Forum Ford Club Polska


Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku
Stary 20-12-2009, 13:00   #1
andrzeej68
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 18-04-2009
Skąd: KONIN
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDdi
Rocznik: 2000
Postów: 22
Exclamation Nie odpala na mrozie

NIE mogę odpalić mojego Mondi, mam disla 2.0 TDdi 2000 rok.Komputer szaleje zapalają się wszystkie kontrolki nawet od paliwa choć mam pełen zbiornik.Rozrusznik kręci tylko nie ma zapłonu.Może paliwo przymarzło może cuś innego.Pomożecie???

andrzeej68 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2009, 13:29   #2
marko1986
ford::average
 
Avatar marko1986
 
Imię: Marek
Zarejestrowany: 31-08-2009
Skąd: WOT
Model: Mondeo Mk3 hatchback
Silnik: 2.0 tddi (115KM)
Rocznik: 2001
Postów: 70
Domyślnie Odp: Problem z odpalaniem-MRÓZ ???

Podładuju akumulator. Musisz liczyć się z jego wymianą.
Najlepiej było by gdybyś sprawdził też ładowanie, może alternator szwankuje (czyt. nie ładuje odpowiednim napięciem)
__________________
Stado baranów dowodzone przez wilka może wygrać bitwę...
Odwrotność nie jest możliwa
marko1986 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2009, 14:04   #3
maestro06
ford::professional
 
Avatar maestro06
 
Zarejestrowany: 02-11-2008
Skąd: Opole
Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDDI by VTECH
Rocznik: 2002
Postów: 1,377
Domyślnie Odp: Problem z odpalaniem-MRÓZ ???

tylko że jesli byłby to aku to przestałby po krótkim czasie kręcić bo by sie rozładowywał
maestro06 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2009, 15:30   #4
aandreeas
ford::amateur
 
Zarejestrowany: 12-12-2009
Skąd: Olsztyn
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI Ghia
Rocznik: 2005
Postów: 7
Domyślnie Odp: Problem z odpalaniem-MRÓZ ???

U mnie dwa dni temu były podobne objawy...komp się zresetował, zapalały się wszystkie kontrolki ale kręcił tyle że słabo...po postawieniu do garażu i podładowaniu ok 30 min było wszystko Ok...ale to był TDCI ale to i tak nie ma chyba większego znaczenia...Powodzenia
aandreeas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2009, 16:39   #5
Zawika
ford::professional
 
Avatar Zawika
 
Zarejestrowany: 21-12-2006
Skąd: Gdańsk
Model: Mondeo Sedan Ghia
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001
Postów: 1,396
Domyślnie Odp: Problem z odpalaniem-MRÓZ ???

Cytat:
Napisał andrzeej68 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Komputer szaleje zapalają się wszystkie kontrolki nawet od paliwa choć mam pełen zbiornik.
Definitywnie bateria do podładowania.
__________________
POZDRAWIAM.
Zawika jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2009, 16:57   #6
taju25
ford::average
 
Avatar taju25
 
Zarejestrowany: 27-07-2006
Skąd: Ozorków
Model: escort - skoda Yeti
Silnik: 1.8 D - 2.0
Rocznik: 1995 - 2010
Postów: 107
Domyślnie Odp: Problem z odpalaniem-MRÓZ ???

Bateria baterią, ale jakie paliwo zalałeś czy aby dobre na te warunki.
Jeśli tankowałeś przed mrozami to prawdopodobnie zalałeś paliwo do mniejszych mrozów.
Dolej coś w rodzaju STP do paliwa.
Na niektórych stacjach jest jeszcze paliwo nie na te temperatury.
__________________
triumph speed triple1050 2009r
taju25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2009, 17:05   #7
mondzio III
ford::professional
 
Avatar mondzio III
 
Zarejestrowany: 07-10-2006
Skąd: Podlasie
Model: Mondeo III kombi
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2002
Postów: 1,280
Domyślnie Odp: Problem z odpalaniem-MRÓZ ???

Cytat:
Napisał andrzeej68 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może paliwo przymarzło
Może tak się stać,najlepiej było by wstawić do ciepłego garażu
na jakieś 2-3 godz. i byś widział.
Jakbyś odpalił to proponuję jak kolega wyżej ,jakiś dodatek do paliwa i dla wszystkiego wymienić filtr paliwa.Nie zaszkodzi też dodać z ćwiarteczkę denaturatu(nie pić tylko).
Ja nie mam problemu u siebie z odpaleniem,pali jak latem.
mondzio III jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2009, 18:22   #8
dembik
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 18-05-2009
Skąd: Wrocław
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCI 131 KM
Rocznik: 2001
Postów: 31
Domyślnie Odp: Problem z odpalaniem-MRÓZ ???

ja miałem wczoraj i dzisiaj to samo, mogę podać sposób który zadziałał (może wyda się dziwny, ale to "szamańskie" sposoby mojego taty po szkole mechanicznej (sprzed 30 lat).

Otóż oprócz tego że podłączyliśmy prostownik do akumulatora (co nic nie pomogło ale dla świętego spokoju) to otworzyliśmy pompę powietrza(?) nie jestem pewny czy tak to się prawidłowo nazywa (stojąc przed maską po prawej stronie prawie przy przedniej szybie) i tam tato dmuchał taką dmuchawą (wygląda jak suszarka, ale daje kilkaset stopni i używa się na budowach). Ja w tym czasie odpaliłem. Wczoraj pomogło za pierwszą próbą i kilku minutach grzania, dzisiaj trochę dłużej (z 25 minut) ale ważne że odpalił.
dembik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-12-2009, 08:17   #9
igipop
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 20-10-2009
Model: Mondel
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001
Postów: 25
Domyślnie Odp: Problem z odpalaniem-MRÓZ ???

Moj odpala przy - 17-18stopniach za 4-5 razem pierwsze 2 krecenia doslownie nie daja zadnego efektu zupelnie jakby paliwo nie dochodzilo nic nie lapie... dopiero za 3 razem cos tam juz zaczyna lapac i 4-5 raz to juz zapali.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zalalem mu BP ultimate diesel ale fakt faktem ze polowa paliwa byla jeszcze starego wiec tylko 30 literkow tego "lepszego" paliwka bylo. Swiece za kazdym razem grzeje po 2x, krece rozrusnikiem ok 15 sekund jednorazowo poczym przestaje... do Paliwa zawsze zima dolewam depresatora kupilem ostatnio jakis deprestaor firmy MOJE AUTO. wlalem jego 60ml. Ostatnie 4 dni ciagle tak samo... a jak tylko jest 0 stopni to pali za pierwszym razem.
igipop jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-12-2009, 14:52   #10
uro2
ford::professional
 
Avatar uro2
 
Zarejestrowany: 30-08-2008
Skąd: bydgoszcz
Model: mondeo sedan [mk1]
Silnik: 1,8 td
Rocznik: 1996
Postów: 1,769
Domyślnie Odp: Problem z odpalaniem-MRÓZ ???

Cytat:
Napisał mondzio III Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
denaturatu
To się leje do benzyny,a nie do diesel-a.Jak chcesz rozpuścić parafinę to można dać litr Pb na pół zbiornika a nie dyktę.
__________________
"Myślenie to najcięższa praca z możliwych i pewnie dlatego tak niewielu ją podejmuje." - Henry Ford
uro2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Narzędzia wątku

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 20:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Obsługa techniczna: Wilu