|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
09-02-2022, 17:59 | #21 |
ford::expert
Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5/Clio IV PH2
Silnik: 1.0 mHEV 155KM/0.9 TCe 90KM
Rocznik: 2023/2020
|
Odp: Ecoboost 1.6, jak pozwać Forda, skarga do UOKiK, zwrot za silnik
Przecież masz jak byk, że są zaległe akcje na tym samochodzie. Auto kupione jako używane czy nowe w salonie? Jeśli jako używane, to czy ktoś się pofatygował do ASO w celu zaktualizowania danych kontaktowych? Powtórzę, 1.6 to bubel, ale tu chyba afera z czterech liter. Co do sygnalizacji podwyższonej temperatury płynu, to ona oczywiście jest, niezależnie od akcji. Natomiast w benzynowych Fordach często jest to na zasadzie trzech stanów: zimno, dobrze, głowica do zrzucenia
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez kln1920 ; 09-02-2022 o 18:04 |
09-02-2022, 18:11 | #22 | |
Zablokowany
Model: Focus Turnier
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016
|
Cytat:
Nie chcę już dalej wnikać i wikłać się w Pani problemy, gdy jest Pani nakręcona jak sprężyna w zegarku z kukułką, co nie jest ani dobre dla osądu Pani sytuacji prawnej jak również oceny materiału dowodowego, od czego jest sąd. |
|
09-02-2022, 18:21 | #23 |
|
Ze strony UOKiK:
Przedsiębiorca poinformował, że poza pojazdami objętymi poprzednią kampanią, również w samochodach marki Ford, z silnikami 1,6L EcoBoost, wyprodukowanych w fabryce Genk, modele: S-max i Galaxy (wyprodukowanych od 04.08.2010 r. do 07.03.2014 r.) oraz Mondeo (wyprodukowanych od 04.08.2010 r. do 30.06.2014 r.), może dojść do przegrzania głowicy silnika, co może doprowadzić do jej pęknięcia, a w konsekwencji do wycieku oleju na gorącą powierzchnię, stwarzając ryzyko pożaru w komorze silnika. Na rynku polskim kampanią naprawczą dodatkowo objęte są 1 943 pojazdy. Przedsiębiorca zadeklarował, że właściciele samochodów objętych kampanią będą proszeni o kontakt z Autoryzowanymi Dealerami w celu usprawnienia układu chłodzenia poprzez zamontowanie czujnika poziomu płynu chłodzącego oraz aktualizacji oprogramowanie w pojeździe, co umożliwi generowanie akustycznych i wizualnych ostrzeżeń, jeżeli ilość płynu chłodzącego spadnie poniżej wymaganego poziomu. Nie widzę tam listy konkretnych vinow, tylko wszyskie Galaxy, S-Maxy i Mondeo wyprodukowane w tym okresie |
09-02-2022, 18:34 | #24 | |
Imię: Slawek
Model: Smax Titanium S
Silnik: 163KM
Rocznik: 2013
|
Cytat:
09-02-2022, 19:03 | #25 |
|
To co, koniec aferki? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
09-02-2022, 19:10 | #26 |
ford::amateur
Imię: Teresa
Model: SMax
Silnik: ecoboost 1.6
|
kln1930
Przecież masz jak byk, że są zaległe akcje na tym samochodzie. Auto kupione jako używane czy nowe w salonie? Jeśli jako używane, to czy ktoś się pofatygował do ASO w celu zaktualizowania danych kontaktowych? A ja mam być duchem świętym, żeby wiedzieć, że są akcje??? To na Fordzie spoczywa obowiązek poinformowania mnie o wadzie produktu. ASO miało moje aktualne dane kontaktowe. O akcji dowiedziałam się przypadkiem po awarii drugiego silnika. Jeżeli ktoś sprzedaje bubla to jest za niego odpowiedzialny. Bump: kln 1920 Jest obowiązek dołączenia listy VIN. To powiadomienie do UOKiK wykonane po piśmie mojego pełnomocnika 8 miesięcy wcześniej. i 4,5 roku po tym jak podjęli wiedzę o wadliwych pojazdach. wg Ustawy o bezpieczeństwie produktów mają obowiązek niezwłocznie poinformować, albo 100 tyś. zł. kary |
09-02-2022, 19:16 | #27 |
|
Z tego co wiem, to o akcjach serwisowych informują mailowo i kiedyś listownie, czy teraz wysyłają pocztę to nie wiem. Może mail wpadł w spam/jakąś dziwną zakładkę "oferty" czy coś w ten deseń? Moim zdaniem Ford jest czysty, VIN jest w UOKiK, w systemie też mają, że oczekuje na akcję serwisową. A czy w dniu ogłoszenia akcji serwisowej w tym 2018r też mieli poprawne dane?
