Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] błąd P0420 i okoliczności-wyszukiwarka-kody błędów OBD
tomtomasz 22-06-2010, 09:28 Witam...
Po raz kolejny mam przyjemność spotkać się na mojej desce rozdzielczej z lampką check engine i błędem P0420...
Wiem, że ten błąd mówi o domniemanym problemie z katalizatorem aczkolwiek poczytałem sporo na ten temat i wychodzi że niekoniecznie musi być problem z katalizatorem...
Mój błąd za to pojawia się na razie tylko w określonych okolicznościach:
jadę na rezerwie na stację (różne stacje) tankuję (do pełna lub nie) i po przejechaniu ok 10km wywala mi kontrolkę... i to koniec... jak tankuję wcześniej niż rezerwa (mała ilość paliwa w zbiorniku) to problemu nie ma...
Czy ktoś ma pomysł? ponieważ w warsztatach tylko kręcą głowami...
Witam
Mam pytanie co moga oznaczac kody błedów P000B i P0430.Pojawiły mi sie w moim c-maxie 1,6 benzyna ze zmiennymi fazami rozrządu.
P0430 Catalyst system efficiency below threshold (bank 2)
andrzej1pl 19-04-2012, 19:44 P0430 "System katalizatora (Bank 2) - wydajność poniżej progu "
trzeba sprawdzić
- czy kolektor i "dolot" do katalizatora są szczelne
- czy za katalizatorem na odcinku katalizator - 2 sonda tez nie ma rozszczelnienia
- czy 2 sonda jest sprawna
jeżeli wszystko sprawne to co wyżej uwalony katalizator
aster100 19-04-2012, 19:52 P000B B Camshaft Position Slow Response Bank 1 ( B rozrządu Pozycja powolna reakcja Banku 1)
tomtomasz 19-04-2012, 21:55 P0430 "System katalizatora (Bank 2) - wydajność poniżej progu "
trzeba sprawdzić
- czy kolektor i "dolot" do katalizatora są szczelne
- czy za katalizatorem na odcinku katalizator - 2 sonda tez nie ma rozszczelnienia
- czy 2 sonda jest sprawna
jeżeli wszystko sprawne to co wyżej uwalony katalizator
oj... a ja mam błąd P0420... czy mogę poprosić o takie szczegółowe wytyczne? czy może są to takie same wytyczne... błąd się pojawia okresowo przy jeździe ze stałą niską prędkością obrotową...
andrzej1pl 20-04-2012, 05:47 Witam !!!
U ciebie kolego najpierw bym zaczął od sprawdzenia sondy czy pracuje opis sprawdzenia nie jest mój ale b.fajnie opisany "Sondę najlepiej sprawdzić oscyloskopem ale mysle ze go nie masz wiec zrob tak czerwony przewod woltomierza podlacz do czarnego sondy(najlepiej wbij w przewod szpilke) drugi przewod do masy Auto musi byc nagrzane trzymaj na 1500 obrotow przez min 2-3 min sonda musi osiagnac temperature ok 600stopni zakres napiecia na woltomierzu musi sie zmieniac w zakresie 0,1-1,0 V jezeli wartosc jest inna lub stala np0,2V moze to oznaczac awarie sondy Jednak takie sprawdzanie nie jest dokladne"
Dzięki koledzy za info o błędach.
Mój mechanik powiedział mi to samo o błędzie P0430,że albo pada katalizator albo sonda lub jakaś nieszczelność w przypadku drugiego błędu P000B to chyba siadają zmienne fazy rozrządu.Co do drugiego błędu to chyba tak bo przy odpalaniu silnik nieraz zaklekocze na 1 do 2 sekund a na forum wyczytałem że to koła fazatora czy coś takiego.Podobno to przypadłość tych silników a przy okazji jakby ktoś miał podobne objawy to proszę o info jak to ugryść. Dzięki
tomtomasz 20-04-2012, 19:43 Witam !!!
U ciebie kolego najpierw bym zaczął od sprawdzenia sondy czy pracuje opis sprawdzenia nie jest mój ale b.fajnie opisany "Sondę najlepiej sprawdzić oscyloskopem ale mysle ze go nie masz wiec zrob tak czerwony przewod woltomierza podlacz do czarnego sondy(najlepiej wbij w przewod szpilke) drugi przewod do masy Auto musi byc nagrzane trzymaj na 1500 obrotow przez min 2-3 min sonda musi osiagnac temperature ok 600stopni zakres napiecia na woltomierzu musi sie zmieniac w zakresie 0,1-1,0 V jezeli wartosc jest inna lub stala np0,2V moze to oznaczac awarie sondy Jednak takie sprawdzanie nie jest dokladne"
bardzo dziękuję za opis... bardzo fajnie... jak tylko będę miał pod ręką kanał to zerknę...
jeszcze raz dzięki...
