Temat: [S-MAX 2006-2015] Update do 163KM w ASO da się zrobić ?
View Single Post
Stary 28-12-2013, 22:49   #32
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
Domyślnie Odp: Update do 163KM w ASO da się zrobić ?

trochę milczałem w tym temacie, ale to nie znaczy, że nic się nie działo (tylko nie lubię pisać po próżnicy)

mam kilka newsów i jak to często bywa się one dobre i złe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

najważniejszy: dziś z fabryki MAYAK COMPANY wyjechał pierwszy 2.0tdci 163 KM "przemieniony" z wersji 140 konnej !!!

wrażenia właściciela są tutaj (post nr 1 i 4): http://forum.fordclubpolska.org/show...75#post2129875

bad news:
nie działa jeszcze w Mondeo4/S-Max/Galaxy3 2.0 tdci 140 ze sterownikami Delphi (od jesieni 2010)
Zmiana w 2.0tdci z fabrycznej wersji 140 konie na fabryczną wersję 163 konie jest obecnie możliwa w nowych C-Maxach (od 2010) i Grand-Cmaxach, Focusach mk3 i Kugach mk2.

Trzeba trochę poczekać, bo mimo takiego samego sterownika, to są drobne niuanse i różnice między Mondeo4/Smax a FF3/Cmax2, bo sterownik silnika to nie pendrive, którego każdy może czytać i w nim zapisywać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

"Dowcip" polega na tym, że sterownik Delphi tego silnika ma już w sobie wewnątrz dwie mapy: wersji 140 koni i wersji 163 koni!!
Niniejszym rozwiewam różne obawy: nic nie trzeba wgrywać (czyli nic nie chip'owałem), trzeba tylko "wmówić" sterownikowi żeby używał mapy na 163 konie a nie ma 140 koni.

Przy tej operacji nie ma zagrożenia, że sterownik silnika padnie, bo są możliwe tylko dwa scenariusze: albo zostanie 140 koni, albo będzie 163.

I pomyśleć, że w cenniku Mondeo4 i Smaxa różnica między 140 a 163KM to aż 4600zł!!

oczywiście nie chcę odbierać 'chleba' wszystkim tunerom - z 2.0 tdci można wyciągnąć dużo więcej niż 163 konie, ale tu jest mowa o fabrycznych, bezpiecznych koniach i taką modyfikację (moim zdaniem) można spokojnie robić w autach na gwarancji, służbowych czy w leasingu.

Oczywiście cała zmiana jest odwracalna jeśli ktoś sobie życzy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nawet przed każdym przeglądem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał zefu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pisałem Ci na priv, że to info z ETISa może być nieaktualne, bo ostatnio miałem update TCM i PCM w ASO, i coś tego tu nie widać. Ale pewnie to i tak to samo.
dziękuję, priva odczytałem, ale nie ma znaczenia, że teraz masz inny soft silnika i skrzynii - ważne jest, że wg zapisów z ETISa w pewnym momencie PowerShift Twojej wersji 163KM miał IDENTYCZNY soft co PowerShift wersji 140KM.
Wg mnie jest wystarczający dowód, że PowerShifty w obu wersjach nie różnią się (bo jak opisałem powyżej, silniki też nie różnią się)
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem