoś zimówki 215/55/16
Mam takie drugi sezon i nie narzekam
czy ma ktoś zimówki 215/55/16 czy raczej 215/60/16? ...
Początkowo miałem 205/55R16 (z Mondeo MK3) - szybko się zużyły, chyba nie nadają się do Esia.
Potem miałem 215/60R16 - były dobre.
Teraz mam 215/65R16 na tylnej osi i jestem baaaardzo zadowolony... auto wyższe, znacznie lepiej pokonywało zaśnieżone boczne drogi jakimi zdaża mi się jeździć :)
Niestety S-max nie obiecywał, że będzie tani w utrzymaniu.
co nie oznacza, że trzeba kupować wszystko wg zaleceń producenta i przepłacać
[QUOT
Oczywiście każdy robi ze swoim autem co chce.
Ale w przypadku zaniżenia profilu opony która staje się bardziej podatna na uszkodzenie narażasz siebie i pasażerów na jakieś tam związane z tym niebezpieczeństwo. Sprawdź czy 215/55/16 mają odpowiednią nośność dla ciężkiego załadowanego ludźmi i bagażami S-maxa.
Można robić różne odstępstwa od zaleceń producenta, ale niektóre z nich mogą nieść za sobą spore konsekwencje. Opony kupuje się na 3-4 sezony więc sumaryczna oszczędność ok 400 PLN nie jest chyba tego warta.
A jeszcze jedno, S-max na takich oponach (małych kółkach) będzie śmiesznie wyglądał.
Ale w przypadku zaniżenia profilu opony która staje się bardziej podatna na uszkodzenie narażasz siebie i pasażerów
no to wtedy alufelgi z profilem 50 są jeszcze bardziej niebezpieczne? a co do indeksów nośności nie ma znaczącej różnicy. indeks nośności ponad 700 kg jest i tak już grubo na wyrost...
energo30 26-07-2012, 14:23 oj 50 profil to wcale nie niska felga, 35, 40 ok ale 50 to jeszcze całkiem sporawo.
mój wulkanizator wręcz twierdzi że 45 na zimę też jest b.ok i muszę powiedzieć , że patrząc na styl jazdy mojej połowicy i oponki z profilem 50 to 50 są wystarczające
niemniej trzeba pamiętać też o rozmiarach koła ale na tym forum już to pisano
dodam od siebie, że sprawdziłem ET i do ET 42 powinno wszystko działać jak należy (oczywiście jak nie przesadzicie z profilem, szerokością opony i rozmiarem felgi)
kristof102 24-09-2012, 20:32 Mam pytanie czy ktoś z Was zakładał zimówki w rozmiarze 205/55/R16 91H?
Mam takie z poprzedniego samochodu prawie nowe (kupione nówki rok temu).
Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.
Mam pytanie czy ktoś z Was zakładał zimówki w rozmiarze 205/55/R16 91H?
...
Po pierwsze są zdecydowanie zbyt małe - mają o ponad 3cm mniejszą średnicę, a to bardzo dużo.
Po drugie mają za mały indeks nośności - zalecany do S-Max'a jest indeks 98, a absolutnie minimalny dopuszczalny to 94, a te twoje mają raptem 91.
Gdybyś miał jakakolwiek przygode na tych oponach, to na 99,9% ubezpieczyciel by sie wypiał na Ciebie z pokryciem szkód, bo opony nie spełniały warunków homologacyjnych do twojego auta.
Tak, miałem takie z Mondeo. Jeździło się OK. Tylko te 2 cm niżej był samochód... niestety :(
Nośność 91 to 615kg/koło... U mnie w homologacji zalecane było min. 93.
No i gdzie tu zgodność ?..........więc jakie mają być minimum .
Myślę, że zależy to od wagi auta.
A waga auta zależy od rodzaju silnika, wyposażenia itp.
grzehol3k 09-10-2012, 20:48 Heja, odświeżam wątek. Szukam felg stalowych w do założenia na nie zimowych gum. Na podstawie konfiguratora felg wynika, że powienienem mieć felgi 16'', jednak dzisiaj w serwisie Forda powiedzieli mi, że z numeru VIN (silnik 2.0 TDCi) wynika, że felgi stalowe nie będą pasować do mojego s-maxa - prawdopodobnie za duże obejmy klocków hamulcowych. Proszę o poradę, czy spotkaliście się z takim problemem, czy faktycznie felgi 16'' nie będą pasowały?
NIUTEK74 09-10-2012, 20:54 Gdy kupowałem swojego S-maxa był na 16 z oponami zimowymi, choć po VIN powinny być 17 i latem mam 17 a zimą 16 i niema żadnego problemu
Slartibartfast 09-10-2012, 21:13 Wejdą 16 stalowe ori - jeżdżę na takich już drugą zimę
Przejeździłem dwie zimy na fordowskich 16" stalówkach - jeśli weszły na zaciski od 2.5T to powinny na TDCi wejść spokojnie.
Z numeru VIN pewnie wyszło że z fabryki wyszedł na 17" (masz wersję Titanium?) i stąd stwierdzenie że 16" nie mogą pasować.
BTW S-Max na 16" nie wygląda najlepiej - polecam jakieś duże kołpaki żeby zakryć te baloniaste opony.
... w serwisie Forda powiedzieli mi, że z numeru VIN (silnik 2.0 TDCi) wynika, że felgi stalowe nie będą pasować do mojego s-maxa - prawdopodobnie za duże obejmy klocków hamulcowych. ...
"Fachowcy" z serwisu Forda :diabel2:
Kupując 16-tki trzeba uważać, ale na alufelgi, bo niektóre rzeczywiście potrafią haczyc o zacisk, ale stalówki fordowskie wchodzą bezproblemowo.
Sam uzywałem 16-tek stalowych z Mondeo Mk3 i nie miałem zadnych problemów - oczywiście oprócz tego, że auto wygladało na nich tragicznie ... :mrgreen:
"Fachowcy" z serwisu Forda :diabel2:
...
Sam uzywałem 16-tek stalowych z Mondeo Mk3 i nie miałem zadnych problemów - oczywiście oprócz tego, że auto wygladało na nich tragicznie ... :mrgreen:
Potwierdzam !!! Sam jeździłem i nadal jeżdżę na 16' alusach z Mondeo MKIII - cały czas bezproblemowo:)
Również jeżdżę 2.0 TDCI Titanium, letnie koła 17'', zimowe 16'' na stalówkach Forda, a dokładnie:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Felga-stalowa-6.5-x-16-S-max-Galaxy-1385587-FORD/2562
Felgi kupiłem w tym sklepie w zeszłym roku. Akurat przed zimą była promocja i były sporo tańsze (cena brutto na poziomie zbliżonym do aktualnej netto).
Nie wiem jak wygląda sprawa z zastosowaniem felg z Mondeo. Z tego co widzę część Kolegów pisze, że pasują. Z kolei S-Max/Galaxy mają chyba większą średnicę szpilek i w związku z tym otworów w felgach. Niemniej jednak np. dojazdówka z Mondeo MKIV wchodzi.
Do stalówek przydadzą Ci się jeszcze nakrętki:
Te też pasują
http://allegro.pl/felga-ford-5x108-volvo-s40-v50-c30-s80-v70-xc-i2694457752.html
A 140 zł to nie 225 za jedna sztuke :)
Ja właśnie jestem po zakupie felg stalowych do Maxia. Kupiłem je w Motoricusie po 189 brutto za sztukę. Do tego komplet nakrętek na 71zł.
Moim zdaniem wywalanie 800zeta na stalówki to absurd - za taką kwotę spokojnie znaleźć mozna ładne używane markowe alusy ...
Może i można znaleźć alusy za 800 paczek, ale mogą być krzywe, pospawane. A tutaj na zimę stalówka jak znalazł na polskie dziurawe drogi.
Każdy wydaje swoje pieniądze tak jak uważa za stosowne - ja osobiście nie wywaliłbym nigdy takiej kasy za stalówki (do tego jeszcze minimum kilkadziesiąt złociszy na sensowne "dekielki") na których auto wygląda po prostu fatalnie.
Sam i owszem, używałem stalówek przez 1,5 sezonu, ale tylko dlatego, że miałem takie stalówki w gratisie po ojca Mondku ...
Jak tylko wyjeździłem opony na nich zamontowane, natychmiast przesiadłem się na alu i to o jeden rozmiar wieksze ...
Oczywiście zgodzę się z tobą że samochód fatalnie wygląda na 16 ale zimą jakoś mi to nie przeszkadza. A poza tym trwałość felg stalowych jest większa. Mówię tutaj o dziurach jakie mogą się znajdować pod śniegiem. A później dokupić jedną sztukę felgi alu (używaną) w danym modelu jest na pewno trudniej niż stalową.
MAG: Z jednym stwierdzeniem się zgodzę: "każdy wydaje swoje pieniądze tak jak uważa za stosowne". I tak jak pisze did3 uważam, że lepiej kupić porządne stalówki, niż ryzykować z używanymi alusami.
Wystarczyło mi jedno prostowanie alusów, na których kupiłem auto, po 100 pln/szt. I na 100% były to oryginalne felgi, na których wyjechało z salonu.
Dodam, że mam sąsiada, który jeździ w zimie na 18'' z profilem 40 w Golfie. Wygląda to może i fajnie. Za to komfort jazdy żaden, a do tego dochodzi co roku, po zimie, ekstra opłata za prostowanie.
Podsumowując, TCO wg mnie wychodzi na korzyść stalówek, przy czym przedkładam względy praktyczne nad estetyczne. I chociaż sam letnie koła mam na 17'', nie razi mnie nawet widok S-Maxa na stalówkach 16'' latem ;)
Każdy ma swoje priorytety i swoje "ulubioności"
Ja w swoim aucie nie mogłem znieść już dłużej widoku stalówek (S-Max jest pierwszym od wielu lat autem, w którym miałem zimówki na stalówkach), a jedynym powodem dla którego na letnich kapciach mam jeszcze 17-tki jest to, ze te auto chciałem latem sprzedać (musiałem z przyczyn losowych się z tego wycofac, a miałem już dogadanego kupca) i żal mi było kupować nowe opony (felgi 18" leżą w piwnicy), skoro stare 17-tki są jeszcze OK.
Koledzy,
Ja jestem zdecydowany na zakup opon UNIROYAL MS Plus 66 215/60/R16. Mam felgi stalowe 16" org po fordzie mondeo. Sprawdzałem już czy wejdą - jest ok. Waham się cały czas czy jest zostawiać ze względu na mniejszy otwór na szpilki niż dedykowany do nakrętek do S-maxa. Stożek nakrętki nie bedzie dociskał felgi jak powinien. Czy ktoś już to przerabiał? Można spokojnie jeździć? Rozwiercanie felg nie wchodzi w gre.
Ten F.Mondeo to był MK2, MK3, MK4...????
Przy felgach z MK3 nie ma problemu :)
Przy... MK4... będzie problem...:roll:
A możesz trochę uściślić w czym różnica i problem?
post#2 (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1589660&highlight=szpilki#post1589660)
Post, który podałeś, dotyczy problemu szpilek. Ja mam org fabryczne na sruby 14. Felga była zakladana na piaste i szpilki w celu sprawdzenia czy pasuje. Problem byl tylko z nakretkami bo sa M12. Podsumowując, czy jak zakrece M14 do tej felgi to bedzie to jakis duzy problem przy mniejszych otworach felgi?
Post, dotyczy problemu szpilek. Ja mam org fabryczne na sruby 14. Felga była zakladana na piaste i szpilki w celu sprawdzenia czy pasuje. Problem M12. czy jak zakrece M14 do tej felgi to bedzie to jakis duzy problem przy mniejszych otworach felgi?
Będziesz musiał nawiercić większe stożki pod nakrętkę M-14, ale to nie to samo co oryginalne bo zniknie uwypuklenie otworów które dociska felgę jak podkładka sprężynowa .Z kolei jeśli tylko rozwiercisz lekko otwory żeby weszła felga to nakrętki się pozacinają ponieważ nie mają prowadzenia w stożku .
Jakiś czas temu opowiadał mi wulkanizator jak to pewnego kierowcę AUDI wyprzedziło własne koło , okazało się że poluzowały się nakrętki bo jak potem dokładnie obejrzeli to inny miały stożek otwory i inny nakrętki .Szczęście że tylko to się tak zakończyło .
