Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Nieszczelna chłodnica klimatyzacji
Jestem po wizycie w ASO. Po wcześniejszym barwieniu czynnika chłodzącego stwierdzili, że chłodnica jest nieszczelna. Jedyna opcja w ASO to wymiana chłodnicy. Z robocizną to ok. 1600,- zł. Jakie są inne opcje (poza ASO)? Czy taką chłodnicę da się jakoś połatać? Nie mówię, że samemu, ale może jakieś warsztaty to robią w rozsądnej cenie.
W sklepie internetowym znalazłem coś takiego:
http://ford.sklep.pl/pl,product,524152,chlodnica,klimatyzacji,skraplacz ,nissens.html
Kosztuje 699,- zł, a w ASO powiedzieli ok. 1300,-. Taka przebitka, czy może jest to coś innego?
Czy któryś z kolegów ma możliwość sprawdzenia numeru oryginalnej chłodnicy do mojego modelu. Dane jak w avatarze, jeśli potrzeba czegoś więcej proszę o informację.
MMarcin76 15-06-2010, 17:49 Ja zaplaciłem za nową z montażem 950zł.
Jedź kolego do jakiegoś warsztatu od klimy i oni napewno poradzą sobie.
Co do spawania tego to raczej odpada bo w tym miejscu jest akurat wysokie cisnienie.
Niektórzy "mądrzy" doradzą ci spawanie, twój wybór co zrobisz.
Pozdrawiam
Do FFII jest tylko jeden typ chłodnicy klimatyzacji niezależnie od silnika. Polecam tego NISSENA - firma sprawdzona, ale poszukaj dobrze bo można znaleźć za około 500 zł np w InterCars, AD Dakol. Na stronie nissens.com.pl masz adresy dystrybutorów. Wymiana + uzupełnienie czynnika około 300zł, razem 8 stówek. Niech się ASO buja :)
kapik1,6 19-06-2010, 19:47 Jestem po wizycie w ASO. Po wcześniejszym barwieniu czynnika chłodzącego stwierdzili, że chłodnica jest nieszczelna. Jedyna opcja w ASO to wymiana chłodnicy. Z robocizną to ok. 1600,- zł. Jakie są inne opcje (poza ASO)? Czy taką chłodnicę da się jakoś połatać? Nie mówię, że samemu, ale może jakieś warsztaty to robią w rozsądnej cenie.
W sklepie internetowym znalazłem coś takiego:
http://ford.sklep.pl/pl,product,524152,chlodnica,klimatyzacji,skraplacz ,nissens.html
Kosztuje 699,- zł, a w ASO powiedzieli ok. 1300,-. Taka przebitka, czy może jest to coś innego?
Czy któryś z kolegów ma możliwość sprawdzenia numeru oryginalnej chłodnicy do mojego modelu. Dane jak w avatarze, jeśli potrzeba czegoś więcej proszę o informację.
Moją chłodnicę robili mi w K-ach ul. Agnieszki 11(dzielnica Dąb)Musiałem ją wymontować i zawieść-koszt naprawy to 180 polskich+nabicie klimy 120.
Najtansza opcja to kupno uzywki... kolega z pracy kupil w firmie zajmujacej sie skupem/sprzedaza/regeneracja chlodnic za 150zł w b.dobrym stanie i klima smiga.
kserokop1 24-06-2010, 17:35 http://www.allegro.pl/item1093250950_ford_focus_ii_c_max_nowa_chlodnica_ klimatyzacji.html
tu masz za 330 nową
sam tam kupowałem i sa oki nie chińskie tylko ze słowacji
chłodnice gniją, utleniają sie więc spawanie/klejenie mija sie z celem bo wytrzyma 1,2,3mc i jesteś w placy robocizne i czynnik, z używką jeśli jest to auto które chcesz używać (a nie na sprzedaz) to lepiej kupić nową (cena z allegro jak najbardziej realna a nie 1300zł) bo nigdy nie wiesz co jest w używanej (a jeśli jest po zatartym kompresorze to wpadniesz w większe koszty).
http://www.allegro.pl/item1093250950_ford_focus_ii_c_max_nowa_chlodnica_ klimatyzacji.html
tu masz za 330 nową
sam tam kupowałem i sa oki nie chińskie tylko ze słowacji
Witam
Właśnie też się rozglądam za chłodnicą klimy (skraplaczem klimy) i wychodzi mi na to, że na aukcji którą podałeś wychodzi najtaniej...tym bardziej jeżeli chłodnica nie jest chińska tylko produkcji słowackiej....
Jeśli można wiedzieć ile zapłaciłeś za montaż + nabicie klimy?
Pozdrawiam
Właśnie sobie zadzwoniłem do sklepu który jest podany na allegro i podobno ta chłodnica jest oryginalna fordowaska nie żadna podróba...także jeśli to prawda to faktycznie cena 310 zł + 30 zł wysyłka to okazja...
Witam
Właśnie też się rozglądam za chłodnicą klimy (skraplaczem klimy) i wychodzi mi na to, że na aukcji którą podałeś wychodzi najtaniej...tym bardziej jeżeli chłodnica nie jest chińska tylko produkcji słowackiej....
Jeśli można wiedzieć ile zapłaciłeś za montaż + nabicie klimy?
Pozdrawiam
Właśnie sobie zadzwoniłem do sklepu który jest podany na allegro i podobno ta chłodnica jest oryginalna fordowaska nie żadna podróba...także jeśli to prawda to faktycznie cena 310 zł + 30 zł wysyłka to okazja...
W cuda wierzysz? Nie możliwe. Mało tego, obstawiam, że ta chłodnica jednak jest chińska lub taiwańska. Sam kupiłem NISSENSA był Made in Taiwan.
W cuda wierzysz? Nie możliwe. Mało tego, obstawiam, że ta chłodnica jednak jest chińska lub taiwańska. Sam kupiłem NISSENSA był Made in Taiwan.
W cuda nie wierzę, ale ufam że sprzedawca nie robi mnie w konia....
owszem może z tym oryginałem to koleś przesadził, ale ponoć kolega, który u nich już kupił wyraził się jasno, iż nie jest to produkcja made in china......tylko słowacja...już kupiłem także jak przyjdzie to z pewnością podzielę się wrażeniami....zresztą mechanicy również ocenią wykonanie tejże chłodnicy także jak będę wiedział więcej to się odezwę.....
Obiecałem, że się odezwę więc to czynię...dzisiaj klima została uruchomiona więc upały już mi nie straszne....chłodnica klimatyzacji zakupiona przez allegro dobrze wykonana made in Slovaka widnieje blaszka z Forda (12 m-cy gwarancji) - więc zapewne jest to zamiennik.....Klima w sumie kosztowała mnie 900 zł (340 chłodnica, 140 czujnik ciśnienia, 170 gaz do klimy, reszta robocizna i serwis klimy....Pozdrawiam
misiek0408 19-07-2010, 17:34 Witam. Mam taki sam problem z chłodnicą klimyC-maxsie. Moje pytanie to czy można wymienić samemu? Czy robił to ktoś?Ewentułalnie jakiś opisik. Pozdrowionka!
Miałem wyciek czynnika chłodzącego. Diagnoza wystawiona w ASO (Auto Watin Poznań): konieczna wymiana chłodnicy, wszystko z robocizną: 1,7 tys. Grzecznie podziękowałem i od razu peleciałem do speca od klimatyzacji ( http://autoklimatyzacja.pl.tl/Strona-startowa.htm ). Okazało się, że nie żadna chłodnica tylko nieszczelny przewód. Koszt (nowy przewód, wymiana, napełnienie, odgrzybienie i takie tam): 600 zł.
Dzięki Auto Watin Poznań!
Witam. Mam taki sam problem z chłodnicą klimyC-maxsie. Moje pytanie to czy można wymienić samemu? Czy robił to ktoś?Ewentułalnie jakiś opisik. Pozdrowionka!
Poszukaj na necie jest wszystko...- np poradnik naprawiam sam Focusa można go ściągnąć w pdf niestety nie pamiętam adresu...., ale jak będziesz chciał to podaj mi maila, a prześle Ci go za free;-)...
Osobiście nie radzę bawić się w takie rzeczy (chyba, że jesteś z zamiłowania mechanikiem) - lepiej zawieźć do jakiegoś sprawdzonego serwisu klimy...
Pozdrawiam
|
|