Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Kodowanie Wtryskow (brak oznaczenia na wtryskach )
Misiu_tg 14-06-2010, 08:53 Witam
Jestem laikiem, ale z moim autkiem prubuje radzic sobie zawsze sam ( dzieki waszej pomocy drodzy forumowicze)
Zakupile w zeszlym tygodniu interfejs od Viakena. Dziala w 100% naprawde jestem zadowolony. Pisalo ze idzie nim kodowac wtryski w fokusie 1.8 TDci. Ja mam mondeo 2.0 Tdci ( ponoc nie idzie SAMOADAPTACJA). W programie formidable w wersji 2.03 zakladka wtryskow jest aktywna. No wiec jak zawsze ciekawski jestem wszedlem, nacisnolem odczyt i komputer ukazal mi ze wtrysk 1 i wtrysk 3 nie posiada kodu tzn same 00000000000. Znalazelm gdzies na forum ze bywa i tak ze poprostu komputer je gubi. No wiec odkrecilem wtryski 1 i 3 w poszukiwaniu numeru atu numery sa nie widoczne tak jakby sie poprostu wymazaly.
Moje pytanie brzmi czy : czy moge mu podac obojetne jaki numer i bedzie wszystko OK tzn zapali i bedzie chodzil .
Czy posiada ktos takie numery do 4 wtryskow ( prosze podac ).
Aha NIe swieci mi sie zadna sprezynka itd, ani Check, ale za to auto nie ma mocy no i kopci ( wymienilem schlauchy od interkulera EGR jet Nowy nie czyszczony poprostu NOwy. Auto mam od 114000 a teraz ma 230000, wtryskow nie wymienialem.
Prosze o pomoc
jendrekmak 14-06-2010, 09:56 skoro wyjmowałeś wtryskiwacze to z pewnością zachował się chociaż jeden symbol, który zaczyna się od EJDR.....Z (twój rocznik prawdopodobnie EJDR00101Z albo 301Z) i to było by potrzebne do pozyskania właściwych kodów bo w różnych rocznikach były różne typy wtryskiwaczy. Raczej nie możesz powtórzyć kodów, które już masz bo komputer może je odrzucić (ale tego nie jestem pewien).
fred8345 14-06-2010, 16:01 formidable w wersji 2.03 będzie współpracował z elm 327?
SrebnaStrzała 14-06-2010, 17:10 Obojętnie jaki kod wtryskiwacza byle by był z Twojego rocznika. Wtryskiwacz po czasie sam się odpowiednio ustawi. Pare razy już tak robiłem, bo również mam starte napisy.
Szturmik 14-06-2010, 21:23 Proszę bardzo o to moje po regeneracji zostały nie zmienione i są takie jak fabryczne na przekór całej teorii o generowaniu nowych kodów. wklep je i ciesz się jazdą. Samoadaptacja zrobi swoje
RoeSolare 14-06-2010, 21:39 Jak diagnozowałem swoje wtryski w Bosch Service to też miałem kilka wtrysków z zerami.
Po wklepaniu kodów do wszystkich wtrysków, nadal te same wtryski miały zapisane same zera.
Serwisant od początku twierdził że tak czasami jest i to Ok.
Chmmm... sam nie wiem.
Jak narazie to teraz borykam się z samoadaptacją, już tydzień (150 km, godz na wolnych obrotach) i nic!! Szlag by to trafił, silnik klepie jak ursus!!
Misiu_tg 14-06-2010, 21:54 Dzieki Panowie
Dzis odpiolem akumulator na cala dzien. Niedawno zapiolem go spowrotem i mialem nadzieje ze sie same zaprogramuja i wszystko bedzie OK. No ale niestety nie. Czekalem jeszcze 15 minut na wolnych obrotach puzniej ustawilem obroty na 1250 i czekalem 5 minut. Tak kazal robic mechanik po odpieciu akumulatora. Sprawdzilem i dalej to samo.
Mam jeszcze jedna prosbe skoro jest to obojetne to moglby ktos mi podac numery 4 wtryskow do mojego rocznika 2002 ??? Bardzo prosze i postawie nawet piwko ;-)
Co do pytania kolegi fred8345 o to czy bedzie Elm chodzil z formidable to niestety wydaje mi sie ze nie ale nie dam sobie reki obciac.
Misiu_tg 14-06-2010, 22:01 Kolego RoeSolare mam pytanie czy jakm miales te same zera to auto jezdilo ci normalnie albo juz nie bylo takie dynamiczne??
Pytam poniewaz moj klopot rozpoczol sie gdy odpiolem akumulator, stracilem moc , wiecej spala jest taki mulowaty, lekko kopci, i chodzi jak ursus hehe!!! Po podlaczeniu pod kompa same zera:-(
Jak diagnozowałem swoje wtryski w Bosch Service to też miałem kilka wtrysków z zerami.
