Zobacz pełną wersję : S-Max - trend czy titanium. Który wybrać ?
Przymierzam sie do zkupu mksia . Szukam wersji rocznej max dwa lata. Pytanie czy są wielkie róznice w wyposazeniu wersji trend a titanium i czy warto dopłacac te 2 tys. euro bo taka jest mniej wiecej róznica wersji na rynku wtórnym w niemczech. Dzieki za wszystkie opinie.
Bouli_Ossów 16-05-2010, 13:27 IMHO zdecydowanie warto. Masz dużo więcej gadżetów wychodzących z różnicy w wariantach jak np elektyczne lusterka, lepiej wyprofilowane siedzenia, coverse+, podrzewana szyba prednia, aluski i inne
Dodatkowo bardzo często w autach z zachodu na 'gołym' titanium się nie kończy tzn jeszcze dodatkowo są doposażane (xenon dach, navi itp). Ja mam teoretycznie 'tylko' titanium w papierach ale tak naprawdę to mam wszystko (oprócz podgrzewania foteli i wysuwanej podłogi) i bardzo to sobie chwale :D
Jak chcesz to mam katalog w pdf'ie o przedliftowym modelu i tam trochę jest o różnicy w wyposażeniu.
NIUTEK74 16-05-2010, 16:09 Jak chcesz to mam katalog w pdf'ie o przedliftowym modelu i tam trochę jest o różnicy w wyposażeniu.
Ja chętnie skorzystam max do dwóch tyg. powinienem mieć swojego S-max, więc przed zakupem interesuje mnie wszystko, co pomoże mi dokonać dobrego wyboru
Bouli_Ossów 16-05-2010, 18:37 Podeślij mi maila na piter.przybylski@gmail.com to Ci wyślę. Tylko niestety-stety mam dla ostatniej wersji tj po 2008 (converse+ i takie tam).
Ma ktoś może katalog dla pierwotnej wersji z 2006 (denso itp) :?:
Trend mógł mieć np. manualną klimatyzację i jest na pewno wyraźnie uboższy także w innych miejscach. Wg mnie lepiej wziąć Titanium. Czemu nie szukasz w PL? Jest przecież sporo aut kupionych w Polsce na rynku wtórnym.
Bouli_Ossów 17-05-2010, 10:39 Czemu nie szukasz w PL? Jest przecież sporo aut kupionych w Polsce na rynku wtórnym.
Odpowiem z własnego doświadczenia. Auta z Zachodu są jednak tańsze, w Polsce bardzo dużo ludzi ceni sobie auta tylko za to że są z polskiego salonu. Dla mnie to żaden plus ale ok, może dla kogoś. Dodatkowo w większości przypadków są dużo słabiej wyposażone. Biorąc auto z 2006 z Zachodu masz większą szanse na gadżety typu dach czy Denso. W Polsce, generalizując, jednak ludzie zarabiają dużo mniej i jak mają wydać dodatkowe 12tyś pln na navi to się IMHO swa razy zastanowią, w końcu to około 10% wartości auta...
Ja mam auto z Belgii i mam w nim dosłownie prawie wszystko. Po pierwsze nie znalazłem auta z polskiego salonu tak dobrze wyposażonego a po drugie jeszcze w takiej cenie jak za niego zapłaciłem. Szukałem go jakieś 2 mce więc uważam że całkiem sporo.
Zachodu są jednak tańsze,
Tu bym się jednak zastanowił czy oby na pewno są tańsze. Z własnego doświadczenia wiem że ładnie zadbane są niestety droższe. Ale lepiej samemu droższe sobie kupić niż dać handlarzowi zarobić .
Szukam w niemczech bo mieszkam w niemczech :) . Dzieki za podpowiedzi wiec chyba jednak pozostane przy wersji titanium.
Ja mam auto z Belgii i mam w nim dosłownie prawie wszystko. Po pierwsze nie znalazłem auta z polskiego salonu tak dobrze wyposażonego a po drugie jeszcze w takiej cenie jak za niego zapłaciłem. Szukałem go jakieś 2 mce więc uważam że całkiem sporo.
Zapytam z ciekawości już w tym temacie,jak masz taki wypas to ile Cie całość kosztowała i jaki przelot masz km?Jeśli to nie tajemnica oczywiście :)
Bouli_Ossów 17-05-2010, 19:17 Tu bym się jednak zastanowił czy oby na pewno są tańsze. Z własnego doświadczenia wiem że ładnie zadbane są niestety droższe. Ale lepiej samemu droższe sobie kupić niż dać handlarzowi zarobić .
To porównaj sobie zadbane wersje z Polski ;) Wg moich spostrzeżeń jednak są tańsze, ale to tylko moje spostrzeżenia.
Zapytam z ciekawości już w tym temacie,jak masz taki wypas to ile Cie całość kosztowała i jaki przelot masz km?Jeśli to nie tajemnica oczywiście :)
Żadna tajemnica :)
Mam Titanium 2.0 TDCi 140KM przebieg 135K km, 3,5 latek z Belgii
Wyposażenie: Xenon, Denso + zmieniarka, skóra, panoramiczny dach, pełna elektryka łącznie ze składanymi lusterkami i siedzeniami, roletki, nieużywany nigdy hak ;) i inne pierdoły.
Za całość (gotowy do rejestracji) zapłaciłem 54tysie. Jak go kupowałem to nie była jakaś mega okazja jeśli chodzi o cenę samą w sobie, ale jak dla mnie mega okazją było to że miał totalnie wszystko co chciałem a nawet więcej
Za całość (gotowy do rejestracji) zapłaciłem 54tysie. Jak go kupowałem to nie była jakaś mega okazja jeśli chodzi o cenę samą w sobie, ale jak dla mnie mega okazją było to że miał totalnie wszystko co chciałem a nawet więcej
Normalne że jak sie chce mieć dobre autko i z super wypasem trzeba dać więcej,ale warto - jestem tego samego zdania.Jakieś fotki byś mógł dać z zew i z wew żeby ten wypas zobaczyć :)
dałem nie dużo więcej a mam połowę przelotu i kupiony w salonie PL z pełną historią - ale tylko GoldX
co do tytułowego trend czy titanium - to specyfikacja zależy kraju
w Polsce wersja Titanium z pakietem PlatiniumX w porównaniu z Trend + pakiet GoldX miała więcej:
- Convers (od połowy 2007, wcześniej Conversa nie było wogóle) - nie żałuję braku tego
- alu 17" - nie żałuję, mój ma alu 16tki, może gorzej wygląda, ale opony tańsze i mniej trzęsie dzieciaki bo wyższy profil, a prowadzi się ok (lepiej niż focus)
- xenony - warto! (akurat mój GoldX to ma :) )
- fotochromatyczne lusterko wsteczne - fajne, planuję dołożyć w swoim
- elektryczna regulacja wys. fotela kierowcy - b. rzadko używam, więc nie brakuje
konkluzja: dla mnie GoldX wystarczy, póki co jestem zadowolony z maxia :)
Bouli_Ossów 18-05-2010, 18:22 Mayak każdy bierze to co mu odpowiada. Ty zapłaciłeś więcej za mniejszy przebieg z gorszym wyposażeniem bo to widocznie było dla Ciebie ważniejsze i ok :) Mi najbardziej zależało na dobrym wyposażeniu, minimum jakie dopuszczałem to 2.0TDCI 140KM, panoramiczny dach i denso. Nie patrzyłem czy z polskiego salonu czy z zachodu. Udało się trafić opcję która jak dla mnie ma wszystko co bym chciał a nawet dużo dużo więcej.
Co do historii to też mam "pewną" historię bo auto jest poleasingowe i wszystkie rzeczy były robione w ASO na bieżąco. Mam książkę serwisową i jakieś faktury po flamandzku :)
Poniżej kilka fotek dla RafałaB które dostałem jeszcze od sprzedającego. Jeśli będziesz zainteresowany to mogę podesłać jakieś inne nowe lub dokładniej opisać auto :) Tylko ostrzegam: autko nie jest na sprzedaż :P
http://img375.imageshack.us/img375/1049/smaxfront5.th.jpg (http://img375.imageshack.us/i/smaxfront5.jpg/) http://img340.imageshack.us/img340/541/smax028.th.jpg (http://img340.imageshack.us/i/smax028.jpg/) http://img508.imageshack.us/img508/6441/smax025.th.jpg (http://img508.imageshack.us/i/smax025.jpg/) http://img294.imageshack.us/img294/1087/smax014.th.jpg (http://img294.imageshack.us/i/smax014.jpg/)
A co takiego jest w tym Denso - akurat jeżdżę chwilowo Kugą z Denso i mapa delikatnie mówiąc jest słaba ;) Masz jakąś lepszą?
Prawde mówiąc navi mi nie potrzebna bo mam tomka 730 i ten mi wystarcza , bardziej kreci mnie jakies dobre granie we wnetrzu (chyba mam zyłke audiofila hehe) . W mojej obecnej foczce gra dobrze bom sie do niej z porzadnym sprzetem wprowadził (pionek i focal) w maksiu planuje to samo , tylko zastanawiam sie czy zlecic to komus czy znów zabrac sie do rzeczy samemu. Dlatego zastanawiam sie nad wersjami . Bo ja moge smigac na stalowych felgach i brak panoramy w dachu tez udu.ie, ale granie jest podstawą . Dodam jeszcze ze w foczce nie mam suba bo ten mi zbedny jest a bass wydobywam po przez maty w drzwiach.
