Witam. Mam mondka kombi MK1. do wymiany mam tuleje wahacza. Kumpel co ma sklep z czesciami radził żeby znaleźć używke wahacz od MK2 bo pasuje idealnie a jest wytrzymalszy i tuleje w MK2 wytrzymują 80 tyś a w MK1 po 20 tyś padają. Czy to prawda i czy warto w to się pakować? Jakie są wasze doświadczenia?
Pieczka24
05-06-2010, 12:13
Ja mam w 2.0 93r. wahacze od mk2.Pasują jak ulał i może tak szybko się gumy nie wybiją ,wymieniałem tuleje i wytrzymały 3 miesiące.Dlatego stwierdziłem ze lepiej wychodzi kupić nowe wahacze.
DELIKFENT
05-06-2010, 16:43
Lepiej wymienić tuleje na dobrej firmy niż kupić wahacz kiepskiej firmy. Od MK2 pasują wahacze do MK1 ale mogą nie pasować od MK2 produkowanego po 98r. (nie jestem pewien).
Nie było różnicy w wahaczach po 98.Sam zakładałem w tym tygodniu wahacze od mkII do mojej jedynki.
piootr78
05-06-2010, 17:34
Ja tez wczoraj wymieniałem wahacz chyba jakiś chiński bylo oznaczenie 93-2000r wiec niema znaczenia ale efekt mizerny wszystko puka jeszcze więcej.Radze kupić oryginalny
jogopeda
06-06-2010, 03:42
Witam. Mam mondka kombi MK1. do wymiany mam tuleje wahacza. Kumpel co ma sklep z czesciami radził żeby znaleźć używke wahacz od MK2 bo pasuje idealnie a jest wytrzymalszy i tuleje w MK2 wytrzymują 80 tyś a w MK1 po 20 tyś padają. Czy to prawda i czy warto w to się pakować? Jakie są wasze doświadczenia?
moje tuleje od kad mam mk1 czyli juz okolo 4 lat nie wymagaja wymiany owszem zrobilem nim dopiero jakies 30 tysi ale to i tak juz obala ta teorie ze po 20 tysiach sa do wymiany
to i tak juz obala ta teorie ze po 20 tysiach sa do wymiany Wszystko zależy od jakości montażu.Jak będzie nowe wbijał młotkiem to na pewno długo nie pociągną.Ja wymieniałem w swoim dwa lata temu(jakieś 35.000 km) tylne tuleje wahacza.Z braku kasy kupiłem najtańszy szajs corteco po 15 pln/za szt.W zeszłym tygodniu wymieniałem całe wahacze i tulejki były ok.
Miałem MK1 i zmieniałem wahacze na na te z MK2 firmy teknorot, możesz śmiało zakładać pasują bez najmniejszego problemu, 2 lata temu płaciłem coś około 180 zł za 2szt.
najlepiej załozyć wahacz od modelu 99' tylna tuleja met-gum ma większa średnice i nie wybija sie tak szybko