View Single Post
Stary 11-04-2016, 21:05   #39
bartosh80
ford::average

Imię: Wiesław
Model: volvo
Silnik: 1,6D/TDCI-109 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Zapowietrzony układ paliwa, wolne obroty

W skrócie opiszę co było przyczyną (po dokładnej weryfikacji ) zapowietrzania się układu paliwowego przy 1/4 poziomu paliwa w baku i co wiąże się z tym samochód dalej nie chciał jechać - owszem jechał ale wymagało to dolania przynajmniej 5 l paliwa no i jechał do momentu wypalenia wlanych 5 l.
Pacjent wskaźnik paliwa:
- na czerwono oznaczone wszystko związane z przelewem - wejściem do zbiornika
- na zielono oznaczono wszystko związane z zasilaniem - wyjściem ze zbiornika
- zdjęcie 1 cały wskaźnik
- zdjęcie 2 kosz widok z góry
- zdjęcie 3 kosz widok z boku
- zdjęcie 4 rurki wyjściowe z kosza
- zdjęcie 5 kosz miejsce gdzie jest przewężenie przelewu
Więc w skrócie na zdj 3 na zielono widać otwór przez który paliwo przy poziomie około 1/4 zbiornika powinno samo wlewać się do kosza (przy tym stanie paliwo nie wleje się górą do kosza) w moim przypadku ten otwór był zablokowany/zaklejony jakimś dziadostwem z paliwa.
Więc po wyciągnięciu paliwa z kosza przez białą rurkę zdjęcie 4 pompa mogła tylko ciągnąć powietrze - przy stanie gdy paliwo nie mogło się przelać górą.
Na zdjęciu 5 widać specjalne przewężenie aby paliwo z powrotu mogło pod większym ciśnieniem wpadać do kosza zdjęcie 3 na zdjęciu 2 widać bieg paliwa w koszu
Pomimo że wylot z przelewu jest dokładnie na przeciwko wlotu do kosza otwór wlotowy potrafił się zakleić/zablokować.
Przy tego typu awarii i wyciągnięciu wskaźnika dobrze jest zrobić w koszu dodatkowy otwór zdjęcie 1.
Mam nadzieję że w miarę zrozumiale opisałem problem.
Jak doszedłem do faktu że coś jest nie tak w zbiorniku opisałem wcześniej.

6012098059_1.jpg DSCF3066.jpg

DSCF3067.jpg DSCF3068.jpg

DSCF3073.jpg

Ostatnio edytowane przez bartosh80 ; 11-04-2016 o 21:26
bartosh80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem