Odp: co to jest -dodatkowa nagrzewnica i jak to działa ?
Nie wiem z jakiego powodu w S-maxie mieli by tak dziwnie skonfigurować elektryczną nagrzewnicę PTC, aby działała tylko przy nawiewie na szybę????
W C-maxie/FF2 jest tak, że nagrzewnica PTC (taka sama jak w S-maxie!!!) włącza się (jak klimatronik jest na AUTO) praktycznie zawsze jak temperatura zewnętrzna jest niższa od tej nastawionej na klimatroniku o jakieś 8-10st. C oraz silnik jest "zimny". Czyli nie tylko zimą! Jest do tego nastawa w zegarach, aby widzieć kiedy się włączyła (dostępna dopiero w ELMconfigu - wcześniej nikt o tym nie wiedział...) - więc łatwo to obserwować. Jest nawet nastawa aby widzieć jakim % mocy pracuje PTC!.
Obserwacje wskazują, że nagrzewnica startuje (w podanych warunkach) natychmiast po uruchomieniu silnika (bez przełączania na nawiew na szybę!) i wykorzystuje max dostępnej rezerwy mocy alternatora (tzn. jak nie są włączone grzane szyby, to wykorzystuje 100% swojej mocy a jak szyby, radio, światła i cała reszta "choinki" jest włączona - to dla PTC "zostaje" rezerwy na pracę tak od 30% do 70-80% jej mocy.
Nagrzewnica PTC wyłącza się zaraz jak silnik osiągnie temperaturę 40-50st. C (nie sprawdziłem dokładnie, ale na pewno w tych granicach).
Warto wiedzieć, że PTC jest urządzeniem o sterowanej mocy - dzięki temu łatwo "adaptuje" się do dostępnej rezerwy mocy alternatora.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 08-12-2012 o 11:14
|