Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] spryskiwacze reflektorów ksenonowych


areyoufine
29-03-2009, 13:58
Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy temat na forum, więc prosze o wyrozumiałość. Mam Focusa MK1 po LF, postanowiłem założyć do niego ksenony. Znalazłem oryginalne lampy, nowe oryginalne przetwornice i żarówki. Jednak męczy mnie ciągle temat spryskiwaczy do tych reflektorów. Czy wiektoś jak można je zamontować? I gdzie (oprócz ASO ;)) można takie coś dostać? W zderzaku muszę wyciąć dziury, do tego rury, pompka, zbiorniczek. Szukałem wszędzie, allegro, inne fora, nigdzie nic nie znalazłem.
Szukałem także czegoś uniwersalnego, lecz nie bardzo wiedziałbym jak to zainstalować.
Czy ma ktoś Focusa z ksenonami i z oryginalna instalacja spryskiwaczy reflektorów? Chciałbym zobaczyć jak to wygląda i dowiedzieć się czy jest to skąplikowana sprawa.
Dodam jeszcze, że chce, by efekt końcowy był jak najbliższy oryginałowi :)

Pozdrawiam ;)

heon
29-03-2009, 14:12
Myślisz o spryskiwaczach a czy masz pełną instalacje xenonów to znaczy czy masz stabilizator montowany na tylnej belce jeśli tego nie masz i mieć nie będziesz to nie zawracaj sobie głowy spryskiwaczami bo i tak xenony będą nie legalne

areyoufine
29-03-2009, 14:16
Myślisz o spryskiwaczach a czy masz pełną instalacje xenonów to znaczy czy masz stabilizator montowany na tylnej belce jeśli tego nie masz i mieć nie będziesz to nie zawracaj sobie głowy spryskiwaczami bo i tak xenony będą nie legalne

o jakim stabilozatorze mówisz? Lampy są oryginalne soczewkowe, przetwornice i żarówki też. Nie jakieś HIDy itp itd. Jeszcze nie mam ich zainstalowanych, nie będe montować jeżeli ma to być nie legalne ;)

heon
29-03-2009, 14:21
Kolego do instalacji elektrycznej jest wpięty stabilizator który odpowiada za ustawianie lamp w zależności od np . ilości osób siedzących z tyłu czy bagażu w bagażniku montowany zwykle na tylnej belce w wyniku tego ze focus ma wielowachaczowe zawieszenie nie wiem gdzie znajduje się on w focusie. Nawet jeśli masz oryginalne lampy to żeby wszystko było ok musisz wymienić wiązkę na taką dostosowaną do xenonów.

areyoufine
29-03-2009, 14:28
Nawet jeśli masz oryginalne lampy to żeby wszystko było ok musisz wmienić wiązkę na taką dostosowaną do xenonów.

hmm a czy jest to skąplikowane? Nie bardzo na elektryce się znam. Mam znajomego elektryka, powinien raczej wiedzieć jak to zrobi. Proszę jeszcze o rozwinięcie tematu wiązki.
A odnośnie spryskiwaczy?

moons
29-03-2009, 14:40
hmm a czy jest to skąplikowane? Nie bardzo na elektryce się znam. Mam znajomego elektryka, powinien raczej wiedzieć jak to zrobi. Proszę jeszcze o rozwinięcie tematu wiązki.
A odnośnie spryskiwaczy?

http://www.foka24.de/Focus/Xenon.html

tutaj masz wszystko opisane i pokazane bardzo dokładnie na obrazkach. Natomiast co do tego czy będą nielegalne ... to tu jest trochę kłopotu bo z przepisami nie do końca jest tak jasno i każdy może interpretować po swojemu, bo w przepisach jest że nowe auto musi być w to wyposażone natomiast chyba nic nie ma o autach w których się dokłada, ale to już problem dla prawników. Nie ma mniejszego i większego łamania prawa ale już wolałbym żebyś założył oryginalne xenony bez samopoziomowania i spryskiwaczy niż włożył jakieś HIDy do zwykłych lamp.
Pozdrawiam

areyoufine
29-03-2009, 14:43
http://www.foka24.de/Focus/Xenon.html

tutaj masz wszystko opisane i pokazane bardzo dokładnie na obrazkach
Pozdrawiam


dzięki wielkie!
napewno pomoże! Żebym ja jeszcze tylko niemiecki znał :p

Pozdrawiam ;)

mnusz
29-03-2009, 17:46
Czujnika samopoziomującego nikt podczas badań technicznych nie sprawdza, ale spryskiwacze mi sprawdzali. Czujnik jest z przodu na wahaczu z prawej strony (tak mi mówił mechanik)

piotrek 74
30-03-2009, 08:49
na badaniach nikt się nie dopatrzy(prawdopodobnie )ale jak z naprzeciwka spotkasz niebieskiego:eek: i zaczniesz mu po oczach dawać to może być wydatek $$$

PantherBlack
30-03-2009, 13:38
Czujnika samopoziomującego nikt podczas badań technicznych nie sprawdza, ale spryskiwacze mi sprawdzali. Czujnik jest z przodu na wahaczu z prawej strony (tak mi mówił mechanik)
To Twój mechanik kiepsko się zna. Czujnik jest z tyłu na belce.

Może i na badaniach technicznych nikt nie sprawdza czujnika ale wystarczy, że kolega (odpukać) przydzwoni w kogoś. Osoba poszkodowana może powiedzieć, że została oślepiona. Badania szczegółowe wskażą, że czujnika samopoziomującego nie ma i poszkodowany będzie mógł ubiegać się o pełen zwrot kosztów ponieważ samochód był niesprawny.

areyoufine
30-03-2009, 14:23
dzięki wszystkim za uwagi. Byłem dziś w ASO, wypytałem dokładnie doradcy częsci zamiennych, koszt całej instalacji (ksenony, spryskiwacze, moduł, czujnik samopoziomujący) grubo ponad 5000 zł. Zastanowie się nad montażem tych lamp.
Wiecie coś jeszcze o spryskiwaczach?

heon
30-03-2009, 15:59
Hidy tez zwykle przechodzą przez przegląd ale jak napisał na początku kolega który zadał pytanie chce mieć wszystko legalnie a skoro tak to bez czujnika na belce odpada, kolejna sprawa to bardzo mądrą rzecz napisał kolega PantherBlack co będzie jak trafi nam się upierdliwy sprawca wypadku który będzie się spierał ze go kolega oślepił po za tym ja mam czasem chęć sam sie wpieprzyć w takiego pseudo tuningowca z hidami i tłumaczyć to właśnie w taki sposób sprawa w 100 % moja.

moons
30-03-2009, 16:55
To Twój mechanik kiepsko się zna. Czujnik jest z tyłu na belce.

A też nie do końca prawda:) bo czujniki są dwa, jeden z tyłu na belce a jeden z przodu na wahaczu.
Pozdrawiam

areyoufine
11-04-2009, 12:52
ja mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak ściągne zderzak, będa po wewnetrznej stronie jakieś znaczniki pokazujące w którym miejscu wyciąć otwór na spryskiwacz? Czy bede musiał mierzyc sam dokladnie wszystko?

Pozdrawiam ;)

moons
11-04-2009, 14:50
ja mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak ściągne zderzak, będa po wewnetrznej stronie jakieś znaczniki pokazujące w którym miejscu wyciąć otwór na spryskiwacz? Czy bede musiał mierzyc sam dokladnie wszystko?

W zderzaku poliftowym na pewno będą takie znaczniki, jak zdejmiesz zderzak to dokładnie widać takie jajowate znaczniki w miejscach gdzie powinny być spryskiwacze w zderzakach przed liftem też powinny być ale tutaj nie do końca jestem pewien.
Pozdrawiam

areyoufine
11-04-2009, 16:37
dzięki wszystkim za wyczerpujące informacje, jak już zamontuje wszystko podeśle fotki ;)
sam jestem ciekawy jaki będzie efekt.
Pozdrawiam!

heon
14-04-2009, 09:18
A zorganizowałeś sobie kolego już tą wiązkę oraz czujniki poziomujące?
No bo jeśli nie to trzeba będzie cie wsadzić do jednego wora z HID-owcami i wtedy szkoda twojej pracy na wycinanie zderzaka i montaż spryskiwaczy

areyoufine
14-04-2009, 12:32
A zorganizowałeś sobie kolego już tą wiązkę oraz czujniki poziomujące?
No bo jeśli nie to trzeba będzie cie wsadzić do jednego wora z HID-owcami i wtedy szkoda twojej pracy na wycinanie zderzaka i montaż spryskiwaczy

czujniki zorganizowałem. Focusa z ksenonami do demontażu udało mi się znaleźć w pobliżu. Wiązki nie mam ani tego modułu sterującego. Ale jeszcze sie dowiem czy można to jakoś obejść i czy np. można z innego samochodu wykorzystać. (np. Mondeo)
Pozdrawiam

moons
14-04-2009, 18:21
czujniki zorganizowałem. Focusa z ksenonami do demontażu udało mi się znaleźć w pobliżu. Wiązki nie mam ani tego modułu sterującego. Ale jeszcze sie dowiem czy można to jakoś obejść i czy np. można z innego samochodu wykorzystać. (np. Mondeo)

