Zobacz pełną wersję : [MK7]konserwacja podwozia, spawanie migomatem.


brajdak
10-03-2008, 18:49
Witam,
chcialbym troche popoprawiac podwozie w swojej maszynie bo widze ze miejsca mocowania tylniej belki sa troche zjedzone i boje sie zeby prezypadkiem kiedyc nie odleciala:) niby jest jeszcze mocno ale nie zaszkodzi poprawic bo wczesniej czy pozniej i tak to mnie czeka, no i te belki pod bagarznikiem tez sa juz dziurawe. Kupilem sobie migomat taki nie za duzy (160) bez gazu spawalem juz ale wiadomo ze trzeba z gazem i niedlugo podlacze butle aby dokupie srubunek. Chcialbym sie dowiedziec ile tak mniej wiecej trzeba popuscic gazu? znaczy CO2 jak dobrze sie orientuje, czyli jakie mniej wiecej cisnienie?
I jeszcze jedno pytanie a mianowicie czym najlepiej jest zakonserwowac podwozie, Botgumem czy jest cos lepszego? Trzeba dac podlkad czy odrazu tym do konserwowania tez moze byc? a jezeli trzeba jednak dac podklad to czy dobra by byla na podklad taka farba ktora mozna dawac na rdze?

Magik123
10-03-2008, 22:47
Najlepiej kup sobie BARANEK taki w 2L butelkach, do tego pistolet, Bitgum jest kiepski peka i pozniej odpada no ale sporo tanszy, jesli chodzi o podklad to w miejsca gdzie nie wyczyscisz dokladnie rdzy zamaż srodkiem CORTANIN on jest bezposrednio na rdze bardzo dobry i pozniej na to baranek lub mozna jeszcze podkladem antykorozyjnym pomalowac po CORTANINIE ale lepiej od razu barankiem bo podklad nie bedzie sie za dobrze trzymal jedynie w dokladnie wyczyszczonych miejscach, albo popytaj o jakis dobry podklad antykorozyjny.

bolek-tarnow
10-03-2008, 23:41
podlacze sie do tematu, moje pytanie brzmi czy trzeba koniecznie spawac migomatem? czy mozna elektroda? czy nie przepali ona blachy? pytam bo mnie czeka w najblizszym czasie to samo co autora tego tematu

Rafał A.(antek)
11-03-2008, 01:02
elektroda przepali.

Assan
11-03-2008, 05:41
elektroda przepali.Nie przepali jak się potrafi spawać :fcp14 Lepiej jest migomatem ale elektrodą też można

Rafał A.(antek)
11-03-2008, 08:59
to ja chce zobaczyc spawanie blachy samochodowej cienkiej, elektroda.

ziemek56
19-03-2008, 00:00
to ja chce zobaczyc spawanie blachy samochodowej cienkiej, elektroda.

Przecież o podwoziu piszecie, nie o błotnikach - fachowiec nie przepali. A laik i migomatem przepali ... :fcp2

A propos - ja używam MIG bez gazu. Drut specjalny zagazowuje sprawę a sam MIG jak 1/4 monitora jest :fcp3

darnel
26-03-2008, 22:56
elektroda przepali.
Poprzednicy słusznie napisali, że elektroda nie trzeba przepalic ale to niestety chyba nie jedyny kłopot. Spawając bez osłony nasz spaw bedzie "natleniony" co wróży mu korozję "od poszewki". Nie jestem spawaczem. Gdybam. Proszę mnie poprawic, jeśli się mylę

Rafał A.(antek)
28-03-2008, 23:44
darnel, nie mylisz sie, ale wg mnie elektroda przepala. Podwozie to nie ksztalotowniki 4mm tylko, nawet podluznice nie sa az tak grube. Ale ja tez blacharzem nie jestem

ziemek56
30-03-2008, 23:11
To jest post dla Kolegi Wara. bo na PW nie można (na razie?) wklejać załączników :fcp15
Drut, którego czasem używam (bez skojarzeń proszę) jest powlekany i podczas spawania "zagazowuje" rejon - to tak na chłopski rozum, bo naprawdę nie wiem jak to działa... :fcp19
Używam MIG - prawy dolny na fotce 1. Fotka przedstawia opakowanie małej szpuli w handlu typu "makro", " castorama"...
Dwie dalsze fotki z opakowania dużej szpuli firmy "Lincoln electric" - ja przewijam bo dużo taniej wychodzi. Oczywiście drut jest droższy od zwykłego ... ale spokój z gazem itp.
Owocnego czytania i konstruowania. :fcp26

Wara
31-03-2008, 08:25
O to mi się przyda :) Dla tych co nie wiedza skąd ten temat wyskoczył, to powiem że z teoretyczną pomocą kolegów z wydziału no i internetu wykombinowałem że da sie zrobić przystawkę MIG/MAG do zwykłej spawarki elektrodowej. Bedzie działać napewno a co do jakości to w najgorszym razie będzie działać jak kiepski migomat ale będzie i tak dawało się solidnie spawać. (Ale to wyjdzie w testach) Za to jeśli będe słabo zadowolony to po dokupienia samego trafo od normalnego migomatu będzie już MIG ale o parametrach tych z górnej półki i na bardzo solidnych elementach które się nie psują. :) Jak się uda to wrzucę projekt do samodzielnego wykonania i sądze że niejednemu się to spodoba. :)
Na początek to zrobię na drut samoosłonowy żeby nie dodawać sobie kosztów reduktora i butli ale to w każdej chwili bede mógł dorzucić :)

