Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Wentylator chłodnicy wlącza sie co chwilę
arek2011 07-06-2010, 09:13 Witam.Mam następujący problem otóż włącza sie wentylator chłodnicy co chwile i nie ma to znaczenia czy auto jest zimne czy nie,włącza sie na około 5sec i wyłącza i tak co chwile.Czytałem różne tematy podobne ale nic z niech nie wynika co może byc przyczyna Dodam że wentylator chodzi tak głośno że czasem wszyscy się gapia na ulicy :) Czy to jakis czujnik czy błąd kompa a moze wystarczy odpiąc akumulator i podpiac po kilku minutach.Dodam jeszcze że dzieje się to od czasu kiedy robiłem dwumase filtry oleje i inne żeczy gdzie zapewne był odpiety akumulator i po tych naprawach pojawił się problem z wentylatorem
Jeśli macie jakieś fotki z takiej naprawy proszę o link bo ja o autach mam małe pojęcie
maestro06 07-06-2010, 09:40 a sprawdzałeś kolego wtyczkę wentylatora czy nie jest przytopiona albo czy jest dobrze wpięta? poszukaj na forum "wtyczka rezystora" i będziesz miał nawet zdjęcia co i jak
arek2011 07-06-2010, 09:56 OK sprawdzę to
Jaszcze pytanie. Czy dzieje się to na włączonej klimie? Czy tak samo jest na wyłączonej?
Bo jeśli tylko na włączonej klimie, to jest to objaw normalny (cykliczna praca klimy/ klima ON wyntylator ON, klima OFF wyntylator OFF).
A czy wentylator nie pracuje non-stop przy włączonej klimie, bez względu na cykliczna pracę spręzarki klimatyzacji :?:
Oczywiście jest to praca na 1-szym biegu, bieg drugi włącza się gdy to konieczne a kolega pisze że wentylator w jego aucie wzbudza zainteresowanie przechodniów.
arek2011 07-06-2010, 11:30 Wentylator pracuje przez około 5 sec na maxa hałas taki jakbym miał zaraz odlecieć i wyłącza sie i za chwile to samo.Tak przy włączonej klimie to się dzieje zobacze jeszcze jak jest przy wyłączonej ale powiem tylko że tak nie było wcześniej a tez jezdiłem z klimą on.
Nie dziwiło by mnie to gdyby tak nie hałasował wentylator więc cos jest nie tak.
Zaraz ide do pracy zobacze jutro co bedzie na klimie off i dam znac
Tak czy siak moim zdaniem cos jest nie tak.
maestro06 08-06-2010, 11:21 Wentylator pracuje przez około 5 sec na maxa hałas taki jakbym miał zaraz odlecieć i wyłącza sie i za chwile to samo.Tak przy włączonej klimie to się dzieje zobacze jeszcze jak jest przy wyłączonej ale powiem tylko że tak nie było wcześniej a tez jezdiłem z klimą on.
Nie dziwiło by mnie to gdyby tak nie hałasował wentylator więc cos jest nie tak.
Zaraz ide do pracy zobacze jutro co bedzie na klimie off i dam znac
Tak czy siak moim zdaniem cos jest nie tak.
jeśli wentylator pracuje tak głośno jak opisujesz tzn że włącza się na drugi bieg, obstawiam kostke rezystora albo czujnik temp.
arek2011 10-06-2010, 09:35 A więc tak przeprowadziłem test z wyłączona klimą (klima off) tylko nawiewy włączone wentylator się włącza tak jak przy klimie ON.Gdy wyłaczyłem całkiem nawiewy wew kabiny wentylator chłodnicy się nie włacza czyli jest ok.
Nie sprzwdziłem jeszcze tego rezystora.
maestro06 10-06-2010, 17:00 A więc tak przeprowadziłem test z wyłączona klimą (klima off) tylko nawiewy włączone wentylator się włącza tak jak przy klimie ON.Gdy wyłaczyłem całkiem nawiewy wew kabiny wentylator chłodnicy się nie włacza czyli jest ok.
Nie sprzwdziłem jeszcze tego rezystora.
no to podejrzenie ewidentnie pada na wtyczkę
Badź też spalony rezystor w module przy wentylatorze.
a co powiecie na to ,że wentylator załącza się juz po włączeniu zapłonu, jeszcze przed odpaleniem silnika i kręci cały czas aż do zgaszenia lub wyłączenia zapłonu - sprawdzane przy ustawieniu klimy na auto, na manual jak również w trybie eco( w tym trybie klima nie działa a wiatrak śmga).Czy jest to spowodowane bardzo wysokimi temp. zewnętrznymi nie wiem jak sytuacja wyglada w chłodniejsze dni bo dopiero od kilku (wszystkie upalne)mam sprawny silnik wentylatora i moge się cieszyć klimą:P Mam też duże przypuszczenia że działa on jeżeli klima jest całkiem off, jednakze nie mam 100% pewności bo najpierw chodził na właczonej klimie i po przełaczeniu na off też jeszcze krecił tylko nie wiem czy była to przaca wynikająca z rozpędzenia sie czy kreciał bo musial.:<
JarekWRC 18-07-2010, 13:53 Witam serdecznie.
Przedstawie wam swoją - ZASKAKUJĄCĄ historię zwiazaną z wentylatorem mojego mondka.
Naczytalem sie jak glupi najróżniejszych postów dot. ciagle załączajacego sie wentylatora, przepalonych wtyczek i rezystorow i dzis w koncu stwierdziłem, ze uporam sie również i z tym problemem u siebie.
Objawy standardowe, czesto wlaczajacy sie wentylator w trybie awaryjnym, przygasajace swiatla drogowe i podswietlenie deski na ulamek sekundy podczas rozruchu wentylatora, ostatnio nawet wlaczajacy sie wentylator zaraz po wlaczeniu samego nawiewu (bez klimy).
Tak wiec opracowalem plan podniesienia przodu auta zeby do calej sprawy zabrac sie od dolu gdzie dostep jest odrobinę łatwiejszy, zdjalem plastikowa osłonę zlokalizowalem miejsce rezystora i............. okazała się ze go poprostu tam nie ma! NIe ma również owej wtyczki z przewodami. Calośc wygląda tak jakby ktoś swiadomie wymontował ten element łacznie z usunięciem kabli.
W pierwszej chwili pomyślalem że może posiadam inny zespół wentylatorów ale porównując zamieszczone na forum fotki z napraw, stwierdziłem że wygląda on dokładnie tak samo jak wszystkie inne z tego rocznika (tj TDDI 2001 r) tyle że u mnie w miejscu gdzie powinien być rezystor poprostu jest pusty otwór na niego ale samego rezystora nie ma.
Dodam tylko, że auto bylo 1,5 roku temu sprowadzone z włoch, może tamci magicy z uwagi na znacznie cieplejszy klimat i pewnie częstsze problemy z przepalona wtyką stwierdzili że mozna z niej zrezygnowac :027:
Jednym słowem zastanawiam się jak to wszystko działa bez tego rezystora i za co właściwie on odpowiada? Może wy coś podpowiecie, ale chyba bez wizyty u elektryka sie nie obejdzie, nie wiem tylko co mu powiedziec...aby zamontował ten rezystor ponownie ??
Z góry dzieki za sugestie. Pozdrawiam
Witam! Mam ten sam problem czyli wentylator pracuje cyklicznie tylko na drugim biegu co kilka sekund przy włączonej klimie. Sprawdzałem wtyczki i sa cale. U mnie wygląda to tak ze mam jedna wtyczkę z dwoma przewodami, która idzie jakby do silnika wentylatora, a druga wtyczka rowniez z dwoma przewodami jest podloczona w prawym dolnym rogu patrzac na przod auta. Czy ktos moze mi poradzic co sprawdzic bo wszystkie posty jakie znalazlem dotycza dieseli a tam chyba to wyglada troszke inaczej. Z gory dzieki i pozdrawiam.
Kolego JarekWRC kup gdzieś na szrocie ten rezystor. Koszt to jakieś 50 zł. Niech jakiś macher rozetnie trochę wiązkę biegnącą obok i wyprowadzi z niej nowe kable np. poprzez dolutowanie. Puźniej niech je wlutuje do pinów w rezystorze. Wtedy zobaczysz jak naprawdę klima chłodzi na postoju w MKIII, bo podczas szybszej jazdy dużej różnicy nie ma.
Witam
Podłącze się do tematu, gdyż u mnie wentylator na 1 biegu przy włączonej klimatyzacji działa jedynie gdy jest sucho, natomiast gdy pada deszcz i samochód jeszcze nie wyschnie a to z reguły trwa około 3-4 dni wentylator chodzi tylko na 2 biegu. Czy ktoś wie gdzie szukać przyczyny. Sucho jest OK, mokro nie jest ok - co to?
jeżeli chodzi o wentylator to będzie się załączał na włączonej klimie co chwila bo chłodzi kompresor i chodzi nieco głośniej bo pracuje na dużych obrotach
witam masz ten sam model auta co ja i nic nie kombinuj ten typ tak ma
Nawet nie chce mi się tego komentować:619:
No to sobie porozmawialiście, natomiast ja dalej nie wiem co z tym wentylatorem w połączeniu z deszczem?
maestro06 31-08-2010, 17:10 No to sobie porozmawialiście, natomiast ja dalej nie wiem co z tym wentylatorem w połączeniu z deszczem?
a może po prostu odnosisz takie wrażenie bo nie widzę związku wentylatorów z deszczem, no chyba, że gdzieś jest lipa z izolacją kabli
kamilek30 02-09-2010, 15:25 zajedź wpierw i podłącz pod kompa, u mnie cos sie zawiesiło i wystarczyło odwiesić. koszt 50 zł i ani razu sie nie włącza chyba ze przy klimie
Problem został wykryty. Oczywiście problem dot. stopionej wtyczki przy rezystorze, natomiast deszcz gdy pada to widać wilgoć źle wpływa i wentylator nie chodzi, teraz kilka dni sucho i wentylator śmiga. Ale generalnie to wina wtyczki.
Piasek2000 02-11-2012, 12:55 Mam pytanie czy ktoś z Was próbował zrobić ten rezystor samemu?? Czy znacie jego parametry??
Odświeżam temat. Mam podobny problem z wentylatorem w swoim MKIII. Otóż po odpaleniu zimnego auta (bez klimy) wszystko jest OK, ale tylko do momentu uzyskania normalnej temperatury pracy (ok. 90 stopni - wskazówka pionowo). Wtedy załącza się wentylator na I i po sekundzie na II bieg. Tak pracujący (tzn. hałasujący) wentylator już się nie wyłącza. Dodam jeszcze, że po włączeniu wentylatora na II bieg, chłodnica pozostaje cały czas zimna. Auto było już u 3 "mechaników", w tym dwóch elektryków, którzy niewiele zrobili, ale pieniądze skasowali :( . Został wymieniony czujnik temperatury płynu chłodzącego - efekt żaden. Elektryk poprawił (niby) także zimne luty w jakimś sterowniku i stwierdził, że z punktu widzenia elektrycznego wszystko jest ok, drugi to potwierdził, a wentylator nadal wyje jakby co najmniej samolot startował. Trzeci "mechanik" z kolei wykonał taki teścik, odpiął kostkę od wentylatora, nagrzał silnik i okazało się, że chłodnica robi się ciepła (czyli objaw prawidłowy). Następnie wpiął z powrotem kostkę (na uruchomionym i rozgrzanym silniku) do wentylatora i zaczął on chodzić właściwie, tzn. załączył się na I bieg i pochodził 30 sekund, schłodził chłodnicę i się wyłączył. Po zgaszeniu auta i ponownym go uruchomieniu (już przy wpiętej kostce) problem powrócił, tzn. wentylator włączył się na II bieg i się już nie wyłączył. Z diagnozy tego ostatniego mechanika wynika, że uszczelka pod głowicą jest ok, ponieważ płyn nie ucieka z obiegu i nie dostają się spaliny do zbiorniczka, pompa też pracuje właściwie, bo po odpięciu wentylatora chłodnica normalnie się nagrzewa. Ten fakt wyklucza także zabrudzenie chłodnicy. Ogólnie wszyscy rozkładają ręce, a ja już pomału tracę nadzieję, ponieważ według "fachowców" wszystko jest ok, a samochód nie pracuje tak jak powinien. Może ktoś znający się na problemie z Poznania lub okolic mógłby tę usterkę usunąć. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu :(. Aha jeszcze jedno: wtyczka od rezystora nie jest spalona. Samego rezystora nie sprawdzałem.
Czyżby wszystkie możliwości się wyczerpały?
Witam
Odświeżam temat z włączającym się bez potrzeby wentylatorem w MK3 TDDI. U mnie taka sytuacja zaczęła się po wymianie termostatów i płynu chłodniczego. Nocą światła mrugają w momencie załączenia wentylatora o on sam się załącza co minutę - kilka minut, zawsze na 2 biegu. Wchodząc w dodatkowe funkcje zagarów zauważyłem też, że temperatura płynu bardzo szybko się waha na wyświetlaczu od ok. 80 do 100 stopni a na wskazówce nie ma wtedy żadnych zmian bo stoi prawie w pionie. Wentylatory załączają się przy ok. 93 - 94 stopniach (i wyłączają przy 87) ale wystarczy, że wyprzedzę jakiś samochód lub zaczynam podjeżdżać pod górkę i temperatura bardzo szybko rośnie. Podczas zjazdu z górki i hamowania silnikiem szybko spada do ok. 80 stopni. W czym może być problem? Czujniki są chyba OK bo wentylatory załączają się przy odpowiedniej temperaturze. Na postoju (na obrotach jałowych) temp. wynosi ok. 86-87 stopni i bardzo powoli się nagrzewa.
W czym może być problem?
W oberwanym wieloklinie/wielowpuście na pompie płynu chłodzącego. Pompa płynu chłodzącego nie pracuje.
Istnieje także możliwość oberwania wielowpustu na pompie wspomagania kierownicy. Wówczas napęd z w/w pompy nie jest przenoszony na pompę płynu.
Pompa wspomagania i pompa wody były wymieniane w tym samym czasie i w tym samym miejscu - co prawda na używane ale podobno na sprawne. W starej pompie wody był problem z tym wieloklinem ale uszkodzone termostaty powodowały też bardzo wolne nagrzewanie i niską temp. w czasie jazdy z załączoną dmuchawą od ogrzewania.
Zasugerowałem co może być przyczyną. Należy w pierwszej kolejności to sprawdzić.
Sprawdzę to w pierwszym wolnym terminie czyli chyba juz po nowym roku. Taka jazda z uszkodzonym wieloklinem napędzającym pompe może doprowadzić do przegrzania silnika?
... Taka jazda z uszkodzonym wieloklinem napędzającym pompe może doprowadzić do przegrzania silnika?
Nie sądzę, jest zimno i to diesel. Diesel wykazuje się dużą sprawnością silnika, a co za tym idzie oddaje mniej ciepła na zewnątrz niż etylina. Obserwuj wskazówkę temperatury i nie "butuj" go, jeździj spokojnie.
Dzisiaj padła diagnoza - uszkodzony rezystor w chłodnicy. Wtyczka rezystora już była kiedyś przerabiana. Tym razem czeka mnie wymiana. Może ma ktoś taki rezystor na sprzedaż?
mam pytanie wymieniłem koło dwumasowe ,sprzęgło przy okazji rozrząd aby było łatwiej wyjąłem cały silnik, został poskładany jak książka pisze pięknie odpala ale zauważyłem podczas jazdy jak dodaję gazu to zwiększają się obroty dmuchawy im więcej gazu obroty wyższe mam diezla 90 km spotkał ktoś się może z takimi objawami?
dmuchawa wewnętrzna czy wentylator chłodnicy ? Klima manual czy auto ?
Samochód trafił do specjalisty od forda, który stwierdził, że pompa wody działa prawidłowo, rezystor na chłodnicy został sprawdzony przez elektryka i też działa dobrze. Wentylator mimo niskich temperatur zewnętrznych nadal załącza się w czasie normalnej jazdy (przy temp. ok 94 C). Problem ten pojawił się po wymianie termostatów. Czy można w tym modelu źle zamontować termostat? Zastanawiam się też, czy może termostat nie miał wady fabrycznej i nie zacina się teraz zamiast się otwierać przy określonej temp. płynu?
Problem został rozwiązany. Wymieniona została chłodnica na nową, ponownie płyn chłodniczy, oba termostaty i zaślepione zostało egr. Po wymianie wszystkiego oprócz małego termostatu samochód nie mógł wogóle złapać 80 stopni. Przy jego wymianie okazało się, że tylko obudowa z niego została, a gdzie reszta - nie wiem. Stara chłodnica była dosyć ciężka ale po przelewaniu jej wodą pod ciśnieniem wypłyneło troche rudego osadu (prawdopodobnie pozostałość po płukance układu) ale nie zauważyłem aby coś blokowało przepływ wody. Teraz podczas podjazdu pod górki na rozgrzanym silniku temperatura dochodzi do 91 - 92 stopni. Silnik jednak wolno się nagrzewa. Wcześniej max po przejechaniu 10 km spokojnej jazdy wskazówka stała w pionie i po osiągnięciu tej pozycji nie wychylała się w czasie jazdy w lewo, teraz czasami po dopiero 20 km wskazówka osiąga pion (min. 80 stopni) ale po załączeniu nawiewu potrafi cofać się. Dopiero po dłuższej jeździe jest stabilna. Nadal zastanawiam sie, czy ten typ tak ma czy kolejny raz musze wymienić duży termostat?
Piotjak wymień mały termostat, a zobaczysz, że silnik wróci do normalnej temperatury i nie będzie problemu ze spadkami temperatur na zegarze.
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Termostat-ukl.chlodzenia-oleju-Mondeo-Mk3-TDDi-TDCi-1128018-FORD-XS7Q-6L635-AE/633
http://allegro.pl/termostat-olejowy-maly-ford-mondeo-mk3-tddi-ci-i5082973376.html
Mały termostat właśnie był wymieniony, poraz drugi w czasie może 7 tys. przebiegu. Założony jest originał forda. W starym poprostu nie bylo tego metalowego srodka...
Mój mały termostat, oryginalny, fordowski szlag trafił po ok. 20kkm nie wiedzieć dlaczego. Zaciśnij w takim razie porządnie ścisk stolarski na wężu idącym do niego i sprawdź czy się poprawi.
radiowit 11-08-2017, 18:45 Kurna napisałem mega długi wątek na temat problemów z wentylatorami tylko po to żeby mi wyskoczyło że temat długo nie odświeżany i trzeba jeszcze raz. Do rzeczy:
MK3 2.0 Duratec, automat, z klimatyzacją (niesprawną przez nieszczelność)
Wentylatory nie startują aż wywala wodę, doraźnie walczę z tym używając nagrzewnicy.
Przekaźniki od obu biegów testowane, sprawne. Przy ominięciu przekaźników działają oba biegi bezproblemowo.
Czujnik temperatury z tyłu głowicy sprawdzony omomierzem, opór w normie. Na komputerze pokazuje temperaturę bezproblemowo aż do 105*C, więcej nie chciałem grzać żeby podnośnika nie zalewać bez potrzeby. Po jego odpięciu wentylator odpala na 1 a po chwili na 2 biegu i wywala check engine dot. uwalonego czujnika temperatury :).
Rezystor w obudowie sprawdzony, ma przejście, wtyczka nie jest upalona ani zielona.
I teraz do rzeczy, po gmeraniu przy przekaźnikach i tym czujniku temperatury udało mi się kilka razy wywołać jakiś problem z ECU, na zegarach zamiast przebiegu i temperatury zewnętrznej zegary pokazywały tylko '---' i komputer nie chciał się z ECU połączyć, pomagało wyłączenie i włączenie zapłonu.
Domyślam się że gnije jakaś linia pomiędzy skrzynką przekaźników pod maską a ECU, jest jakieś standardowe miejsce dla takich akcji w tym aucie? Gdzie znajduje się ECU bo wiązka ze skrzynki pod maską prowadzi pod nogi kierowcy, tam nic nie widać niestety a chciałem pomierzyć przewody pomiędzy kompem a przekaźnikami, coś mi pewnie je zalało bo czasem zdarza mi się też zgubić kontrolkę ciśnienia oleju.
