![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Maciek
Model: Mondeo mk3
Silnik: 1.8 Benzyna
Rocznik: 2000
|
Dobra to specjalnie założe temat i wszystko mi wytłumaczysz ok??
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marek
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2003
|
Witam,
Trochę z innej beczki... Jakieś 2 miesiące temu wyjąłem podkładkę, bo sprzęgło sprężarki w ogóle nie "łapało". Wszystko pięknie działało do dzisiaj... Znowu nie łapie. Elektromagnes widać, że działa. To możliwe, by ów zabieg z wyciągnięciem podkładki, pomógł tylko na tak krótki czas? Czy może ze sprężarką jest coś nie tak, a ostatecznym skutkiem jej niedomagania jest szybkie wycieranie tarczy sprzęgła? |
|
|
|
|
|
#43 |
|
|
Jest to możliwe, a może masz za słaby prąd w instalacji, alternator może słabo ładuje, lub akumulator już nie najlepszy, lub elektromagnes łapie, ale słabo i nie dociska dobrze tej ażurowej metalowej tarczki sprzęgła, lub jest ona już tak wytarta, że nie trzyma.
Po prostu słabo dociska elektromagnes tą tarczkę, a musi być ona dociskana tą samą siłą przez cały czas, jak pracuje sprężarka. |
|
|
|
#44 |
|
|
Niesprawność instalacji wykluczam. Zakładam, że elektromagnes może "słabo łapać" tylko w przypadku, gdy z instalacją jest coś nie tak.
Pozostaje więc tarcza sprzęgła. Myślałem tylko, że usuniecie podkładki to niejako naprawa, a nie tymczasowa fuszerkaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Tym bardziej, że nikt nie "skarżył" się, by zaraz po tym zabiegu problem powracał. Ostatecznie, tarcza, to nie majątek... Dzięki koledze mjprzem, który podał namiary na sklep: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Dzięki za błyskawiczną odpowiedź! Bump: Jeszcze jedna kwestia mnie interesuje... Odkąd mam to autko (5 lat), nic z klimatyzacją nie robiłem. Czy coś zaś robił poprzedni właściciel, nie mam pojęcia. Chłodzenie (jak już sprężarka pracuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) powiedziałbym, że jest wystarczające nawet w gorące dni. Warto odwiedzać "na zaś" jakiś serwis klimatyzacji? Piszecie, że przy Scroll'u bardzo ważna jest ilość i stan oleju... W serwisach w ogóle jest to sprawdzane? Ostatnio edytowane przez nuberus ; 04-10-2014 o 16:04 |
|
|
|
|
|
#45 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
|
niewiem czy pisalem jak sprawdzic czy sie tarcza slizga.
musisz zalaczyc tarcze-elektromagnes z akumulatora na krotko np. i zaznaczyc połozenie tarcz wzgledem siebie np. rysami lub kropkami z farby-spreja. nastepnie odpalasz silnik -wlaczasz klime, choc juz jest wlaczona Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i po zgaszeniu sprawdzasz co sie zmieniło. musisz to sprawdzic na roznych obrotach silnika. |
|
|
|
|
|
#46 |
|
|
"Średnio" u mnie z dostępem do kanału, więc pewnie dopiero latem temperatura zmusi mnie do działania... A w zasadzie szukania kanałuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wracając do tematu... W chwili obecnej, nie mam nawet czego sprawdzać. Sprężarka bez względu na obroty nie pracuje. Podczas włączania klimatyzacji widać, że tarcza sprzęgła zbliża się do koła pasowego sprężarki (chyba tak to można nazwać), lecz nie zaczyna obracać się razem z nim. Jak będę miał nową tarczę, sprawdzę to, o czym pisałeś mjprzem. Faktycznie, ślizganie się tarczy mogło bardzo szybko "zjechać" to, co "zyskałem" po usunięciu podkładki. Teraz pytanie, może nieco na wyrost... Czym może być spowodowane ślizganie się tarczy? |
|
|
|
|
|
#47 |
|
|
Za dużym odstępem jednej tarczki od drugiej, słabą siłą elektromagnesu.
|
|
|
|
#48 |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024
|
Witam,
podepnę się do tematu bo tyczy się również mkI. Moją foczkę po 14 latach eksploatacji dopadła nieszczelność układu klimatyzacji. Zlokalizowałem nieszczelności w trzech miejscach. Na sprężarce (na wejściu/wyjściu rurek), przy osuszaczu na połączeniu w kierunku sprężarki oraz w kierunku czujnika niskiego ciśnienia. Chcę sam to ogarnąć i samemu to uszczelnić. Potrzebuję rozmiary oringów które tam są. PS w poście #32 padło już pytanie o uszczelnienie o które m.in. mi chodzi (na załączonym foto widać dwa miejsca w których u mnie cieknie). Jeśli ma ktoś wiedzę jakie są oringi w wymienionych trzech miejscach to proszę o podpowiedź.
|
|
|
#49 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
|
a moze tylko korozja podeszla pod oringi-to normalne w wieloletnim aucie-wyczysc powierzchnie i zabezpiecz olejem, bo pewnie oringi beda dobre.
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Przemek
Model: Mondeo
Silnik: 1,8
Rocznik: 2004
|
Taki problem: chłodnica klimy zmieniona bo nie szczelna, cały system już super szczelny, poziom chłodziwa wg zaleceń serwisowych, poziom oleju sprawdzony uzupełniony. Sprężarka pracuje załącza się ale daje jedynie 5atm na wolnych obrotach i dochodzi do 7atm przy wyższych. Z tego co wiem powinna co najmniej 10atm dawać na wolnych obrotach. To ciśnienie to które "chłodzi". Drugi wskaźnik na maszynie pokazywał, chyba, 10atm i było stałe prawidłowe. Diagnoza sprężarka już słaba i trzeba nową. Pytanie: co jest przyczyną słabnięcia sprężarki i CZY JEST SENS regenerować czy jest co tam regenerować. Pytam o sensowność regeneracji w tym sensie czy w Polsce jest zakład/y który/e mają maszyny do tego wg. wytycznych producenta, a nie tak jak z turbo że regenerują i wyważają na wiertarkach przy 4tyś obr, gdy trzeba to robić przy min. 40tyś obr na specjalnych maszynach które kosztują miliony i ich w Polsce nie ma bo po prostu nikogo na to nie stać. Pacjent: S-max 2008r 2,0TDCI/HDI bo to silnik PSA.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|