Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Dołożony filtr cząstek stałych

maciek725
16-07-2010, 07:07
Witam,

Na początek chciałbym się przywitać gdyż piszę po raz pierwszy.

Mam pytanie, czy ktoś spotkał się z dołożonym w późniejszym czasie, niefabrycznym DPF ?
Wygląda na to że mój C-max 1.6 TDCI 2004 r. fabrycznie nie posiadał takiego filtra, jednak poprzedni właściciel (Niemiec) dołożył go w 2007 roku.

Czy ewentualny demontaż takiego DPFa wiąże się również z koniecznością zmiany oprogramowania i jest równie kosztowny co usuniecie fabrycznego ?

Pozdrawiam

kolopeter
16-07-2010, 07:42
pewnie raczej tak. ale usuniecie kosztuje chyba kolo tysiaka. tak mi chodzi po glowie .
niemiaszki maja takie jakies dziwne reguly. pewnie auto bylo mlode, wprowadzili zakaz, wiec niemiaszek wrzucil filtr, aby np jezdzic po berlinie. ktos mi kiedys mowil, ze do centrum nie mozna wjechac jak nie masz euro4, a auta bez dpf mialy euro3. nie wiem skad masz swoje auto ,ale pewnie z tamtych okolic moga byc podobne zakazy/nakazy. nie wydaje mi sie,ze koles byl taki chop siup za ekologia. tym bardziej ,ze te silniki bardzo malo sie roznia , jesli chodzi o wywalanie co2,nox w atmosfere(dpf, bez dpf)

Lelon
16-07-2010, 10:47
Z tego co się orientuję to auta bez filtra DPF też mogły mieć EURO4 ale tego nie jestem pewien.

HYCHLA
16-07-2010, 11:42
Siemka!
pewnie raczej tak. ale usuniecie kosztuje chyba kolo tysiaka. tak mi chodzi po glowie . niemiaszki maja takie jakies dziwne reguly. pewnie auto bylo mlode, wprowadzili zakaz, wiec niemiaszek wrzucil filtr, aby np jezdzic po berlinie. ktos mi kiedys mowil, ze do centrum nie mozna wjechac jak nie masz euro4, a auta bez dpf mialy euro3. nie wiem skad masz swoje auto ,ale pewnie z tamtych okolic moga byc podobne zakazy/nakazy. nie wydaje mi sie,ze koles byl taki chop siup za ekologia. tym bardziej ,ze te silniki bardzo malo sie roznia , jesli chodzi o wywalanie co2,nox w atmosfere(dpf, bez dpf)
Tak dokladnie + znizki podatkowe za posiadanie DPF-a:). Mozesz wjechac do centrum z Euro3 czy nizej ale placisz za to:) a tak masz za free. Jak pracujesz w centrum na dluzsza mete oplaca sie dozucic filtr za 300euro.

kolopeter
16-07-2010, 12:12
a nie za 1000 euro? z tego co pamietam auto z dpf bylo drozsze mniej wiecej kolo 4000 zl

HYCHLA
16-07-2010, 13:42
Bez przesady:) wiekszosc ASO proponuje nowy DPF + wymianę gratis za okolo 300-330 Euro.

sw.wilq
16-07-2010, 14:10
To widać, że tylko u nas tak zdzierają....

Lelon
16-07-2010, 17:55
HYCHLA mówisz poważnie?? W Polskim ASO sam filtr DPF kosztuje ok.3700zł + płyn + wymiana i robi się spokojnie 5000zł

Aż nieprawdopodobne żeby była AŻ taka dysproporcja

maciek725
16-07-2010, 19:41
Zgadza się Lelon, 5000 zł kosztuje fabrycznie montowany DPF.
To co jest zamontowane u mnie to DPF przeznaczony do montażu w samochodach bez fabrycznego filtra i z tego co wyczytałem w necie to koszt filtr + montaż wynosi ok. 300 - 500 EUR.
Czy ktoś może wie czy do fabrycznego DPFu dochodzą jakieś przewody, są tam jakieś czujniki ?
Wlazłem dzisiaj pod samochód i ten mój filtr wygląda jak zwykły katalizator bez żadnych przewodów elektrycznych, rurek metalowych itp.

heko
16-07-2010, 23:35
...DPF posiada 2 rurki od czujnika różnicy ciśnień..oraz czujnik temp....
..o tak w ogóle jak wpadłeś na to że masz dołożonego DPF???

maciek725
17-07-2010, 05:33
Razem z dokumentami pojazdu dostałem książeczkę czegoś po niemiecku gdzie często przewijało się słowo DPF. Niemiecki nie jest moim ulubionym językiem więc nie wiele wyczytałem ale zacząłem badać samochód. Według VIN oraz konstrukcji pewnych elementów wynikało że DPFa nie ma.
Zajrzenie pod samochód wyjaśniło sprawę, za silnikiem na wysokości przegrody jest zamontowane coś co wygląda jak katalizator ale napisane jest na nim jak wół: HJS/DPF-07.
A może się mylę, i to wcale nie jest DPF ? :)

heko
17-07-2010, 12:50
..wrzuć ten niemiecki opis...to Ci przetłumaczę :P
..a w Foczkach 1.6 DPF jest pod turbiną...zespolony z katem..

damiasek
20-07-2010, 12:15
Z tego co się orientuję to auta bez filtra DPF też mogły mieć EURO4 ale tego nie jestem pewien.

Owszem 1.6 TDCI w wersji 90KM ma euro 4 bez DPF, przynajmnej tak wychodzi mi z dekodowania VIN na stronach etis ford.

pozdrawiam
Damian