Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Centralny zamek - po zamknięciu automatycznie się otwiera
Witam,
O niedawna jestem posiadaczem foki z 2005. Wszystko jest git ale mam 1 problem z zamkami. Po zamknięciu odrazu automatycznie się otwierają (są 2 kliknięcia) obojętnie czy zamykam pilotem czy kluczykiem tradycyjnie. Miał ktoś taki problem? Dodam że podczas jazdy nic się z zamkami nie dzieje.
Witaj właścicielu foki. Wiesz kiedyś kolega miał podobny problem i okazało się że czujnik zamknięcia drzwi był popsuty i centralny zamek traktował jako niezamknięte drzwi.Pisząc o czujnikach mam na myśli te które są na słupkach.
Pozdrawiam
Lub też któryś siłownik jest uszkodzony i nie zamyka.
W którym miejscu słupków są czujniki? Jakiego typu - zwykłe mechaniczne czy też może np. kontaktronowe?
drzwi trzeba może wyregulować ? nie przylegają dokładnie ? i elektronika wariuje ? taki objaw mam jak nie zamkne drzwi dokładnie .
Również miałem kiedyś taki problem.
Często związane jest to też ze źle domkniętymi drzwiami. A to pasek bezpieczeństwa gdzieś przychaczał o framugę, a to zamarznięte albo brudne uszczelki w zimę nie domykały drzwi na 100%.
U mnie pomagało obejście samochodu (wizja lokalna :) ) i obtrzaskanie kilka razy wszystkimi drzwiami. Może to być też kwestia niedosmarowania układu zamykającego bo co prawda w zime ale zauważyłem, że jak smar gdzieś przymarznie to klamka mi ciężko chodziła i wtedy pojawiał się taki problem.
Problem mi znikną jak zacząłem używać zamykania na pilota z funkcją podwójnego ryglowania.
Faktycznie warto mieć też uszczelki w dobrym stanie no i wyregulowane drzwi. Zobacz po obrysie drzwi czy szczeliny mają równe grubości.
Ja mam problem z zamkiem przy niskich temperaturach lub gdy jest wilgotno nie działa z pilota muszę wtedy zamykać z klucza jak jest ciepło wszystko jest ok,co może być przyczyną?
Faktycznie po ponownym "trzaśnięciu" zaskakują lub gdy pogrzebie przy tej klameczce do zamykania od wewnątrz, wtedy jak za pierwszym razem się nie uda to za drugim zamyka. :)
Dzięki
Pozdrawiam
Witam,
chciałem się podzielić swoimi spostrzeżeniami.
Pacjent: Ford Focus Mk1 2004 1.8 TDDI.
Objaw: Podobnie jak u kolegi "Kemp". Po próbie zaryglowania, drzwi się ryglują i zaraz powracają do stanu otwarte. Nie ma znaczenia, czy zamykam pilotem, czy kluczykiem. Po analizie okazało się, że zamek w drzwiach pasażera (przednie lewe) nie zamyka. Siłownik nawet nie drgnie. Próba zamknięcia od środka - bardzo ciężko chodziła dźwignia od ryglowania. Trzeba było mocno nacisnąć, aby zadziałała. Jak zadziałała to rygiel zamykał i zaraz się otwierał. Jednak jak na siłę przytrzymałem to mogłem wysiąść i zamknąć auto pilotem. Zamknięcie drzwi pasażera kluczykiem nie było możliwe. Jakby coś w środku było zablokowane. Kluczyk się obracał, ale nie było tego subtelnego przeskoku kluczyka podczas obrotu.
Diagnoza: Coś w drzwiach jest uszkodzone.
Leczenie: Drzwiami w samochodzie trzaskałem i nic.
Wyjąłem kolejno wszystkie bezpieczniki - wszystkie sprawne, usterka nie zniknęła.
Postanowiłem dobrać się do tego przed specjalistą w poszukiwaniu jakiegoś drobnego uszkodzenia, które sam potrafiłbym naprawić. Niestety niewiele widać po zdjęciu tapicerki. Wtedy popryskałem odpowiednikiem WD40 - dziurka od klucza i sam zamek od zewnątrz (od środka drzwi nie pryskałem). Dalej nic.
Poddałem się i złożyłem wszystko do kupy.
Następnego dnia postawiłem samochód na słońcu w ponad 30 stopniowym upale. O dziwo poprawiło się i już bywało, że zamek załapał.
Dziś (trzeci dzień od usterki) odpukać wszystko wróciło do normy.
Konkluzja: Nie wiem co naprawiłem, ale coś naprawiłem. Co pomogło? Nie wiem.
Może komuś też to pomoże.
Pacjent jest uleczony!
Jeśli objawy powrócą postaram się temat kontynuować.
Pozdrawiam.
Stasiu47 01-07-2010, 17:01 Przećwiczyłem wszystko z zewnątrz, pozostaje rozebrać tapicerkę i wymienić zamek. Problem jest oczywiście od późnej jesieni do późnej wiosny - wilgoć i mróz. Latem wszystko gra. Było na ten temat sporo na tym forum. Niektórzy twierdzą, że pomoże wysuszenie i odpowiednie zabezpieczenie, inni że starzeje się jakaś gumka przy krańcówce i sztywna powoduje "odbicie" wyłącznika i otwarcie. Wg jednych winne są drzwi prawe, wg drugich lewe (chodzi o zamek master, który podobno jest w obu przednich drzwiach). Można od tego zgłupieć - pozostaje wysupłać ok 700 zł i jechać do serwisu. Zrobię to jesienią, żeby mieć gwarancję na naprawę do wiosny.
Widzę, że temat jest kontynuowany. Dodam jeszcze jedną informację.
Jak montowany był u mnie alarm, to fachowiec powiedział mi, żebym co pół roku wstrzykiwał do otworu zamka (tam gdzie się kluczyk wkłada) trochę oleju maszynowego i parę razy przekręcił kluczyk. To wtedy zagwarantuje mi poprawne działanie zamka oraz brak zamarzania w zimie. Na początku pilnie wykonywałem zalecone czynności i rzeczywiście nie było nigdy jakichkolwiek problemów, jednak teraz trochę odpuściłem i niestety spotkała mnie kara i to w najcieplejsze dni. WD40 pomogło, jednak mam świadomość, że trzeba wstrzyknąć dodatkowo porcję oleju, bo WD40 wymywa stary olej i dość szybko wyparowuje lub wymywa się, więc tylko czekać aż problem powróci.
Poza tym mechanik powiedział mi, że używanie tylko pilota powoduje brak ruchu elementów mechanizmu zamka, a tym samym brak smarowania zamka, dlatego warto co jakiś czas klasycznie przy pomocy kluczyka otworzyć drzwi i wstrzyknąć porcję oleju.
Co do wymiany zamków „Stasiu47” to bym nie przesadzał. Wydaje mi się, że stosowanie wspomnianych wskazówek zapewni poprawne działanie zamków na długo.
Stasiu47 05-07-2010, 20:54 Właśnie wczoraj zamek się odezwał podczas jazdy w upale - zamykał się i otwierał. To coś nowego przy tej pogodzie. Oczywiście spróbuję z tym olejem.
Kontynuacja tematu niedziałającego zamka centralnego.
Moja radość z powodu naprawienia zamka nie trwała zbyt długo. Usterka powróciła. Obfite smarowanie nie pomogło. Musiałem zamykać samochód od środka, wysiadać i aktywować alarm pilotem.
Bardzo to było uciążliwe. Postanowiłem z tym walczyć. Na parkingu pewnego dnia czekając na żonę otwierałem i zamykałem drzwi pasażera i tu ciekawostka. Zaczęły działać po około 20 minutach trzaskania i zamykania. Nie zawsze jednak załapywały, ale coś zaczęło się dziać. Teraz staram się codziennie te drzwi otworzyć i zamknąć i zamek działa jak nowy.
Podsumowanie:
Zamek centralny podobnie jak narządy ludzkie, nieużywane przestają działać poprawnie.
PS.
Odkąd pojawiło się u mnie dziecko, to żona jeździ na tylnej kanapie razem z małym przez co drzwi pasażera w zasadzie są nieużywane.
Mam nadzieję, że komuś się to przyda i zaoszczędzi sobie wizyty u "magów".
Stasiu47 26-07-2010, 16:27 Na parkingu pewnego dnia czekając na żonę otwierałem i zamykałem drzwi pasażera
To znaczy zamykałeś i otwierałeś te drzwi kluczem?
I to jest brak precyzyjności języka polskiego. Proponuję wprowadzić nowe słowo "zakluczać".
Na parkingu otwierałem i zamykałem (trzaskałem) i próbowałem zakluczyć pilotem. Na początku zakluczanie się nie udawało - zamek samoczynnie się odkluczał. Siedząc w samochodzie zakluczałem drzwi z pilota i pomagałem zamkowi się zamknąć. Następnie wysiadałem i zamykałem od zewnątrz (straszny był upał).
Podsumowując otwierałem, zamykałem i zakluczałem od środka i z zewnątrz.
Ciekawostka - kluczykiem mogłem zakluczyć drzwi tylko od kierowcy. Od pasażera zakluczanie nie działało. Nie wiem jak to jest teraz. Nie sprawdziłem.
Po kilkunastu minutach (może i po 20) zamek zaczął niepewnie zakluczać z pilota.
Od tamtej pory staram się otworzyć drzwi pasażera od środka, z zewnątrz tak, żeby nie pozostawały bez użycia.
Teraz wszystko chodzi jak nowe.
Mam nadzieję, że teraz jest jaśniej. :>
Właśnie sprawdziłem czy działa zakluczanie od strony pasażera kluczykiem. Melduję, że działa! Zakluczają się wszystkie drzwi jak przekręcę kluczyk w drzwiach od strony kierowcy lub od strony pasażera.
leszek_piesek 30-07-2010, 14:35 Niestety to jest przypadłosc focusow. U mnie to samo. W przednich prawych drzwiach odbija mi siłownik i otwiera wszystkie drzwi. Narazie nic z tym nie robie poniewaz dzieje sie to dopiero ponizej ok. 12-14 stopni celcjusza :) Chwiliwo mozesz poprostu odłączyc centralny w drzwiach, ktore Ci odbijaja. Ja tak zrobilem i troje drzwi zamykasz normalnie centralnie a 4-te drzwi musisz od srodka zamknąć recznie(krotko mowiac jednych drzwi nie otwierasz w ogole, beda caly czas zakluczone).Juz 2-3 razy jak rano wsiadalem do bryki to mialem niezakluczone drzwi... wszystie sie pootwieraly bo temperatura spadla do ok 10 stopni :/ Pozdro
Jeszcze raz chcę podkreślić, że od dnia gdy zacząłem te drzwi regularnie otwierać i zamykać wszystko działa jak należy - dosłownie jak nowe. W zimie nie miałem najmniejszych problemów, nawet w te największe mrozy.
Jedyny wniosek jaki mi się nasuwa to: mechanizm nieużywany przestaje działać poprawnie (przynajmniej ten w drzwiach) :)
Pozdrawiam.
Ciekaw jestem bardzo czy komuś pomogłem, albo czy ktoś miał podobne objawy i czy podobne "leczenie" pomogło.
leszek_piesek 31-07-2010, 20:20 W moim przypadku to zdecydowanie odpada poniewaz prawie codziennie od 11 lat auto otwierane jest z kluczyka i do tego zamek regularnie byl smarowany.Ale niedlugo bedzie pilot (mam nadzieje :). Równiez bawilem sie w otwieranie/zamykanie i niestety nic nie pomoglo.
Mam podobne wrażenie. Pilota ustawiłem na otwieranie dwustrefowe (najpierw drzwi kierowcy, później reszta). Jak długo jeździłem sam to zablokowały się lewe tylne drzwi. Uruchomiłem po 25 minutach walki. Po roku znów to samo - walka trwała tylko 5 minut. Ostatnio zablokowały się i udało mi się zrobić tylko tak, że centralny działa właściwie, blokada ręczna też, ale jak zamknę centralnym to ręcznie nie da się otworzyć tych jednych drzwi. Jak będę kiedyś zdejmował tapicerkę to posmaruję linki - czuć, że zamek działa "na sucho".
publo102 03-12-2010, 08:45 Witam,
a u mnie problem pojawił się właśnie teraz, jak przyszły mrozy. W/g komputera problem leży po stronie prawy przednich drzwi, gdy są one zamknięte, to na kompie wisi komunikat, że są otwarte, co skutkuje zamknięciem i otwarciem centralnego. Zamykanie kluczykiem też nie działa, właściwie, to można tylko zamknąć od środka drzwi, ale ktoś tak inteligentnie zaprojektował ten system, że mimo wszystko zostają otwarte drzwi bagażnika, także można sobie pomarzyć o zostawieniu samochodu na ulicy, tandeta. Problem znika jak temperatura wzrośnie powyżej zera, sprawdzone, jak samochód stał w garażu pół dnia, to problem nie istniał. Czytałem już różne tematy, że to mikrołącznik, że wystarczy gumkę wyciąć, były zdjęcia, ale to wszystko w FFI, a ja posiadam FFII i nie wiem czy jest takie samo rozwiązanie. Nie wiem co z tym fantem zrobić, czy kupować nowy zamek, czy może na szrocie coś używanego, czy może czujnik otwarcia drzwi jest jakoś inaczej rozwiązany i można to samemu naprawić.
Dzięki za wszelką pomoc.
Pozdr.
zibi z Malborka 10-12-2010, 20:14 Miałem podobny problem z niezamkniętą pokrywą bagażnika. Zdjąłem osłony (plastyki) przeciąłem jeden z kabelków wchodzących do włącznika otwierającego klapę bagażnika i wlutowałem dwa przewody które poprowadziłem równolegle do istniejącej wiązki i wyprowadzłem po lewej stronie za drzwiami pasażera na końcu kabelków zamontowałem włącznik pociągany (od lampki stołowej) jak jest mocny mróz drzwi tylne zamykam ryglami przednie na kluczyk i wyłączam zasilanie silniczka otwierającego pokryę bagażnika. Na zewnątrz widać biały sznurk wyłącznika resztę zakrywają plastyki. Może ktoś znalazł lepszy sposób na tą niesprawność. FFII 2006.
kornacki7@poczta.onet.pl
arkadios 24-05-2011, 23:12 Witam wszystkich serdecznie. Mam focusa drugi miesiąc i właśnie od kilku dni męczy mnie problem samoczynnie otwierających się drzwi. Problem jest duży i drażniący. Ale zauważyłem kilka zmian w porównaniu do tego, co było przed usterką:
1. Przy zamykaniu z pilota czasem migną dwa razy kierunkowskazy, a wcześniej tego nie było.
2. Przy zamykaniu czasem zgaśnie podświetlanie radia, czasem nie. Wcześniej nie gasło przy zamykaniu.
3.Przy zamykaniu czasem zamiast temperatury na wyświetlaczu wskoczy symbol "--".
Czytałem tu sporo na ten temat ale jest mnóstwo różnych wskazówek, lecz nikt nie opisał takiego cyrku jaki występuje u mnie.
Dodatkowo mam zamontowany alarm "Logic" ale to raczej nie w nim problem. Czy może wiązki kabli z drzwi lecą w kulki? :?
Witam wszystkich
POminę przywitalnie i powitalnie (chwilowo). Mam focusa MK2 z 2006. Przejechane 186 kkm, kupiony z komisu w paźdz 2011. Miesiąc po zakupie wymieniłem alarm (bo nie otrzymałem kluczyka do syreny oraz miałem trochę checy z alarmem challenger PC 800 ST - w sumie nieporzebnie, ale to już inna historia - kosztowało mnie to 220 PLN w autoryzowanym - TFU - serwisie). Od jakiegoś czasu pojawił się problem opisywany powyżej. W Foce mam kluczyk do ryglowania centralnego oraz pudełeczko do uzbrajania alarmu. Chcąc zamknąć samochód zakluczałem go z kluczyka a nastepnie uzbrajałem alarmem przyciskająć kłódkę na drugim module. Jednak od jakiegoś czasu zauważyłem że mogę zaryglować i uzbroić drzwi z modułu alrmowego, dziwniejsze jest to że nie zawsze. Co więcej wsiadajac do samochodu i uruchamiając zapłon drzwi się ryglują. Natomiast po włączeniu świateł odryglowują (choć nie zawsze). Jeszcze inne jest to że jeśli chwilę poczekam przed włączeniem swiateł a po zaplaniu silnika drzwi uprzednio zaryglowane już się nie odryglowują. Kolejna rzecz to po zakluczeniu drzwi sie odkluczają (fajne słowa :-)) natychmiast. Po kilku próbach zakluczenia, drzwi się jednak zamykają. Jeszcze inna ciekaostka, otóż miałem krańcówkę do klapy silnika była kompletnie zniszczona, mimo to alarm nie wył, po wymianie krańcówki i poprawnym podłączeniu syrena wyję wmomencie podniesienia klapy i uprzednim uzbrojeniu systemu (czyli ok). Z innych ciekawych objawów to od czasu do czasu syrena piknie 3 razy (nie wiedzieć czemu - gdzieś czytałem że to słaba bateria - ale baterię wymieniałem niedawno), lub też samoryglowanie się samochodu po jakimś czasie (co w sumie jest niebezpieczne) bo może się odryglować :D:D:D. Tak czy inaczej młody bawił się pilotem od alarmu i myslałem że w tym leży wina, jednak bardziej mi pasuje że zamek jest nie nasmarowany, ponieważ gdy wieczorem zaczynam się nim bawić to wszystko działa ok, rankiem żona ma problem z zamknieciem - sorka z zakluczeniem :D:D:D.
w takim przypadku bez schematu+polaczenia z samochodem i elektryka przy samochodzie nikt ci tutaj nie pomoze..lub jesli sie znajdzie ktos z tym samym alarmem i z tym samym problemem co ty to wowczas jesli rozwiaze swoj problem to moze ten sam przypadek i bedzie u ciebie...jednak chyba rownie dobrze mozna lotka puscic.
Mozna by ci pomoc jezeli bys mial oryginalnie wszystko porobione ale nigdy nie wiadomo co ktos zrobil w czasie przeróbek. Ale mozliwe ze to tylko wina zamka w drzwiach.
Pitol321 23-12-2012, 20:40 Odkopię temat bo mam z tym od wczoraj duży problem.
Przy ujemnych temperaturach (-12 wczoraj rano), komputer wyświetla, że drzwi kierowcy są otwarte i centralny odbija (a są na 100% zamknięte).
Muszę zamykać drzwi od środka i kierowcy kluczykiem. Bagażnik pozostaje otwarty.
Wymieniałem rozrząd i auto u mechanika się nagrzało i problem na kilka godzin zniknął.
Potem na mrozie znów powrócił (-7 stopni). Obecnie przy -3 nadal występuje.
Lałem WD-40, nie pomaga.
Czy to ten sam problem jaki męczy Foki MK1 (słynna czerwona gumka)?
Jeśli nie, to na co naprowadzić elektryka? Czego szukać i co naprawiać w takim przypadku - mróz = niby otwarte drzwi i odbijający centralny?
Proszę o rady, gdyż po świętach wracam do Niemiec, a tam taka naprawa będzie minimalnie 4x droższa.
Przy ujemnych temperaturach (-12 wczoraj rano), komputer wyświetla, że drzwi kierowcy są otwarte i centralny odbija (a są na 100% zamknięte).
Muszę zamykać drzwi od środka i kierowcy kluczykiem. Bagażnik pozostaje otwarty.
To siakaś awaria zamka w drzwiach. Miałem +/- takie objawy jakieś 1,5 roku temu - na mrozie zamek sygnalizował otwarte drzwi, przez co nie działał centralny zamek. Po ogrzaniu wszystko działało OK.
U mnie pomogło porządne wygrzanie zamka - podjechałem do znajomego do warsztatu, zdjęliśmy "boczek" drzwi i przez jakieś 10-15 minut ogrzewałem zamek (bez wyciągania go z drzwi) taką nagrzewarką warsztatową (kształtem przypomina suszarkę do włosów, tylko ma większą moc). Zamek działa bez problemów do dziś.
Inny znajomy (z serwisu fordowego) mówił, że jak takie wygrzanie nie pomoże to zostaje tylko wymiana zamka.
Czy to ten sam problem jaki męczy Foki MK1 (słynna czerwona gumka)?.
Niewiem czy to slynny problem. mam 2foki i zadne poza steorwnikami pompy wtryskowej awarie im sie nie przytrafily a maja ponad 2500kkm i ponad 10juz latek.
Ale napewno szukaj problemu w zamku tak jak sugeruje RobekK4
Ale ja na samym wygrzaniu zamka bym sie nie opieral. Troche zamkow mam za soba -szczegolnie z vw bo tam notorycznie cos sie psulo.fabryczne usterki.. i zapewne czegos takiego bym tutaj szukal tylko ze rozbieranie zamka to jest tez czasochlonne zajecie i czasami jak mozna kupic zamek za 70zl to moze nie warto sie ze starym bawic.
Ale bardzo czesto powody takich awarji sa bardzo proste...typu. luty, lub styczniki, i mozna bardzo latwo je usunac. wszystko zalezy od twoich checi i mozliwosci.
Pitol321 04-01-2013, 16:12 Już w wigilię rano przy odwilży i +2 stopniach problem sam ustąpił.
Do tej pory nie było już większych mrozów i wróciłem do DE.
Na przyszły weekend zapowiadają okolice -10 w nocy u nas, wtedy się okaże czy problem będzie stały podczas każdych mrozów, czy po prostu zamek od strony kierowcy dostał wilgoci podczas podróży do PL na święta: Całą drogę lał deszcz ze śniegiem, a po drodze w Polsce był coraz większy mróz.
Wracając do mojego zakluczania zaryglowania - samo się naprawiło :-D. Miałem smar teflonowy w sprayu, popsiukałem do dziurki od klucza pobawiłem się w otwieranie a tak ze 40 razy i zamykanie kluczem i problem znikł. Nawet się centralny zamyka przez alarm a nie tak jak wcześniej przez kluczyk.
Panowie..bo widze ze wiele osob uzywa kluczyka....to ja odradzam na dluzsza mete takie uzywanie zamkow w samochodzie.
Dlaczego...bo wraz z otwieraniem zamka kluczykiem do zamka dostaje sie wilgoc i kluczyki tez sie zuzywaja i w takich samochodach zawsze sa po jakims czasie problemy z zamkami i stacyjkami pozniej.
Polecam instalacje nawet najprostszych centralnych zamkow na pilota.
Witam wszystkich.
Jestem tu pierwszy raz po zalogowaniu.
Przejrzałem chyba całe forum w poszukiwaniu wskazówek, które odpowiedziałyby na nurtujące mnie pytanie: Dlaczego centralny zamek w moim FF MK2 HB nie działa?
Klapa bagażnika, wlewu paliwa i wszystkie drzwi nie zamykają się ani z pilota, ani z kluczyka. Czworo drzwi można zamknąć tylko "mechanicznie" blokując je od wewnątrz(tj. drzwi tylne oraz pasażera). Drzwi od strony kierowcy zamykają się bez wsparcia mechanizmu CZ tj. standardowo po przekręceniu kluczyka.
Zanim wchodziłem do domu robiłem obchód samochodu i sprawdzenie czy wszystkie drzwi są zamknięte. Przez ostatnie kilka kolejnych dni, gdy rano szedłem do pracy okazywało się że wszystkie drzwi są odryglowane - nie mam pojęcia o co chodzi, ale na pewno odryglowały się samoczynnie.
Były sytuacje, że gdy wsiadłem do samochodu odryglowując kluczykiem drzwi od strony kierowcy to po przekręceniu kluczyka w stacyjce, lub kilka chwil później wszystkie drzwi samoczynnie się odryglowywały. Nigdy nie wystąpiła natomiast sytuacja, że drzwi po włożeniu kluczyka dały się zaryglować za pomocą CZ.
Sprawdziłem odpowiednie bezpieczniki (20 i 25A) oraz zalałem zamki WD40, trzaskałem wiele razy drzwiami i przekręcałem kluczykiem. Niestety jedyne objawy to nadal te, które opisałem wyżej.
Może ktoś miał podobne doświadczenia bo wiem, że CZ ulega w FF usterkom dość często. Z góry dziękuję za pomoc.
Auto stoi pod chmurką, a objawy wystąpiły pierwszy raz od nowości tj 2007 i to po silnej gołoledzi, na aucie było 2 cm lodu.
zbi_gniew 11-02-2013, 17:57 Focus 2 rocznik 2006. Problem z centralnym zamkiem zauważyłem wczoraj. Normalnie jak zwykle otworzyłem auto pilotem, jadąc usłyszałem dźwięk jakby zamykanie zamków, spojrzałem na rygle rzeczywiście drzwi były zaryglowane. Po odryglowaniu z pilota znów same się zamknęły. Nie byłoby to problemem (za takie samoczynne ryglowanie zamków podczas jazdy pewnie trzeba dopłacać) gdyby nie to, że potrafi sam się otworzyć na postoju, po zamknięciu pilotem. Jedyny objaw jaki widać z zewnątrz to auto nie mruga dwa razy światłami jak to bywało wcześniej. Przy odryglowaniu z pilota miga pojedynczo, czyli jest dobrze. Ktoś ma pomysł co można poczynić aby naprawić tę usterkę?
Pozdrawiam!
tak czy siak w obu przypadkach zameczki do sprawdzenia w drzwiach. prawdopodobnie nie wszystkie styki dzialaja.
zbi_gniew 12-02-2013, 10:49 Komputer pokaze z ktorym zamkiem jest problem?
czasami tak czasami nie..wszystko zalezy od usterki..czasami sterownik poprostu mysli ze chcesz otworzyc lub zamknac drzwi i nie widzi bledu.
zbi_gniew 12-02-2013, 15:46 Czyli trzeba podlaczyc i sprawdzic.. Sprobuje jeszcze dac krople oleju do zamka, moze cos zaskoczy.
Jak to często w przyrodzie bywa, coś co się psuje potrafi się samo naprawić. Dzisiaj po nocnych opadach śniegu, centralny działa prawidłowo jak nowy. Jedyny wniosek jaki się nasuwa to taki że przewody/styki bądź jakiś kontroler wilgotnieje działa zależnie od pogody.
Czyli trzeba podlaczyc i sprawdzic.. Sprobuje jeszcze dac krople oleju do zamka, moze cos zaskoczy.
Jak to często w przyrodzie bywa, coś co się psuje potrafi się samo naprawić. Dzisiaj po nocnych opadach śniegu, centralny działa prawidłowo jak nowy. Jedyny wniosek jaki się nasuwa to taki że przewody/styki bądź jakiś kontroler wilgotnieje działa zależnie od pogody.
W moim przypadku niestety obydwa zamki są uszkodzone, styki zostały przepalone po przedostaniu się wilgoci po bardzo silnej i długotrwałej gołoledzi, przemarznięciu i następnie próbie otwarcia z pilota. Przepalone styki to w efekcie brak elektrycznej(ale nie mechanicznej) sprawności centralnego zamka. "Styki" po włożeniu kluczyka do zamka odczytują jego położenie (otwarty, zamknięty, kluczyk w zamku). Brak możliwości po przekręceniu kluczyka wysłania impulsu elektrycznego do sterownika powoduje że zamek centralny nie działa. Ta usterka wymaga niestety wymiany zamków.
Ponieważ przepalone są tylko styki, a silniczki są sprawne to dzięki temu jest możliwe podłączenie obejściowe sterownika centralnego zamka na pilota.
Zamki zamykają się i otwierają centralnie ale tylko przy użyciu pilota, natomiast mechanicznie można zamykać/otwierać drzwi z kluczyka/klamkami od wewnątrz tylko każde z osobna.
Wg opinii serwisanta to właśnie wilgoć i mróz są głównymi prowodyrami psucia się zamków. Sterowniki psują się sporadycznie. Najlepiej byłoby w sytuacjach silnych mrozów i dużej wilgotności drzwi otwierać jednak mechanicznie a nie z pilota. Systematyczna konserwacja środkami wypierającymi wilgoć z zamka jest bardzo wskazana nie zapominając, że do czasu trzeba używać kluczyka w celu jego "przetarcia.
Nie wim czy to komuś pomoże. U mnie w Focusie kombi 2006 zamek centralny otwierał się sam. Pierwsze objawy to samoczynne zamykanie i otwieranie podczas jazdy. Potem juz tylko ręcznie mogłam pozamykać ( by się nie otworzył ), ale i tak bagażnik potrafił być otwarty. Po analizie w dwóch serwisach ustalono awarię centalki. Dziś juz wymieniona i wszystko wróciło do normy. Styki i zamki w drzwiach były więc ok :)
korzen91 04-03-2013, 22:50 Witam posiadam Focusa mk2 rok 2005 mam cenralny z kluczyka chciałbym zakupić sterownik np taki: http://moto.allegro.pl/sterowanie-fo...049981515.html jak się do tego zabrać i gdzie go podłączyć sprzedający twierdzi że w mk1 jest łatwiej z montażem a nie mogę znaleść nic na temat montażu w mk2
...nie mogę znaleść nic na temat montażu w mk2...
W MK2 takich wynalazków (link nie działa!!!) się nie montuje. GEM ma obsługę pilotów z definicji. Co najwyżej u Ciebie może brakować odbiornika pilotów.
korzen91 05-03-2013, 09:30 To co proponujecie bo zależy mi żeby mieć cz na pilota a z drugiej strony dziwie się że auto z 2005roku ma cz z kluczyka
szefunio1 20-03-2013, 21:05 Witam
Podobny problem i mi się przytrafił w focusie, podczas jazdy zamek centralny sam się zamyka i otwiera. Podejrzewam zamek w drzwiach kierowcy lub pasażera.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu.
Witaj kolego tydzień temu miałem ten sam problem w mk1 metodą prób i błędów doszedłem że muszą być zamknięte ręcznie jedne drzwi,okazało się że siłownik jest uszkodzony .Po wymianie siłownika jest ok.
tomek1487 26-03-2013, 16:57 Witam Panowie podepne się pod temat ponieważ mam podobny problem. Od tygodnia CZ zaczyna wariować z pilota zamyka i otwiera od razu. Podobnie jest z kluczykiem od strony kierowcy zamyka i od razu otwiera. Prawa strona zamyka tylko prawe drzwi. Z kolei w srodku auta prawe drzwi zamykają wszystko normalnie a lewe zamykaja i otwierają od razu. Co to może być??
Czyżby uszkodzeniu uległ zamek w drzwiach kierowcy? Proszę o pomoc.
arkadios 17-05-2013, 08:31 Problem w Fokach stanowią połączenia, a konkretnie przejścia z karoserii do drzwi. Pod gumą prowadzącą wiązkę kabli znajdują się wtyczki i jest to słaby punkt. Trzeba w tych miejscach poprawiać styk. Najlepiej zdjąć te gumy z wtyczki i poruszać, podociskać i potraktować środkiem penetrującym. Powinno pomóc.
korek007 17-05-2013, 13:09 Witam
Ja walkę ze świrującym centralnym zamkiem zakończyłem poprzez wymianę zamka w drzwiach kierowcy na nowy. Wprawdzie nie wszystko działa poprawnie (nowy jest z podwójnym ryglowaniem i po zablokowaniu drzwi wewnątrz mam problemy z otwarciem drzwi kierowcy), ale przynajmniej z pilota wszystko otwiera i zamyka bez problemów, również przy ujemnych temperaturach.
witam podepne sie do tematu z moim essim 1.8 td 1998 rok Dzisiaj zaczął mi wariować central a mianowicie. Najpierw nie mogłem zamknac drzwi pilotem dopiero po kilku kliknieciach pilota złapywał otwierał idealnie puzniej zaczął wariowac jak otwoze drzwi zamyka i otwiera sie na przemian. Odpinałem złacza drzwi i nic sie nie zmienia zapewne cos z elektryka moze ktos mi pomoze
Witam.Jestem tu nowy ale wtrącę kilka groszy od siebie do tematu.W mim przypadku powodem wariowania centralnego w trakcie jazdy (zamyka i otwiera),oraz po zamknięciu sam się otwierał-ale zaznacze było to w C-maxie był mikrostyk do otwierania tylnej klapy.Po rozebraniu okazało się że w środku jest pełno wody i szlamu.Po wymianie spokój jak ręką odjął.Może pomogłem.:p
Piotrek_mk2 20-01-2014, 07:28 Witam szanownych kolegow. Zdaje sie, ze moge podloczyc sie pod temat.
Mam prosbe. Czy moze ktos konkretnie wyjasnic gdzie znajduja sie czujniki otwarcia drzwi w focusie mk2. Interesujacy mnie rocznik to 2007. Mile widziane zdjecia. Mam podobny problem jak opisywany ale niestety nigdzie nie moge znalesc klarownej instrukcji gdzie ten mechanizm znajduje sie.
Z gory mowie, ze szukalem dosyc intensywnie w necie ale nic nie znalazlem, wiec odsylajacym do google serdecznie dziekuje za uwage.
z gory dziki za pomoc.
Czy moze ktos konkretnie wyjasnic gdzie znajduja sie czujniki otwarcia drzwi w focusie mk2.
Wszystkie mikrostyki znajdują się wewnątrz zamka danych drzwi , inaczej pisząc zamek jest to zintegrowany system rygli i mikrostyków oraz centralnego blokowania :one:
Przykładowe foto rozpołowionego zamka :
http://media.ffclub.ru/up57596-c692f02aa5d5a6a53ae469492af48b43.jpg
Piotrek_mk2 21-01-2014, 11:38 Witam
Wielkie, wielkie dzieki kolego za konkretna odpowiedz i pomoc. O cos takiego wlasnie mi chodzilo. Z tego co widze to istnieje mozliwosc ewentualnej ingerencji w mechanizm wiec w razie potrzeby moze uda sie reanimacja.
Jeszcze raz wielkie dzieki za konkretna i rzeczowa odpoweidz.
KONRADONH 24-01-2014, 22:21 Trochę z innej beczki ale też dotyczy zamka -myślę że to dobre miejsce an to pytanie.
Kłopot pojawił się przy temperaturze -8 stopni Celsjusza.
Mianowicie w moim FORD FOCUS MK2 2005r. nie mogę od wewnątrz otworzyć drzwi kierowcy, od zewnątrz działa bez zarzutu.
Jeżeli przejadę 5-10 km klamka wewnętrzna działa poprawnie, bez zarzutu otwiera drzwi za każdym razem.
Nie znam schematu tych zamków więc nie wiem jak próbować to naprawić, proszę o pomoc. może ktoś spotkał się z takim problemem.
Wiem że rozbieranie całości jest pracochłonne (zwłaszcza od strony kierowcy) a zamek jest raczej solidną nierozbieralną konstrukcją.
Dziękuję za pomoc sugestię.
Może znacie jakieś firmy specjalizujące się w zamkach w Krakowie lub okolicach.
Witam. Mam podobny problem - komputer sygnalizuje brak zamkniętych dzwi i nie ma możliwosci zamkniecia drzwi. Problem pojawił się ostatno podczas mrozów ale były wczesniej sygnały, że cos jest nie tak (czasami zamek reagował po paru kliknięciach na pilocie). Byłem w serwisie, gdzie odmrożono i przeczyszczono zamek. Mechanik powiedział, że przyczyną jest zawilgocenie elektroniki w zamku drzwi kierowcy i na długo takie czyszczenie nie wystarczy - najlepiej było by wymenić zamek. Faktycznie usterka wróciła następnego ranka. Zdecydowałem się w końcu na wymiane zamka. Zobaczę czy to pomoże.
... i na długo takie czyszczenie nie wystarczy...
.... Faktycznie usterka wróciła następnego ranka.
Mi wystarcza już trzeci rok. Tobie nawet na jedną noc nie pomogło. Reguły nie ma, o czym już tu wcześniej pisałem.
witam wszystkich!
taka sytuacja... otwieram auto z pilota (Fokus mk2,2007r 2.0tdci) wszadam i wracam do domu. Kiedy dojechałem i chciałem zamknąć z pilota auto pozostało bez odpowiedzi i tak jest do tej pory.
jako pierwsze wymieniłem baterię w pilocie, próbowałem zakodować pilota, ale ten nie chce wydać z siebie dźwięku że skumał się z centralą, sprawdziłem bezpieczniki (135,134).
Dodam, że nie mam problemu z zamykaniem kluczykiem wszystkie zamki schodzą i się blokują, klapa też, od środka też centralny działa, tylko pilot pozostaje niemy. Ktoś z szanownych forumowiczów wie gdzie szukać problemu? Kupić inny kluczyk i próbować kodować czy bardzie moduł centralnego? Będę wdzięczny za podopowiedź
Panowie mam podobny problem, auto focus mk2 2005. centralny zamyka wszytskie drzwi (wszystkie male klameczki rygluja sie) natomiast pociagniecie od zewnatrz za klamke pasazera otwiera wszytskie drzwi. opisane zdarzenie wystepuje losowo czasem zamyka normalnie. o co chodzi psikalem juz smarem silikonowym i wd 40 lecz wciaz raz jest dobrze a raz zle. czy jest jakis sposob abym recznie zamykal drzwi?
Panowie mam podobny problem, auto focus mk2 2005. centralny zamyka wszytskie drzwi (wszystkie male klameczki rygluja sie) natomiast pociagniecie od zewnatrz za klamke pasazera otwiera wszytskie drzwi. opisane zdarzenie wystepuje losowo czasem zamyka normalnie. o co chodzi psikalem juz smarem silikonowym i wd 40 lecz wciaz raz jest dobrze a raz zle. czy jest jakis sposob abym recznie zamykal drzwi?
Sianes nie dubluj postów!!!!!!:diabelek:
Witam,
Dopadł mnie dzisiaj urok elektryki FF2 - w zasadzie nie wiem czy problem wcześniej występował. Po wieczornych zakupach wysiadając z auta, przypomniałem sobie o rękawiczkach na tylnej kanapie. Chwyciłem za klamkę, otworzyłem drzwi i zapaliła mi się żaróweczka "przecież zamykałem z centralki...".
Faktycznie, wszystkie drzwi łącznie z tylną klapą zamknięte, natomiast tylne od strony pasażera nie.
Otworzyłem wszycho z pilota, zamknąłem ponownie - tylne drzwi pasażera mogę otworzyć.
Otworzyłem z kluczyka, zamknąłem ponownie - tylne drzwi pasażera mogę otworzyć.
Domykałem drzwi mocniej, próbowałem ryglować od środka - sytuacja bez zmian.
Komputer nie zwraca żadnej informacji o otwartych drzwiach.
Jutro za dnia postaram się obadać wszystko dokładniej, bo z tego co piszecie temperatura na - i pojawia się elektryczny Copperfield.
Natomiast zastanawiam się czy to przypadkiem nie jest następstwo mojego działania tj. ze dwa dni temu woskowałem uszczelki w drzwiach. Wpadł mi w ręce na stacji wosk Trutle Wax. W sumie badziew w sztyfcie, który trzeba jeszcze szmatką po uszczelce rozprowadzać. I może faktycznie przy tej czynności sam coś wyczarowałem :roll:
Nie mniej jednak może ktoś będzie miał jakieś sugestie, na co konkretnie zwrócić uwagę ?
Z góry dzięki i pozdrawiam.
małolat97 19-04-2015, 22:52 Przy zepsutym siłowniku jedne drzwi zostały by nienaruszone (otwarte). Przy zepsutym czujniku, przeskok występuje na wszystkich.
pawcio98 26-09-2016, 20:43 Witam. Ponad rok temu zaczął mi szwankować centralny zamek, z pilota zawsze się otwierał ale już zamykał się raz na 20 razy. Parę dni temu rozebrałem GEM białe pudełko z bezpiecznikami nad nogami pasażera okazało się ze płytka wygląda tak 76829 po oczyszczeniu przelutowaniu co gorszych lutów centralny z pilota zamyka się jak dawniej. Sadze ze objawy mogą być różne w zależności od tego na jakiej części druku siadła wilgoć, nie jest to skomplikowane warto sprawdzić jeśli ktoś ma problem z centralnym.
Pozdrawiam
Witam serdecznie. Jestem posiadaczem focusa z 2007 roku mk2 gdy tylko temperatura wskoczy na nizszy level to zaczynaja sie oproblemy z centrala. w czasie jazdy potrafi sie auto otwierac i zamykac i tak pare razy oszalec idzie. a od wczoraj nie moge auta zamknac z pilota. z kluczyka zamkne tylko dzrwi od pasazera. a i jescze jedno panowie zostawilem auto otwarte na parkingu poszedlem do pracy po 8 godzinach wracam a auto zamkniete. sam sie zamknac i juz nie moglem otworzyc z centrali jedynie z kliuca od strony pasazera. prosze o pomoc ktos ma jakism pomysl? ktos mial ktaki problem co robic? od czego zaczac blagam pomozecie. jest coraz gorzej w lato i wiosne jest gitara a jak tylko zima to problem ...
Witam mam problem z zamkiem a mianowicie 2x zdarzyło mi się wsiąść do auta, przejechać się i nie mogłem z niego wysiąść-z przodu drzwi kierowcy i pasażera zamknięte, nie można otworzyć, musiałem wyjść tyłem i z zewnątrz otwieram normalnie drzwi przednie??? co to może być?? w przeciągu 2 miesięcy 2x mi się to zdarzyło??
I jeszcze 1 sprawa; czasem nie mogę zamknąć drzwi kierowcy... chcąc jechać autem musiałbym trzymać je ręką bo nie chcą w zaczep wejsc i dioda pali się że drzwi otwarte. Po krótkiej chwili zamykają się bez problemu??
dzieki za pomoc
Cześć,
Zacznę od może głupiego :P pytania ale czy jest możliwość, abym nie miał możliwości otwierania auta z kluczyka tylko przez pilot?
Nakreślę sytuację. Ostatnio szwankuje centralny zamek, niestety otwiera samochód jak chce i kiedy chce, czasami wystarczy raz nacisnąć, czasami naciskami dobre 5 minut...taka sytuacja jest na obu pilotach (wymieniałem baterie w obu). W związku z tym próbowałem (pierwszy raz po zakupie :P) otworzyć samochód z kluczyka, a tu niespodzianka bo kluczyk się nie przekręca w drzwiach i niestety zawsze muszę go otwierać z pilota. Ktoś przy nim majstrował?
A dochodząc do sedna czy ktoś miał podobny problem z centralnym?
Zastanawiam się czy coś z elektroniką jest nie tak bo oprócz tego w samochodzie pojawiają się takie problemy:
-szybko przepalające się światła mijania (co pół roku, przy normalnym użytkowaniu)
-czasami w trakcie jazdy auto blokuje drzwi
-radio co jakiś czas zmienia stacje na około 0,5 sekundy
-zdarza się (bardzo rzadko), że auto sygnalizuje, że tylni kierunkowskaz jest przepalony (szybkie mruganie), a przy następnej jeździe już wszystko wraca do normy.
Witajcie.
Mam problem z centralnym zamkiem prawy przód MK2. Zamek nie reaguje na pilota, wszystko pozostałe działa.
Do wymiany pewnie zamek drzwi, bo siłownik osobno nie występuje?
Silownik występuje osobno :-) poszukaj na allegro
Wysłane z Szajsunga MkIV
Silownik występuje osobno :-) poszukaj na allegro
Wysłane z Szajsunga MkIV
to się nada?
http://allegro.pl/ford-focus-mondeo-zestaw-naprawczy-centr-zamka-i6960616145.html
Nie :-) szukaj oryginalnych części
Wysłane z Szajsunga MkIV
Krzysiek128 09-12-2017, 20:47 Witam
Jakiś czas temu miałem problem z centralnym zamkiem, sam się otwierał i zamykał.
Doszło do tego że na noc, zostawiając pod blokiem auto musiałem wyciągać bezpiecznik i zamykać samochód kluczem.
Rozebrałem całe drzwi od kierowcy, wszystkie chyba możliwe elementy od zamka, nic.
Składając cały ten bajzel, zauważyłem że na kostce która idzie zaraz od wiązki w drzwiach jest wilgoć.
Okazało się że kostka była zalana wodą i robiło się zwarcie. U siebie akurat wysuszyłem i zalałem klejem na ciepło.
Od roku jak ręką odjął nawet w czasie wielkich deszczy.
Więc zanim rozbierzecie całe drzwi, coś niechcący złamiecie (jak ja jeden uchwyt bo to takie lelawe) sprawdźcie tą kostkę. :roll:
Pozdrawiam
Autopros 09-12-2017, 21:17 To dodam jeszcze od siebie, żeby w takiej sytuacji sprawdzać odwodnienia drzwi. Różne samochody mają to różnie skonstruowane, ale np. w Insignii teścia i w poprzedniej mojego ojca trzeba było regularnie odciągnąć palcem gumkę odwadniającą lewych tylnych drzwi, bo się sklejała i było urocze chlupanie podczas jazdy. Elektryka drzwi na tym mocno cierpi.
dziubkin 21-01-2018, 08:14 Witam podłącze się tutaj do tematu u mnie jest focus mk2 2005kombi problem z centralnym podczas jazdy centralny zamyka i otwiera nie regularnie zamki na dodatek nie działa ręczne zamykanie centralnego zamka od strony kierowcy zamykam samochód czy to z kluczyka czy z pilota przychodzę auto otwarte. Ok postanowiłem że wyjmę na ten czas bezpiecznik od centralnego aby mógł zaczerpnąć info na tą chwilę owszem auto zamknę z kluczyka ale układ tak jakby dalej świrował bo otwiera mi dalej zamek od bagażnika a kabinowe są zamknięte kluczykiem oczywiście. bagażnik mogę zamknąć pilotem ale otwiera się po niewiadomym czasie jak uprzedni centralny zamek z podłączonym bezpiecznikiem.pomocy pozdrawiam.
Augadoakro 31-01-2018, 10:05 Mam następujący problem, po lekkich przymrozkach przymarzła mi klamka od kierowcy, po lekkim szarpnięciu jakoś poszło i dało się otworzyć. Pomyślałem wtedy że sprawdzę zamek czy działa prawidłowo z kluczyka (do tej pory zamykałem i otwierałem z pilota) zamkną i otworzył prawidłowo, niestety w tym momencie się zaczęło samoczynne zamykanie i otwieranie. Na chwile obecną jest wyjęty bezpiecznik od centralnego i zamykany jest tylko z klucza. Nie wiem czy jest to wina jakiegoś czujnika w zamku, może na mrozie przekręciłem i został w położeniu otwartych drzwi, albo coś się uszkodziło. Jest jakiś sposób na dostanie się do zamka ?. Próbowałem przez zdjęcie tapicerki drzwi ale tam wszystko jest zasłonięte blachą i gucio dało się zrobić
fordfocus1985 25-03-2018, 17:48 Witam mam problem z tylnią klapo bagażnika po zamknięciu następuje klikniecie i puszcza zamek jak to można naprawić i jakie mogą być przyczyny tego problemu dodam jeszcze ze chodzi mi o forda mk2 2005r combi siłowniki także były wymienione na nowe
kolorowy 26-03-2018, 21:28 Witam focus mk1 problem zamkiem centralnym ma po odryglowaniu się zamków od razu się zamykają a od dziś nowa usterka rytmiczne cykanie wydobywajace się z skrzynki bezpiecznikow spod kierownicy znalazłem winowajce i to wypiąłem cykanie ucichło proszę o podpowiedź co to jest PS:wszystko działa poprawnie oprócz centralnego a to cykanie strasznie denerwujące nie ucichło nawet po wyłączeniu zapłonu
|
|