Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-12-2012, 23:27   #11
kris86k
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: Focus 5d Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Schemat instalacji czujnika płynu do spryskiwaczy poszukiwany.

Zrobiłem małą rozpiskę pinów dla poliftowych. Te w ramkach odpowiadają za czujnik. Piszę bo u mnie wszystkie piny są zajęte.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg wtyczka.jpg (75.3 KB, 611 wyświetleń)

kris86k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2012, 10:09   #12
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Tak jest zazwyczaj - oznacza to że wiązka obsługuje czujnik oraz pompkę spryskiwaczy reflektorów. Wystarczy dołożyć sam czujnik z tą częścią wiązki na zbiorniczku płynu i wszystko będzie działać. "Na sucho" można przeprowadzić test bez zakładania czujnika zwierając dwa wskazane przewody - przy uruchomionej w zegarach funkcji czujnika płynu powinien zniknąć komunikat o niskim pozomie płynu (zwykle trzeba wyłączyć i włączyć zapłon aby ten komunikat zniknął).
Stary 13-12-2012, 10:38   #13
kris86k

Wiem, wiem jakieś tam pojęcie o elektryce/elektronice mam.
Może uda się zrobić małą fotorelację o ile nie zapomnę porobić fotek.
Stary 13-12-2012, 11:10   #14
Lechugr

Imię: Wojtek
Model: Focus MK3 FL ST-Line
Silnik: 1.5 Ecoboost
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wystarczy dołożyć sam czujnik z tą częścią wiązki na zbiorniczku płynu i wszystko będzie działać.
To znaczy że na wiązkę pociągniętą po zbiorniku z dodatkową wtyczką na czujnik nie ma co liczyć w oryginale i trzeba tą parę dorobić?
Lechugr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2012, 11:22   #15
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał kris86k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiem, wiem jakieś tam pojęcie o elektryce/elektronice mam.
Mój post-dopisek był raczej dla tych co czytają niż dla Ciebie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. O Tobie jestem jak najlepszego zdania...

Cytat:
Napisał Lechugr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To znaczy że na wiązkę pociągniętą po zbiorniku z dodatkową wtyczką na czujnik nie ma co liczyć w oryginale i trzeba tą parę dorobić?
Są oryginalne wiązki na zbiornik z czujnikiem na allegro, ale zazwyczaj przedliftowe (z 8-mio pinową wtyczką). Jeśli się ma po lifcie 6-cio pinową jak kris86k (czy jak ja wtedy, kiedy to dokładałem) to jest taką wiązkę na zbiornik trudno trafić i zazwyczaj trzeba przerabiać

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 13-12-2012 o 11:25
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2012, 00:24   #16
kris86k

Zamieszczam opis montażu czujnika płynu do spryskiwaczy w Focusie II FL z instalacją do głównej kostki zbiornika.
Fotek za dużo nie robiłem bo specjalnie nie ma czego.Wrzucam kilka.
Potrzebne rzeczy:
-czujnik z kostką i kawałkiem kabla (najlepiej kupić razem z uszczelką widoczną na fotkach) 15zł
-uszczelka czujnika 9zł
-wiertło łopatkowe 20mm (warto kupić zestaw z allegro za 10zł, przyda się w przyszłości)
-kawałek kabla niezbyt grubego
-2szt pinów (zamieszczam fotki z allegro, szukać jako: "KONEKTOR PIN ZENSKI HB3 HB4 H8 H11 ZLACZ REFLEKTOR" u sprzedawcy batpol1) 2zł
-lutownica, wkrętarka/wiertarka itp...
Specjalnie nie ma co opisywać. Ściągamy prawe, przednie koło. Odkręcamy nadkole (3 śruby w środku, cztery od dołu), odkręcamy zbiornik (dwie śruby), aby wyjąć zbiornik trzeba nim trochę poruszać, od strony silnika jest biały zaczep, musi on przesunąć się w odpowiednie miejsce aby zbiornik wyciągnąć. Miejsce czujnika w zbiorniczku jest widoczne na fotkach. Wiercimy dziurę, ustawiamy czujnik jak na załączonych zdjęciach. Dorabiamy instalację. Ciągniemy kabel od kostki czujnika (2 pinowa) do głównej kostki zbiornika (6 pinowa). Aby włożyć pin wyciągamy gumowe zatyczki (tak jak na załączonym schemacie kilka postów wcześniej), robimy w nich dziurę, przetykamy kabel, zaciskamy pin na kablu, trzeba jeszcze lekko wgnieść do środka blaszkę na pinie zaznaczoną czerwonym kółkiem, wyciągamy białą zaślepkę kostki i wkładamy piny, powinny się zatrzasnąć w kostce. Na koniec aktywujemy funkcję w programie ELMconfig, moduł HEC, ptaszek przy "Wash fluid sensor". To właściwie koniec roboty. Warto zrobić sobie fotki zanim wyjmiemy zbiornik bo później będzie problem z ułożeniem rurek tak jak były oryginalnie. Kilka fotek również na rosyjski forum: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Gdyby ktoś szukał uszczelki to ja kupiłem ją w aso Opla (identyczna jak w fordzie) nr katalogowy: 1238821 cena 9zł.
Jeżeli nie ma instalacji jeden kabel od czujnika podłączamy do masy, drugi do pinu 28 we wtyczce przy zegarach (nie wiem jakiego rodzaju tam są piny, u mnie instalacja była).
Oczywiście można kupić cały zbiornik z czujnikiem i kablami, przełożyć piny jeżeli zbiornik pochodzi z focusa przedliftowego ale to nie to samo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czas: około 3-4h (więcej niż się spodziewałem).
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20121213201.jpg (74.3 KB, 428 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20121213202.jpg (81.3 KB, 412 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg czujni.jpg (36.9 KB, 416 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg pin ford.jpg (95.9 KB, 398 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg pin ford1.jpg (63.7 KB, 344 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez kris86k ; 14-12-2012 o 10:31
Stary 14-12-2012, 07:28   #17
Lechugr

Cytat:
Napisał kris86k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
-wiertło łopatkowe 20mm
Gratulacje

20mm pasuje idealnie? pytam bo na rosyjskim forum wiercili 19mm
Opiłki nie wpadną do zbiornika? (ryzyko zapchania pompki)
Stary 14-12-2012, 09:27   #18
tedi_k
FCP member

Ja wierciłem 19mm i trzeba było potem troche powiększyć papierem ściernym, tak więc 20mm pewnie jest w sam raz. Co do opiłków - zbiornik masz w rękach, więc aż się prosi po robocie go dobrze przepłukać - pewnie to pierwszy i ostatni raz w jego życiu...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 14-12-2012, 10:19   #19
kris86k

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja wierciłem 19mm i trzeba było potem troche powiększyć papierem ściernym, tak więc 20mm pewnie jest w sam raz. Co do opiłków - zbiornik masz w rękach, więc aż się prosi po robocie go dobrze przepłukać - pewnie to pierwszy i ostatni raz w jego życiu...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Potwierdzam, specjalnie sfrezowałem wiertło na 19mm i później tego żałowałem, przy 19 nie wchodzi. O płukaniu nie pisałem bo wydaje mi się to oczywiste...
Jeszcze jedno, jeżeli kupujecie piny takie jak ja to trzeba wgnieść blaszkę na pinie zaznaczoną czerwonym kółkiem, inaczej nie wejdzie. Dodałem też do opisu.

Ostatnio edytowane przez kris86k ; 14-12-2012 o 10:33
Stary 27-12-2012, 20:20   #20
Lechugr

Dzisiaj uporałem się z tematem tzn założyłem ten czujnik. Temperatura sprzyjała a zakupione klamoty kusiły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Porady są tu przez kolegów wystarczająco rozpisane, dodam tylko że miałem szczęście bo zakupiłem wiązkę z roku 2004 z 6-cio pinową wtyczką i takową miałem w aucie. Jak widać potwierdza to że nie wiadomo kiedy i czemu były 8 lub 6-cio pinowe
Odpowiedz

Zasady postowania