Zobacz pełną wersję : [Mondeo 1993-1996] Brak prądu, brak reakcji po przekręceniu kluczyka.

BigMario
05-06-2010, 17:42
Witam. Mój Mondziak stał parę dni, po odpaleniu i przejechaniu ok. 200m nagle zgasł i nie ma prądu. Zero reakcji na operacje typu: pomoc przez kable z innego auta, podmiana aku (chociaż w starym jest prąd ok). Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki pod maską i kierownicą, tylko przekaźników nie (ale chyba nie ma odpowiedzialnego za całkowite odcięcie prądu), oczywiście nic nie reaguje co ma związek z prądem. Od czego zacząć poszukiwania i boje?

darmodziej
05-06-2010, 18:04
Jeżeli masz woltomierz, to woltomierzem, a jeżeli nie, to żarówką 12V z dwoma kabelkami sprawdzaj, na których bezpiecznikach jest napięcie, może to Ci coś podpowie, bo taka naprawa przez Internet, to wróżenie z fusów.

hilly3077
05-06-2010, 20:25
witam!
a swieca jakies kontrolki? jesli nie to znaczy ze nie ma pradu z akku. Mialem taki przypadek w scorpio, nagle zgasl, wszystkie kontrolki tez. Dobrze ze ruszalem z parkingu i na nim zostalem :)
Okazalo sie ze przepalil sie kabel plusowy idacy prosto z akku (w okolicy 10 cm od akku). Usterke usunolem no i autko smiga do dzisiaj ;)
pozdrawiam...

BigMario
05-06-2010, 20:54
Nic nie świeci. Zdechł całkowicie.

uro2
05-06-2010, 20:57
Może poleciał główny bezpiecznik w skrzynce pod maską.

BigMario
05-06-2010, 21:00
Wszystkie sprawdzałem (niby ok), ale jakby co to który to?

uro2
05-06-2010, 21:03
Sorry,książkę wywlokłem do garażu.To jeden z tych trzech dużych kwadratowych.Chyba nr 1(duży amperaż).Nie jestem tylko pewien czy da się go samodzielnie wymienić.

t_skiba
05-06-2010, 21:51
a moze masa gdzies puscila?? kiedys ktos mial podobny problem z mondeo mk3 i powodem okazala sie jedna z mas. niestety nie pamietam ktora. pozdrawiam i powodzenia

darmodziej
05-06-2010, 22:03
Główny bezpiecznik, to nr 1. Mogła też wysiąść stacyjka, trzeba sprawdzić, gdzie jest napięcie, a gdzie go nie ma, bo tak, to jest szukanie po omacku.

marioo231
05-06-2010, 22:07
sprawdż jeszcze przewody przy klemie (+) i (-) odkręć je od klem i wyczyść papierem ściernym i popatrz jeszcze pod akumulatorem na przewód masy on jest przykręcony do karoseri a drugi do skrzyni, czasem tez tam lubi przyśniedzieć i zerknij na plusowy który leci do rozrusznika ten gruby,tez go odkręć i przeczyść.Ja miałem ostatnio taki przypadek ze rozrusznik mi przestał kręcic,juz miałem zamawiać szczotki do niego , ale wyczyściłem przewód idący od rozrusznika do plusowej klemy i okazało sie że szczotki są w porządku,osad na klemie i po problemie pozdro....

BigMario
06-06-2010, 06:21
Dziękuję wszystkim za wskazówki, a teraz idę walczyć. Może do wieczora coś z tego będzie.

krismielec
09-06-2010, 21:56
Witam, mam problem z mk1 1.8 td. Dzis wyjechałem normalnie w mala trase, zatrzymalem sie na chwile i po krotkim postoju chcac odpalic auto nie miło się zaskoczyłem.. Silnik nie zapalil. Po przekreceniu zapłonu nie odezwal sie rozrusznik, a po cofnięciu kluczyka na 0 zapaliła się kontrolka od oleju i dmuchawa cały czas pracowała jak na zapłonie. Po chwili wszystko zgasło.

Po paru próbach przekręcania zapłonu na start i 0 zaczęły pracować wycieraczki (same)....

Nie mam pojęcia co się dzieje.. Zapaliłem go na ,,pych" i jadąc do domu zaczęła mi migać kontrolka od akumulatora....
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki.. są ok. Stacyjka raczej też ok. Zauważyłem że jak przekręcam zapłon to świece żarowe się świecą i kontrolka od ABSu i poduszek też ale np. wskaźnik od temperatury się nie podnosi.. Czasem załapie i jak pokaże temperature to po przekręceniu na start rozrusznik ,,pstryknie" i to wszystko.. a wskaźnik od temp opada...

Ktoś miał podobną sytuację może?? Proszę o pomoc..

Dodam że auto stało cały dzień na słońcu.. Ale teraz już jest chłodno i dalej to samo.. ??

Pomocy!

Ps. dopisuje się tutaj ponieważ nie mogę założyć nowego tematu..

invi017
10-06-2010, 08:52
Według tego co piszesz to nie ładuje Ci alternator(kontrolka od aku), a odpalić nie mogłeś dlatego, że padł Ci aku(wariująca elektronika - typowy objaw słabego aku).

Sprawdź na innym aku jak się samochód zachowa, wtedy będzie wiedział co jest nie tak.

krismielec
10-06-2010, 16:08
Niestety nie Kolego... Aku jest ok poniewaz tak jak pisalem wszystko w aucie działa z elektroniki.. dmuchawa chodzi, wycieraczki, światełka... Nawet dosc spore car audio działało..

Ale dziękuje za odpowiedź :)

Na szczęście uporałem się z usterką... :) Siadłem chwile obok auta i wymyśliłem co to może być :)

Kabel od masy silnika. Silnik nie miał masy i rozrusznik nie kręcił.. a prądy cofało przez całą instalacje i stąd te wariacje elektroniki..
Kabel minusowy od akumulatora upalił się przy silniku.. Wystarczyło wykręcić oczko i zarobić go od nowa.

Dla tego warto poprawiać wszystkie masy w samochodzie raz na rok/dwa..

Pozdrawiam wszystkich!