Zobacz pełną wersję : [Escort MK7] Ogrzewana przednia szyba - dołożenie instalacji


corneliusab
24-07-2009, 12:53
Chcialbym zalozyc ogrzewana szybke przednia, z tego co u siebie w aucie ogladalem, mam czesc instalacji czyli od wlacznika do skrzynki bezpiecznikow, pozostalej czesci raczej nie mam gdyz w skrzynce bezpiecznikow przy aku na pozycji E nia mam zadnego kabla. Pozycja E w tej skrzynce jest na bezpiecznik 50A. Wiem juz, ze instalacja mk5/6 i mk7 sie rozni, w starszych essach byla na dwoch przekaznikach, a mk7 jest na jednym, ktory znajduje sie za lub nad aku. Dowiedzialem sie rowniez, ze ten przekaznik sterujacy kolo/za aku jest szary ale niestety nie wiem jaki numer on ma miec i ile nozek. Chcialbym zdobyc oryginalne kostki, mysle, ze nie bedzie z tym wiekszego problemu, tylko dokladnie tez nie wiem jak one wygladaja, w szczegolnosci te, ktore lacza sie z szyba. Dostac taka czesc instalacji to jest wyzsza szkola jazdy wiec myslalem zeby samemu ja dorobic no i tu pytanie do Was czy ktos juz cos takiego robil, moze ma ktos jakis/es schemat/y jak to zrobic, moze ktos ma lub moglby zrobic jakies fotki takiej instalacji, dzieki z gory:)

Pozdrawiam

zeberko
24-07-2009, 17:39
Instalka szybki przedniej zintegrowana jest z podgrzewanymi spryskiwaczami.
Inaczej instalka wyglada w mk5-6 niz w 7

corneliusab
24-07-2009, 17:50
Tyle to ja wiem, ze wyglada inaczej, z reszta napisalem w poscie wyzej, glownie chodzi mi o wtyczki jakie maja byc, takze numer przekaznika, domyslalm sie, ze kabel pradowy to bedzie trzeba zrobic min. 6mm² no i sterowanie podlaczyc albo pod alternator albo pod kontrolke ladowania, tylko wlasnie chcialbym wiedziec jak to w oryginale wyglada dlatego fotki i schemat bylyby bardzo pomocne.

Pozdrawiam

bolek-tarnow
24-07-2009, 22:50
kiedys sam pisalem o tym ale nikt nie pomogl :( szyby jak nie bylo tak nie ma, moze tobie ktos pomoze:)

corneliusab
24-07-2009, 23:00
Ja juz szukalem i na PL forach i na google, tez na DE forach i w sumie nic konkretnego. Tyle co napisalem w pierwszym poscie wlasnie dowiedzialem sie z DE forow, moze uda mi sie wyrwac gdzies oryginalna wiazke to wtedy zrobie jakas fotorelacje, fotki kostek itd. U mnie o tyle jest dobrze, ze czesc wiazki mam, ta od wlacznika do skrzynki bezpiecznikow, brakuje od skrzynki do aku i pod szybe.

Pozdrawiam

Patt MelodyZ
24-07-2009, 23:04
Ja niestety nie pomogę w temacie, ale mam pytanie :)

Zawsze zdawało mi się, że GHIA ma wszystko już, taka full opcja, to jak to w końcu ??

Kolega wymieniał szybę, że ma już te "prążki" od jej podgrzewania ??

Pozdrawiam serdecznie :)

corneliusab
24-07-2009, 23:09
No niby Ghia ma full ale wychodzi, ze jednak nie ma calkowitego full:) Szyberdach z tego co mi sie wydaje nie byl chyba w standardzie wersji Ghia, a jak go mam i to na prad:), przednich halogenow np nie mam ale mam pelna instalacje do nich, klimatyzacji tez nie mam, a mam instalacje do niej:) i z tego co gdzie kiedys wyczytalem klima w ghia w mk7 z 95r nie wystepowala, byla tylko na zamowienie. Szyby jeszcze nie zmienialem bo najpierw chce miec instalacje pod nia, wymiana szyby to najmniejszy problem z tego wszystkiego:)

wojtekcichy
25-07-2009, 10:24
Również podpinam się pod temat :)
Też będę musiał dołożyć sobie instalkę podgrzewanej szyby, i też mam kawałek od włącznika do przedniej szyby.
Tylko że ja prawdopodobnie będę rzeźbił z instalki od mk5 :585:
Pozdrawiam

corneliusab
25-07-2009, 10:58
wojtekcichy mk5/6 maja takie same instalki na dwoch przekaznikach, jeden chyba kolo aku, a drugi w skrzynce.