Po wklepaniu kodów do wszystkich wtrysków, nadal te same wtryski miały zapisane same zera.
Serwisant od początku twierdził że tak czasami jest i to Ok.
Chmmm... sam nie wiem.
Jak narazie to teraz borykam się z samoadaptacją, już tydzień (150 km, godz na wolnych obrotach) i nic!! Szlag by to trafił, silnik klepie jak ursus!!
Nie dziwne jest, że testery często pokazują same zera gdyż większość "popularnych" testerów tak naprawde nie jest w stanie ani odczytać ani zaprogramować kodów,.. nawet jesli niby mają taką funkcję. Odpięcie akumulatora nie powinno nic rozprogramować. Jeśli od tygodnia silnik nie jest w stanie "ustawić" sobie odpowiedniej pracy to prawdopodobnie wtryski są już nie za dobre.
a wedlug mnie to pic na wode ta cala samoadaptacja, przynajmniej w tych silnikach. wtryskiwacz w stanie bardzo dobrym z nadanymi kodami to jest gwarancja cichej pracy bo tak z fabryki samochod wyjezdza i jest cicho.
a wedlug mnie to pic na wode ta cala samoadaptacja, .
Pic na wodę to są te kody. One są głównie dlatego, żeby każdy samochód wyjeżdzający z taśmy fabrycznej spełniał wymogi norm czystości spali. W fabryce nie ma czasu na uruchamianie silników w autach w celu samoadaptacji. Silnik nowy, wtryskiwacz nowy o parametrach zapisanych w kodzie,... jazda do salonu! Wszsystko gra! Ale Już po wyjechaniu z salonu silnik i układ wtryskowy zaczyna żyć swoim życiem. Zużywa się silnik,.. zużywają sie wtryskiwacze, a ECU na bierząco analizuje parametry pracy silnika i dostosowuje do odczytanych wyników sterowanie wtryskkiem. Min. po to jest czujnik położenia wału korbowego aby komputer wiedział czy wał się równomiernie obraca. Jeśli nie- dodaje lub zdejmuje dawke paliwa na tym wtryskiwaczu, na którym cylindrze wykrył przyspieszenie lub zwolnienie. Czujnik spalania stukowego też nie jest ot tak sobie. Kodowanie to dobry pomysł,.. ale w fabryce. Potem to już pic na wode. Zakładasz nowe wtryski do auta z przebiegiem 100 tys.km., wpisujesz kody, uruchamiasz,.. i już po kodach,... ECU odczytuje dane z czujników i zmienia sterowanie wtryskami żegnając się z parametrami sterowania "zadanymi" kodami :)
Gdyby komputer "sztywno" trzymał się sterowania na podstawie kodów to w miarę zużywania się wtryskiwaczy silnik pracowałby zdecydowanie gorzej niż może pracować dzięki samoadaptacji.
Z jednym się zgadzam- sprawny wtryskiwacz to podstawa!
Misiu_tg 16-06-2010, 10:13 Ta Samoadaptacja to super rzecz jezeli wszystko gra Problem rozpoczyna sie kiedy komputer traci te kody i po 100 kilomerach dalej jest bez adaptacji. CHYBA ZE JEST TO JUZ PROBLEM WTRYSKU; NO ALE ZADNA SPREZYNKA MI SIE NIE SWIECI: MAM NADZIEJE ZE W MOIM WYPADKU UDA SIE WPROWADZIC TE KODY TO DAM ZNAC
w Sobote bede sie z tym bawil oczywiscie napisze co i jak Pozdrawiam!!!
O zgubieniu kodu świadczy sprężynka, któa mryga już po przekręceniu kluczyka w stacyjce i nie daje się wykasować "byle czym":) Wtedy należy wpisać kod "czymś odpowiednim" (IDS, WDS lub np. DELPHI DIAMAND ) z wtryskiwacza ( lub dowolnego podobnego ) i będzie git! Kod musi być,.. i nie ma większego znaczenia jaki :)
P.S.
Jako, że są tu zagorzali zwolennicy teorii kodowania uprzedzam, iż nie dam się wciągnąć tutaj w żadne spory,.. mam swoje zdanie i swoją wiedzę i już! :)
Misiu_tg 16-07-2010, 06:38 Przepraszam za tak dluga przerwe ( brak internetu )
Wracajac do tematu: Niestety nie da sie tym interfejsem od viakena zaprogramowac wtryskiwaczy.
No troszke szkoda.
Pozdrawiam i dzieki za pomoc
O zgubieniu kodu świadczy sprężynka, któa mryga już po przekręceniu kluczyka w stacyjce i nie daje się wykasować "byle czym":) Wtedy należy wpisać kod "czymś odpowiednim" (IDS, WDS lub np. DELPHI DIAMAND ) z wtryskiwacza ( lub dowolnego podobnego ) i będzie git! Kod musi być,.. i nie ma większego znaczenia jaki :)...
A czy przy zgubieniu kodów wtryskiwaczy oprócz mrugającej sprężynki świeci się na stałe check engine po przekręceniu stacyjki w pozycję II?
tomeek83 10-11-2010, 10:49 Witam!
Musze wymienic w swoim fordzie 2 wtryski
obydwa maja oznaczenia EJDR00301Z
problem polega na tym, ze mam okazje kupic 2 wtryski, pierwszy o takim samym oznaczeniu ale drugi ma oznaczenie EJDR00101Z, stad moje pytanie czy auto bedzie dzialalo poprawnie po wymianie??? Oczywiscie po wymianie wtryski zostana zakodowane.
SrebnaStrzała 10-11-2010, 11:07 Jeśli wtryski są sprawne i pasują do tego silnika to wszystko powinno działać.
tomeek83 10-11-2010, 11:15 W jakiej cenie oferujesz regenerowane wtryski?
SrebnaStrzała 10-11-2010, 11:38 Wiem że jeszcze jakiś czas temu były po 450zł. Być może jak się będę widział z znajomym który to robi to wynegocjuję jakiś rabat.
tomeek83 10-11-2010, 11:53 Dzieki za pomoc ale mam za 390 zl. Pozdrawiam
Dzieki za pomoc ale mam za 390 zl. Pozdrawiam
Kolejny "cud" na rynku! Całkowita naprawa wtryskiwacza ( końcówka + zaworek ) na org. częsciach delphi za 390,- zł.?! CUD! :)
SrebnaStrzała 10-11-2010, 14:51 Kolejny "cud" na rynku! Całkowita naprawa wtryskiwacza ( końcówka + zaworek ) na org. częsciach delphi za 390,- zł.?! CUD!
...a potem jęczą na forach że regeneracja nic nie daje bo po 3 miesiącach znów wyskakuje sprężynka.
http://moto.allegro.pl/zaworki-przekladki-dci-tdci-delphi-oryginal-f-ra-i1307065776.html
w hurcie pewnie taniej reszta to myjka ultradźwiękowa i maszyna /to droga zabawka/ no chyba ze końcówka do wymiany to będzie drożej, wiec cena 390 zł wcale nie jest jakąś super tanią ceną
przykład
"Podana cena obejmuje wymianę zaworu przelewowego na zdemontowanym wtryskiwaczu i sprawdzenie go na stanowisku kontroli po naprawie. Do regeneracji wtryskiwaczy używamy oryginalnych części zamiennych firmy Delphi"
czyli tak jak pisałem wyżej, do tego doliczyć montaż i zaprogramowanie
http://allegro.pl/wtryski-wtryskiwacze-ford-mondeo-tdci-reg-w-wa-i1302079218.html
230,- za zaworek to już prawie hurt. Dolicz drugie tyle za końcówke wtrysku i masz 460,- za same części. Wymiana zaworka to nie jest pełna "regeneracja" wtrysku tylko usunięcie przyczyny spręzynki ( spadek ciś. paliwa ). Jesli końcówka jest zużyta to masz za 390,- zł. wtryskiwacz ze sprawnym zaworkiem i zuzytą końcówką. Mycie nawet w najdroższej myjce ultradźwiękowej to kosmetyka i w 90-ciu % fikcja. Zużytej końcówki mycie nie zregeneruje. W.g. mnie jeśli naprawa wtryskiwacza kosztuje mniej niż 600,- to znaczy, ze nie wszystko w nim wymieniono albo nie na oryginały. A czy to się opłaca to już inna sprawa,.. skoro można dostać czasami wtrysk po reg. fabrycznej za 650-700,- zł.
Koledzy czy kodowanie wtryskiwaczy powinno odbywać się na zimnym silniki czy na ciepłym. Czy można kodować wszystko od razu czy trzeba każdego po kolei, chodzi mi np. o program forscan.
Gdzieś był pdf serwisowy z kodowania wtrysków - pogrubioną czcionką było napisane by silnik kilka godzin był nie ruszany bo kodowanie nie będzie właściwe - gdzieś był na forum ten dokument (nie wiem nawet czy go gdzieś nie linkowałem)
marel12467 11-03-2022, 22:04 Witam serdecznie potrzebuje zakodować wtrysk ale nie mogę odczytać numeru moze jest ktoś mi w stanie pomóc? https://www.fotosik.pl/zdjecie/2a43da5e6d239733
Garbojad 11-03-2022, 22:09 0000 powinno pomóc
Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka
|