Tam nie ma żadnego modułu. Są tylko czujniki x dwa, wiązka i silniczki w lampach i to wsio. Wiązka to pryszcz skołuj sobie najlepiej jeszcze wtyczki do tych czujników żeby nie lepić tego na pająka. Linka z opisem co i jak masz podanego na pierwszej stronie tego tematu i jeśli masz troszkę w sobie z majsterkowicza i elektryka poradzisz sobie bez problemu.
Pozdrawiam i powodzenia.

areyoufine
14-04-2009, 23:01
w ASO mi powiedzieli, że jest moduł, który odpowiada za to, że spryskiwacze nie puszczają za każdym razem płynu na lampy kiedy spryskuję szybe, tylko co któryś raz.
Dzięki za rady, bede kombinował

moons
15-04-2009, 18:03
w ASO mi powiedzieli, że jest moduł, który odpowiada za to, że spryskiwacze nie puszczają za każdym razem płynu na lampy kiedy spryskuję szybe, tylko co któryś raz.

Nie ma czegoś takiego, jeśli już to jest przekaźnik od pompki spryskiwacza reflektorów który załącza ją przy włączonych światłach i przytrzymaniu spryskiwacza przedniej szyby.
Pozdrawiam

fantozzi
15-04-2009, 18:44
Ludzie potrafią wydawać tysiące na przeróbki, a nie mają 10zł na ustawienie świateł, żeby innym po oczach nie świecić. Polak potrafi!!!

areyoufine
15-04-2009, 22:48
Ludzie potrafią wydawać tysiące na przeróbki, a nie mają 10zł na ustawienie świateł, żeby innym po oczach nie świecić. Polak potrafi!!!

jak nie masz 10 zł mogę Ci pożyczyć ;)

lucash
16-04-2009, 22:59
Nie ma czegoś takiego, jeśli już to jest przekaźnik od pompki spryskiwacza reflektorów który załącza ją przy włączonych światłach i przytrzymaniu spryskiwacza przedniej szyby.
Pozdrawiam

Chłopaki z ASO chyba mieli rację, w moich ori-ksenon taka sytuacja właśnie ma miejsce - nie wali płynem po reflektorach za każdym naciśnięciem spryskiwania przedniej szyby, tylko właśnie co któryś raz (co drugi czy co trzeci - jakoś tak) ;)
Wszystko oczywiście odbywa się tylko przy włączonych światłach mijania.
Pozdr

mnusz
17-04-2009, 21:28
A u mnie spryskuje reflektory za każdym razem gdy spryskuje szybę przednią i mam zapalone światła.
Może zależy to od wyposażenia.

b005t3r
20-04-2009, 21:55
Chłopaki z ASO chyba mieli rację, w moich ori-ksenon taka sytuacja właśnie ma miejsce - nie wali płynem po reflektorach za każdym naciśnięciem spryskiwania przedniej szyby, tylko właśnie co któryś raz (co drugi czy co trzeci - jakoś tak) ;)
Wszystko oczywiście odbywa się tylko przy włączonych światłach mijania.
Pozdr

Dokładnie, u mnie jest tak samo.

edit:
A czy przy waszych ksenonach jest zauwaząlny ten efekt samopoziomowania? Kolega mi mówił, że w jego Oplu widać jak światła przy włączeniu świecą do dołu i same się podnoszą. U mnie tego nie zauważyłem, włączam i od razu jest ok.