Pozdrawiam

zeberko
25-07-2009, 12:13
wojtekcichy ja teraz zakładałem instalke do siebie jak chcesz to mogę rozrysować.

corneliusab chcesz skan schematu przedniej szybki z ksiązki.

corneliusab
25-07-2009, 12:44
Jak masz do mk7 to pewnie, ze tak, bo mk5/6 ma inna i nie wiem czy da rade cos z tym zrobic:)

Pozdrawiam

wojtekcichy
26-07-2009, 11:10
Widzicie bo nie dopisałem, w moim mk5 jest ogrzewana przednia szyba, no teraz remont i trochę zmian więc instalacja idzie z mk7. I do tej instalacji z mk7 będę rzeźbił instalację ogrzewanej szyby bo w niej nie ma wyjść na podgrzewaną szybkę.
Ale chyba będę musiał sobie zwieść obie instalki do domu i zobaczę co da się z tym zrobić:D:D
Żeberko to weź podrzuć, może będzie pomocna ;)

corneliusab
26-07-2009, 14:47
Takie cos udalo mi sie znalezc ta niemieckim forum, opis do mk7, tylko teraz pytanie jak to wsio polaczyc i wyprowadzic kable na pod szybe:), jakie kostki tam sa, fotki by sie przydaly. Jakis elektryk by sie przydal:fcp1
1 fotka podlaczenia przekaznika:
zur Frontscheibe - do przedniej szyby
zur Ladekontrolleuchte - do kontrolki ladowania
Kontrolleuchte - kontrolka wlaczenia szyby na wlaczniku
zum Schaltkontakt - do wlacznika
Masse - Masa:fcp1
zur Sicherung - do bezpiecznika

2 fotka podlaczenia wlacznika:
Kontrolleuchte - kontrolka wlaczenia szyby
Beleuchtung - oswietlenie wlacznika
Schaltausgang - wyjscie wlacznika
Masse - Masa:fcp1

Moze z tego ktos cos bedzie umial wyrzezbic http://rapidshare.com/files/260419760/INSTALACJA_PRZEDNIEJ_SZYBY_PODGRZEWANEJ_ESCORT_MK7 .pdf.html zastanawia mnie tylko czy musi byc oryginalny przekaznik czy wystarczy obojetnie jaki aby mial 6 nozek.

Pozdrawiam

zeberko
28-07-2009, 17:25
Oto ten schemacik
http://img187.imageshack.us/img187/1020/hpim7615.th.jpg (http://img187.imageshack.us/i/hpim7615.jpg/)
oraz rozmieszczenie poszczegolnych wtyczek z numeracja z ksiazki
http://img89.imageshack.us/img89/6966/hpim7626.th.jpg (http://img89.imageshack.us/i/hpim7626.jpg/)

corneliusab
28-07-2009, 18:16
zeberko dzieki ale takie cos to ja mam tylko po niemiecku. Jak dobrze pojdzie to bede miec oryginalna wiazke ale to bede wiedzial dopiero w weekend:)
Tak czy siak dzieki.

Pozdrawiam

corneliusab
29-07-2009, 14:46
Sorry, ze tak post pod postem ale moze komus sie przyda:)
Juz wiem na milion % ze nie mam instalacji w aucie pod grzana szybe przednia, znalazlem dzis kostke pod ktora sie ta instalke podlacza, kostka jest na 12 pinow z czego piny 6,7 i 8 sa puste. Pod ta kostke podlacza sie instalke pod klime i pod grzana szybke:fcp1 i grzane spryskiwacze:)
Kostka znajduje sie pod maska miedzy blotnikiem a silniczkiem wycieraczek, przyczepiona do sciany grodziowej. Zdaje mi sie ze do 95 rocznika w tam miejscu jak na foto byl komp od ABS jak u mnie, chyba od 96 rocznika byla w tym miesjcu juz pompa ABS.

Pozdrawiam

Pawel
29-07-2009, 23:52
Ja mam w oryginale wszystko to co powinien mieć ghia czyli brakuje tylko klimy i spryskiwaczy a jest elekt. szyby ,lusterka podgrzewane-szyby obie i siedzenia ,szyberdach elekt.,szyby przyciemnione i regulowane w dwóch płaszczyznach siedzenie kierowcy.Abs i napinacze wydaje mi się że są powinny być w standardzie a i jeszcze kontrola trakcji ale była za dopłatą tak jak klima.Kostka w moim mk7 od grzania szyb jest między sinikiem wycieraczki a przednią ścianką grodziową po lewj od pompy abs-u bezpiecznik to nie wiem bo się nie spalił :) a prądu żre ile wlezie.

corneliusab
30-07-2009, 08:44
Ciekawe, teraz to juz nie potrzebuje tych informacji bo od wczoraj wiem gdzie jest kostka przylacznieniowa, jak bylo trzeba to jakos nikt sie nie ujawnil, ze ma grzana szybe bo jeszcze przypadkiem chcialbym zeby poszukal, gdzie jest kostka i instalka:)

Pozdrawiam

corneliusab
22-08-2009, 21:21
Schemat do grzania przedniej szyby, sam malowalem takze wybaczcie:)

Pozdrawiam

darnel
23-08-2009, 21:37
Patrz a ja jestem dotychczas przekonany, że mam tam wtyczke do abs (nie mam go). Sprawdzę co to za wtyczka tkwi tam nieobsłużona. masz grzane spryskiwacze cornel?

corneliusab
23-08-2009, 21:40
Nie mam grzanych spryskow, jak gdzies na szrocie wyszarpie to kupie, nowych nie bede bo sztuka 15€, takze bez przesady, instalke pod nie mam, takze tylko spryski zalatwic. Poza tym, mi glownie chodzilo o grzana szybe, jak dorwe tanio spryski to kupie, a jak nie to i sie bez nich obejde.

Pozdrawiam

darnel
23-08-2009, 21:45
To rozumiem i mi tez na nich nie zależy ale chciałem zapytać o kilka rzeczy, bo myślałem, że masz... Ja w planach mam szybę z grzaniem a kolejno silnik (myślę o 1,8 i dołożyć LPG) z klimatyzacją. Szukam dawcy. Najlepiej całe auto z wszystkim rozbite z tyłu/boku

corneliusab
23-08-2009, 21:49
No ja gdybym mial garaz, to szukalbym walonego cabrio w d**e na full opcji z 1.8 silnikiem i przekladal to czego w swoim nie mam:), wyszloby mnie to grosze, a tak kupowac po jednej czesci to bez sensu, bo sie troche ladnej kasy uzbiera. W sumie co bym jeszcze chcial to zderzak na halogeny z przodu i halogeny, tylne szyby elektryczne i klime, silnikiem 1.8 115KM tez bym nie pogardzil:D A co chciales wiedziec z tymi spryskami:?:

Pozdrawiam

darnel
23-08-2009, 22:01
No ja gdybym mial garaz, to szukalbym walonego cabrio w d**e na full opcji z 1.8 silnikiem i przekladal to czego w swoim nie mam:), wyszloby mnie to grosze, a tak kupowac po jednej czesci to bez sensu, bo sie troche ladnej kasy uzbiera. W sumie co bym jeszcze chcial to zderzak na halogeny z przodu i halogeny, tylne szyby elektryczne i klime, silnikiem 1.8 115KM tez bym nie pogardzil:D A co chciales wiedziec z tymi spryskami:?:

Pozdrawiam
Mnie szyber jeszcze potrzebny z elektryką (jestem w trakcie załatwiania) i zderzak też. Nawet tego starego zderzaka nie ruszam (a malowałem maskę i nadkola), bo plan jest go zastąpić tym na halogeny. Chciałem wiedzieć, czy spryski mają podgrzewacze wbudowane jako monolit, czy jakies kaptury i jak jest to grzanie zorganizowane. No lusterka elektryczne tez by nie zaszkodziły ale na nich najmniej mi zależy

corneliusab
23-08-2009, 22:10
Ooo tego to Ci nie powiem jak spryski sa grzane i co maja w srodku, wiem, ze do kazdego spryska dochodza dwa kable zakonczone wtyczka, a ze spryska tez wychodza dwa kable zakonczone wtyczka. Ja u siebie troche wypasu mam, w koncu Ghia troche miala, u mnie jest: ABS, 2xairbag, przednie szyby i dach elektryczny, lusterka elektr. i podgrzewane, fotel kierowcy z regul. ledzwiowa, takie pierdoly jak klamki i listwy zew. w kolorze nadwozia, czy klamki wew. ala chrom i te ala drewno na desce i kolo lewarka biegow, no i galka i kiera w skorze, lampki w nogach z przodu i u gory w dachu czasowe i 2 do czytania czy 4 zaglowki. Zapomnialem, ze jeszcze bym z checia lyknal fotele przednie Recaro no ale ceny powalaja na kolana:D

Pozdrawiam

darnel
23-08-2009, 22:26
Ja zamontowałem szyby elektr, lusterka pomalowałem an kolor, lampa u góry z GHiA a wył czasowy dołożyłem i dołożyłem taki efekt kinowy-stopniowe ściemnianie, 2 poduchy to standard, 4 zagłówki też mam ale chyba tylko w pl wersjach nie były standardem. mam tanią wersję FLAIR a one są. Kierownicę chcę dać do obszycia bo obrzydliwa się robi-sypie się

corneliusab
23-08-2009, 22:33
Dach napewno ktos dodatkowo zamawial jak kupowal tego essa nowego, szkoda, ze nie zamowil jeszcze klimy:D

Pozdrawiam

corneliusab
07-09-2009, 18:50
Witam ponownie:D mam niestety problem bo ogrzewana szybka przednia nie chce mi sie wlaczyc (po wlaczeniu nie swieci dioda na wlaczniku i szyba nie dziala). Dzis przyszedl do mnie uzywany przekaznik i po jego wlozeniu niestety ale sie nie wlacza. Przejscia kabli wszystkie sprawdzone, od kostki z wlacznika do kostki C2038 i z niej pod przekaznik, wszedzie przejscie i prad jest, sygnal z altka jest, a szyba jak sie nie wlaczala tak sie nie wlacza. Masz ktos jakis pomysl co i jak jeszcze sprawdzic:?: Orientuje sie ktos czy tylko jest ten jedyny przekaznik kolo aku i bezpiecznik 50A kolo aku i nic wiecej:?:

Pozdrawiam

darioo79
07-09-2009, 20:31
a moze problem tkwi w przerwnych przewodach w szybie,gdyz mam taki problem z szyba ,gdy wlacze nagrzewa sie w niektorych miejscach co oznacza raczej brak przeplywu pradu.pozdr

Patt MelodyZ
07-09-2009, 20:37
A mi się zdaje, że kolega ma nową szybkę, więc nie ma takiej możliwości :)

darnel
07-09-2009, 20:39
Jutro cornel postudiuję schemat w książce i opiszę Ci krok po kroku jak sprawdzać.

corneliusab
07-09-2009, 21:04
A mi się zdaje, że kolega ma nową szybkę, więc nie ma takiej możliwości :)
Dokladnie, ja zakladalem nowke szybe, i tez sprawdzalem miernikiem z biperem czy jest przejscie.

Darnel ja juz zielony jestem:D zastanawiam sie czy w skrzynce przypadkiem nie ma jakiejs zwory. Mam schematy po niemiecku i nic tam nie ma nt, temat, jest tylko przekaznik i bezpiecznik kolo aku. Jutro mam w planie ominac wlacznik i zmostkowac wtyczke, a jak tak nie pojdzie to podam na przekaznik sygnal z altka bezposrednio, jak juz tak nie pojdzie to ja sie poddaje.

Pozdrawiam

darnel
07-09-2009, 21:24
Ok. Jak wymiękniesz to się odezwij. Jeśli masz instalacje niefabryczną, to chciałbym wiedzieć jaką. Jak masz ją to pokaż skan. Mostek na przekaźniku tez nie zaszkodzi i to o ile masz wszystko wg schematu, to jako jeden z pierwszych

karczochrulez
07-09-2009, 21:31
a w moim essim było to wszystko o czym piszecie :)
m. in. ogrzewana przednia szyba Wymieniłem ją na zwykłą kilka lat temu. Przekaźnik został, tak więc jakby ktoś był zainteresowany to pisać na PW

corneliusab
07-09-2009, 22:05
Jeśli masz instalacje niefabryczną, to chciałbym wiedzieć jaką.
Instalacje mam oryginalna ale ja dokladalem, wystarczylo wpiac we wtyk, ktory juz byl w aucie. Instalacja miedzy wlacznikiem na desce, przez skrzynke do tej kostki pod maska (do ktorej podlaczylem instalke kupiona) byla juz fabrycznie polozona.
Jak masz ją to pokaż skan
Mam fotki instalki
Mostek na przekaźniku tez nie zaszkodzi i to o ile masz wszystko wg schematu, to jako jeden z pierwszych
Nie wiem o jaki mostek chodzi

Pozdrawiam

corneliusab
08-09-2009, 19:51
No wiec rozpracowalem dzis ta ogrzewana przednia szybe:D Brak masy na pinie 7 przekaznika (czarny kabel) powodowal nie wlaczanie sie szyby, dorobilem mase i wsio chula az milo, szybka wylacza sie u mnie po 4 minutach.
Dzieki wszystkim za pomoc:)

Pozdrawiam

darnel
17-10-2009, 23:05
ja natomiast najprawdopodobniej mam część instalacji do szyby. Kiedyś już zauważyłem że przy wyłączniku ogrzewania tylnej szyby są dwie wtyczki... Teraz już wiem po co - druga jest do przedniej szyby - upewniłem się. Dodatkowo po lewej stronie komory silnika mam 2 gniazda w tym 1 wolne i idealnie w nie pasuje wtyczka z wiązki grzanej szyby przedniej. Upewnię się ale myślę, że mi sie poszczęściło. Kupiłem całą instalację ale teraz roboty miałbym mniej

corneliusab
17-10-2009, 23:14
Darnel u mnie bylo dokladnie to samo, instalke w aucie pod deska rozdzielcza juz mialem i wyprowadzona byla juz pod maske zakonczona jajowata kostka koloru jakby szarego, druga w tym miejscu jest taka sama tylko ze czarna ale to ta szara jest do podlaczenia dalszej czesci wiazki szyby i klimy. W niej mam tez juz wyprowadzona instalke na klime, wiec jakbym chcial klime zalozyc to potrzebuje tylko czesc instalacji, ktora biegnie pod maska. Jesli masz w tej szarej wszystkie kable oprocz trzech pustych pinow (miejsca 6,7 i 8 ) to wyprowadzenie na klime juz masz z fabryki:D

Pozdrawiam

darnel
17-10-2009, 23:18
Ach więc po to tam tyle okablowania. Sporo a do szyby trzeba niewiele. A klimę będę zakładał, więc mam kroczek do przodu dzięki Tobie... Będę miał pytanko cornel. Dawca wiązki obciął mi cos i nie wiem co. On też nie wie, no ale ja sporo wiążek brałem, mógł zapomnieć. Fioletowo niebieski przewód obciął idący z wtyczki pod maską do..... Właśnie. Podgrzewanych sprysków? tez je kupię choć uważam za mało pomocny gadżet. Płyn i tak nie zamarza...

corneliusab
17-10-2009, 23:26
Jaki przekroj ma ten Twoj obciety kabel:?: U mnie jak lookniesz na schemat (kolory tam sa napisane jakie ja mialem we wiazce) to fioletowo/niebieski byl gruby 4mm² i szedl od przekaznika z pinu 5 w kierunku szyby, bo potem on sie rozdziela na dwie strony i sa kable po 2,5mm².

Pozdrawiam

darnel
17-10-2009, 23:28
Te o których piszesz były do szyby. ten ma około 0,5 - 0,75 mm2 . Cieniutki. Zaraz oblookam który był we wtyczce. Zejde do piwnicy :p

corneliusab
17-10-2009, 23:33
Mysle, ze po moim schemacie dojdziesz co i jak, w koncu elektryk jestes:D U mnie nie bylo tak cienkiego kabelka, najciensze byly 1,5mm². Albo zrob fotki i wklej tu to sie oblooka:D

Pozdrawiam

darnel
17-10-2009, 23:46
Dojdę. Zawsze dochodzę :D Szukam tylko możliwych opcji. książka mnie tylko w błąd wprowadza... Wg Twojej instalki to jak juz się domyślałem jest przewód do grzanych sprysków... Tylko że u mnie są one cieniutkie..

corneliusab
17-10-2009, 23:57
W tej jajowatej kostce tylko 4 piny to podgrzewana szyba i spryski, piny 9,10,11 i 12. Pin 9 idzie kabel z pominieciem przekaznika, on idzie bezposrednio pod spryski, reszta pinow idzie przez przekaznik.

Pozdrawiam

darnel
18-10-2009, 00:01
Już doszedłem, hehe. jak pisałem - grzane spryski. Dogram ze sprzedawcą i będę miał. Tylko czasu trzeba na montaż tego wszystkiego a sporo tego mam. Pin 9 obcięty więc jak już gdybałem - sprysk. Nawiasem mówiąc - Twój zderzak prosi o czerwony lakier, byłby cool. powiedz mi - po co ludzie chowaja nry rejestracyjne? Na ulicy wszyscy mają otwarte a na fotach zamknięte.... Czemu?

corneliusab
18-10-2009, 00:12
A tak z przyzwyczajenia:D zamalowalem numery:D Wiem, ze sie prosi o czerowny lakier, ale w DE za drogie takie zabawy, jak pojade do PL to u szwagra w garazu sobie przelakieruje, tylko lakier zamowie:D

Pozdrawiam

ByciO
22-04-2010, 21:21
Witam. Od jakiegos czasu nie dziala mi grzanie szybki przedniej ... instalacja wydaje sie byc ok ale moze gdzies sa jakies niedociagniecia;p Pytanie moje do cornela... jak roskladaja sie sygnaly przez kostke c2038(jakie piny od czego i czy masa czy +) i czy mozna jakos obejsc skrzynke bezpiecznikow bo mysle ze ona moze robic tu jakis niehalo;p moze wystarczy jakos polaczyc kable omijajac ja? i jeszcze pytaine do przekaznika? on jest koloru zielonego czy szarego?;>:D

darnel
22-04-2010, 22:03
Włączasz grzanie i co? Przekaźnik łapie czy nie?? To stwierdzisz po prostu dotykając go przy włączaniu. Kolor to teraz nie wiem ale zielony jest raczej od wentylatora..

ByciO
23-04-2010, 15:44
no wlasnie wlaczam i nic sie nei dzieje.. kontrolka od grzania sie nie zapala.. nic kompletnie.. skoro zielony od wentylatora to musze sprawdzic ten drugi, pomierzyc.. moze masy gdzies nie ma albo cus..

corneliusab
23-04-2010, 21:17
Zielony jest od klimy, szary od grzanej szyby, sprawdziles chociaz przy aku czy bezpiecznik jest ok:?:

Pozdrawiam

ByciO
26-04-2010, 21:56
bezpiecznik sprawdzony, napiecie do przekaznika tez dochodzi bo spradzilem dzis... moze idzie jakos obejsc skrzynka albo cos ? bo wydaje mi sie ze tam sa problemy...

patryk87l
20-10-2011, 18:07
Witam
Zaczne od tego że jestem zmuszony wymienić szybkę z przodu z powodu pękniecia spowodowanego kamykiem spod kól auta jadącego przede mną
Długo szukałem odpowiedniej szyby i trafiłem na podgrzewaną
I teraz mam główne pytanie co potrzebuje aby ta szybka zadziałała mi prawidłowo
Widziałem wyjmując przycisk ogrzewania tylnej szyby ze mam poprowadzoną wiązkę przewodów do przedniej szybki tylko nie wiem czy jest cała
Czy ktoś mógłby podać mi jakieś skany co mi potrzebne jest jak instalacja wygląda w ktorym miejscu powinien być przekażnik bezpiecznik oraz czy zawsze w wersji z podgrzewaną przednią szybą były podgrzewane spryskiwacze czy wystepowały też w wersjach osobno ?
Aha i jeszcze przy tej szybie ogrzewanej mam takie blaszki po bokach niej do czego one sa potrzebne ?
Bardzo bym prosił o pomoc gdyż w sobotę jadę montować szybę

