View Single Post
Stary 13-01-2015, 17:58   #11
maciejosek
ford::amateur

Model: Ford Mondeo mk4 - chcę mieć
Silnik: 2.0 145 KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: S-max benzyna do oceny

Hej, Przepraszam ale miałem straszne kłopoty z zalogowaniem się przez ostatnie dni...
Więc tak mam już numery VIN do dwóch ofert:
1) wf0sxxgbwsat76069
2) brak jak na razie...
3) WF0SXXGBWS9C67909

maciek8791 – dzięki za podpowiedź ale temat wyboru diesel czy benzyna wałkowany jest od lat na wielu forach i nie tylko i generalna zasada potwierdzana jest wszędzie - diesel najlepiej na duże przebiegi i jeszcze lepiej w trasy.

Ale z drugiej strony otwarty jestem na Wasze opinie. Odnosząc się do zasady, że diesel powinien się rozgrzać i co jakiś czas wyjechać w trasę (wypalanie filtra DPF – od razu mówię, że nie chcę bawić się w wycinanie) oraz, że dwumasa nie lubi zbyt częstych świateł, korków, itp. podaję jak na w skali miesięcznej wygląda moje użytkowanie samochodu... A zatem do pracy mam 5,5 km. Po drodze tylko dwa światła i jeden znak „ustąp pierwszeństwa” – taka podróż zabiera mi od 8 do 11 minut. Czasem bywa tak, że docieram do pracy bez żadnego postojuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W tygodniu jakieś wypady na zakupy – odcinki od 2 km do 8 km. Raz na 5 do 6 tygodni jadę do rodziców – 35 km w jedną stronę. Ale tak żeby jechać jednostajnie bez hamowania i zmiany biegów min 60 km/h to mam max 8km, czyli max 8 minut (zalecenia dla wypalania filtra DPF to minimum 15-20 minut takiej jazdy). Oczywiście mogę trochę nadłożyć drogi ale i tak nie jestem pewien czy częstotliwość raz na 6 tygodni to nie za mało...

Podsumowując o dwumas aż tak bardzo się nie martwię – bo w korkach zbyt często nie stoję i generalnie jeżdżę raczej spokojnie. Choć czasem za kólko wsiada moja żona, która potrzebuje jeszcze trochę doświadczenia w płynnej jeździeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bardziej martwię się o filtr i ogólnie o kondycję silnika i jego spalanie. Jak widać 90 % moich odcinków to okolice 5 km. Nie znam dokładnej charakterystyki silników diesel’a proponowanych przez Forda (jak ktoś ma to chętnie zobaczę) ale domyślam się, że przez te 5 km (10 minut) silnik ma na tyle małą sprawność, że spalanie jest większe niż benzyna na tej samej trasie...
maciejosek jest offline   Odpowiedź z Cytatem