Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Nieszczelna chłodnica klimatyzacji

grzemo
15-06-2010, 14:54
Jestem po wizycie w ASO. Po wcześniejszym barwieniu czynnika chłodzącego stwierdzili, że chłodnica jest nieszczelna. Jedyna opcja w ASO to wymiana chłodnicy. Z robocizną to ok. 1600,- zł. Jakie są inne opcje (poza ASO)? Czy taką chłodnicę da się jakoś połatać? Nie mówię, że samemu, ale może jakieś warsztaty to robią w rozsądnej cenie.
W sklepie internetowym znalazłem coś takiego:
http://ford.sklep.pl/pl,product,524152,chlodnica,klimatyzacji,skraplacz ,nissens.html
Kosztuje 699,- zł, a w ASO powiedzieli ok. 1300,-. Taka przebitka, czy może jest to coś innego?
Czy któryś z kolegów ma możliwość sprawdzenia numeru oryginalnej chłodnicy do mojego modelu. Dane jak w avatarze, jeśli potrzeba czegoś więcej proszę o informację.

MMarcin76
15-06-2010, 17:49
Ja zaplaciłem za nową z montażem 950zł.
Jedź kolego do jakiegoś warsztatu od klimy i oni napewno poradzą sobie.
Co do spawania tego to raczej odpada bo w tym miejscu jest akurat wysokie cisnienie.
Niektórzy "mądrzy" doradzą ci spawanie, twój wybór co zrobisz.
Pozdrawiam

four40
15-06-2010, 21:46
Do FFII jest tylko jeden typ chłodnicy klimatyzacji niezależnie od silnika. Polecam tego NISSENA - firma sprawdzona, ale poszukaj dobrze bo można znaleźć za około 500 zł np w InterCars, AD Dakol. Na stronie nissens.com.pl masz adresy dystrybutorów. Wymiana + uzupełnienie czynnika około 300zł, razem 8 stówek. Niech się ASO buja :)

kapik1,6
19-06-2010, 19:47
Jestem po wizycie w ASO. Po wcześniejszym barwieniu czynnika chłodzącego stwierdzili, że chłodnica jest nieszczelna. Jedyna opcja w ASO to wymiana chłodnicy. Z robocizną to ok. 1600,- zł. Jakie są inne opcje (poza ASO)? Czy taką chłodnicę da się jakoś połatać? Nie mówię, że samemu, ale może jakieś warsztaty to robią w rozsądnej cenie.
W sklepie internetowym znalazłem coś takiego:
http://ford.sklep.pl/pl,product,524152,chlodnica,klimatyzacji,skraplacz ,nissens.html
Kosztuje 699,- zł, a w ASO powiedzieli ok. 1300,-. Taka przebitka, czy może jest to coś innego?
Czy któryś z kolegów ma możliwość sprawdzenia numeru oryginalnej chłodnicy do mojego modelu. Dane jak w avatarze, jeśli potrzeba czegoś więcej proszę o informację.

Moją chłodnicę robili mi w K-ach ul. Agnieszki 11(dzielnica Dąb)Musiałem ją wymontować i zawieść-koszt naprawy to 180 polskich+nabicie klimy 120.

Łukasza
19-06-2010, 20:31
Najtansza opcja to kupno uzywki... kolega z pracy kupil w firmie zajmujacej sie skupem/sprzedaza/regeneracja chlodnic za 150zł w b.dobrym stanie i klima smiga.

kserokop1
24-06-2010, 17:35
http://www.allegro.pl/item1093250950_ford_focus_ii_c_max_nowa_chlodnica_ klimatyzacji.html
tu masz za 330 nową
sam tam kupowałem i sa oki nie chińskie tylko ze słowacji

Tom3ek
26-06-2010, 12:33
chłodnice gniją, utleniają sie więc spawanie/klejenie mija sie z celem bo wytrzyma 1,2,3mc i jesteś w placy robocizne i czynnik, z używką jeśli jest to auto które chcesz używać (a nie na sprzedaz) to lepiej kupić nową (cena z allegro jak najbardziej realna a nie 1300zł) bo nigdy nie wiesz co jest w używanej (a jeśli jest po zatartym kompresorze to wpadniesz w większe koszty).

marzwi
02-07-2010, 07:30
http://www.allegro.pl/item1093250950_ford_focus_ii_c_max_nowa_chlodnica_ klimatyzacji.html
tu masz za 330 nową
sam tam kupowałem i sa oki nie chińskie tylko ze słowacji

