View Single Post
Stary 22-10-2012, 20:40   #2
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Dodatkowa nagrzewnica elektryczna

Kolego, ściągnij sobie schematy elektryczne samochodu z rosyjskiego forum i będziesz sobie sam umiał odpowiadać na takie pytania. Mniej więcej kilkanaście razy już pisałem gdzie leżą...

Główny bezpiecznik zasilania PTC to F5 80A (jeden z tych przykręcanych dwoma nakrętkami u góry skrzynki bezpieczników w komorze silnika). Dodatkowo sterowanie PTC zasilane jest z F70 10A w skrzynce bezpieczników nad nogami pasażera. Dotyczy to GEMa przedliftowego (chyba nie masz wymienionego GEMa?).

Nagrzewnica działa automatycznie i komunikat o działającej nagrzewnicy PTC pojawia się w zegarach tylko jak się ma klimatronik (nie wiem czy masz klimę manualną czy klimatronik?). Włączenie następuje i pojawia się komunikat już przy różnicy temperatury zewnętrznej i tej nastawionej na klimatroniku na poziomie 7-10 stopni C - czyli o tej porze roku rano praktycznie codziennie. Ustaw sobie w zegarach pokazywanie % działania nagrzewnicy - widać wtedy co się wyrabia (zarządzanie podziałem dostępnej mocy alternatora...).

Przy klimie manualnej nagrzewnica zdaje się działa głównie (jedynie?) przy "odmrażaniu" (nadmuchu na przednią szybę)...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 22-10-2012 o 21:02
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem