Temat: [Mondeo 2000-2007] Błąd 0251 co oznacza itd ?
View Single Post
Stary 22-07-2010, 16:57   #1
stoone
ford::amateur

Model: hb
Silnik: 2,0 TDCi 115km
Rocznik: 2003
Domyślnie Zaczęło się od P0251

Witam. Pragnę opisać problem jaki wystąpił w moim Mondeo MK3 TDCi 115km.
Kupiłem auto w kwietniu pojeździłem 2 miesiące (3 tyś km) i podczas wyprzedzania na biegu 3 i ok 3000 obr/min wyskoczyła „sprężynka”. Bardzo mnie to zmartwiło i zacząłem szukać przyczyny. Najpierw podało na winę czujnika ciśnienia potem na ten brązowy czujnik sitkiem. Nic nie pomogło. Auto bardzo dobrze odpalało, nie dymiło i zachowywało się normalnie. Problem pojawiał się gdy temperatura otoczenia była wysoka.
Wstawiłem do mechanika (zwykłego) co szkolony był na comanraill. Stwierdził, że 1 i 3 wtrysk „leje”. Pierwsza myśl to wyślę na sprawdzenie wszystkie wtryski i regeneracje. Jednak czekając na i powrót później umówić termin, żeby ktoś je zamontował postanowiłem znaleźć serwis Delphi najlepiej we Wrocławiu. Przeczytawszy wiele postów poszukałem w sieci. Znalazłem kilka. Wybrałem tan który robi naprawy od A do Z w Sieradzu. Pojechałem i okazało się, że wszystkie wtryski do regeneracji ale stwierdzono też występowanie opiłków. To jest straszna wiadomość. Po dłuższym namyśle postanowiłem naprawić. Czyszczenie zbiornika, przewodów, wymiana filtra, regeneracja pompy i wtryskiwaczy plus 15l ON. Kosztowało mnie to 4 100zł. Mnóstwo kasy ale już jedzie ok.
Gdybym posłuchał mechanika to zapłacił bym dwa razy bo ile pojeździł bym na wtryskach do których znów dostanie się jakiś syf?
stoone jest offline   Odpowiedź z Cytatem