Singuranga 29-10-2012, 08:18 Witam! Podpowiedzcie mi jakie stalówki mojego C-Max 2.0 TDCi? Chodzi mi przede wszystkim o parametry felgi (chcę na zimę 16" więc jaka szerokość, ET i średnica otworu, rozstaw śrub)?
Byłem w ASO Forda w Elblągu ale tam tacy fachowcy pracują że najpierw mi powiedzieli że mogą być 15" do silnika 2.0 a na pytania o parametry felgi było tylko: yyyyyyyyy to ja spytam kolegi - a kolega: yyyyyyyyyyy nie wiem.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
dikileiden 29-10-2012, 08:41 http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Felga-stalowa-6.5-J-x-16-Mondeo-Focus-C-max-Kuga-FORD/2574
michal-michal 04-11-2012, 22:43 Podepnę się do tematu i zapytam:mam felgi 18 8J ET 55 na zimę mam upatrzone alusy 16 7J ET 45.Moje pytanie czy takie ET będzie pasowało do mojego s-maxa?
Będzie pasować - zewnętrzna płaszczyzna felgi będzie prawie identycznie ustawiona jak w tych twoich letnich (różnica jakieś 2-3mm)
michał71 05-11-2012, 12:16 Witam
Mam podobny dylemat jak kolega "odpadek"
Również posiadam orginalne alufelgi 16" z MKIII oraz komplet nakrętek do nich M12. (pozostały po mondeo MK III)
Moje pytanie: Czy istnieje możliwość przegwintowania nakrętek M12 na M14, czy ktoś to praktykował, czy będą pasowały i czy będzie to bezpieczne.
pozdrawiam
michał
No dobra to które kupic do s- maxa z 2007 r?
http://moto.allegro.pl/felgi-volvo-ford-6-5jx16-et50-5x108-mondeo-s-max-i2860638977.html
http://moto.allegro.pl/c-max-s-max-mondeo-focus-volvo-5x108-oryginal-i2856151963.html
Bump: i jakie nakretki M14x1.5 ?
Na te z oponami udzielają gwarancji więc w razie czego możesz zwrócić i oni pokryją koszty odesłania , tak jest w przypadku wadliwego towaru ...pamiętaj .
Żaden z nich nie wspomniał o średnicy otworów na szpilki , musisz wiedzieć że S-Max ma szpilki 14mm. a Mondeo czy C-Max 12mm.
michał71 11-12-2012, 16:53 Na te z oponami udzielają gwarancji więc w razie czego możesz zwrócić i oni pokryją koszty odesłania , tak jest w przypadku wadliwego towaru ...pamiętaj .
Żaden z nich nie wspomniał o średnicy otworów na szpilki , musisz wiedzieć że S-Max ma szpilki 16mm. a Mondeo czy C-Max 12mm.
szpilki 16mm czy 14mm? :-)
pozdrawiam
Ale lepiej kupic ET50 czy ET 52,5 ?
A i co z tymi nakrętkami mają byc M14?
215/60/16 98H XL ET50 6,5J 5x108 63,3
To są książkowe wymiary opony i felgi do S-Maxa. Nakrętki oczywiście M14.
Czyli o ile srednica otworów na szpilki jest 14 mm to te beda pasowały ?
http://moto.allegro.pl/felgi-volvo-ford-6-5jx16-et50-5x108-mondeo-s-max-i2860638977.html
Sprzedajacy z tej aukcji odpisał mi ze średnica otworów na szpilki to 13,8 mm.
Więc chyba ok ????
Czyli o ile srednica otworów na szpilki jest 14 mm to te beda pasowały ?
Sprzedajacy z tej aukcji odpisał mi ze średnica otworów na szpilki to 13,8 mm.
Więc chyba ok ???? czyli do szpilek 12mm:p
Więc to nie są do S-MAXa .bo skoro szpilka ma 14mm to otwór musi być większy ok. 15mm , bo nakrętka powinna wejść stożkiem w otwór .
no to lipa szukam dalej
Bump: A jak otwór na szpilke jest 16 mm to ok ?