heon
21-04-2009, 08:59
W audi tez zauważyłem podobny efekt tak jakby podnoszenia się po zaświeceniu ale może w fordach zostają w ostatniej używanej pozycji a potem się tylko podczas jazdy poziomują nie wiem, wiem na pewno ze jest to patent obowiązkowy aby ksenony były w aucie legalne a skoro auto tak wyjeżdża z fabryki to chyba tak ma być

cezarg1410
21-04-2009, 20:00
w ASO mi powiedzieli, że jest moduł, który odpowiada za to, że spryskiwacze nie puszczają za każdym razem płynu na lampy kiedy spryskuję szybe, tylko co któryś raz.
Dzięki za rady, bede kombinował


i rzeczywiscie tak jest. ja mam oryginalne ksenonki i spryskiwacz od swiatel nie dziala np jesli kilka razy pod rzad chce spryskac szybe. wtedy tylko raz reflektory spryskuje a potem juz stoi. co do wysokosci swiatel to jak odpalam swiatla od razu stoja w jednej pozycji i to sie nie zmienia.

lucash
24-04-2009, 01:36
Małe sprostowanie - spryskiwacze lamp będą za każdym razem, gdy naciśniemy przycisk, psikały na reflektory, pod warunkiem, że zrobimy w spryskiwaniu krótką przerwę (ok4-6sek) ;) Psikając raz-za-razem reflektor spryskiwany jest co-któryś raz.
Sam moment spryskiwania (tj. wysunięcia spryskiwacza i w szczytowej fazie samego psiknięcia) trwa chyba mniej niż 2 sek.
Krótki OT
Co do samopoziomowania (zdjęcie przedniego w załączniku) - nigdy nie zauważyłem żeby wiązka światła zmieniała swoje położenie, przynajmniej nie w jakiś zauważalny dla mnie sposób. Rzecz może jest w tym, że same czujniki montowane na wahaczach chyba (gdzieś na ten temat czytałem) nie należą do zbyt trwałych i niewykluczone jest, że mogą już nie działać prawidłowo.
Pozdr

juvat
28-05-2009, 14:28
Witam szanownych Forumowiczów

Mam problem z moimi xenonami w mkI-są to fabrycznie zamontowane Hella.
Mianowicie prawy xenon pali mi cały czas bezpiecznik zmieniłem stronami żarniki i (ten czarny element przy żarniku) jakiś czas było ok dziś znów bezpiecznik się spalił znów z prawej.

Możecie pomóc-please!!!

heon
28-05-2009, 15:20
sprawdź wszystkie styki może gdzieś są zaśniedziałe i prą wzrasta tak bardzo ze pali bezpiecznik, może być tez kabel gdzieś uszkodzony jednym słowem sprawdź całą instalacje ale ja bym polecał jechać co elektryka ksenony to nie żarty.

krzy04
31-01-2010, 23:05
Witam, mam problem z pompka do spryskiwaczy reflektorów w foce Mk 1. Jest do wymiany. Znalazłem w kilku sklepach, ale cena jest zaporowa, to znaczy najtaniej za 260 PLN. Może ktoś zna sklep w którym można to urządzenie kupic taniej, dziekujuę pozdrawaim.

blair7
29-11-2010, 16:08
W moim przypadku spryskiwacze sie wysuwaja, i wydobywa sie dzwiek chyba dodatkowej pompki, ale plyn nie leje sie. Czy w focusie jest jeden wspólny zbiornik dla szyb i swiateł, czy tak jak to widzialem w bmw 5 dwa osobne zbiorniki? Miał juz ktos problem z tymi spryskiwaczami?

krzy04
29-11-2010, 18:16
Witaj, zbiornik na płyn jest jeden, pompki natomiast dwie, jedna na szyby, a druga do spryskiwaczy reflektorów

blair7
29-11-2010, 19:11
Sprawdzilem jeszcze raz dzisiaj i wychodzi na to ze jedna strona dziala, natomiast dysze z drugiej tylko sie wysuwają

krzy04
30-11-2010, 12:30
Padłą Ci poprostu pompka spryskiwaczy reflektorów. Mam to samo. Występuje tylko jedna wersja, jej nazwa to POM, nie wiem kto to produkuje, wiem jedno jest droga, kosztuje około 260 PLN.

Gs
09-06-2012, 18:22
Nielogiczne - skoro działa jedna strona, to pompka działa, chyba że są dwie prawa i lewa, ale z tego co czytam, do reflektorów jest jedna wysokociśnieniowa.

Widzę, że temat stary ale właśnie dzisiaj szukam jakichś wskazówek bo mam identyczny objaw:
Sprawdzilem jeszcze raz dzisiaj i wychodzi na to ze jedna strona dziala, natomiast dysze z drugiej tylko sie wysuwają
a mam info, które pozwoli zaoszczędzić kilka złotówek...
Jeśli komuś wyleciała końcówka dyszy ze spryskiwacza (ta "kulka" w środku z otworkiem, przez który wylatuje płyn), to pasują od Opla Insigni. Mają nawet te same numery "11" i "14". Całą końcówkę kupiłem za 20 zł i przełożyłem. Nie widzę sensu płacić 100 zł za oryginał...
Pozdrówka

AutoOdNowa
01-07-2012, 00:31
Panowie, prosze o informacje.
Jako że jestem posiadaczem dwóch foczek z czego jedna to była wersja z xenonami, była... potrzebuję teraz tylko kpl spryskiwacze w zderzak.
Potrzebne dwie szt.
http://screenshooter.net/3911935/ghbalxb
Bo tyle z nich zostało.
Lampy kupiłem z ebaya za kpl z palnikami i przetwornicami dałem 70 euro.
Silniczki ponoć brakują, więc info na temat cen silniczków tez by sie przydało.
Jesli nie bedzie to problemem to poprosze o pomoc.

moons
01-07-2012, 09:31
Nie bardzo rozumiem co mamy za Ciebie kupić??
Silniczków jak brakuje to podejrzewam że w Twoich starych lampach się jeszcze uchowały i spokojnie możesz przekładkę zrobić jak nie to pozostaje Ci allegro.

Spryskiwacze jeśli kupisz gdzieś (allegro) całe w używce to jesteś naprawdę farciarz. Jeśli nie chcesz polować na nie rok to udajesz się do ASO i za ponad 200 stówki jeden masz nowe. Innej opcji nie ma.
Pozdrawiam

AutoOdNowa
01-07-2012, 12:09
Nie bardzo rozumiem co mamy za Ciebie kupić??

Odpowiedziałeś mi piszac że spryskiwacze są poprostu niedostępne jako uzywki.
Cena z aso nie cieszy, ale też nie jest zaporowa.

Silniczki nie ocalały, no może jeden, ale nie jestem pewien.
Dekielki lamp ocalały,,,

moons
01-07-2012, 13:46
Skoro jeden nie ocalał to na Allegro spokojnie znajdziesz w używce tym bardziej że nie tylko do Focusów szły takie, a cena silniczka w ASO już raczej zaporowa.
Pozdrawiam

AutoOdNowa
01-07-2012, 14:25
cena silniczka w ASO już raczej zaporowa.
Dzięki.
60 zł na allegro za szt.

Teraz tylko spryskiwacze a do czasu ich zakupu będzie opcja soczewka i zwykła żarówka.
Czy się mylę i nie idzie zwykłej H1 czy H7 tam zamocować i podłączyć?
Sory za głupie pytania, ale ja tych lamp nie mam w ręce.
Dopiero kupiłem i przyjadą do mnie jak zapłacę w poniedziałek.
A przy okazji,,, oceńcie czy to dobry zakup czy tez wtopa?
http://www.ebay.de/itm/140782196156?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_500wt_1054
Do tego focusa...
http://www.ebay.de/itm/120938444322?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_500wt_1054

moons
01-07-2012, 15:25
Sorry ale mam dla Ciebie bardzo złe wiadomości.
Po pierwsze Focus z tej aukcji zupełnie nie nadaje się do naprawy, całkiem zdeformowany przód. Gdybyś miał go za darmo i ktoś go zrobił za pól darmo to można myśleć ale raczej prosty to on już nie będzie. Tyle ile kasy trzeba w niego włożyć to można sobie kupić spokojnie nie uszkodzone auto.
Po drugie lampy które kupiłeś to żaden xenon, to chyba najgorsze lampy tuningowe do Focusa jakie wyszły. to jest coś w ten deseń:
http://moto.allegro.pl/lampy-reflektory-ford-focus-mk1-98-01-ringi-chrome-i2447841870.html
One nawet nie mają xenonu w sobie, tylko są na zwykle żarówki. Co więcej nawet nie wolno do nich wsadzać xenonu. A że ktoś sprzedaje je z zamontowanym HIDem to inna bajka.
Tak wyglądają oryginały Helli:
http://moto.allegro.pl/reflektor-ford-focus-xenon-hella-prawy-eupopa-i2428499672.html
Więc silniczki też możesz sobie odpuścić bo one do tych lamp co kupiłeś w żaden sposób nie podejdą. Nie wiem czy w ogóle w tych lampach jest elektryczna regulacja wysokości świecenia.
Od razu cena mi się wydała jakaś super atrakcyjna za te lampy.

Pozdrawiam