Witam.
od paru dni zaczeło dość głośno huczeć łozysko - tył, najbardziej w przedziale 80-100km/h i pytanie ile jeszcze km. można przelecieć na takim chuczącym, może z doświadczenia ktoś podpowie...nie mam teraz zbyt czasu na odstawianie auta do naprawy...
wojtekjanus
07-06-2010, 15:40
A tam, opowiadasz... W naszym ulubionym warsztacie po 2 - 3 godzinach masz zrobione auto... Umówisz się na 8.00, po 10-tej lecisz w trasę...
1600km zrobiłem ale pod koniec to juz nie szlo wysiedzieć.
Tak, tak, dzwoniłem...ale jak mi pasuje to im nie i na odwrót...a to ja juz z 1000km chyba przeleciałem...koło nie odpadnie?;)
ups, no tak HHHHHHuczy a nie Chuczy...;)
Tylne lozysko jest z piasta 45minut i wymienione
Mam podobny problem tylko z przodu :( no i teraz pytanie czy lozyska wymienia sie razem z piastami? Czy przyczyna szumow moga byc konczace sie klocki ?
Z przodu łożysko jest oddzielne z piasta.
wojtekjanus
08-06-2010, 17:46
Czy przyczyna szumow moga byc konczace sie klocki ?
Nie, klocki nie szumią, a jeśli to przy hamowaniu. Łożyska kół raczej dudnią, buczą czy coś w tym stylu. Na łuku łożysko koła albo cichnie albo hałas się zwiększa (zależnie czy jest odciążane, czy dociążane)... Przyczynę szumu widziałbym raczej w łożysku podpory prawej półosi.
>ups, no tak HHHHHHuczy a nie Chuczy...;)[/QUOTE]
Co Ty gadasz ?
Huk to huczy ale każde szanujące sie zepsute łożysko to CHuczy
;-))))
wojtekjanus
09-06-2010, 21:44
Alopan - idź już spać, chyba jak na ciebie to już jest bardzo późno...
Cześć mam podobnie
Po wymianie łożyska przedniego koła teraz słychać głośny szum z tyły i nie wiem za co się brać czy łożyska tylny kół czy może podpora wału zazwyczaj jak łożyska już kończyły swój żywot zdawało mi się że wyją a tu jakiś szum .
wojtekjanus
10-06-2010, 19:36
Szum to raczej podpora - łożyska kół zdecydowanie burczą, buczą lub dudnią zmieniając odgłos na łuku, podpora jednostajnie cały czas tak samo szumi lub gwiżdże...
Szum to raczej podpora - łożyska kół zdecydowanie burczą, buczą lub dudnią zmieniając odgłos na łuku, podpora jednostajnie cały czas tak samo szumi lub gwiżdże...
Czyli stawiam na podporę bo to ciągły szum narastający wraz z prędkością
Wymieniając podporę bez problemu da radę to wykonać w przydomowym warsztacie czy lepiej udać się do jakiegoś fachowego warsztatu?
wojtekjanus
10-06-2010, 21:50
Przydałby się kanał. I zaznacz sobie położenie poszczególnych odcinków wału względem siebie i na flanszy przy moście.
Bez kanału odradzam.