jacks_22
20-10-2011, 18:14
Z tego co wiem jeśli jest szyba podgrzewana przód to i spryskiwacze i bodajże przekaźnik no i włącznik desce
Jutro ci sprawdzę który przekaźnik i jaki do szyby

patryk87l
20-10-2011, 18:42
Byłbym Ci bardzo wdzięczny
Mam dawce Escorta Ghia i w nim była własnie ta szyba więc pewnie i reszta bedzie.
Moge dostać za dobre pieniądze te wnętrzności tylko jakies schemaciki zdjęcia by się przydały
No i jeszcze najbardziej mnie nurtuje pytanie co do tych blaszek na szybie po bokach czy one musza być ? do czego słuza ?? Czy jako masa w miejscach w których dotykają karoserii czy jak ?

corneliusab
20-10-2011, 18:48
Po co zakladac nowy temat skoro takowy juz jest i jest opisane co i jak: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=75073&highlight=podgrzewana+przednia+szyba

Pozdrawiam

jacks_22
20-10-2011, 18:50
Jutro ci podeśle często jestem w Radomsku to jak coś będziesz potrzebował to napisz

patryk87l
20-10-2011, 21:01
Cornel ale w tamtym temacie o szybie nie ma wzmianki do czego sa te blaszki na szybie ?? ;/

danielciagala
21-10-2011, 06:47
No do blaszek podpinasz wtyczki żeby prąd mógł ci ja grzać. Podobnie jak w tylnej szybie tez masz takie blaszki. Lewa blaszka do grzania lewej strony szyby a prawa do prawej.

corneliusab
21-10-2011, 09:11
Cornel ale w tamtym temacie o szybie nie ma wzmianki do czego sa te blaszki na szybie ?? ;/
Nie wiem o jakie blaszki chodzi, z szyby po lewej i prawej stronie powinny wychodzic kable zakonczone kostkami pod ktore podlacza sie instalacje.

Pozdrawiam

patryk87l
21-10-2011, 15:21
O widzisz teraz już mi to zaczyna wszystko pasować ;p
Czyli uszczelka od mojej szyby powinna przykryć te blaszki tak ?? Znaczy pytam czy moja uszczelka będzie pasować do tej szyby podgrzewanej ??
Przepraszam za tak proste pytania ale wole być pewny ;p

Jeszcze w roli ścisłości chodzi mi o blaszki po bokach które zaznaczyłem na zdjęciu :P

corneliusab
21-10-2011, 20:53
Szybe montowalem nowa, a w zasadzie nie ja montowalem tylko warsztat, ja tylko i kazalem zamowic ogrzewana z paskiem przyciemniajacym u gory. Jesli jej sam montowal nie bedziesz, a nie sadze, to nie rozumiem czym sie martwisz:?: Jesli to szyba uzywana, a tak zrozumialem z tego watku to sobie tylko miernikiem np. z biperem sprawdz czy ma przejscia, bo jak miernik nie bedzie piszczal to grzalki w szybie tez beda walniete. Choc np. w mnie teraz w mdo czesc paskow grzeje, a czesc nie i moze nie byc miarodajne takie mierzenie miernikiem.

Pozdrawiam

darnel
21-10-2011, 22:12
moze nie byc miarodajne takie mierzenie miernikiem. tak , jeśli korzystasz z tylko miernikiem np. z biperem to fakt, ale jak zmierzysz rezystancję dokładnie a nie będziesz cykał biperem to miernik powie CI prawdę. Wystarczy wiedzieć jaka wartość jest poprawna

corneliusab
22-10-2011, 02:22
Zgadza sie tylko wlasnie trzeba miec w 100% sprawna szybe zeby wiedziec jaki ma byc prawidlowy opor albo gdzies sie doczytac, chodz nie sadze zeby gdzies mozna bylo takie cos znalezc.

