![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 29-11-2005
Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
|
![]()
Witam
Panowie czy ktos z Was dokladal tempomat do swojego mondeo MKII ? Bo ja zamierzam sie za to zabrac w sobote. Moze ktos juz to robil i moze sie podzielic wiedza. P.S. Prosze nie odsylac mnie do mondeoklubpolska.pl bo ten artykul mam juz wydrukoway ale nie jest on zbyt dokladny. Nie opisuje wszystkich detali. Jak zaloze dopisze to czego nie ma na mondeoklubpolska.org Pozdrawiam i bede wdzieczny za uwagi i podpowiedzi.
![]() |
#2 |
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 10-01-2006
Model: Fusion
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2015
|
![]()
1olek, chyba na MKP jest to opisane. (niepamiętam czy na MKP ale napewno widziałem opis ze zdjęciami)
Jeden Procent dla "Małego Komika" Jest: BMW E61 LCI 520D Ford Fiesta MKVII 1.25 82 PH GOLD były Ford Mondeo MKIII 2.5 V6 GHIA SPRZEDAM http://www.polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/56936 Ford Mondeo MKII 1.8 16V LPG , CB on-board http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/2216 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
FORD|ZAWODOWIEC
|
![]()
Pinki, przeciez napisalem ze znam ten opis, mam wydrukowany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A dokladnie chodzi mi o: 1) Przekaznik odcinajacy R19 niebieski opisany na 154 stronie instrukcji. Czy ktos wie w ktora wiazke lub miejsce nalezy go dokladnie wpiac ?? 2) Wiazka od pedalow, mam od automatu a ja mam manuala. Brakuje w niej przycisku od polozenia pedalu sprzegla. Zamierzam wziasc ze swojej starej wiazki. I tu powstaje pytanie ? W wiazce od automatu go nie ma ale sa 2 wolne miejsca na piny. Pierwsza mysl wiec wpinamy je w to miejsce, tylko ze w opisie z mondeo klub polska pisze ze ten czujnik powinien miec 4 piny wiec gdzie dodatkowe dwa piny wpiac jak we wtyczce nie ma juz na nie miejsca ?? Cytat z mondeo klub polska "Czujnik położenia sprzęgła w samochodach bez tempomatu posiada 2 PINy, z tempomatem ? cztery, więc musimy uzupełnić dwa dodatkowe PINy podłączając je równolegle do starych." Powedzmy ze moj czujnik ma 2 piny wiec skad wzisc te dwa kable ktore nalezy podlaczyc rownolegle do starych?? Nie sa tez opisane wyprowadzenia tej wtyczki, gdzie co dochodzi. Wiadomo do wszystkiego sie dojdzie tylko jak ktos juz to przerabial to moze rozjasnic sprawe zeby nie tracic czasu na rozgryzanie instalacji. Co do reszty instalacji to mam wtyczke pod maska ze wszystkimi kablami zaslepiona zaslepka wiec mysle ze cala reszta kabli powinna byc ale to sie okaze w sobote Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
![]() |
#4 |
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 10-01-2006
Model: Fusion
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2015
|
![]()
o widzisz faktycznie moja wina nie doczytałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeden Procent dla "Małego Komika" Jest: BMW E61 LCI 520D Ford Fiesta MKVII 1.25 82 PH GOLD były Ford Mondeo MKIII 2.5 V6 GHIA SPRZEDAM http://www.polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/56936 Ford Mondeo MKII 1.8 16V LPG , CB on-board http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/2216 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
![]()
przekaźnik odcinajacy jak sadze jest do aut z TCS tylko, normalnie raczej nie wystepuje, czujnik na pedal sprzegla jest nieco inny w wersji z tmpomatem, ale da sie to obejsc. Prawdopodobnie jeszcze potrzeba modl kontrolny pokazujacy kontrolke na desce (zgaduje, musial bym spojzec na schemat) co wiecej z glowy mi ni c ni eprzychodzi, bo nie wiem ja jest rozwiazany sam tempomat, czy silnik el i linka czy podcisnienie i linka. Reszta to tylko kable i wpiecie w odpowiednie miejsca. W mondeo nie robilem jeszcze, w scorpio kilkukrotnie.
![]() |
#6 | |||||
FORD|ZAWODOWIEC
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
FORD|ZAWODOWIEC
|
![]()
Witam
Dzisiaj mialem chwile, zalozylem kierownice i przekaznik. Zajelo mi to jakies 45 min. Sprawa banalna, tasmy nie musialem wymieniac bo moja juz byla przystosowana do tempomatu. Przekaznik odcinajacy wchodzi w niebieskie gniazdko z czarna spinka, ktora znajduje sie za panelem przelacznika swiatel, wysokosci reflektorow i regulacji podswietlenia zegarow. Jednak nie zobaczymy jej wyjmujac ten panelik z wylacznikami, odkrecamy oslonke z nad pedalow 3 srubki i wtedy widac ja jak na dloni. Przerobienie wiazki elektrycznej od czujnikow przy pedalach to tez nie problem, wystarczy popatrzec na schematy tempomatu ktore zalaczylem w tym temacie: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Reszte zaloze jak dojda brakujace czesci, a osiagnieciami tez sie podziele Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Moze komus to pomoze :fcp4
Pomoc tylko na forum ! Nie pros o pomoc przez PW ! Ostatnio edytowane przez 1olek ; 13-06-2009 o 21:54 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
FORD|ZAWODOWIEC
|
![]()
Witam
Panowie mam pytanie czy ktos mogl by sprawdzic jakie oznaczenie powinno miec serwo tempomatu do mondeo 2.5 V6 z '97. Bo moje ma oznaczenie "7009 F73F 9C735 AA" i niestety nie odpala i kiedy wystepowala linka oznaczona jako "94BB 9A820 AL" ? bo tez koncowka na przepustnice nie pasuje. Pozdrawiam i bede wdzieczny za odpowiedz P.S. Jak by ktos kiedys rowniez tempomat montowal to stelaz na blotnik pod serwo ma oznaczenie "93BB-9C736-AD"
![]() |
#9 |
FORD|ZAWODOWIEC
|
![]()
Witam ponownie
Tempomat dzisiaj uruchomilem :fcp2 Winne okazalo sie nie serwo, ktore dziala perfekcyjnie pomimo innego numeru a zielony wylacznik od polozenia pedalu hamulca. Po prostu pedal nie wciskal go do konca i nie zamykal obwodu. Aby to naprawic wystarczylo nawiercic cieniutkim wiertlem glowke wylacznika i wkrecic maly wkrecik, dzieki czemu wylacznik wciska sie do konca i tempomat smiga jak trzeba :fcp23 Pozdrawiam