Zobacz pełną wersję : Do użytkowników S-MAXa

gercons
09-11-2007, 11:51
Jestem użytkownikiem od 3 miesięcy nowego mondeo. Dziwi mnie stwierdzenie Forda ,że jest to najbardziej zaawansowany technicznie model Forda w historii, gdyż nowe mondeo to spłaszczona wersja S-MAX, a S-MAXz tego co wiem jest już od 2 lat na rynku.

Moje pytanie, Ponieważ materiały użyte do budowy obu tych aut są te same

czy

- siedzenia w S_MAXIE uważacie za wygodne i czy zauważyliście szybkie zużywanie się ich siedzisk ?

- czy to "plastikowe" alumnium konsoli ściera się i rysuje z czasem?

-jak oceniacia jakość wykonania wnętrza i spasowanie plastików ?

w Mondeo jest to tragiczne

Killing_joke
09-11-2007, 20:25
No ja bylem 6 razy na jazdach i mondeo i s-maxem, zanim zdecydowalem sie ktory kupic. Mondeo ladnie z zewnatrz wyglada, ale w srodku nie jest funkcjonalny... Do tego schowek podreczny to zenada... Za cene tych aut kazdy zdaje sobie sprawe ze cos kosztem czegos. Auta maja dobre wlasciwosci jezdne, jest troche technologi, ale plastiki sa slabej jakosci jak i glosniki... Ale schowek mondeo to przegiecie. Wybralem s-maxa bo przynajmniej jakos to w srodku wyglada, a jako ze czesto podrozuje i woze sporo rzeczy w aucie (np wyjazdy wspinaczkowe, laptop itp) jego wnetrze mi odpowiada.

esmaks
09-11-2007, 21:14
Byłem użytkownikiem poprzedniego modelu mondeo. Jak pokazał się nowy model pojechałem do salonu z zamiarem zakupu nowego mondeo. Jednak po namyśle i rozmowie z zaufanym sprzedawcą doszedłem do wniosku że jak każdy samochód i to mondeo musi przejść choroby wieku dziecięcego. Oferta cenowa na S-maxa byla tak atrakcyjna że zdecydowałem się bez wahania!
Co do siedzeń to ja mam wersję S-maxa z profilowanymi siedzeniami. Nie miałem jeszcze okazji testować ich na przynajmnie 500km, ale myślę że będzie ok bo sprawiają wrażenie dopasowanych (przesadna wygoda siedzeń też nie jest wskazana).
W droższych wersjach mondeo i s-maxa nie ma plastikowych dodatków tylko polerowane aluminium, uważam że faktycznie mogli sobie darować ten plastik. Jednak to nie jest powód do zmartwień, auta mają naprawdę wiele istotniejszych zalet (są duże, bezpieczne, praktyczne i chyba nie najdroższe).
Jakość wykonania w poprzednim modelu była ok, myślę że tu bedzie równie dobrze, w s-maxie wszystko gra jak należy! Jedynie co mnie denerwuje to czarny kolor wnętrza (126p-czarno, 125p-czarno, polonez-czarno, vw-czarno, skoda-czarno, fiat-czarno itd - troche mnie to znudziło!) Jedynie w focusie miałem jasny popiel tapicerki może to nie jest szczyt szczęścia ale przynajmniej nie czarny:))
Uważam że mondeo IV to bardzo dobra propozycja na rynku. Na dodatek kombi jest bardzo ładne!

gercons
09-11-2007, 22:07
Dzięki za opinię. Widocznie jestem marudą

adriano72
06-02-2008, 23:35
Przejechałem moim S-Maxem 45000km i niestety fabryczne poszycia przednich siedzeń (szara tkanina Platinium X) musiałem wymienić (gwarancja). Były pomarszczone od nowości, ale sądziłem, że to kwestia zafoliowania w fabryce i się rozprostują. Niestety z czasem było coraz gorzej... Co dziwne w tej sytuacji tapicerowanie tylnych siedzeń jest OK. Srebrne, dość prymitywne lakierowanie na konsoli rzeczywiście trochę się rysuje.
Generalnie jednak wykonanie oceniam na przyzwoite, póki co nic nie skrzypi a nowe poszycia foteli wydają się jakby bardziej sprężyste niż poprzednie.

bikej
07-02-2008, 08:50
Wita CIe naczelny krytykant smaxa:]

czy

- siedzenia w S_MAXIE uważacie za wygodne i czy zauważyliście szybkie zużywanie się ich siedzisk ?

Moje po blisko 40tys przebiegu nie wygladaja na uzywane. Ale sa ciasne (pisze o tych pseudo sportowych).
- czy to "plastikowe" alumnium konsoli ściera się i rysuje z czasem?

sciera sie i rysuje. tandeta:]
-jak oceniacia jakość wykonania wnętrza i spasowanie plastików ?

moze mam pecha, ale u mnie tragedia - nieraz o tym pisalem - wszystko trzeszczy, stuka i chrzaka:]

Wczesnie trz lata jezdzilem mondeo, jeszcze wczesniej focusem dizlem i musze powiedziec, ze z masmixa jestem najmniej zadowolony:/

heko
07-02-2008, 09:52
Witam kolegę PECHOWCA MKIV :fcp3

TiM
07-02-2008, 11:53
To jednak zostałeś...
Wyjaśnij więc, po co były te lamenty "żegnajcie koledzy...", "nikt mnie nie lubi..." itd...
Czyżbyś rozpaczliwie potrzebował akceptacji?!? Teraz to już nawet mam wątpliwości czy Ty rzeczywiście masz mondka, ba, czy go wogóle na oczy kiedykolwiek widziałeś!
Dużo szczęścia życzę!

P.S. Jak chcesz teraz uprzykrzac życie użytkownikom S-Maxów to radzę zalogowac się pod nowym nickiem, jako jeden z nich - efekt będzie znacznie lepszy! :fcp8 Tylko jaki masz w tym interes???

GMK
07-02-2008, 16:02
Witam,
Po parunastu tysiacach km moge powiedzieć, że:
- siedzenia jak narazie nie wykazują żadnego zuzycia, co do wygody to chyba kwestia sylwetki kierowcy-dla mnie rewelacja.
Jedyny problem z nimi to niebardzo mogę się dopasować z wysokością do pedałów. Jak wysokość jest OK to odległośc trochę kuleje. Ale to może być wina raczej mojej marudności. Nie wiem jak jest w fotelach z pełną reczną regulacja. U mnie wysokość jest elektryczna a odległość manualnie więc może tu tkwi problem.
- plastikowe panele w środku to trochę kicha, ale co zrobić. Rysuję się trochę ale stwierdziłem, że jak już się całkiem pokaleczy to poprostu polakieruję lub obszyję skórą (przynajmniej kolor będzie można dobrać)
- pozostałe elementy plastikowe są jak na razie prawie OK. Od samego początku miałem problem ze schowkiem na okulary w podsufitce. Skrzypi jak diabli ale to problem wynikajacy ze złego montażu bo idać że jest krzywo złożony.
Większy problem to głośno działające wspomaganie. Wyje moduł elektryczny, z czasem coraz głośniej. Ford rozkłada ręce i twierdzi, że oni nic nie słyszą. Ale to problem podobno tylko 2.0 TDCI.

kicaj
09-02-2008, 16:05
P.S. Jak chcesz teraz uprzykrzac życie użytkownikom S-Maxów to radzę zalogowac się pod nowym nickiem, jako jeden z nich - efekt będzie znacznie lepszy! :fcp8 Tylko jaki masz w tym interes???

moze konkurencja?? hmm... ;)

mario_p
01-04-2008, 16:34
Witam s-maniacy, TiM i Heko, wydaje mi sie ze nie patrzycie na daty kiedy Gercons to pisał, w 2007 wiec jeszcze zanim opuscil nasze skromne progi z wielkim hukiem :fcp29 . Wydaje mi sie ze jednak w(y)kurzylismy Gerconsa - niestety, czasem fajnie sie czytalo jego opowiesci...
Pozdrawiam i wracam na forum mondeo, papa.

heko
02-04-2008, 20:17
On tu jest...czuję to :fcp13

TiM
03-04-2008, 18:50
hmmm... Jak to pisałem to jestem pewien że patrzyłem na datę... :fcp13
Ale, widać, mój błąd. :fcp5