Temat: [Mondeo 2007-2014] Kamera cofania w lampce
View Single Post
Stary 13-07-2012, 12:27   #15
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Kamera cofania w lampce

Dla porównania podam obrazki z zamontowanej przeze mnie oryginalnej kamery Ford. Kamerę z Kugi zamontowałem w moim C-maxie. Kamera oryginalna ma tę zaletę, że skręca liniami zgodnie z ruchami kierownicą oraz koloruje pola w oparciu o sygnał z czujników parkowania (pola kolorowane są na zielono-żółto-czerwono w zależności od odległości do przeszkody). Udało mi się kupić kamerę wraz z modułem i całą wiązką za 500zł. Kamera musi mieć czujnik kąta skrętu kierownicy (występujący zawsze jeśli jest ESP) taki jak dla reflektorów skrętnych (6-cio pinowy). Szczęśliwie ja mam reflektory skrętne, więc czujnika nie musiałem wymieniać (rozbieranie całej kierownicy z poduszką i wszystkimi przełącznikami dało by w kość...).

Na dole widoków z kamery widać kawałek tablicy rejestracyjnej oraz zderzaka - kamera widzi ok. 170 stopni!
Zdjęcia są capture'owane D-scalerem, stąd na dole występują zakłócenia.
Odległośc do bramy wynosi ok. 150cm - tyle, ile rozpiętość jednego skrzydła bramy. Zdjęcia dokumentują proces pozycjonowania kamery (ustalania właściwego kąta jej montażu w blendzie), więc proszę nie zwracać mi uwagi, że obraz jest nie do końca wiarygodny... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg kameraTK1.jpg (79.9 KB, 1527 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Kam - lewo.jpg (56.9 KB, 1669 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Kam - prosto.jpg (77.8 KB, 1483 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Kam - prawo.jpg (57.3 KB, 1453 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 13-07-2012 o 12:44
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem