Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Ciągle świecą się żarówki stopu
robirobi 04-07-2010, 21:24 Witam. Kilka dni temu przepaliła mi się żarówka stopu. Wymieniłem ją na typową 21/5 dwuświatłową. Niestety od tego czasu non stop kiedy włączone są światła, palą mi się żarówki stopu. Na szczęście przy hamowaniu dodatkowo zapalają się środkowe światła stopu (zamocowane na klapie bagażnika), dzięki czemu wiadomo, że hamuje. Z początku myślałem, że to wina żarówek, więc kupiłem nowe, ale historia się powtórzyła. Czy ktoś wie o co chodzi??? Może bezpieczniki??? Proszę o rady.
Podpinam się pod pytanie kolegi. Mam ten sam model i co jakiś czas przepala mi się jedna tylna żarówka stopu. Co dziwniejsze jeśli jeszcze "działa" to świeci dwa razy słabiej niż powinna.
mario591 05-07-2010, 10:39 Przyczyna chyba tylko jedna tak na logikę to musisz sprawdzić ten przycisk co jest umieszczony na pedale hamulca, gdyż on steruje pracą żarówki stopu. Jeżeli wciskamy pedał, przycisk jest zwalniany i świecie sie stop. Może gdzieś w przycisku jest zwara, chociaż dziwi mnie to bo pisałeś, że po wymianie tak Ci się stało a przecież nie grzebałęś raczej przy pedałach gr.... Sprawdz miernikiem jak masz ten przycisk czy przerywa obwód to powinno dużo wyjaśnić.
Podpinam się pod pytanie kolegi. Mam ten sam model i co jakiś czas przepala mi się jedna tylna żarówka stopu. Co dziwniejsze jeśli jeszcze "działa" to świeci dwa razy słabiej niż powinna.
Makubo koledze chodzi o to, że ciągle mu świecą żarówki stopu a nie, że się przepalają. Fakt tak to napisał, że łatwo można źle to zinterpretować !!!
Co do twoich objawów to sprawdź wiązkę z kabelkami, powstające przebicia powodują spadki napięć i wtedy mamy mniejsze anpięcie dochodzące do żarówki a tym samy słabiej ona świeci. Żarówki gdy są wystawione na wahania napięcia szybciej się zużywają a tym samym ich żywotność znacznie się skraca !!!
Pozdrawiaim
baldur321 05-07-2010, 20:40 Przyczyna chyba tylko jedna tak na logikę to musisz sprawdzić ten przycisk co jest umieszczony na pedale hamulca, gdyż on steruje pracą żarówki stopu. Jeżeli wciskamy pedał, przycisk jest zwalniany i świecie sie stop. Może gdzieś w przycisku jest zwara, chociaż dziwi mnie to bo pisałeś, że po wymianie tak Ci się stało a przecież nie grzebałęś raczej przy pedałach gr.... Sprawdz miernikiem jak masz ten przycisk czy przerywa obwód to powinno dużo wyjaśnić.
Przycisk chyba ok jesli lampa na klapie normalnie swieci...
Sprawdz przewody czy nie sa przetarte, a najlepsie jedz do elektryka...duzo nie zaplacisz.
Sprawdz połączenie klapy z nadwoziem[ta osłona gumowa].
robirobi 05-07-2010, 21:37 zacznę od osłony gumowej, a potem w dół.
Ja miałem identyczną sprawę tydzień temu i rozwiązanie jest banalnie proste. niczego nie rozbieraj i nie sprawdzaj tylko wyjmij żarówkę i obróć o 180 stopni i włóż, teraz robi się zwyczajne zwarcie. Nie robię sobie jaj - spróbuj :)
Ja miałem identyczną sprawę tydzień temu i rozwiązanie jest banalnie proste. niczego nie rozbieraj i nie sprawdzaj tylko wyjmij żarówkę i obróć o 180 stopni i włóż, teraz robi się zwyczajne zwarcie. Nie robię sobie jaj - spróbuj :)
yyy, 180 stopni? Masz na myśli, że można ją wkręcić zaczynając z "innej" strony gwinta jak rozumiem?
robirobi 06-07-2010, 13:57 czekajcie bo zgłupiałem... tak czy owak będę próbował wszystkiego. dzięki.
mario591 06-07-2010, 21:13 yyy, 180 stopni? Masz na myśli, że można ją wkręcić zaczynając z "innej" strony gwinta jak rozumiem?
Przecież ta żarówka nie ma gwintu tylko trzonek bagnetowy (wkłądasz i przekręcasz) !!!
robirobi 08-07-2010, 13:07 posprawdzałem i nic. kable wydają się być ok. jeżeli ktoś ma jakieś rady to proszę. wizyta u kolejnego majstra/magika/naciągacza będzie ostatecznością!!!
mario591 08-07-2010, 19:00 hehe no to masz dylemat !!! W sumie wizyta u elektryka z takąusterkąnie powinna dużo kosztować a i nerwów sobie zaoszczędzisz. Chętnie bym Ci pomógł ale kolega jest ze Stolicy. A nie masz jakiegoś kumpla co kuma coś z elektryki :))).
Bo ja bym tam rach ciach i po temacie :P
robirobi 08-07-2010, 23:13 Mam znajomego mechanika, który para się wszystkim. Właśnie oddałem mu auto na roczny przeglądoremont. Może coś wymyśli. Mario jak jesteś z okolić trasy nr 7 Wawa-Gdańsk, to niedługo tam będę jechał, jakby co zajadę :) pozdrawiam.
Witam, mam ten sam problem. Światła stop palą się bez wciskania pedału hamulca. Przypuszczam, że winny za to może być czujnik przy pedale hamulca, może jakieś zaśniedziałe styki. Macie jakieś pomysły co powinienem sprawdzić zanim wybiorę się do mechaniora?
waldek1221 21-04-2015, 08:47 To sprawdź ten czujnik. Wypnij z niego wtyczkę. W czujniku są trzy piny.
W normalnym położeniu między skrajnymi pinami powinna być przerwa. W momencie wciśnięcia pedału hamulca powinno być zwarcie.
adasku10 07-11-2019, 10:09 Problem z oświetleniem w focus mk1 1.6 16v. W tygodniu zawsze przepala się żarówka h7 - zawsze lewa. Ostatnio brak świateł cofania. Przy naciśnięciu stopu choinka. Problem z oświetleniem tablicy rejestracyjnej. Auto od momentu zakupu długo kręciło. Mogę jechać długa trasę wyłączenie silnik i zapalę i nadal długo kręci. Bezpieczniki, altek?
Sprawdzić masy, napięcie ładowania. Możliwe że regulator napięcia już nawala.
adasku10 08-11-2019, 01:27 Wczoraj auto tj. Focus mk1 stanęło na drodze. Czerwona lampka od akumulatora oraz check engine. Auto potem nie odpalalo jakiś czas. Na te chwile znowu odpala. I pali się ikona akumulatora.czyżby padł altek
|