Witam
Właśnie też się rozglądam za chłodnicą klimy (skraplaczem klimy) i wychodzi mi na to, że na aukcji którą podałeś wychodzi najtaniej...tym bardziej jeżeli chłodnica nie jest chińska tylko produkcji słowackiej....
Jeśli można wiedzieć ile zapłaciłeś za montaż + nabicie klimy?
Pozdrawiam

Właśnie sobie zadzwoniłem do sklepu który jest podany na allegro i podobno ta chłodnica jest oryginalna fordowaska nie żadna podróba...także jeśli to prawda to faktycznie cena 310 zł + 30 zł wysyłka to okazja...

four40
02-07-2010, 11:54
Witam
Właśnie też się rozglądam za chłodnicą klimy (skraplaczem klimy) i wychodzi mi na to, że na aukcji którą podałeś wychodzi najtaniej...tym bardziej jeżeli chłodnica nie jest chińska tylko produkcji słowackiej....
Jeśli można wiedzieć ile zapłaciłeś za montaż + nabicie klimy?
Pozdrawiam

Właśnie sobie zadzwoniłem do sklepu który jest podany na allegro i podobno ta chłodnica jest oryginalna fordowaska nie żadna podróba...także jeśli to prawda to faktycznie cena 310 zł + 30 zł wysyłka to okazja...

W cuda wierzysz? Nie możliwe. Mało tego, obstawiam, że ta chłodnica jednak jest chińska lub taiwańska. Sam kupiłem NISSENSA był Made in Taiwan.

marzwi
02-07-2010, 12:15
W cuda wierzysz? Nie możliwe. Mało tego, obstawiam, że ta chłodnica jednak jest chińska lub taiwańska. Sam kupiłem NISSENSA był Made in Taiwan.

W cuda nie wierzę, ale ufam że sprzedawca nie robi mnie w konia....
owszem może z tym oryginałem to koleś przesadził, ale ponoć kolega, który u nich już kupił wyraził się jasno, iż nie jest to produkcja made in china......tylko słowacja...już kupiłem także jak przyjdzie to z pewnością podzielę się wrażeniami....zresztą mechanicy również ocenią wykonanie tejże chłodnicy także jak będę wiedział więcej to się odezwę.....

marzwi
12-07-2010, 19:59
Obiecałem, że się odezwę więc to czynię...dzisiaj klima została uruchomiona więc upały już mi nie straszne....chłodnica klimatyzacji zakupiona przez allegro dobrze wykonana made in Slovaka widnieje blaszka z Forda (12 m-cy gwarancji) - więc zapewne jest to zamiennik.....Klima w sumie kosztowała mnie 900 zł (340 chłodnica, 140 czujnik ciśnienia, 170 gaz do klimy, reszta robocizna i serwis klimy....Pozdrawiam

misiek0408
19-07-2010, 17:34
Witam. Mam taki sam problem z chłodnicą klimyC-maxsie. Moje pytanie to czy można wymienić samemu? Czy robił to ktoś?Ewentułalnie jakiś opisik. Pozdrowionka!

rmichal
19-07-2010, 19:31
Miałem wyciek czynnika chłodzącego. Diagnoza wystawiona w ASO (Auto Watin Poznań): konieczna wymiana chłodnicy, wszystko z robocizną: 1,7 tys. Grzecznie podziękowałem i od razu peleciałem do speca od klimatyzacji ( http://autoklimatyzacja.pl.tl/Strona-startowa.htm ). Okazało się, że nie żadna chłodnica tylko nieszczelny przewód. Koszt (nowy przewód, wymiana, napełnienie, odgrzybienie i takie tam): 600 zł.
Dzięki Auto Watin Poznań!

marzwi
20-07-2010, 07:18
Witam. Mam taki sam problem z chłodnicą klimyC-maxsie. Moje pytanie to czy można wymienić samemu? Czy robił to ktoś?Ewentułalnie jakiś opisik. Pozdrowionka!

Poszukaj na necie jest wszystko...- np poradnik naprawiam sam Focusa można go ściągnąć w pdf niestety nie pamiętam adresu...., ale jak będziesz chciał to podaj mi maila, a prześle Ci go za free;-)...
Osobiście nie radzę bawić się w takie rzeczy (chyba, że jesteś z zamiłowania mechanikiem) - lepiej zawieźć do jakiegoś sprawdzonego serwisu klimy...
Pozdrawiam