Bouli_Ossów 19-05-2010, 08:24 A co takiego jest w tym Denso - akurat jeżdżę chwilowo Kugą z Denso i mapa delikatnie mówiąc jest słaba ;) Masz jakąś lepszą?
Mapę mam 2009/2010, ale fakt faktem że jest średnia. Chciałem mieć navi bo w Vectrze miałem, co prawda nie dotykowe, ale też duże kolorowe navi i byłem z niego bardzo zadowolony. Chodzi o poręczność i to że jest zawsze gotowa do walki. Jak potrzebuje coś znaleźć to od razu wbijam i już jest a zwykłe navi trzeba wyjąć (nie wyobrażam sobie jazdy z navi non stop na szybie), odpalić i czekać aż złapie satelitę i dopiero adres itp. Zdaję sobie sprawę że jest 1000 razy mniej dokładna niż np AutoMapa, ale mi navi służy do pokierowania mnie w dany obszar a potem mogę sobie już znaleźć numer czy inny punkt. Dodatkowo jak stoję w korku w nieznanym miejscu to w 2sec odpalam navi i patrze gdzie jest jakiś najbliższy objazd.
I dlatego dla mnie osobiście navi zamontowana w aucie jest dużo lepsza niż palmtop z navi i będę chciał już zawsze mieć auto z fabrycznym zestawem.
Dodatkowo razem z Denso mam sterowanie głosem i obsługę telefonu poprzez Bluetooth (to jest MEGA opcja której się nie spodziewałem a jest bardzo potrzebna)
No i ostatni argument to to że jestem gadżeciarzem i jestem z tego dumny :D
Zezor każdy szuka auta w takiej konfiguracji które mu najlepiej odpowiada i to jest najfajniejsze, bo każdy może się pochwalić czymś innym i naprawdę czerpać z jazdy olbrzymią przyjemność :)
Poniżej kilka fotek dla RafałaB które dostałem jeszcze od sprzedającego. Jeśli będziesz zainteresowany to mogę podesłać jakieś inne nowe lub dokładniej opisać auto :) Tylko ostrzegam: autko nie jest na sprzedaż :P
Dzięki za "okazanie" :) No naprawde fajne autko,kolor i wypas - gratuluje zakupu.
wit007;
co do Denso - to zgadzam się, że jest średnie...
w wersji 2009/10 nie ma mostu na Wiśle, którym jeżdżę już od 2-ch lat...
Dlatego też nie zawracałem sobie fabrycznym navi głowy. A zmieniarka Sony gra całkiem przyzwoicie ;)
a wiecie moze jakie fabrycznie montowane są głosniki w s-kach? chodzi mi o marke i rozmiar.
ps. do moderatora ;)
jezeli uwazacie ze zabardzo rozszezyłem temat prosze o jego zamkniecie
a wiecie moze jakie fabrycznie montowane są głosniki w s-kach? chodzi mi o marke i rozmiar.
ps. do moderatora ;)
jezeli uwazacie ze zabardzo rozszezyłem temat prosze o jego zamkniecie
u mnie głosniki były firmowane przez Ford Motor Company ;-) i to w zestawie z radiem Sony, więc chyba te lepsze, ogólnie po zmianie ich uważam że nie grały wcale tak źle, rozmiar chyba 165 mm.
Żadna tajemnica
Mam Titanium 2.0 TDCi 140KM przebieg 135K km, 3,5 latek z Belgii
Wyposażenie: Xenon, Denso + zmieniarka, skóra, panoramiczny dach, pełna elektryka łącznie ze składanymi lusterkami i siedzeniami, roletki, nieużywany nigdy hak i inne pierdoły.
Też przymierzam się do zakupu. Bardzo podoba mi się ta konfiguracja (no może Navi bym sobie odpuścił).
Kupowałeś przez pośrednika czy sam wszystko załatwiałeś?
Byłbym wdzięczny za jakieś pomocne adresy / namiary
Bouli_Ossów 25-05-2010, 11:25 Szukałem na Allegro/otomoto dość długo i się trafił :)
Tu masz namiary na kolesia od którego ja kupiłem
Janusz Rudnicki AWA
500-183-581
Komis z Połczyna Zdrój k. Koszalina. Jak dla mnie kawał drogi (450km w jedną stronę) ale czasem warto :) Byłem zadowolony z jego usług (auto super, można sprawdzić, przygotowany do rejestracji). Ostatnio sprowadził dla mojego taty full wypas Audi A6 2007 i tata dostał to co chciał. Szukał tego auta z miesiąc-dwa ale znalazł :) Nie bierze zaliczek dopiero po kupnie konkretnego auta. Jeśli chcesz to powołaj się na mnie (że kupowałem S-Maxa a ostatnio ściagał A6 dla mojego taty) powinien wiedzieć o co chodzi i może jakoś lepiej Cie potraktuje...
Powodzonka
Piotrek
Bouli Ossów masz racje warto szukać, ale czasem trzeba z czegoś zrezygnować, ja szukałem prawie pół roku ( maxik musiał mieć 7 miejsc ) i znalezienie egzemplarza bezwypadkowego z udokumentowaną przeszłością z takim wyposażeniem jak chciałem + 7 foteli w tej cenie okazało się niemożliwe nawet za granicą ( słyszałem gdzieś, że tylko 20% nowych S-maxów ma na pokładzie 7 miejsc) a jako że priorytetem były miejsca to wyposażenie zeszło na dalszy plan, ale i tak jestem MEGA zadowolony, tylko wydaje mi się, że mam coś nie tak z klimą, ale to inny dział
Starnaś;
potwierdzam - rzeczywiście ze znalezieniem wersji 7-mio miejscowej jest duży problem;
btw - jakie (oprócz 7 miejsc) miałeś wymagania odnośnie wyposażenia, których nie udało się spełnić?
Bouli_Ossów 26-05-2010, 07:34 Starnaś, jestem podobnego zdania. Dla Ciebie minimum to 7 miejsc a dla mnie to był dach i denso. Ja po prostu miałem dziekiego farta że znalazła się opcja mająca prawie wszystkie zabawki i jeszcze w moim zasięgu finansowym :)
Bouli_Ossów no to gratuluje.
foxtrot to co chciałem mieć a się nie udało to elektryka siedzeń i xenony no i pierdoła stoliki w przednich siedzeniach. Ważny był też panoramiczny dach i to akurat jest, a pozostałe rzeczy dołożyłem już po kupnie tzn zmieniłem radio forda na sony i zamontowałem czujniki parkowania przód + tył dobrej firmy z wyświetlaczem kupiłem alusy i jest git.
Starnaś;
OK - rozumieć :), to mnie brakuje dachu
Panowie mam pytanie jak poznać czy S-max jest w wersji wyposażenia Trend,Titanium czy np Titanium X?W papierach tego nie widze,w ETISie też nie.Auto 2007/8 ma wszystko poza:xenonem,grzanymi siedzeniami i regulowanym zawieszeniem.Ma np: Convers+,navi dotykową - czarno-srebrną,panorame,soczewkowe światła,pełna skóra,grzane szyby obie,czujki parkowanie p+t i lampki w lusterkach...?
Slartibartfast 18-02-2011, 15:31 Z tego co pamiętam przed liftem Titanium miało srebrną listwę pod szybami z boku. Po wyposażeniu tej sztuki wychodzi co najmniej Titanium. Titanium X miała chyba nakładki na progi i dodatkowy spoiler z porzodu pod zderzakiem, 2 kominki z tyłu i większy spoiler na klapie.
Z tego co pamiętam przed liftem Titanium miało srebrną listwę pod szybami z boku. Po wyposażeniu tej sztuki wychodzi co najmniej Titanium. Titanium X miała chyba nakładki na progi i dodatkowy spoiler z porzodu pod zderzakiem, 2 kominki z tyłu i większy spoiler na klapie.
Ten nie ma srebrnych ramek pod oknami,ma progi z nakładkami z napisem Ford,spojlera nie ma z przodu i 1 komin....
2 kominki z tyłu i większy spoiler na klapie.
to było chyba zarezerwowane do Titanium S czyli 2,2 TDCi i 2,5 T
Slartibartfast 19-02-2011, 13:17 Tak sorki - tzw "pakiet stylizacyjny" jest w Titanium S
pierdoła stoliki w przednich siedzeniach.
Te stoliki można bardzo łatwo zamontować i nie są drogie.
Ebony – Finis code 1497202
Pewter – Finis code 1497203
http://i283.photobucket.com/albums/kk320/hackedbios/seattrays.jpg
http://i283.photobucket.com/albums/kk320/hackedbios/P6060750.jpg
fajne!
gdzie to znalazłeś?
jacekzom 22-02-2011, 19:51 Tyko po co montować te stoliczki? Ja znalazłem je jako kompletnie nieużyteczne. Nie wolno ich otwierać w czasie jazdy ze względów bezpieczeństwa. A czy na postoju są potrzebne?
|
|