Forum Ford Club Polska

Forum Ford Club Polska (http://forum.fordclubpolska.org/index.php)
-   Ford Mondeo (http://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=95)
-   -   mk I -jaka powinna być przerwa między elektrodami na swiecy? (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=27362)

adi 11-07-2007 17:36

mk I -jaka powinna być przerwa między elektrodami na swiecy?
 
witam kolegów,dzis po ok 40 tys km (dla uścislenia na gazie!!!!),postanowiłem zobaczyc jak tam mają sie moje swiece-typu nie pamietam ale cos AY 22 (chyba:)) motorcraft platinum.
silnik 2,0 benzyna 16v z gazem II generacji

i co sie okazało???

swiece ładniutkie nieokopcone-wręcz białe, ale zaniepokoiła mnie przerwa jak była miedzy elektrodami-ok 1,35mm -ciuuuttt sporo chyba sie tam zrobiło...
ustawąłem na 1,0mm bo taka ponoć-tak mi mechanik powiedziła -powinna byc ta odległość
i tu moje pytanie:czy rzeczywiście 1,00 mm??? bo cos duzo mi sie to wydało...pamietam ze w sierrce miałem chyab 0,6 albo 0,8mm
co Wy o tym sądzicie?!

i od razu drugie pytanko-powiązene z ta przerwa która była na swiece jak ja wykręciłem:czy mogło to wpłynąć na podwyższone spalanie mojego auta?bo nie ukrywam ze w miescie przy odcinakach ok 12km w jedna i druga strona do pracy codziennie i troche po sklepach kiedy na zkaupy jezdizmy to trudno mi sie w 14l zmiescic :(
fakt nie jeżdzę jak emeryt ale tez nie kręce go do 4,5-5tys...

wypowiedzcie sie prosze co o tym sądzicie?!

llechu 11-07-2007 17:55

Wydaje mi się, że na AYFS22FPM1 1.3mm to fabryczna przerwa. Na spalanie mogłoby to mieć wpływ jakbyś miał wyraźne objawy tego, że się świece zużyły - wypadanie zapłonów itp historie. Jak się silnik ładnie kręcił na wolnych obrotach i ładnie wkręcał to raczej nie to.

adi 11-07-2007 18:35

ale fabrycznie to nie znaczy ze poprawnie,prawda?tzn ze teraz trzeba ja ustawic-odpowiednio do silnika tak?
nie mam problemów z zapłonem,choc jak silnik mi sie rozgrzeje i stane np w sklepie na 5 min i potem zapalam,to bywa czestop tak ze za pierwszym razem nie załapie-tzn załapie i zgasnie i musze drugi raz odpalac.ale nie strzela mi nie kicha na gazie.
w sumie to nie wiem czy mam juz wypalona elektrode czy nie bo nie wiem jak dokładnie nowa swieczka wyglada... :(

z tego co widziałem to na "dole" mam taki jak by "stożek"szersza podstawke a za kawałek sie zwęza,a na tej "zagietej elektrodzie"tej blaszce-no sam juz nie wiem jak to nazwac-najbezpieczniej bedzie powiedziec -"drugim biegunie" od spodu mam jak by"nadlane" troszke tego metalu(tam gdzie iskar przeskakuje"
i nie wiem czy to jest poprawnie czy juz sie cos wypaliło...???

jak powinno to wygladac wg Was?

llechu 11-07-2007 18:40

Adi, nie kombinuj - jak ci samochód dobrze jeździ to nie poprawiaj bo tylko zepsuć możesz. Fabrycznie na świecach jest szczelina taka, jaką zaleca producent. Niektórzy "spece" mówią, że do gazu powinna być mniejsza - ja jakoś bardziej fabryce wierzę. A świece, z tego co opisujesz masz takie jakby z fabryki wyszły :-) Dokładnie tak wygląda to w nówkach. To gaśnięcie zaraz po zapaleniu to nie jest na pewno od świec. Raczej paliwo nie dochodzi. Jakby były świece złe to byś miał problem cały czas.

adi 11-07-2007 18:55

lechu,ale powiem ci ze dla porównania wyjąłem ze schowak "stare"swiece które wykreciłem zaraz po zakupie mondiego i tamte tez 1,00mm miały przerwy,tyle ze w taamtych miałem z jednej strony tylko ten "stożek"(zaraz za gwintem)-tyle ze jego srednica była znacznie mniejsza niz w tej swiecy co aktualnie mam wkrecone, a na wewnetrzej stronie tej drugiej elektrody nie było juz nic"nadlane" tylko sama wygieta blaszka.
zarówno wtedy-tzn do czasu jak nie zmiejszyłem tej przerwy na aktualnie wkreconych platynkach ,jak i teraz silnik chodzi równo na wolnych obrotach,choc wydaje mi sie ze teraz po zmaniejszeniu na 1,00 jest jakby mocniejszy.
zobaczymy-w sobote jeade na urol-zobaczymy ile mi wypije gazorku w trasie :)
ale chyab ja na 1,00 mam teraz to nie powinien mi wiecej palic,bo "niby" po zmiejszeniu przerwy iskra powinna byc"mocniejsza"?
no wydaje mi się ze pogorszyc sie nie powinno ,prawda?co innego jak bym powiększył jeszcze ta nieszczęsna przerwę?!?!

llechu 11-07-2007 20:17

Jak chodzi to nie kombinuj. Iskra mocniejsza, ale krótsza :-)

adi 11-07-2007 21:56

pojadę na urlop na tej krótszej przerwie,zobaczymy ile wychlipie :) a po powrocie i tak nowe zamówie u Jacka:)
dzieki za info ,pozdrowionka:)


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 06:50.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy Kraków
Regeneracja turbosprężarek
Obsługa techniczna: Wilu


User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.