Zobacz pełną wersję : Podświetlenie tablicy rejestracyjnej
hej
mam pytanie co do legalności diodowego podświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej.
Kupiłem niedawno diody led flux. Mam zamiar je użyć do podświetlenia tablicy.
teraz pytanie, czy jest to legalne, czy diagnosta się przyczepi podczas przeglądu technicznego i czy psiaki na drodze też mogą się doczepić??
Z tego co gdzieś czytałem to podobno podświetlenie tylnej tablicy może być inne niż zwykła żarówka, lecz nie jestem pewien dlatego pytam.
Czy jest jakiś konkretny przepis na to?
pozdro
-Oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej:
Liczba świateł: liczba taka, aby zapewniała dobre oświetlenie tablicy rejestracyjnej
Barwa świateł : tylko biała
Inne wymagania: w sposób zapewniający oświetlenie miejsca umieszczenia tylnej tablicy rejestracyjnej
Własności świetlne: powinno zapewniać możliwość odczytania znaków na tablicy rejestracyjnej w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 20 m
Inne warunki: nie może być bezpośrednio widoczne z tyłu pojazdu z odległości większej od 25 m
najprosciej zerknac na oznaczenia na lampkach. wydaje mi sie ze nie sa one homologowane "oswietleniowo" a jedynie maja atesty bezpieczenstwa itp. jesli mam racje wowczas mozesz tam wlozyc dowolne zrodlo swiatla, spelniajace swoje zadanie zgodnie z powyzszym
O wielkie dzięki o to mi chodziło.
Źródło światła:białe
Czyli czy to będzie zwykła żarówka W5W czy tez biały led nie powinno ich to obchodzić.
w swojej vectrze mam diody troche na niebiesko dajom i dignosta powidział jak diody świecą na tablice a nie do tyłu niczym wsteczne.Mim zdaniem chodziło mu oto zeby nieosfitlały zderzaka samochodu zamnom:lol:
O wielkie dzięki o to mi chodziło.
Źródło światła:białe
Czyli czy to będzie zwykła żarówka W5W czy tez biały led nie powinno ich to obchodzić.
tylko sie upewnij jakie oznaczenia sa na lampkach - jak jest homologacja zalezna od zrodla swiatla (tak jak w lampach przednich) to nie bedzie zgodne to z prawem
tak tylko ja mam ten plastik (obudowę) oryginalną z forda, czyli homologacje musi mieć, mam zmienione tylko wkłady na diody led flux, a one wątpię że mają homologacje i dają śnieżnobiałą zimna bielą.
Dokładnie takie jak na aukcji, tyle że białe http://www.allegro.pl/item1039671037_led_super_flux_niebieska_3cd_2390.h tml
maly7311 08-06-2010, 18:17 Kolega ma założone ledy w busie,przewozi pasażerów i federalni się go nie czepiają chociaż przewoźników kontrolują dosyć często.
tak tylko ja mam ten plastik (obudowę) oryginalną z forda, czyli homologacje musi mieć, mam zmienione tylko wkłady na diody led flux, a one wątpię że mają homologacje i dają śnieżnobiałą zimna bielą.
Dokładnie takie jak na aukcji, tyle że białe http://www.allegro.pl/item1039671037_led_super_flux_niebieska_3cd_2390.h tml
homologacja swoja droga jednak chodzi o oznaczenie na szybce - na przednich swiatlach masz przed oznaczeniem lampy (D, C, DC, D/C, RL itd) masz jeszcze literki oznaczajace zrodlo swiatla - D jak pamietam dla xenonu, H dla halogenu i L dla ledow i jeszcze jakies dla takich zarowek jak np w maluchu byly. na tylnych kloszach jest tak samo, inne oznaczenie dla zwyklych zarowek inne dla ledow. jesli oswietlenie tablicy ma takie samo oznaczenie moga sie czepiac, jesli jednak tak jak na bocznych kierunkach to poza barwa swiatla i rozproszeniem nic sie nie liczy
zeby nie zakladac podobnego tematu, chcialbym sie was poradzic, chcialem wsadzic diody zamiast zarowek do podswietlenia tablicy rej, ale te zamiast swiecic to migaja. o co moze chodzic? najdziwniejsze, ze jak w lampkach jest jedna dioda i jedna zarowka to dioda swieci normalnie, ale jak wloze dwie diody, to one migaja. ktos ma pomysl dlaczego tak sie dzieje?
Włóż/kup Can Bus, nie będą mrugać:
http://moto.allegro.pl/listing.php/search?category=620&change_view=1&order=p&string=led+can+bus
hmm... a to sprawdzona informacja? :) naprawde nie migaja te canbusy?
hmm... a to sprawdzona informacja? :) naprawde nie migaja te canbusy?
...ja mam od roku i nic sie nie dzieje, świeci bardzo ładnie, pały się nie przyczepiły ani razu...a jeżdze sporo po stolicy i prowincji i ok.:diabel2:
czyli pewna informacja :) dzieki bardzo za odpowiedz i pozdrawiam "sasiada" ze stolicy. ja glownie tez po Wawie sie poruszam
dzis kupilem dwie diody z can busem i potwierdzam NIE MIGAJA :) wyglada super, a koszt operacji 18PLN :)
dzis kupilem dwie diody z can busem i potwierdzam NIE MIGAJA :) wyglada super, a koszt operacji 18PLN :)
Szerokości! :D
ps. znajomy kupił ostatnio nowego focusa mk3 i tam diody do podświetlania tylnej tablicy miał już w standardzie
Dzieki MaroX :) jeszcze planuje postojowki zmienic bo tez zolte :) ale najpierw chcialem sprawdzic te can busy, czy to bedzie banglalo :)
Kamils37 21-08-2012, 19:15 A Postojówki można led wrzucić?
A Postojówki można led wrzucić?
pewnie, że można. Tylko jeżeli nie masz ksenonów to kiszkowato to wygląda.
albo jakies zarowki o wyzszej temp barwowej swiatla... choc nie wiem czy renomowane firmy takie robia ( bo chinszyzna jest napewno) wtedy az tak sie postojowka led nie odroznia od swiatel mijania.
o wyzszej temp barwowej swiatla
jeżeli miałeś na myśli ledy a nie żarówki to niższej temperaturze barwowej. Wówczas kolor ledów jako postojowych będzie zbliżona do barwy halogena w reflektorze.
mialem na mysli zarowki :) tzn zarowki o wyzszej tem barwowej. czyli np pseudo xenon z niebieska banka. daja swiatlo "bardziej niebieskie niz zolte" czyli maja wyzsza temp barwowa.
Takie markowe robi osram. Nie pamiętam jak się nazywają, ale mają barwę jaśniejszą niż night brakery. Tylko niestety gorzej jest z jakością oświetlenia drogi i zasięgiem świateł
Kamils37 24-08-2012, 16:55 A co do podświetlenia led tablicy z tyłu, to polecam kolegę z forum, w dziale "sprzedam" ma do zaoferowania moduły led nad tablice i do wnętrza auta :)
Potrzebuję szybkiej porady dotyczącej podświetlenia tablicy rejestracyjnej. Lepiej założyć takie ledy (czy wystarczą?):
http://allegro.pl/postojowki-canbus-...963649783.html
Czy może mocniejsze:
http://allegro.pl/canbus-5-smd-led-5...978351883.html
Chodzi mi o to czy te 5-cio diodowe (led 5050) nie będą zbyt mocno świeciły nad tablicą. Mam zamiar także założyć do podświetlenia skarpetek i bagażnika.
Dzięki za wskazówki.
Zajrzyj tutaj http://sklepledowy.pl/
Sprzedawca naprawdę zorientowany.
Marek-77 16-02-2014, 12:56 Wymieniłem u siebie cały środek plus w lusterka zewnętrznych na led canbus 5050 w tablicy rej nie wymieniałem , żarówki 5 led w5w daje odpowiednią jasność , zwykłe ledy się żarzyły po zamknięciu auta a na led canbus jest dobrze.Foto porównanie lampki w bagażniku.
