Zobacz pełną wersję : Alternator


Janek_skc
19-02-2008, 06:43
Mam pytanie..Czy jesli bedzie duzy pobór pradu w samochodzie to alternator może wachac obrotami na biegu jałowym? Albo całkowicie zgasic silnik? Może to przypadek ale gdy podglosnie radyjko :fcp2 na biegu jałowym to momentalnie obroty spadna do jakis 600 zacznie skakac silnik i zgaśnie wraz z wzmacniaczem.

bartstep
19-02-2008, 06:58
Alternator jest urzadzeniem indukcyjnym i stawia tym wiekszy opor im wiekszy wydatek pradowy musi wyprodukowac. Tak wiec naturalnym jest, ze po wlaczeniu swiatel, ogrzewanej szyby i innych urzadzen "pradozernych" obroty chwilowo spadna (na sekunde, dwie). Po tym czasie komputer (ew. jesli jest to gaznik to urzadzenia samoregulujace) wyreguluje sklad mieszanki i spowrotem podniesie obroty. Wiec moze to byc wahniecie w dol, a nie utrzymujace sie obroty... no i nie o 200 obr/min... (powiedzmy o 50 obr/min).

Teraz biorac pod uwage wzmacniacz... nie napisales jaki to wzmacniacz, ale mocne wzmacniacze potrzebuja poteznyh ilosci pradu i potrafia byc wielkim obciazeniem dla alternatora. Przy zle dobranych wzmaniaczach bywaly takie usterki, ze samochod po przejechaniu kilkunastu kilometrow nagle gasl, poniewaz wyladowal akumulator, a alternator nie byl w stanie wytworzyc tyle pradu.

Masz albo zbyt mocny wzmacniacz, albo uszkodzony, albo zle podlaczony (kable o zbyt malym przekroju?), a efektem tego jest gwaltowny spadek napiecia w instalacji elektrycznej, co w rezultacie prowadzi do unieruchomienia silnika (slaby prad na cewce... slaba iskra, badz jej brak :( )

Jesli masz dobry sprzet i dobrze podlaczony to bedzie potrzeba zalozenia duzo mocniejszego alternatora.

emilek001
19-02-2008, 10:58
No dokładnie może też być tak że gdzieś robi się zwarcie i wtedy jest ogromny pobór prądu i spadają obroty ,a nawet gaśnie silnik

Pozdrawiam

Janek_skc
19-02-2008, 15:28
Czy jeśli włożę potężniejszy alternator to bede musiał włozyć większy akumulator?Bo z mojego rozumowania to chyba tak. Bo podczas gdy nie bede właczał radia z wzmacniaczem to akumulator oryginalny bedzie zbyt szybko ładowany. Dobrze myśle?? :fcp2 Wzmacniacz nie jest duży 2X300W Ale przewody nie są zbytnio grube. Nie potrafie podac jakie bo brałem jakie miałem pod reka :fcp2 Dowiem sie jakie powinny byc i załoze je.Może coś pomoże. Okaże sie. Ale dzieki za pomoc :fcp29 :fcp29

bartstep
20-02-2008, 06:52
Jestem po konsultacjach ze specami i:
1. musisz zwiekszyc aku i alternator
2. kable zasilajace musza miec przekroj minimum 4mm2
3. wzmacniacz jest za duzy (to opinia fachmanow)

Pytanie od fachowcow:
1. podaj typ i moc glosnikow.