Zobacz pełną wersję : Coś zabiera prąd - RADIO???


tuptus102
04-03-2008, 19:38
Witajcie
Mam taki problem, że coś zabiera mi prąd od momentu ... zapomniałem wyłączyć lampkę wewnętrzną i ona rozładowała mi akumulator CAŁKOWICIE - naładowałem i od tego momentu mam problemy ... jak jeżdżę to jest OK, jakoś sie sam akumulator ładuje, ale jak tylko postoi 2-3 dni - to już nie odpalę :/ Czytałem na forum, żeby sprawdzić ŻARÓWKA max 5W (wyciągnąć klemę i podłączyć żarówkę tak, żeby za,mknęła obieg), zrobiłem to i doszedłem do tego, że po wyciągnięciu bezpiecznika 29 żarówka gaśnie (a jak jest bezpiecznik włożony to świeci NAWET MOCNO - troszkę pulsując - podobnie pulsuje moja CZERWONA DIODA W RADIU). Pod tej bezpiecznik podłączona jest lampa wewnętrzna, radio i COŚ JESZCZE?? KTOŚ WIE??

1. radio jest oczywiście wyłączone i lampka wewnętrzna też - ŻARÓWKA ŚWIECI, włączam wewnętrzną lampkę - nie świeci ona tylko się żarzy, żarówka przygasa ... wyłączę lampkę żarówka świeci mocniej

2. odłączam radio i wyłączam lampkę - żarówka gaśnie - delikatnie się żarzy, ale tylko tak, że włókno jest pomarańczowe ... (zaznaczę, że u mojego kolegi w honda civic 1994r żarówka NIE ŚWIECI SIĘ W OGÓLE) dlaczego u mnie sie żarzy???

W BAGAŻNIKU LAMKA NIE ŚWIECI SIĘ jak zamknę klapę...

Moje pytanie:
1. dlaczego żarówka się żarzy po odłączeniu radia i wyłączeniu lampki a jak wyciągnę bezpiecznik 29 to gaśnie - oznacza to, że coś jeszcze jest na tym bezpieczniku TYLKO CO?
2. dlaczego radio pobiera tyle prądu i czy to ono jest przyczyna rozładowywania akumulatora? Mam na radiu migająca diodę 9podobnie przygasa żarówka) i jeszcze jedną czerwona lampkę ... radio to DENVER CAD-450
3. ostatnio po naładowaniu akumulatora zrobiło sie chyba jakieś zwarcie, bo spaliły mi się dwa głosniki przednie w drzwiach - ale to było po pierwszym rozładowaniu CZY TO MOŻE MIEĆ ZNACZENIE??

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź...

corneliusab
04-03-2008, 19:49
Witam na tym jednym bezpieczniku jest: oswietlenie wnetrza, radio, zegar i zapalniczka.

Maciej78
04-03-2008, 20:11
Na radiu jest zawsze prąd ponieważ jest podtrzymywanie pamięci. A najprościej jak sobie kupisz miernik taki za około 13zł. i pomierzysz prądy na bezpiecznikach i akumulatorze.

tuptus102
04-03-2008, 20:26
No wiem, że radio ma podtrzymywanie, ale u kolegi w hondzie też ma (ma na CD) a żarówka NIE ŚWIECI W OGÓLE, nawet się nie żarzy a u mnie normalnie świeci i do tego pulsuje tak jak dioda w radiu ... Czyli radio bierze ZA DUŻO PRĄDU - moim skromnym zdaniem, tylko dlaczego?

darnel
04-03-2008, 22:06
To masz zapewne układ czasowy po drodze? Lampka gaśnie z opóźnieniem? Jeśli tak, to może on częściowo przewodzi... Odepnij ten przekaźnik czasowy i sprawdź czy gaśnie zupełnie. Nie pamiętam numeru ale jest zdaje się żółty

tuptus102
04-03-2008, 22:27
No tak, jest układ czasowy, ale to żarzenie może wynikać z ZEGARKA !! bo też jest pod tym bezpiecznikiem, tylko pytanie - czego radio tyle ciągnie i dlaczego miałem to radio przez rok i wszystko było OK a teraz ro rozładowaniu akumulatora przez nie wyłączenie wewnętrznej lampki dzieje sie takie coś? czy uszkodzenie akumulatora mogę wykluczyć - ma dopiero 1,5 roku ...

darnel
04-03-2008, 22:31
Jeśłi lampka się żarzy to odpowiada układ ją zasilający i nie ma tu znaczenia co jeszcze z tego bezpiecznika jest zasilane. Daj spokój z zegarkiem! bez układu opóźniającego po drodze jest tylko wyłącznik drzwiowy. U Ciebie z jakiegoś powodu przekaźnik czasowy niezupełnie odcina napięcie do żarówki. Wypnij go i sprawź

tuptus102
04-03-2008, 22:35
Ok, jutro zobaczę ... ale jak ma sie żarzenie - malutkie i to bardzo do poboru prądu przez RADIO - to sprawdziłem - 5W żarówka NORMALNIE ŚWIECI !! Dlaczego?

irlandia1981
05-03-2008, 10:18
witam
jest jeszcze jedna opcja
jak pisałeś spaliły ci się głosniki w drzwiach :/ wieć może być uszkodzone radio :)
dobre radio powinno zabezpieczać przed zwarciem kabli głosnikowych i w razie usterki odcinac prąd z końcówki mocy lub zasilanie radia :), jak spaliły sie sie głosniki to może jest ono uszkodzone na tyle poważnie, ze cały czas ma zwarcie i zabiera prąd, i lipa z akumulatora, obadaj tez ten aspekt :)
nie wiem jak jest w radiach samochodowych ale w zetawach hi fi end jak podepniesz zarówke /kolorofon, zwał jak zwał/ pod głosnik to będzie sie żarzyc w rytm muzyki tylko musi byc wpięta razem z głosnikiem nigdy sama bo pali radio :) sprawdź :) możesz poszukac na necie o tym :)
pozdro

luk1982
05-03-2008, 10:48
Witam!
tuptus102 a gdzie kupiłeś to radio DENVER w Biedronce? :fcp18 . Może być wina radia coś w nim walło i pożera prąd! Kumplowi przez taki wynalazek o mało co fiesty nie zjarało!
Pozdrawiam!

pilot69
05-03-2008, 11:04
odłącz radio i po bolu :fcp29

-waldi-
05-03-2008, 11:08
tuptus102, odłącz radio, jak przestanie żarzyć sie żarówka to radio do naprawy lub smietnik z nim.....

jeszcze wszystko zależy jak masz to radio podłączone.....

tuptus102
05-03-2008, 13:03
Tak, radio z BIEDRONKI - dokładnie :-) ale kupione na allegro :-)

Jak radio jest podłączone to żarówka świeci ... jak je odłączę to delikatnie sie żarzy, ale tylko tak, że włókno żarówki jest pomarańczowe ... - lampa w bagażniku zgaszona, wewnętrzna też .. pozostaje zegarek i zapalniczka - czy takie MAŁE żarzenie przeszkadza?? czy jest w normie??

-waldi-
05-03-2008, 14:03
żarzenie to tez za duzo......

pilot69
05-03-2008, 16:07
sprawdz przewody ktore radio było podłączone moze gdzieś jest zwarcie na przewodach :fcp29

ko.mar
05-03-2008, 17:34
Ok, jutro zobaczę ... ale jak ma sie żarzenie - malutkie i to bardzo do poboru prądu przez RADIO - to sprawdziłem - 5W żarówka NORMALNIE ŚWIECI !! Dlaczego?


Po mojemu to masz problem z masą na radiu , bierze ją skąd może np przez żarówkę która jest na tym samym bezpieczniku :fcp17

tuptus102
05-03-2008, 19:52
napiszcie co dokładnie z tą masą i kablami na radiu? Co mam zrobić KROCZE PO KROCZKU - nie wiem kompletnie o co chodzi, co mam wyciągnąć wtyczki i każdy kabel zaizolować czy jak. Proszę wytłumaczyć jak NAJWIĘKSZEMU LAIKOWI ...

skoch84
05-03-2008, 20:02
tak jak pisze ko.mar, popraw masę.
Radio ma trzy zasilania 12V: -stałe (podtrzymanie), -po przekręceniu kluczyka (zasilanie główne) -i po załączeniu świateł (podświetlenie) i dwie masy (jeśli dobrze pamiętam)

Oryginalna instalacja ma dwie kostki, jedna jest od nagłośnienia, druga zasilająca
Jadąc od góry:
-zasilanie stałe (podtrzymanie)
-masa
-zasilanie po przekręceniu kluczyka (zasilanie główne)
-zasilanie po załączeniu świateł (podświetlenie)
-..............nie doszedłem od czego
-masa

tuptus102
05-03-2008, 20:06
Proszę o dokładny opis, może kolory przewodów, radio mam podłączone NORMALNIE - nie przez stacyjkę, poprostu gra jak nie ma w stacyjce kluczyków - gdzie szukać masy i co mam z nią zrobić??

skoch84
05-03-2008, 20:14
Najprawdopodobniej masz podłączone tylko pod zasilanie od podtrzymania (zazwyczaj kolor czerwony) i pod którąś z mas (zazwyczaj kolor czarny)