Bump: dobra a jesli chodzi o nakretki to które lepsze ?
http://moto.allegro.pl/nakretki-ford-s-max-galaxy-14x1-5-szeroki-stozek-i2843306419.html
http://moto.allegro.pl/nakretki-kol-felg-stalowych-ford-s-max-galaxy-i2826073756.html
To które nakrętki lepiej kupić ?
Bump: http://moto.allegro.pl/nakretki-kol-felg-stalowych-ford-s-max-galaxy-i2826073756.html
http://moto.allegro.pl/nakretki-ford-s-max-galaxy-14x1-5-szeroki-stozek-i2843306419.html
http://moto.allegro.pl/nakretki-kol-felg-stalowych-ford-s-max-galaxy-i2826073756.html
Bump: nie wiem czemu ale wystarczy je skopiować i wkleić do wyszukiwarki
Bump: Ten drugi nie chce się pojawić jako link trzeba go skopiować i tyle
Bump: http://moto.allegro.pl/nakretki-ford-s-max-galaxy-14x1-5-szeroki-stozek-i2843306419.html
Ja kupowałem te pierwsze, są dedykowane do felg stalowych. Te ze stożkiem są dedykowane do alufelg, choć można je zakładać też do stalowych.
Dziękuje wszystkim za pomoc mam już komplet :opony ,felgi,wentyle i nakrętki :>
maciekr7 02-01-2013, 20:23 Długo mnie tu nie było i przekopuję się przez różne tematy.
Chodzi o zmianę rozmiaru opony na inny niż podaje producent. Co prawda nie znam się na likwidacji szkód, może jest wśród nas ktoś z ubezpieczeń. Czy w przypadku kolizji jak się ktoś dopatrzy innego rozmiaru opony nie jest to powód do wykręcenia się od pokrycia szkody przez ubezpieczyciela?
Czy w przypadku kolizji jak się ktoś dopatrzy innego rozmiaru opony nie jest to powód do wykręcenia się od pokrycia szkody przez ubezpieczyciela?
Na ten temat dużo jest opinii na forum, że rozmiar musi być taki na jakie samochód posiada homologację. Sam jestem tym zainteresowany ze względu na zmienione felgi ;).
Osobiście (po kolizji) nie spotkałem się by podczas oględzin ubezpieczyciel sprawdzał rozmiar opony i felgi, ale głębokość bieżnika to i owszem :)
Czy w przypadku kolizji jak się ktoś dopatrzy innego rozmiaru opony nie jest to powód do wykręcenia się od pokrycia szkody przez ubezpieczyciela?
Takie samo pytanie zadałem swojej agentce od ubezpieczeń. Ona poprostu odesłała mnie do "ogólnych warunków ubezpieczenia", gdzie nic nie było napisane o potrąceniu wypłaty w przypadku zmiany wielkości opon - felg. Poprostu nie było takiego zapisu. Jednak wspomniała o "weryfikacji pojazdu", czy na dzień szkody "posiadał określone parametry -wymogi spełniające dopuszczenia auta do ruchu". I tutaj wspomniała, że ubezpieczyciel może posiłkować się taką klauzrą. Ale to w skrajnych przypadkach, gdzie ewidentnie dokonano zmin w konstrukcji pojazdu. Ona jeszcze o takiej sytuacji nie słyszała. Szybciej sprawdzany jest kierowca. Coś na wzór, "że kierujący był pod wpływem alkoholu i innych środków odurzających - nie można dokonać wypłaty z polisy".
Niemniej każda sprawa jest indywidulana, więc lepiej popytaj swojego ubezpieczyciela co on na to.
maciekr7 03-01-2013, 18:56 Ja akurat mam felgi i opony zalecane przez producenta, więc nie mam z tym problemu. Tak sobie tylko pomyślałem, że np. Jeśli komuś strzeli opona o mniejszej nośności, to czy nie będzie to podstawa do wykręcenia się od wypłaty odszkodowania.
... Chodzi o zmianę rozmiaru opony na inny niż podaje producent. ...
Jaki konkretnie rozmiar Cie interesuje?
Jeśli oobwód opony będzie zawierał się w granicach +/- 5% obwodu orginalnego vel zalecanego przez producenta, to nikt nie ma prawa Ci niczego zarzucic, no chyba, że opona będzie łysa albo indeks nosności zbyt mały ...
|