View Single Post
Stary 20-09-2010, 23:51   #65
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Czy możliwy brak podgrzewacza cieczy chłodzącej?

Cytat:
Napisał romekcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kurcze rzeczywiście jest to schemat, który obowiązywał dokładnie do 12.2003 roku (dowód w załączeniu). Dotarłem jeszcze do schematu, który obowiązywał od 12.2003r. do 08.2004r. (w załączeniu w dwóch częściach). Niestety nie mogę znaleźć schematu, który obowiązywał od 08.2004 roku czyli tak jak to jest w moim autkuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Ale nie poddaje się.
w odpowiedzi #51 na 6 stronie znalazłem błędy w schematach bo załączono tam też schemat podgrzewacza paliwa (albo coś podobnego fotki 2 i 3) a nie tylko cieczy chłodzącej (fot 1 z błędem jeśli chodzi o daty). w załączeniu poprawiony.

jeśli szukamy kostki w okolicy podgrzewacza w komorze silnika to z pewnością nie jest to kostka przypięta w pobliżu do zaślepki w pobliżu pompy ABS (patrząc od strony podwozia) ponieważ ta wtyczka jest do czujnika ciśnienia w układzie pompy ABS jeśli jest ESP w aucie. do podgrzewacza wtyczka powinna mieć grube przewody (o przekroju 4 mm kwadratowe) więc wizualnie będą to dość grube przewody a nie tak cienkie ja przy tej wtyczce czujnika ABS/ESP które mają przekrój 0,5 mm kwadratowego.
Więc proszę pamiętać dodając podgrzewacz o odpowiednio grubych przewodach żeby nie spowodować pożaru w komorze silnika.

Dodaję poprawiony schemat podgrzewacza cieczy chłodzącej z graniczną datą 12.2003 jeśli chodzi o podłączenie do PCM. piny 75 i 98 były przed 12.2003 a piny 61 i 62 były po 12.2003 odpowiedzialne za sterowanie włączaniem podgrzewacza. reszta jest taka sama dla wszystkich roczników.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg schematy po mojemu.jpg (80.4 KB, 269 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez jendrekmak ; 20-09-2010 o 23:58
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem