Forum Ford Club Polska


Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
Stary 22-08-2007, 13:54   #1
Darek Ci.
ford::amateur
 
Zarejestrowany: 22-08-2007
Skąd: Warszawa
Postów: 6
Domyślnie Wyłącza się silnik podczas jazdy

Mondeo TDCi 130 KM z automatyczną skrzynią. Rok produkcji 2003. Po przekroczeniu 120 km/h (najczęściej przy wyprzedzaniu) zaczyna migać lampka świec żarowych (sprężynka) i za 2-3 sek wyłącza silnik. Tragedia. W podbramkowych sytuacjach zostaję bez gazu i hamulców (wspomaganie, ABS..) Ze względ na skrzynię muszę natychmiast szukać miejsca na stop. Po zatrzymaniu, wyłączeniu i ponownym włączeniu jest ok do momentu przekroczenia znowu 120 (może 130-tu). Jeździłem nim już 290 i nic takiego się nie działo. Byłem dzisiaj w serwisie. Po badaniu na komputerze stwierdzili że wszystko jest ok i życzyli szerokiej drogi. Przy jeździe po mieście (nie przekraczam raczej 120) wszystko jest ok. Kiedyś znalazłem w sieci, ktoś opisywal identyczny problem, ale poza tym że sprzedał samochód, nie znalazłem żadnych porad. Wolałbym nie miec nikogo na sumieniu dlatego nie chcę sprzedać problemu tylko spróbować naprawić. Może ktoś z Was zna przyczynę i cudowne rozwiązanie.

__________________
Darek C.
Darek Ci. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2007, 14:22   #2
PARTYBOY
ford::average
 
Zarejestrowany: 26-07-2007
Skąd: Włocławek
Postów: 114
Domyślnie

moze Ty go kupiles :fcp8
PARTYBOY jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2007, 14:29   #3
tomnet
ford::specialist
 
Zarejestrowany: 08-04-2007
Model: Mondeo
Silnik: 2000
Rocznik: 2004
Postów: 633
Domyślnie

Sprawdź: 1. Czujnik polozenia walu korbowego; Cena: w aso chyba 170 zeta, falujace obroty, gasnacy silnik - wada: przed liftingiem czujnik byl popielaty i wadliwy po liftingu jest czarny i ponoc bez wady...

Ewentualnie jechać na test przelewowy, może to być problem z wtryskami.
tomnet jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2007, 15:38   #4
ArtGen
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 06-04-2007
Model: mondeo
Silnik: diesel
Rocznik: 2003
Postów: 45
Domyślnie

Mialem podobny problem tylko ze autko gaslo nie tylko przy wyprzedzaniu. Czasami jezdzil kilka dni bez problemu i gasl musialem odczekac jakies 2-3 minutki wowczas zapalil zazwyczaj gasl mi tylko na postoju nie zrobil tego podczas jazy w ASO komp nic nie wykazal wiec szukalem w necie i okazalo sie ze mialem do wymiany czujnik polozenia walka rozrzadu nie myl z czujnikiem walka korbowego to sa dwa rozne czujniki. W ASO dalem za czujnik 84zl i wymien go sam lub u znajomego mechanika bo w aso wykasuja za wymiane a to jest proste do wymiany o ile to ten czujnik.
ArtGen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2007, 15:39   #5
PARTYBOY
ford::average
 
Zarejestrowany: 26-07-2007
Skąd: Włocławek
Postów: 114
Domyślnie

Cytat:
Napisał tomnet
Czujnik polozenia walu korbowego; Cena: w aso chyba 170 zeta
z drugiej reki od 20 do 40zl, niektore szroty daja mozliwosc zwrotu jesli okaze sie ze wina usterki nie jest ten element Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
PARTYBOY jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2007, 16:16   #6
Darek Ci.
ford::amateur
 
Zarejestrowany: 22-08-2007
Skąd: Warszawa
Postów: 6
Domyślnie

Dzięki za porady. Muszę zebrać wszystkie pomysły i zacząć typować. W ASO wymienią chętnie wszystko co im się zasugeruje bo tylko czekają na takich zielonych jak ja. Na razie miałem raz przypadek (do ArtGen), że zaczęła mi migać "sprężynka" przy spokojnej jeździe. Jechałem w korku, ale zapomniałem przełączyć sterowania z ręcznego na automat i być może jechałem wolno, ale na podwyższonych obrotach. Tyle że wtedy lampka migała, ale nie wyłączył silnika. W pozostałych wypadkach to przy szybszej jeździe i wtedy po 2-3 sek wyłącza silnik. U mnie po wyłączeniu silnika mogę bez odczekiwania włączyć go i od razu jest ok. Jak się pilnowałem żeby nie przekraczać 120 to było ok. Na razie jeżdżę tylko po mieście (ponad tydzień) i jest ok. Może jeszcze dziś spróbuję na ręcznym sterowaniu pojechać przy wyższych obrotach. Ostatecznie byłem dziś w ASO zapłaciłem ponad 300 i powiedzieli że ma być ok :fcp23
__________________
Darek C.
Darek Ci. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2007, 16:25   #7
tomnet
ford::specialist
 
Zarejestrowany: 08-04-2007
Model: Mondeo
Silnik: 2000
Rocznik: 2004
Postów: 633
Domyślnie

Cytat:
Napisał PARTYBOY
Cytat:
Napisał tomnet
Czujnik polozenia walu korbowego; Cena: w aso chyba 170 zeta
z drugiej reki od 20 do 40zl, niektore szroty daja mozliwosc zwrotu jesli okaze sie ze wina usterki nie jest ten element Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lepiej chyba kupić nowy, niż po tygodniu czy dwóch znów wymieniać.
tomnet jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2007, 16:54   #8
PARTYBOY
ford::average
 
Zarejestrowany: 26-07-2007
Skąd: Włocławek
Postów: 114
Domyślnie

Skasowany samochod na szrocie, z ktorego czerpie sie czesci moze byc calkiem nowy
PARTYBOY jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2007, 18:04   #9
Pedros
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 22-02-2006
Skąd: Centrum Polski
Postów: 41
Domyślnie

Mam podobnie. Na początku była tylko kontrolka i tracił moc, po wyłączeniu było ok przez jakiś czas. Nieraz to były 2 miesiące nieraz 2 tygodnie. Działo się to wtedy gdy gwałtownie naciskałem na gaz na 4 lub 5 biegu. Kiedy się nasiliło to podjechałem do ASO. Wstawili mi do testów nowy czujnki wałka rozrządu ale za 2 dni znowu to samo. Po tygodniu zaczął się wyłączać w czasie jazdy lub na postoju. Znowu zostawiłem auto w ASO. Zrobili próbę przelewową wtrysków - wynik ok. Posprawdzali wszystkie wiązki i złączki bo usterka pojawiała się losowo. Nic to nie dało. Pewnego dnia zgasł i już nie chciał odpalić. Hol i do ASO. Po wnikliwych badaniach doszli do wniosku, że to moduł ECU, który odpowiada za sterowanie pracą wtrysków (patrz wątek o awarii ECU). Teraz czekam na ten moduł - ma być we wrześniu. Jestem ciekaw czy to właśnie ten komputer jest przyczyną moich problemów z autem.
Pedros jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2007, 19:56   #10
zch
ford::advanced
 
Zarejestrowany: 25-07-2007
Skąd: Choszczno
Postów: 203
Domyślnie Re: Wyłącza się silnik podczas jazdy

Cytat:
Napisał Darek Ci.
Mondeo TDCi 130 KM z automatyczną skrzynią. Rok produkcji 2003. [...] Jeździłem nim już 290 i nic takiego się nie działo. .
Brawo!

130KM i jazda 290... hmmm skoro takie cuda się dzieją to gaśnięcie przy wyprzedzaniu też może jakieś czary :fcp2
__________________
-ONWA MK2 GRUBA
-CTE 1700 montaż
www.cb-kultura.pl (przyjmuje zamówienia na naklejki z logo )
zch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Narzędzia wątku

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 14:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Obsługa techniczna: Wilu