Forum Ford Club Polska

Forum Ford Club Polska (http://forum.fordclubpolska.org/index.php)
-   Ford Mondeo (http://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=95)
-   -   [Mondeo MK3] jak podłączyć dodatkowo podgrzewanie przedniej szyby ? (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=115615)

Yaro11 25-11-2010 07:58

jak podłączyć dodatkowo podgrzewanie przedniej szyby ?
 
Witam.
Mam pytanie : w jaki sposób podłączyć ogrzewanie przedniej szyby ?
Wcześniej nie miałem takiego udogodnienia i wymieniłem szybę na ogrzewaną . Z szyby wychodzą po obydwu stronach kabelki i w jaki sposób najlepiej podłączyć je do instalacji ?Moje autko to Mk3 2,0 tdci , 2001r.
Proszę o pomoc osoby kompetentne żebym nie zchajcował bryki.
Pozdrawiam
Y

nokitel 25-11-2010 14:13

Odp: jak podłączyć dodatkowo podgrzewanie przedniej szyby ?
 
jeżeli masz oryginalną instalację do przedniej szyby to nie ma żadnych problemów. W komorze silnikowej przy podszybiu znajdują się kostki. Podpinasz + kupujesz w ASO za 28zł przekaźnik + przycisk do włączania podgrzewanej przedniej szyby (około 30-50zł na allegro) i wsio... Ale jeżeli nie masz tej instalacji to już większy problem trzeba będzie prowadzić przewody i przerabiać instalację wszytko z głową bo to duże prądy idą w grę nie ma żartów

Yaro11 25-11-2010 20:14

Odp: jak podłączyć dodatkowo podgrzewanie przedniej szyby ?
 
trzeba szukać tych kostek , są gdzieś ukryte ? bo jak wymieniali mi szybę to stwierdzili , że nie ma do czego podłączyć .
Pozdrawiam

1olek 25-11-2010 21:21

Odp: jak podłączyć dodatkowo podgrzewanie przedniej szyby ?
 
kolego jest o tym bardzo obszerny temat, uzyj szukajki

TTT 18-09-2011 11:46

Odp: jak podłączyć dodatkowo podgrzewanie przedniej szyby ?
 
4 załącznik(i)
Witam,
Po dołożeniu tempomatu przyszła kolej na podgrzewaną przednią szybę.
Jako że wkótce czeka mnie jej wymiana przymierzam się na montaż podgrzewanej. W związku z tym poczytałem trochę fora FCP i MKP - po lekturze mam kilka wątpliwości i pytań. Proszę więc o pomoc i wyjaśnienia bardziej doświadczonych użytkowników.

Zacząłem od:
1. sprawdziłem bezpieczniki pod maską, tzn. nr 11 (30A), nr 13 (30A), nr 15 (3A) - wszystkie są na swoich miejscach,
2. przekaźnik R2 - przekaźnika nie ma, ale są styki - czyli pozostaje tylko zakup przekaźnika i wciśnięcie w puste miejsce.
3. sprawdzenie przy podszybiu czy są przewody/kostki - po demontażu plastików po stronie pasażera osłaniających filtr przeciwpyłkowy - zobaczyłem przewód zaślepiony czerwoną zaślepką przytwierdzony spinkami do nadwozia (zdjęcie nr 1). Po wyjęciu zaślepki wtyczka jest dwupinowa - zdjęcie nr 2. Więc z tego wynika że instalacja przy podszybiu jest.
4. gniazdo włącznika w kabinie - w tej chwili mam pojedyńcze - zdjęcie nr 4. Po wyjęciu włącznika ukazał mi się widok ze zdjęcia nr 3 - czyli do włącznika była wpięta wtyczka z 6 przewodami. Włącznik z kolei miał tylko 4 piny - xx3456 - dwa pierwsze były puste mimo tego, że we wtyczce było 6 zajętych pinów.

No i teraz wątpliwości:

A. Czy nowo kupowana podgrzewana szyba ma już zamontowane kabelki/przewody z odpowiednim gniazdem, które wystarczy podpiąć z kostką/wtyczką z punktu 3 (zdjęcia 1 i 2)? (czytając pierwszy post wygląda na to że takie kabelki/przewody taka szyba ma).
Czy może szyba ma tylko jakieś samo gniazdo i trzeba jeszcze dokupić krótki przewód między tą wtyczką z punktu 3 a gniazdem, które ma szyba?

B. Drugie pytanie mam odnośnie włącznika wewnątrz kabiny - czy ten nowy, podwójny, który muszę kupić, "od tyłu" wygląda tak samo jak pojedyńczy ? I wystarczy podłączyć tą 6 pinową wtyczkę do tego podwójnego włącznika ? Domyślam się, że tak - wtedy ten podwójny włącznik będzie też miał 6 pinów - ale bardzo prosze o potwierdzenie.
Bo spotkałem się z wpisami o tym ,że po demontażu włącznika powinna być jeszcze jedna wolna wtyczka właśnie od podgrzewanej przedniej szyby - ale dotyczyło to chyba wersji przed 2004 r rokiem - nie jestem peiwen w 100 % - stąd moje pytanie.

No i na koniec aktywacja przez kompa.

Sorry za długie wypociny ale chciałem jasno opisać o co mi chodzi.
Za wszelkie pomocne uwagi z góry dziękuję.

TTT 21-09-2011 18:45

Odp: jak podłączyć dodatkowo podgrzewanie przedniej szyby ?
 
Panowie, nikt nie pomoże w rozwianiu moich wątpliwości z poprzedniego posta ?

RECONDO 21-09-2011 22:36

Odp: jak podłączyć dodatkowo podgrzewanie przedniej szyby ?
 
Szyba ma wychodzące przewody - po dwa na stronę, wystarczy także zmienić włącznik szyb, instalację już masz.

rednaxelA 22-09-2011 08:16

Odp: jak podłączyć dodatkowo podgrzewanie przedniej szyby ?
 
Tak jak pisze RECONDO masz wszystko - potrzebujesz szyby, przekaznika, włącznika i niestety wizyty w serwisie (niekoniecznie ASO) ale takim co ma fordowski komputer zeby zaprogramowac GEM pod grzanie szyby przedniej

TTT 22-09-2011 20:46

Odp: jak podłączyć dodatkowo podgrzewanie przedniej szyby ?
 
Panowie, bardzo dziękuję za pomoc.


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 23:17.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Obsługa techniczna: Wilu