Pozdro-Wara

ziemek56
31-03-2008, 12:20
:fcp2

Assan
01-04-2008, 20:41
Rafał A.(antek), i darnel, ja jestem spawaczem,wiem co piszę i sam to robiłem małą spawarką i elektrodą 1,6 lub 2,0 jeśli tych pierwszych nie mogłem dostać.Co do oslony to otulina elektrody pełni rolę osłony (zamiast CO2 lub argonu)

Wara
02-04-2008, 18:23
A jeszcze coś, czym zrobić zabezpieczenie antykorozyjne nowych przednich nadkoli? bo firmowo to jest baranek z PCW natryśnięylkot ty i pod starym błotnikiem sprawował się świetnie poza obrzerzem które zostało zjedzone. Nowe nadkole jest tylko pokryte farbą, więc co teraz natrysnąć? z dotychczas stosowanych mam na stanie fluidol i cyklokor i w planach natryśniecie ropownicą... A może jest coś lepszego?

Rafał A.(antek)
05-04-2008, 20:23
Assan, punktowo elektroda moze... A jakiej grubosci blachy spawałes? ziemek56, drut w otuylinie, fajne acz drogie, tyle ze trzeba sprzet do tego odpowiedni.

ziemek56
06-04-2008, 23:58
drut w otuylinie, fajne acz drogie, tyle ze trzeba sprzet do tego odpowiedni.

Ale jaka kultura - bierzesz dyplomatkę w rękę i ... wszystko. :fcp3
Nie sprawdzałem, ale podejrzewam, że drut powlekany zadziała w każdym migu. Odwrotnie na pewno nie - sprawdzałem jak po południu w niedzielę zabrakło ... :fcp2

ziemek56
07-04-2008, 00:03
punktowo elektroda moze... A jakiej grubosci blachy spawałes?

Ja połówki punktowo i dam radę - trzeba tylko z szacunkiem podejść do naprężeń.

bohunik
28-06-2008, 16:13
witam mam małą dziurę w podwoziu średnica około 5 cm z prawej strony przy progu jakieś 2 cm od śrubki która przykręca wahacz i tu pytanie co robić dawać do mechanika aby wspawał cały element czy samemu coś z tym robić, słyszałem o jakimś preparacie którym można to zasmarować i on jest odporny na wszystko i do tego twardnieje tak że hoho nic go ponoć nie ruszy

B.Barton
28-06-2008, 22:31
ja sie wtroce i zapytam, czy podczas spawania elektrycznego nalezaloby odepniac aku, czy jest prawdopodobienstwo przepalenia komputera pokladowego??? (nie smiac sie :fcp3 )

Magik123
28-06-2008, 22:52
Dziwi mnie takie gdybanie kilku panow temat dotyczy czego innego a oni gdybia o migomatach i spawarkach, a tu juz kilka pytan zadanych a na zadne odpowiedzi.


Wara - zrob konserwacje zwyklym barankiem, jest jednym z najlepszych srodkow na rynku, tylko dokladnie wyczysc miejsce z kurzu i pylow.

Bohunik - nie ma nic lepszego na dziury jak pospawanie jej czy latka, zadne srodki nic tu nie dadza, jak nie masz czym to do mechaniora.

B.Barton - Podczas jakiegokolwiek spawania czy to elektryczne czy mig musisz oboiwiazkowo aku odpiac bo raz ze komp, a dwa ze akusa moze rozsadzic, byl raz taki przypadek.

B.Barton
29-06-2008, 22:19
B.Barton - Podczas jakiegokolwiek spawania czy to elektryczne czy mig musisz oboiwiazkowo aku odpiac bo raz ze komp, a dwa ze akusa moze rozsadzic, byl raz taki przypadek.

a co wtedy dzieje sie z komputerem? czy nie wystepuja zadne problemy z elektryka z powodu braku zasilania?

idac dalej zapytam odrazu o ingerecje w komputer, jakie urzadzenia do tego sluza, czy jest jakies nie drogie uzadzenie za pomoca ktorego bede mogl poloczyc sie z laptopem i sledzic prace komputera oraz prace czujnikow, czy jest szansa ze za pomoca prostego urzadzenia bede mogl ingerowac w elektronike i zmieniac parametry pracy podzespolow, moze da sie za pomoca czegos takiego rowniez przeprowadzic jakas diagnostyke silnika i wiedziec co jest nie tak ?? Czy ktos sie bawil takim czyms, moze polecic jakies urzadzenie w rozsadnej cenie orazx podac jego zdolnosci

Magik123
29-06-2008, 23:11
Nic sie z komputerem ni3e dzieje gdy odlacvzysz aku, jedynie sie zresetuje czyli ustawienia, po podlaczeniu io odpaleniu komp sam sie zaprogramuje od nowa. A co do diagnostyki to jest cos nie drogiego do mk7 zeby sie z lapkiem polaczyc i sledzic prace i parametry. Napisz do radekbox on takie cos ma powinien ci podac dokladniejsze informacje.

B.Barton
30-06-2008, 21:52
dzieki za info

michu 07
20-08-2008, 10:19
A co do diagnostyki to jest cos nie drogiego do mk7 zeby sie z lapkiem polaczyc i sledzic prace i parametry.

A do mk5 też coś takiego jest ??? jakie koszty ???