Pytanie dosyć banalne posiadam Transita z 96r muszę wymienić krzyżak kolumny kierowniczej część będzie na zamówienie a auta nie mogę pozostawić na warsztacie rozebrane bo cały czas jest potrzebne
Jak mam to rozpoznać czy auto ma wspomaganie czy nie aby dobrać odpowiedni krzyżak?
Mam jeszcze jeden problem nawiasem podczas uruchamiania auta pali mi się kontrolka na desce (symbol akumulatora) gaśnie jak dodam lekko gazu .
Aż głupio się przyznać ale dziś sam odkryłem że auto ma wspomaganie gdyż jest dodatkowy zbiornik na ciecz do wspomagania jak i pompa widoczna teraz jak wół :)
zajrzyj czy masz pompę wspomagania po prawej stronie silnika u dołu
kontrolka ładowania zachowuje się tak w prawie każdym Osiołku
Szeryf455
26-06-2010, 13:20
zajrzyj czy masz pompę wspomagania po prawej stronie silnika u dołu Obawiam się, że w ten sposób kolega tego nie rozkmini :) Podam prostszy sposób: wejdź do auta i spróbuj pokręcić kierownicą nie odpalając silnika, następnie odpal silnik i znowu pokręć kierownicą. Jeżeli po odpaleniu kierą kręci się wyraźnie lżej, to masz wspomaganie :)
Krzychu32
26-06-2010, 14:51
Podam prostszy sposób: wejdź do auta i spróbuj pokręcić kierownicą nie odpalając silnika, następnie odpal silnik i znowu pokręć kierownicą. Jeżeli po odpaleniu kierą kręci się wyraźnie lżej, to masz wspomaganieNajlepszy sposób :) a tak spytam z ciekawości ,to były transity z 96r. bez wspomagania ? bo coś mi się nie wydaje ,te starsze budy to wiem że nie miały ,ale w tej nowej ...
Szeryf455 no to już idealny sposób bez otwierania maski :)
Krzychu32 chyba były typ 100
Po odpaleniu silnika kręci się o wiele lżej kierownica można powiedzieć że jedna ręką niemal.
Udało mi się zrobić zdjęcie krzyżaka wstępnie porównując go z takimi jak w internecie wygląda że ze wspomaganiem.
Czy mam racje?
http://lh4.ggpht.com/_BsLaVH3X_3c/TCYUWcgw7DI/AAAAAAAAAXY/VLgbD37MR6M/s640/P6260129.JPG
A jak rozróżnić jaki typ posiadam 100 120 czy jakie tam jeszcze były w dowodzie nic nie ma po vin też niewiele można wywnioskować
ładowność mam max 900kg
http://lh3.ggpht.com/_BsLaVH3X_3c/TCYUYxvxOtI/AAAAAAAAAXo/o1cLIla_qf0/s640/P6260135.JPG
Nie ma różnicy w krzyżaku czy ma wspome, czy nie. Sprawdzone.
Dla krótkich i niskich wspoma byłą opcją. Standart była w przedłuzanych, albo w bliźniaku
Szeryf455
26-06-2010, 16:39
Nie ma różnicy w krzyżaku czy ma wspome, czy nie. Też mi się tak wydawało, ale nie chciałem strzelić gafy, a iść do garażu sprawdzić po tygodniu orki nie bardzo mi się chce.Ale gdyby wątpliwości nie zostały rozwiane, to pójdę :)
wojtekjanus
26-06-2010, 17:04
A jak rozróżnić jaki typ posiadam 100 120 czy jakie tam jeszcze były w dowodzie nic nie ma po vin też niewiele można wywnioskować
ładowność mam max 900kg
Oznaczenie modelu odpowiada w przybliżeniu ładowności. Czyli FT80 ma ładowność ok 800 kg (konkretnie np mój 750 kg - bus), FT100 - ok 1.000 kg itd. Myślę, że twój jest FT100.
Dolny przegub wału kierownicy (ten z łącznikiem) na pewno jest taki sam dla obu wersji.
Dzięki sprawa rozwiązana,
biorąc łożyska na tył też nie wiedzieli jaki mi dać czy FT80 czy FT100
wojtekjanus
26-06-2010, 17:50
Decyduje typ mostu... Trafiłeś na niekumatych ludzi...
Decyduje typ mostu... Trafiłeś na niekumatych ludzi...
Orientowałem się w sklepie i tam patrząc w książkę do każdego modelu inny rodzaj łożysk na tył był teraz nie pamiętam czy kupiłem do FT80 czy czasem do FT80/FT100 jutro sprawdzę na opakowaniu