No przecież dostałaś od Sławka listę, jakie VINy zostały wezwane na akcję, Twój również jest na liście z 2018r. Ostatnio edytowane przez kln1920 ; 09-02-2022 o 19:22 |
09-02-2022, 19:21 | #28 |
|
slawek-kali
ale ten vin widnieje od 2018 na stronach UOKiK.. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] to lista VIN do akcji serwisowej sprzęgła, ponadto to na przedsiębiorstwie wypuszczającym na rynek produkt niebezpieczny spoczywa obowiązek poinformowania klientów Bump: kln1920 Z tego co wiem, to o akcjach serwisowych informują mailowo i kiedyś listownie, czy teraz wysyłają pocztę to nie wiem. Może mail wpadł w spam/jakąś dziwną zakładkę "oferty" czy coś w ten deseń? Moim zdaniem Ford jest czysty, VIN jest w UOKiK, w systemie też mają, że oczekuje na akcję serwisową. A czy w dniu ogłoszenia akcji serwisowej w tym 2018r też mieli poprawne dane? Nigdy mnie nie poinformowali, co zresztą przyznali. Ale tak przy okazji, powiadomienie to wysłanie listu poleconego Mieli poprawne dane, a z tego co przeczytałam na tym forum,Smaxy pojawiły się w systemie dopiero w 2019r. Nie mam obowiązku co rusz szukać czy czasem Ford gdzieś czegoś nie ogłosił, to na nich spoczywa obowiązek powiadomienia. |
09-02-2022, 19:39 | #29 |
|
Jak byłem pół roku temu w Bossie w Chorzowie, to dali mi do podpisania dane kontaktowe i zgodę na kontakt i przetwarzanie danych w razie ogłoszenia akcji
|
09-02-2022, 19:55 | #30 |
|
Waterspoon
"Nie chcę już dalej wnikać i wikłać się w Pani problemy, gdy jest Pani nakręcona jak sprężyna w zegarku z kukułką, co nie jest ani dobre dla osądu Pani sytuacji prawnej jak również oceny materiału dowodowego, od czego jest sąd. Moja ocena sytuacji jest ze wszech miar logiczna i uzasadniona. 1. Pełną wiedzę o bublu mieli w marcu 2017 i wtedy tez dokonali powiadomienia NHTSA oraz wysłali pisma do klientów first class mail powiadamiające o zagrożeniu, z prośbą o monitorowanie oznak przegrzania pojazdu lub nieszczelności układu chłodzenia, gdyż w tym czasie nie mieli jeszcze części W Polsce dopiero w 2018 i to tylko częściowo. Wg Ustawy powinni zapłacić karę. 2. Jeżeli ktoś wyprodukował bubla to jest za niego odpowiedzialny, i to na nim spoczywa obowiązek poinformowania o tym fakcie klientów. 3. "Srający pies pod oknem" jak Pan Szanowny się wyraził, to nie to samo przeżycie co próba przeniesienia się przez 3 pasy zasuwających ciężarówek i samochodów przy padniętych wszystkich układach w samochodzie. A potem bieg wzdłuż bariery dźwiękochłonnej i ciężarówek. Przez następne wiele, wiele miesięcy mój najmłodszy syn kilkakrotnie dopytywał się czy aby na pewno nie wchodzimy do Forda. Trzeba to przeżyć, żeby zrozumieć. Trzeba przeżyć bezczelność, arogancję i butę Forda, żeby zrozumieć dlaczego nie dam się zbyć. Silniki nie psują się ot tak... przy przebiegu 50 tyś. km. Używałam wielu samochodów i nigdy nie miałam żadnej awarii oprócz aparatu zapłonowego w Nissan Micra i silniczka krokowego w Ford Fiesta. W tym bublu miałam w sumie 3 awarie Bump: W kwestii powiadamiania kolejnych właścicieli cyt. "Jak serwisy ustalają dane właścicieli aut w ramach akcji serwisowych, skoro często są one kilkakrotnie odsprzedawane? Tego typu informacje czerpane są z bazy Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców. O dostęp do nich występuje zwykle generalny importer samochodów danej marki, argumentując swoją potrzebę względami ważnymi z punktu widzenia bezpieczeństwa. Jeśli znany jest numer VIN danego auta, ustalenie jego obecnego właściciela zwykle nie sprawia problemów. Wysyłany jest do niego list z informacją o konieczności stawienia się w ASO w celu skontrolowania samochodu i wykonania ewentualnej naprawy." to tyle w zakresie odpowiedzialności Albo Ford bierze na klatę konsekwencje produkowania bubli i staje na głowie, aby pokazać klientom, że dba o ich bezpieczeństwo, albo zachowuje się jak łysol spod bloku pt. "i co mi k.... zrobisz?" |