Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-04-2008, 21:09   #21
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018
Domyślnie Re: [MKIV] 1.8 TDCi - po 20.000 km i 4 miesiące

Cytat:
Napisał azet
dajcie jużspokój maluchom,szukam i czekam, wy mi lepiej powiedzcie jak są rolety w tynich drzwiach wsadzone, :fcp5 ,bo mam gotowe do założenia, ale obwaiam się że źle będą się zwijać :fcp13 ,może ktoś widział :fcp9
PAFFCIO :fcp9

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-04-2008, 21:13   #22
kubuspuchaty
ford::advanced

Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: A.D. 2008

azet najpierw musisz ściągnąć tapicerkę drzwi, bez tego nie wytniesz otworów. Podejrzewam, że na drzwiach są gotowe mocowania. Jeśli się mylę i te zamocowania są na tapicerce to masz problem. Tapicerka z otworami jest specjalnie pod rolety, i dla wersji bez rolet takich zamocowań nie powinno być.
kubuspuchaty jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-04-2008, 21:25   #23
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał heko
Cytat:
Napisał azet
dajcie jużspokój maluchom,szukam i czekam, wy mi lepiej powiedzcie jak są rolety w tynich drzwiach wsadzone, :fcp5 ,bo mam gotowe do założenia, ale obwaiam się że źle będą się zwijać :fcp13 ,może ktoś widział :fcp9
PAFFCIO :fcp9
Ale że co?? :fcp14
Znaczy mam rozdłubać swoje drzwi? A kto je będzie składał? :546:
Panowie, z całą sympatią ale wychodzę z założenia, że jak się na czymś nie znam, to nie dłubię jeżeli nie muszę zwłaszcza gdy na przedmiocie takowej operacji mi zależy. Nie mam również parcia na zaglądanie w dziury jak śp. Gerconos i po prostu nie wiem jak się do tego zabrać a nie chcę mieć później jedynego w Polsce Mondziaka z odpadającą z drzwi tapicerką :554:

Prześlijcie mi na PW lub opiszcie DOKłADNą instrukcję jak w sposób bezurazowy mogę zdjąć tapicerkę z drzwi to przy sprzyjających okolicznościach porobię zdjęcia i może to da odpowiedź na Wasze pytania...choć od razu się zastrzegę, że jak uznam to za zbyt "ryzykowne" to będziecie musieli poczekać do jakiegoś spotu i wówczas, jak mnie przekonacie to "dobierzecie" się do moich drzwi :547:
Stary 24-04-2008, 21:59   #24
keisim

Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM

PAFFCIO, w n/w wątku opisałem jak ściągnąć tapicerkę drzwi przednich - w drzwiach tylnych odbywa się to (o ile dobrze pamiętam) w identyczny sposób :fcp1

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Nie bój, ja ściągałem przód 2-3 razy, tył 1 raz i nic złego sie nie dzieje, nic nie zgrzypi i nie skrzypi :fcp2

W skrócie - dwie śrubeczki pod uchwytem, jedna pod klamką, i kilka (6?) na obwodzie... i narzędzia:
- wkrętak torx T20 (wnęka klamki)
- wkrętak torx T25, długość min. 10cm (uchwyt drzwi)
- wkrętak krzyżowy np. PH2, krótki max. 13cm (mocowanie boczku/tapicerki drzwi)

Tips&tricks: listwę ozdobną uchwytu można łatwo zdjąć ruszając lekko uchwytem góra/dół i podważając jednocześnie dolny brzeg
Stary 24-04-2008, 22:08   #25
PAFFCIO

Cytat:
Napisał keisim
PAFFCIO...Nie bój, ja ściągałem przód 2-3 razy, tył 1 raz i nic złego sie nie dzieje, nic nie zgrzypi i nie skrzypi :fcp2
Uwierzę jak zoaczę a przede wszystkim zrobię :fcp12

Cytat:
Napisał keisim
W skrócie - dwie śrubeczki pod uchwytem, jedna pod klamką, i kilka (6?) na obwodzie... i narzędzia:
- wkrętak torx T20 (wnęka klamki)
- wkrętak torx T25, długość min. 10cm (uchwyt drzwi)
- wkrętak krzyżowy np. PH2, krótki max. 13cm (mocowanie boczku/tapicerki drzwi)

Tips&tricks: osłonę uchwytu można łatwo zdjąć ruszając lekko uchwytem góra/dół i podważając jednocześnie dolny brzeg
Ty mów do mnie po polskiemu :fcp2 torx T20... co to kufa jest?! :546:
nie żebym był "techniczny" inaczej ale nie mając na miejscu właściwie żadnych narzędzi będę musiał pewnikiem coś nabyć...
Stary 24-04-2008, 22:14   #26
keisim

No Paaaanie, widzę , że w samochodach to się raczej nie grzebało :fcp2 :fcp2

Torx to wkrętak z czymś na kształt gwiazdki na końcu, a wygląda to mniej więcej tak: http://majstruj.pl/zdjecia/260.jpg

20 oznacza wielkość - jak w przypadku klucza widlastego, itp.

Za kilka złotych w supermarkecie kupisz doskonały chiński zestaw: wkrętak z końcówką magentyczną + komplet torx'ików :fcp4 Na jeden raz będzie jak ulał :fcp2
Stary 24-04-2008, 22:23   #27
PAFFCIO

nie grzebało, nie grzebało... :fcp2
tu widzisz Acan nie masz racyji, albowiem lat temu kilkanaście i owszem zdarzało mi się, wszelako mecyji z nazewnictwem takowych ustrojstw nie było i mówiło się na to "imbus" z gwiazdką...a tych gwiazdek jednakowoż również kilka rodzajów bywało :fcp2
zwłaszcza, że te "gwiazdki" to chyba właśnie w Fordzie przede wszystkim są, inne marki chyba ich nie stosują, choć nie dam sobie za to głowy uciąć :fcp26

ale fakt...zawód wyuczony lecz nie uprawiany :fcp26 nie znosiłem tego stałego sypania się piachu za kołnierz w kanale i ciągle niedomytych rąk...więc inną obrałem ścieżkę zawodową :fcp12
Stary 24-04-2008, 22:44   #28
keisim

Nooo PAFFCIO, to teraz już się w ogóle nie obawiam, że coś pokitrasz :fcp2 ... podstawy teoretyczne masz, doświadczenie pewnie też... tyle, że nie dłubiesz co niedziela - znaczy niepraktykujący :fcp2 ale to nie problem - problemy mają podwójnie leworęczni:

Kilka tygodni temu bliska mi osoba zmieniała koła na letnie... mało co zawału nie dostałem.. wszystkie śruby od kół wymazane towotem coby się lekko do/odkręcały :fcp20 ... połowa nakrętek stożkiem do wewnątrz, połowa na zewnątrz :fcp20 ...no brakowało tylko smaru na tarczach żeby nie piszaczały przy hamowaniu :573:
Stary 25-04-2008, 00:24   #29
PAFFCIO

Cytat:
Napisał keisim
Nooo PAFFCIO, to teraz już się w ogóle nie obawiam, że coś pokitrasz :fcp2 ... podstawy teoretyczne masz, doświadczenie pewnie też... tyle, że nie dłubiesz co niedziela - znaczy niepraktykujący :fcp2 ale to nie problem - problemy mają podwójnie leworęczni:

Kilka tygodni temu bliska mi osoba zmieniała koła na letnie... mało co zawału nie dostałem.. wszystkie śruby od kół wymazane towotem coby się lekko do/odkręcały :fcp20 ... połowa nakrętek stożkiem do wewnątrz, połowa na zewnątrz :fcp20 ...no brakowało tylko smaru na tarczach żeby nie piszaczały przy hamowaniu :573:
:fcp29 myślę, że tak i dzięki za info...po co kombinować jak można się poradzić, nieprawdaż?
Jeżeli mi się nic nie pozamienia to postaram się w weekend zajrzeć pod tapicerkę i zobaczę co i jak z tymi roletami... dokumentację zdjęciową też postaram się zrobić :fcp2
Stary 25-04-2008, 07:07   #30
azet

Model: mondeo mk IV
Silnik: 1,6
Rocznik: mikołaj '07

panowei bez nerwów nic na siłę, Paffcio-wcale nie zmuszam i nie ma takiej potzreby byś rozbierał,ale byłoby miło, bo i trening byś miał do wymiany tweeterów, ale nic na siłę, ja już rozebrałem tapicerkę i nie raz, i już zamontowałem roletę, tylko że ona jest równoległe do tapicerki , i kompletnie nie wiem jak będzie sięzachowywac przy górze okna, a jeżeli wytnęją pod górę okna to znowu nie będzie pasować do dołu, :fcp19 ,no mam taki mętlik w głowie że zgłupiałem.mogłem jużwycinać otwory ,ale jak nic z tego mi nie wyjdzie to nie będę psuł tapicerki :fcp8

nie wiem jak to będzie się zwijać przy nierównoległych powierzchniach -góra - dół, i dlatego dobrze by było zobaczyćjak to wygląda fabrycznie, albo chociarz dobrze okukać bez sciągania tapicerki, ale czy się uda ??

zamocowana roleta
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

prawe mocowanie rolety-oryginalne
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

lewe mocowanie - oryginalne,już lekko przerobione przezemnie bez zbytniej ingerencji z mojej strony

zrobione mocowanie rolet i już zamocowana roleta -prawa strona

i mocowanie lewe ,także bez zbytniego niszczenia wnętrza tapicerki- taki adam słodowy we wczesnym stadium, ale wisiała i się kręciła

Zasady postowania