49654
49655
Sklep ledowy znam. Ponieważ będę kupował u sprzedawcy z allegro (wskazanego w poście wyżej) inne przedmioty to koszty przesyłki rozłożą się na wiele. Zależało mi na informacji, czy w odpowiedniku W5W diody 5050 w ilości 5 szt. będą dawały odpowiednia jasność (tzn. nie za mało i nie za dużo). Marek-77 częściowo mnie w tym utwierdził, ale jak napisał nie wymieniał w podświetleniu tablicy. Po zdjęciach porównawczych wydaje się, że nad tablicą będzie ok. Co do podświetlenia "skarpetek" i bagażnika to raczej nie mam wątpliwości. Oświetlenie wnętrza (lampki sufitowe) mam w standardzie na ledach Forda.
Podepnę się pod - ledy do oświetlenia tablicy na diodzie - Mondeo 2014, ale nawet nie wiem jakie mam tam zamontowane zwykłe żarówki. :)
Interesuje mnie białe światło i mają nie świecić zbyt nachalnie. :p
Natomiast do świetlenia bagażnika przydała by się mocniejsza od oryginału.
Swoją drogą, jaki typ żarówek jest do oświetlenia bagażnika i tablicy rejestr. ??
M...
Magik123 17-02-2014, 04:52 dajom, nieosfitlały, zamnom:lol:
Czy takich słów uczą w Anglii?
Swoją drogą, jaki typ żarówek jest do oświetlenia bagażnika i tablicy rejestr. ??
M...
Mediana, masz nowy samochód bez instrukcji?
Tam wszystko jest wyspecyfikowane. No tak, zapomniałem, że Polacy z natury instrukcji nie czytają.:wink:
:568:
Oświetlenie bagażnika i tablicy jest na W5W
Polacy czytają i to dobrze instrukcję - wyobraź sobie >> ale jak widać niektórzy nie czytają jej dokładnie.
Instrukcja ma trochę błędów - nie zaktualizowanych do najnowszych roczników - stąd moje pytanie.
Zobacz co masz napisane w instrukcji obsługi w temacie rodzaju żarówek do bagażnika i oświetlenia tablicy !! :)
Dziwię się, że nie potrafisz prawidłowo podać parametrów żarówek.
A wracając do mojego powyższego postu napisze ktoś w temacie led.
M...
Niestety ale mijasz się z prawdą i nie ma co się napinać. To, że instrukcja może zawierać drobne błędy to się zgodzę. Ale co do żarówek to jest ok.
Na stronie 77-78 instrukcji jest ja wół (cytat):
Oświetlenie tablicy rejestracyjnej W5W 5W
Lampka oświetlenia bagażnika W6W 6W
Różnica pomiędzy W6W a W5W praktycznie niezauważalna (1 W mocy). Więc można stosować zamiennie. Liczy się typ trzonka (W2.1X9.5d). Wymiary takie same. Zresztą żarówek z tym samym trzonkiem jest więcej np. W10W.
Czy nadal twierdzisz, że Polacy czytają instrukcje i to dobrze?:wink:
Poza tym nigdzie nie napisałem, że tak dobrze czytam instrukcję, ale czytam to co mnie interesuje. To już nie pierwsza polemika, podczas której przypisujesz mi słowa przeze mnie nie wypowiedziane.:(
W końcu się udało podać bezbłędnie, prawidłowe parametry żarówek.
Dziękuję. :)
M...
Dzięki za ten adres! :619:
Facet ma w sklepie wszystkie ledy świata. Pewnie nawet na znanym portalu aukcyjnym nie ma tyle, co u niego :shock: A do tego wszystkie można zaświecić :P
Kupiłem u niego lampy na halę, ale też na próbę do MK4, do wewnątrz. Jak ktoś lubi takie światło, to muszę powiedzieć, że wygląda to rewelacyjnie :> Na pewno wrzucę ledy jeszcze do bagażnika i nad tylne siedzenie...
Pozdrowienia!
|