Sprawdź przewód masowy, czy nie jest uszkodzony, nie zaszkodzi też podłączyć go pod jakiś element metalowy samochodu lub podłączyć się pod masę np podświetlania popielniczki lub pod masę zapalniczki

leszek22
05-03-2008, 20:27
czerwony to zasialnie, zolty pamiec, brazowy lub czarny to masa, niebieski to zasilanie anteny

tuptus102
05-03-2008, 20:36
Sprawdź przewód masowy, czy nie jest uszkodzony, nie zaszkodzi też podłączyć go pod jakiś element metalowy samochodu lub podłączyć się pod masę np podświetlania popielniczki lub pod masę zapalniczki

Podłączyć, nie rozumiem tego stwierdzenia - nie jestem elektronikiem - co mam zrobić z tą masą -co mi da podłączenie pod element metalowy samochodu. PROSZĘ O ŁOPATOLOGIĘ !!

luk1982
05-03-2008, 20:40
A podłączyć się pod element metalowy znaczy znaleźć nową masę np. przykręcić kabelek do jakiejś śrukbi na karoserii!

leszek22
05-03-2008, 20:47
albo bezposrednio przeprowadzic kabelek do akumulatora, ale mozesz pomylic bieguny i bedzie zonk :/

ko.mar
06-03-2008, 14:53
tak jak pisze ko.mar, popraw masę.
Radio ma trzy zasilania 12V: -stałe (podtrzymanie), -po przekręceniu kluczyka (zasilanie główne) -i po załączeniu świateł (podświetlenie) i dwie masy (jeśli dobrze pamiętam)

Oryginalna instalacja ma dwie kostki, jedna jest od nagłośnienia, druga zasilająca
Jadąc od góry:
-zasilanie stałe (podtrzymanie)
-masa
-zasilanie po przekręceniu kluczyka (zasilanie główne)
-zasilanie po załączeniu świateł (podświetlenie)
-..............nie doszedłem od czego
-masa

Radio posiada dwa zasilania + (główne i podtrzymanie) masę ma jedną.
tuptus102Sprawdź czy masz połączenie z masą na kostce radia

Podłączyć, nie rozumiem tego stwierdzenia - nie jestem elektronikiem - co mam zrobić z tą masą -co mi da podłączenie pod element metalowy samochodu. PROSZĘ O ŁOPATOLOGIĘ !!
:fcp20
Radio ma na tylnej ściance śrubę którą należy połaczyć przewodem z metalowym elementem karoserii, cała karoseria(jej metalowe elementy to jeden wielki przewód masowy :fcp7

luk1982
06-03-2008, 15:12
W oryginalnej instalacji do radia w Fordzie są dwie masy! Ostatnio gdzieś przeczytałem że konieczne jest podłączenie obu mas!!! Tylko nie wiem po co? Ja mam jedną masę podłączoną i wszystko OK!

tuptus102
06-03-2008, 17:51
Zaczynając od kostek - są dwie ale skupmy się na tej jednej. Przewody ŻÓŁTY i CZERWONY i niebieski (nigdzie nie podłączony) i czarny - masa?? Podłaczałęm gdzie indziej ale zmian nie widać


Radio ma na tylnej ściance śrubę którą należy połaczyć przewodem z metalowym elementem karoserii, cała karoseria(jej metalowe elementy to jeden wielki przewód masowy :fcp7
Po co podłączać jak jest masa - CZARNY PRZEWÓD w kostce??

I teraz NAJWAŻNIEJSZE:

przekaźnik włożony - podłączam przez żarówkę - żarówka NIE ŚWIECI (mimo podłączonego radia) - a wcześniej świeciła ;( i otwieram DRZWI, zapala się lampka wewnętrzna i moja żarówka, zamykam dni - zaczyna działać przekaźnik czasowego wyłączania światła i przekaźnik BUCZY i przy kostce radia (tak mi się zdaje coś PISZCZY) oczywiście żarówka świeci - kiedy wewnętrzne światło gaśnie żarówka zaczyna mrugać a dioda w radiu miga bardzo delikatnie - kiedy to rozłączę i znowu przyłożę do żarówki - żarówka błyśnie i gaśnie (czyli nie pobiera prądu) i sytuacja się powtarza - czyli tak jakby przekaźnik czasowy wyłącza światełko ale radio ciągnie prąd? KTOŚ TO ROZUMIE ;(;(;(

na tę chwilę wyciągnąłem całkowicie żółty przekaźnik i zgasiłem wewnętrzna lampkę .. MOJA ŻARÓWKA SIĘ NIE ŚWIECI mimo, że radio jest podłączone, czy to wina radia czy przekaźnika a może czegoś innego?

Czy tren przekaźnik odpowiada jeszcze za coś, czy tylko ZA CZASOWE WYŁĄCZANIE ŚWIATŁA?


Napisane: piątek, 7 marca 2008, 14:17
do niedzieli nie będę jeździł, to go tak zostawiłem z wyciągniętym ŻÓŁTYM DUŻYM przekaźnikiem a z wsadzonym radiem i bedę obserwował ...