Na koniec jeszcze jedna ciekawostka, na przekaźniku 2 biegu jest napięcie (teraz już nie pamiętam czy próbowałem z wyłączonym zapłonem też). Napięcie które powinno załączyć przekaźnik, nie wiem czy to jest sterowane plusem czy masą ale oba są, sprawdziłem żarówką ale dość mocną i nie dało rady jej zapalić więc domyślam się że pewnie jakieś przebicie.
Jest gdzieś jakieś popularnie miejsce gdzie gniły wiązki w mk3? Tak żeby pół elektryki na darmo nie wypruć? Bo tak się skończy że zrobię sterowanie wentylatorów z zasilania świateł mijania albo na przycisk w kabinie a szkoda mi wiercić dziur w panelu :D
EDIT: jeszcze o termostacie słów kilka, przy podpiętym kompie auto rozgrzewa się do 92-93 stopni i temperatura spada o kilka stopni żeby znów zacząć powoli rosnąć więc nie tędy droga, z drugiej strony gdzieś słyszałem że czasem mk3 miało jeszcze jakiś czujnik temperatury w termostacie?
Skąd deska rozdzielcza bierze temperaturę bo po odpięciu czujnika w głowicy dalej mi pokazywało połowę skali (na rozgrzanym silniku)
W teście zegarów możesz podejrzeć temperaturę. Sprawdzałeś diodę w skrzynce bezpieczników w komorze silnika? Są dwie. Może wiązka, która idzie od skrzynki i schodzi pod chłodnicę.
radiowit 11-08-2017, 19:09 Diód nie sprawdzałem, jutro złapię
Wiązka pomiędzy skrzynką przekaźników a wentylatorem powinna być ok bo na krótko zapięte wszystko chodzi, oba biegi, tak samo awaryjnie przy wyjęciu kostki z czujnika temp głowicy
Za znikniecie wartosci z licznika a pojawienie sie kresek odpowiada przekaznik R6 jezeli dobrze pamietam w komorze silnika,
Kolega z forum mial ten problem z tym ze nie mogl odpalic auta, przekaznik jest od zasilania BCM.
W jego przypadku okazalo sie ze bylo zwarcie pod skrzynka bezpiecznikow w komorze silnika,
Sprawdz moze u Ciebie pojawil sie podobny problrm lecz jeszcze sie nic nie spalilo
W mk3 przekaźnik R6 jest od klimy.
Wiec nie pamietam dokladnego numeru lecz to bedzie ktorys obok niego.
Jezeli problrm jest w przekaznikach zarowno od wentylatora jak i pojawil sie od BCM to szukalbym problrmu pod spodem, pod nimi
radiowit 11-08-2017, 21:08 Koledzy dzięki serdeczne! Jutro wjeżdżam na warsztat i wyciągnę skrzynkę przekaźników, dam znać czy się udało czy szukam dalej :P
Wydaje się że problem pod przekaźnikami bo wziąłem elektromechanika firmowego i gdy on pogmerał przy nich to nagle zaczęło wszystko działać, pierwszy bieg przy około 99*C, próba powtórzona i auto się wychładza. Gość ma fach w ręku, jak dotknie czegoś to samo się naprawia...
Nie wiem kiedy znajdę siły wewnętrzne żeby wyrwać tą skrzynkę i obejrzeć wiązkę, mam nadzieję że szybko
leszek1981 26-09-2022, 20:06 Witam. Ciut odgrzeje kotleta lecz z odrobine innym objawem. Mam brak 1go biegu. Po zwarciu R7 nie włącza się. R9 rusza na 2gim. Od czego zacząć i gdzie szukać?1
Bump: Witam. Ciut odgrzeje kotleta lecz z odrobine innym objawem. Mam brak 1go biegu. Po zwarciu R7 nie włącza się. R9 rusza na 2gim. Od czego zacząć i gdzie szukać?1
|
|