Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Fatalna pomyłka płynów - wlano płyn chłodniczy zamiast hamulcowego.
Witam
Jadąc dzisiaj sobie mondkiem podczas hamowania piedał zrobił się miękki i po naciśnięciu jego zszedł do samego końca . Po zatrzymaniu stwierdziłem pęknięcie elestycznego wężyka hamulcowego i co się z tym wiąże znaczny ubytek płynu. mając w bagażniku płyn hamulcowy postanowiłem go uzupełnić po to aby się układ całkowicie nie zapowietrzył ,niestety obok w podobnej butelce stał koncentrat płynu chłodniczego i wlałem go zamiast płynu hamulcowego . Moje pytanie jest takie :
Czy w związku z tą pomyłką mogłem uszkodzić układ hamulcowy ? i jakie są ewentualne kosekwencje takiej pomyłki?
marcin1051 30-05-2010, 06:04 Myślę że nic się niepowinno stać.Płyn trzeba spuscić wymienić pęknięty wężyk i zalać swieży płyn hamulcowy.
plyny hamulcowe sa bardzo hydrofilowe (chlona wode), jesli plyn chlodzenia (pewnie na bazie glikolu) jest w wersji letniej moze zawierac spore jej ilosci. kup wiec wiecej plynu hamulcowego i dodatkowo przeplucz uklad. tak dla pewnosci
Witam ponownie
Dzięki za info , płyn który przez pomyłkę zalałem to był koncentrat -37 uniwersalny,
Mam jeszcze jedno pytanko a co z ukłdem sprzęgła ?czy w nim też trzeba płyn wymienić?
jest zasilane w płyn z tego samego zbiornika.
pozdrwiam
nie mam hydrauliki w sprzegle wiec nie pomoge... jesli jednak z tego samego zbiornika to chyba warto wymienic
całość spuścić, przepłukać czystym nowym i dopiero napełnić, czy to pomoże trudno powiedzieć ale nic lepszego narazie nie wymyślisz
Szeryf455 30-05-2010, 11:41 Tak jak koledzy piszą: wymień płyn i po problemie. Dawno temu, kiedy nic nie można było kupić, lało się do zbiorniczka...piwo.
jasiuprezes1 30-05-2010, 12:15 trzeba wymienić cały płyn w hamulcach i sprzęgle.hamulce wytwarzają wysoką temperature i woda którą już masz w układzie hamulcowym zacznie odparowywać ,wytworzy sięciśnienie i może powarznie uszkodzić cały układ hydrauliczny.nailepiej spuścić płyn i przedmuchać azotem,następnie zalać nowym i odpowietrzyć układy hamulca i sprzęgła.azot jest czystym gazem bez zawartości wody natomiast powietrze z kompresora zawsze zawiera śady wody i oleju.
wytworzy sięciśnienie i może powarznie uszkodzić cały układ hydrauliczny No, trochę w tym przesady ale faktycznie płyn należy wymienić.
Pozdrawiam
Witam.
tak panowie tylko trzeba wziąć pod uwagę ze azot jest zimny i uszczelki które dostaną azotu mogą tak zesztywnieć ze popękają i diabli wezmą cały układ.
Pozdrawiam,
nikt Ci tego nie kaze robic cieklym azotem a wystarczy taki (lotny) jakim pompowane sa kola.
Witam
Już zrobione ,210 zł razem z płynem i wężykiem
dzięki wszytkim za pomoc.
pozdrawiam
Wcale nie tak drogo i z pewnością obyło się bez kontrowersyjnego "dmuchania".
Pozdrawiam
jasiuprezes1 01-06-2010, 20:21 Emis,Ty napewno się znasz na dmuchaniu tylko niewiem czego albo kogo,ja proponowałem przedmuchać a nie przepłukać.bez obrazy ,to są żarty.
|