Pozdrawiam

darnel
22-10-2011, 22:49
Ja mam kolejną nową szybkę. Mógłbym podać te wartości zainteresowanym :P

danielciagala
22-10-2011, 22:50
podaj podaj:D

darnel
22-10-2011, 22:53
Zainteresowanym a nie ciekawskim :P No i nie dziś a najszybciej juterko.. Jak sie jakiś zainteresowany nadarzy to pomierzę :)

patryk87l
23-10-2011, 10:09
Ja byłbym zainteresowany tymi wartościami :P
Pomierzyłbym u siebie i widział jak to wyglada bo biperem jest przejscie ale jaki ma być tutaj opór to nie mam pojęcia

patryk87l
26-10-2011, 13:40
Panowie to ja jeszcze tam spytam w ramach upewnienia się :P
Czy jeśli mam wyprowadzoną wiązkę przewodów do przycisku ogrzewania tylnej szyby to mam już z górki ??
Dokąd ta wiązka jest puszczona do skrzynki bezpieczników w aucie ??
Z środka auta którędy owa wiązka jest wyprowadzona ? przewody do szyby idą pod błotnikami ?
Czy ma ktoś albo czy może zrobić mi zdjęcia ?

corneliusab
27-10-2011, 20:13
Kolego gdybys zadal sobie minimum trudu i przeczytal ten temat to wiedzialbys gdzie znajduje sie kostka ale dla leniwych napisze ze w poscie #16 :D

Pozdrawiam

patryk87l
27-10-2011, 20:33
Wiem ze kostka znajduje sie za pompa ABs w moim przypadku
Jednak interesuje mnie taka kwestia ja mam poniekąd instalację w częscie polożoną fabrycznie i czy teraz mam tylko wpiąc resztę instalacje właśnie w tą kostkę kolo pompy ABS ?

corneliusab
27-10-2011, 21:38
Tak, tez tak mialem w swoim esie, no i oczywiscie przelacznik w kabinie zmienic na podwojny.

Pozdrawiam

patryk87l
28-10-2011, 18:25
Cornelius jeszcze jedno pytanie
W tej kostece kolo pompy ABS z niej wychodzą dwa przewody . Do czego one są ? w kostce są wpięte w piny 5,6
A tak nawiasem mówiąc chyba mam uwalony przekaźnik bo nie chce mi złapać podtrzymania nawet jak na krótko go spinam ;/
(instalacje już położyłem )
I jeszcze jedno pytanko czy przekaznik od przedniej szyby jest taki sam jak od grzania tylnej szyby ?

corneliusab
28-10-2011, 19:16
Tam sa dwie jajowate kostki, jedna czarna, druga szara. Szara jest od ogrzewanej przedniej szyby i klimy, zrob fotke najlepiej i opisz ja bo rozumiem, ze chodzi o szara kostke. Przekaznik raczej jest inny, wyglada inaczej, jest duzy i szary montowany kolo akku.

Pozdrawiam

patryk87l
28-10-2011, 19:58
tak chodzi mi cały czas o tą szarą jajkowatą kostkę i z niej w oryginale wychodza dwa przewody które lecą obok akumulatora ( klimy nie posiadam dodam na marginesie) one w tej kostce sa umiejscowione w pinach 5 oraz 6 cały czas mowa o fabrycznej instalacji tak jak moj essi wyszedl z fabryki bez mojej ingerencji

corneliusab
29-10-2011, 10:02
To dziwnie, ze masz tylko jakies kabelki na pinie 5 i 6. Normalnie wg. schematu w tej kostce piny od 1 do 8 sa od klimy, piny od 9 do 12 to ogrzewanie szyby przedniej i spryskiwaczy. Na pinie 5 wg. schematu jest: przelacznik odladzania, Pin 6: przekaznik klimatyzacji, a jak nie masz klimy to na 6 jest przekaznik wentylatora. Moze sie pomysliles i masz na pinie 6 i 7 kabelki, wtedy mogloby sie zgadzac, bo wtedy bedzie przekaznik wentylatora - wlaczenie, a na pinie 7: przekaznik wentylatora - wylaczenie, Piny sa tak ponumerowane jak na tej fotce.

Pozdrawiam