Dołącze się do tematu.Co oznacza PO403?
andrzej1pl 23-04-2012, 06:10 Dołącze się do tematu.Co oznacza PO403?
bład P0403 nieprawidłowy przepływ spalin - usterka / wyczyścić zawór EGR choć to na pewno na długo nie wystarczy jest jeszcze jeden sposób na domową regenerację tj. zablokuj go na otwartym może pomóc i służyć jeszcze długo lub całkowicie padnie
andrzej1pl 23-04-2012, 07:47 koledzy i koleżanki przeglądające to forum znalazłem w sieci fajny dekoder błędów w j.polskim
http://kody.fordtuning.pl/
jest tam też ciekawe forum dotyczące forda :569:
Witam
Mam prośbę na temat błędów samochodu, ostatnio zapaliła mi się kontrolka check engine i kupiłem kabel diagnostyczny, odczytałem błedy o numerach P0400, PO420 ktoś wie o co chodzi
P0420 - to chyba związane jest z katalizatorem
P0400 - błędy czujnika przepływu (układ recyrkulacji spalin-EGR się przycina ?)
Mariusz
to mam pytanie gdzie znajdę EGR w focusie c-max 1.8 benzyna i jak można go zdemontować
Opcja szukaj, kawa, i czytamy. Na temat EGR masa tematów.http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2227156&postcount=2
I chyba lepiej będzie podpiąć się pod jakiś konkretny temat.
Karwos00 19-09-2014, 19:45 EGR bym wyczyścił - jeżeli nie jest jakiś skomplikowany sterowany elektronicznie. A katalizator można byłoby sprawdzić czy nic w nim nie grucha. No i lambda do sprawdzenia na wszelki wypadek.
jak sprawdzić sondę lambdę czy lepiej wymienić na nową
Karwos00 20-09-2014, 19:52 Jak jest sprawna to nie ma co wymieniać - można się najpierw jej przyjrzeć - czy nie okopcona itp. A jak sprawdzić - podpiąć się ELM i popatrzeć sobie jak działa. Sprawdzić jaka to sonda - czy 2,3 a może 4 przewody.
dzisiaj zapaliła mi się lampka check engine i odczytałem kody błędów:
U1900, P0320
co te kody oznaczają i czy trzeba się martwić.
P0320 może być następstwem U1900.
U1900-Can Communication Bus Fault
P0320-Ignition/Distributor Engine Speed Input Circuit
P0320 może być następstwem U1900.
U1900-Can Communication Bus Fault
P0320-Ignition/Distributor Engine Speed Input Circuit
można tak bardziej wytłumaczyć co to oznacza.
arturfom 29-12-2014, 12:00 można tak bardziej wytłumaczyć co to oznacza.
U1900 - usterka magistrali CAN
natomiast drugi kod wskazuje gdzie jest awaria
P0320 - awaria w układzie prędkości obrotowej silnika / zapłonu
- Uszkodzony czujnik prędkości obrotowej silnika
- Uszkodzony czujnik położenia wału korbowego
- połączenie czujnika prędkości obrotowej silnika lub cewka zapłonu jest otwarte lub zwarte
- obwód czujnika prędkości obrotowej silnika elektrycznego lub cewka zapłonu uszkodzenie/brak połączenia
- Niski poziom naładowania baterii
- Uszkodzony moduł sterujący silnika ECM
Czeka cię wizyta u elektrka bo może poluzował się jakiś kabel albo masz uszkodzenia jak wyżej, może być awaria układu zapłonu np zwarcie / uszkodzenie cewki zapłonowej bez oscyloskopu ani rusz. Zacznij od akumulatora ponieważ komputer porównuje napięcie na akumulatorze z napięciem w cewce zapłonowej i spadku napięcia jesli punkt odniesienia czyli Akumulator ma parametry zbytnio odbiegające do standardowych to zmierzona różnica na pewno nie mieści się w normie, potem zmierzyć możesz rezystancję na uzwojeniu wtórnym i pierwotnym - stosunek to kilkaset - kilka tysięcy omów do kilka - kilkanascie omów. Reszta to elektryk i diagnosta z IDSem
u1900 - usterka magistrali can
natomiast drugi kod wskazuje gdzie jest awaria
p0320 - awaria w układzie prędkości obrotowej silnika / zapłonu
wielkie dzięki teraz to już wszystko wiadomo co robić.
Piotr WSK 29-03-2015, 14:09 Witam zapaliła mi się kontrolka awaria silnika ta pomaranczowa i po podpięciu pod komputer wyskoczyły błędy
B2408
B2410
B2086
B2089
Jest to coś poważnego ?
Pozd.
Łukaszc-max 07-12-2015, 13:08 A co oznaczają te błędy D900 E200?
krzys1968 07-12-2015, 13:59 D900-Błąd Magistrali Can , E200 – Błąd komunikacji CAN o przebiegu pojazdu
Łukaszc-max 07-12-2015, 18:08 Dzięki. Jak się kasuje błędy na zegarach bez kompa?
krzys1968 07-12-2015, 18:55 Mozesz sprubowac odlaczeniem aku ale nie wiem czy to pomoze
|