Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2008-2012] Wysokie spalanie
Samochód został zatankowany 11 litrami paliwa i przejechałem 80km i ponownie musiałem tankować co jest przyczyną tak wysokiego spalania samochodu dodam że unikam obrotów powyżej 2,5 tyś staram sie jedzić ekonomicznie. Czy filtr powietrza może aż tak bardzo mieć wpływ????
stasiek49 24-07-2010, 16:07 trzeba sprawdzić na komputerze jakie są błędy
Marcin-Prezes 11-12-2010, 19:39 witam wszystkich uzytkowników. Mam pytanie co może byc przyczyna wysokiego spalania mam forda fieste rocznik 2010 1400 16V 96KM jezdze nim bardzo delikatnie nie krece silnika a samochód pali mi 11-12 litrów bez względu czy silnik sie nagrzeje czy nie. samochód trzymam w garazu więc nie jest wyziębiony. Co mam robic bo takie spalanie to ja w mondeo z benzyniakiem nie mialem. Będe wdzieczny za uwagi i sugestie zanim pojade do serwsu.
Pewnie sonda lambda :one:
Marcin-Prezes 11-12-2010, 19:59 na dodatek jeszcze jest mulowaty strasznie, jakby mial 60 a nie 96KM
to mozliwe ze w samochodzie odebranym w pazdzierniku tego roku już jest popsuta sonda? to musze jechac do serwisu zeby ja wymienili na gwarancji bo z torbami pojde jak tak palic bedzie
jesli to sonda lambda to nie powinien sie jakis komunikat wyswietlic ze jest uszkodzona?
szmelcmax 11-12-2010, 22:23 Auto na gwarancji, więc jedż do serwisu. Nie wiem czy jakaś kontrolka sygnalizuje usterkę sondy. Może to być jakaś inna przyczyna.. Fiesta z tym silnikiem średnio nie powinna spalać więcej jak 7 litrów.
Marcin-Prezes 12-12-2010, 08:52 dokladnie 7 litrow to rozumiem alw nie 11 czy 12. focusa 1.6 16v ktorego mialem palil 7 a byl wiekszy i cięższy. zatem jutro serwis
... Fiesta z tym silnikiem średnio nie powinna spalać więcej jak 7 litrów.
Nie przesadzaj znowu, że maks 7. Chyba, że bardzo delikatnie jeżdżąc i w cyklu mieszanym. W mieście może i ponad 8. Mnie spala do 7,5 jak ostrzej jeżdżę, a minimalnie 6,9.
Marcin-Prezes 14-12-2010, 13:26 mnie pali naprawde delikatnie jezdzac 11-12 a auto jest garazowane (temp w garazu +8 st zima) wiec nie ma sie co az tak rozgrzewac. Byl dzis na serwisie sprawdzili w komputerze bledow nie ma i oni nie wiedza co jest nie tak:(
fiestafiesta 18-12-2010, 17:10 Witam mam identyczny problem tylko że z dieselem zatankowałem 9.01 l i przejechałem 88 km jak to możliwe że tak mały diesel może tyle wyłoić?? tyle to palą 2.5 l auta i jest straszny muł
stasiek49 18-12-2010, 18:52 a turbina działa,może zatarta,łopatki połamane?
Mam Fiestę, też z października, 2010, diesel, 96KM i spala mi w mieście w tych warunkach pogodowych średnio 6,2 litra.
Auto nie jest garażowane a i przycisnąć lubię, do tego codzienne stanie w korkach. Jak dla mnie - jest w normie.
szmelcmax 03-01-2011, 10:18 Nie przesadzaj znowu, że maks 7. Chyba, że bardzo delikatnie jeżdżąc i w cyklu mieszanym. Napisałem, że "nie powinna średnio", czyli właśnie w cyklu mieszanym. Z tym "bardzo delikatnie" to pojęcie względne. Ja bym to określił jazdą płynną. Czyli nie ślamazarną , a dostosowaną do sytuacji na drodze, bez bezsensownych przyspieszeń i hamowań po 100 metrach, albo zatrzymaniu auta za innym pojazdem (typowy widok na światłach nawet przy dość powolnym ruchu) 5-8 metrów, a potem dojeżdżanie na normalną odległość 1-2 metry. Wygląda to jakby kierujący nie znali hamulców w swoim aucie lub nie potrafili prawidłowo ocenić odległości. A to jest już niebezpieczne, i dziwne ,że dostali prawo jazdy. Według moich doświadczeń styl jazdy ma kolosalny wpływ na spalanie. A Fiesta z silnikiem 1.4 96kM nie pali dużo. No chyba , że powstał jakiś feler techniczny i "podpija " paliwo. Najniższe spalanie przy teście jazdy oszczędnościowej to 4.7-4.9 l. Oczywiście trasa w lato. Najwyższe-zima (mróz i śnieg) w mieście 8.2-8.4 l. Średnia letnia 6.3 l. Średnia zimowa 7.0 l. Bez "rajdowania", ale i pieszczenia się z autem. Jak można to na autostradzie i 180 pomykane.
Kruszon91 03-01-2011, 14:13 CZy aby napewno ten silnik wyciagnie 180km/h?
szmelcmax 03-01-2011, 17:09 CZy aby napewno ten silnik wyciagnie 180km/h? Tak pokazywała wskazówka i jeszcze nie było oporu pod pedałem, czyli można było szybciej jechać. Wiem, że dane fabryczne są mniejsze i też mnie zaskoczyła taka prędkość. Ale to prawda. Chyba , że prędkościomierz bardzo przekłamuje. Jednak wyprzedzane auta też wolno nie jechały na tej zaodrzańskiej autostradzie, więc niezła "śmigotka" jest z tej Fiestki.
Witam.Moja a w zasadzie żony Fiesta 1.25 82 KM też nie pali mało w jeździe po mieści ale bardzo krótkie odcinki bo ponad 9L 100 km ale mam pytanie jak to jest w tych samochodach że jeden ma chwilowe zużycie paliwa a w mojej nie umiem tego znaleźć a samochód w wersji TITANIUM z 2009 r,czy może ktoś w tym temacie coś wie? Pozdrawiam.
szmelcmax 03-01-2011, 21:57 dane fabryczne są mniejsze Pomyślałem teraz, że Ford podaje osiągi na 4 biegu. Na piątce "muszą" więc być większe. Co do chwilowego spalania, powinno się pojawiać na wyświetlaczu po wybraniu przyciskiem na dzwigni od kierunkowskazów. Jak nie ma, to bardzo dziwne. Może jakiś feler się wdał. Albo wersja z tego rocznika tak ma. Co do spalania 9 l przy silniku 82 kM, może tak być jeżeli nie zdąży się rozgrzać, a kończysz jazdę. Na króciutkich odcinkach każdy silnik to "pijak".
ja po naciśnięciu dźwigni kierunkowskazu mam średnie spalanie, przejechany dystans,ile jeszcze do tankowania i średnią prędkość i jak na złość nie ma chwilowego spalania a to było by potrzebne żonie do nauki jazdy tym samochodem bo poprzednia jeździła dieslem i ma złe nawyki które chciałbym jej pokazać a najlepiej obrazowo.
szmelcmax 04-01-2011, 14:57 przejechany dystans No to aż muszę sprawdzić przy okazji. (Auto nie jest moje). Czyżbym coś pomylił?
bardzo proszę sprawdz bo jak będzie u Ciebie to podjadę do serwisu i popytam jak to jest
fiestafiesta 06-01-2011, 15:59 nie no a propo paliwa to jest chyba jakaś pomyłka moja pali 8,5 l a cena to u mnie 4.82!! ropa a benzyna to 5.02 pierwszy raz ropa jest tak droga i ropa też wg. mnie są prawdopodobnie trzu powody wyższych cen paliw:
1.Podnoszą ceny w hurtowniach z 1.91 do powiedzmy 2.25,lub
2.Skarb państwa który bierze około 1.13 za litr od paliwa podniósł do 1.40 bo se pomyślał że ludzie dużo jeżdżą to se zarobi więcej,lub
3.Stacje biorą większą marże (mniej prawdopodobne)
P.S. sorki,że walnąłem taką odpowiedź jak z kosmosu ale nie mogłem się powstrzymać
CZy aby napewno ten silnik wyciagnie 180km/h?
Ja też jechałem z prędkością na liczniku 180km/h. Luz pod gazem był, ale siły auto już za wiele nie miało więcej.
Natomiast ustawiłem komputer na spalanie średnie i jak wartość przekroczyła 10,5l/100km :shock: po 50km (z 6,5 wcześniej) to zwolniłem do 160 i wtedy spalanie średnie spadło do 7,8l/100km.
U mnie cena benzyny 2 dni temu to 4,77.
szmelcmax 07-01-2011, 00:01 bardzo proszę sprawdz bo jak będzie u Ciebie to podjadę do serwisu i popytam jak to jest Nie myliłem się. Sprawdziłem i potwierdzam, że jest chwilowe spalanie. Nota bene na rozgrzanym silniku i biegu jałowym wynosi 0.6 l. Silnik 1.4 benzyna 96kM, wersja Trend +Gold. Produkcja-maj 2010r. Co do wysokiego spalania nadal nie przyłączam się do grupy narzekających. Ostatnia jazda kilkunastu kilometrów po mieście to średnia 7.4 l. Fakt, że było bardzo lużno i czarne jezdnie, więc nic poza skrzyżowaniami nie zakłócało jazdy. Ale jak już wspominałem najważniejsza jest płynność.
Nie myliłem się. Sprawdziłem i potwierdzam, że jest chwilowe spalanie. Nota bene na rozgrzanym silniku i biegu jałowym wynosi 0.6 l. Silnik 1.4 benzyna 96kM, wersja Trend +Gold. Produkcja-maj 2010r. Co do wysokiego spalania nadal nie przyłączam się do grupy narzekających. Ostatnia jazda kilkunastu kilometrów po mieście to średnia 7.4 l. Fakt, że było bardzo lużno i czarne jezdnie, więc nic poza skrzyżowaniami nie zakłócało jazdy. Ale jak już wspominałem najważniejsza jest płynność.
A jaki masz wyświetlacz 2 czy 3 liniowy? Bo ja mam Titanium+Platinium z maja 2009 i nie mam chwilowego spalania.
Kruszon91 07-01-2011, 19:59 Jesli Gold X to 2 liniowy i zmienili zaprogramowanie wyswietlacza od jakiegos czasu bo ja tez chwilowego nie mam :)
szmelcmax 07-01-2011, 21:53 A jaki masz wyświetlacz 2 czy 3 liniowy? Nie wiem. Nie zwracałem na to uwagi, a samo się "nie zapisało" w mózgownicy.
Ja mam 3 liniowy i nie ma chwilowego byłem w serwisie w Zabrzu i powiedzieli że nie da się zmienić oprogramowania ale ja w to nie wierzę i popytam w innym serwisie bo nie ukrywam zależy mi na chwilowym aby żonie pokazać jak ma jeździć ekonomicznie a najlepiej jak się to widzi.
Kruszon91 09-01-2011, 12:42 To jak sie dowiesz to daj cynk bo chetnie tez bym zmienil swoje oprogramowanie. Jesli cos to może Multexim w Katowicach albo Szumilas w Sosnowcu.
U mnie średnie spalanie to około 6,5 l sprawdzane po przejechanie przynajmniej 1000 km , komputer pokazuje około 0,3 l mniej , przy jeździe około 30 km w jedną stronę ,trasa mieszana, przy obciążeniu od 3-5 osób , teraz komp pokazuje 6,7 l ,ale większość była przejechana po zaśnieżonych i oblodzonych drogach , wynik chyba nie jest zły , ale jej poprzedniczka z 2004 r jednak miała trochę mniejszy apetyt na paliwo chociaż miała ten sam silnik ale 75 konny, pomimo że była cięższa .
Co do wyświetlacza , to mam 2-liniowy i pokazuje chwilowe spalanie .
szmelcmax 15-01-2011, 18:09 Jesli Gold X to 2 liniowy Zgadza się. Dwie linijki i jest chwilowe spalanie. Może więc od 2010 r zmienili.
Mnie 1.4 96KM spala jakieś 7,5 l. Przynajmniej tyle pokazuje komputer, a jakie jest faktyczne spalanie nie wiem, bo szczerze przyznam, że nigdy mnie to nie interesowało. Uważam, że 7,5 l. w mieście to bardzo dobry wynik. Yamaha FZ6 spala jakieś 6 l. paliwa (i to bez kręcenia na 15.000 obrtów), a ma silnik o pojemności 600 ccm i waży około 200 kg.
Witam!
Odnośnie spalania w mojej fieście 1,3 enduro
Siadłem dzisiaj chwilę i przeliczałem spalanie z ostatniego półrocza i powiem Wam że się zszokowałem bo wyszło mi 12l/100km ... :shock::shock::shock:
jakiś rok temu spalało mi 7-8l/100 w trybie mieszanym, a w trasie raz udało mi się zrobić 5,9l/100km.
Jestem umówiony na jutro do mechanika - ciekawe co powie i ile mnie to będzie kosztować.
przeliczałem spalanie z ostatniego półrocza i powiem Wam że się zszokowałem bo wyszło mi 12l/100km ...
To sie szybko skapnołeś że ci poli prawie dwa razy więcej niż powinien :wink:
Ja też jechałem z prędkością na liczniku 180km/h. Luz pod gazem był, ale siły auto już za wiele nie miało więcej. chyba oddam swoją Vke żonie i będę jeździł jej Fiestą normalnei jak to czytam.
Troche mnei tym spalanie przeraziliscie ale zobaczymy co i jak w praniu wyjdzie.
To sie szybko skapnołeś że ci poli prawie dwa razy więcej niż powinien :wink:
skapnąłem sie już wczesniej, ale obliczeniami potwierdziłem swoje przypuszczenia ;)... żeby mechanik mi nie powiedział że fiesty tak mają np w zimie ;)
apropos, byłem dzisiaj w warsztacie i po podpięciu pod komputer wykryli że sonda lambda coś nie działa jak powinna, świece wymienili, jutro mają wymienić sondę
.... teraz tylko kasę przygotować trzeba ....
i po podpięciu pod komputer wykryli że sonda lambda coś nie działa jak powinna,
To może być przyczyna, sprawdź też popularny ostatnio na forum termostat :one:
To może być przyczyna, sprawdź też popularny ostatnio na forum termostat :one:
termostat wymieniałem jakieś dwa miesiące wcześniej bo za wcześno się otwierał, i silnik ciągle zimny był ... teraz ładnie się grzeje :)
dzisiaj odebrałem auto i została wymieniona sonda lambda, świece i filtr powietrza, zobaczymy jakie spalanie będzie ....
Koledzy ale temat jest o MK7 i nie jak się to ma do spalania w enduro
jezdze wlasnie fiesta 1.25. Spalanie 100% miasto to ok 7.53 liczone wg dystansu przejechanego od rezerwy do rezerwy ręcznie, nie przez komputer. jesli chodzi o trase to ok 6.1
Zgadza się. Dwie linijki i jest chwilowe spalanie. Może więc od 2010 r zmienili.
No nie wiem.... Ja mam 2009 i nie mam chwilowego :( A chetnie bym popatrzyl...
No nie wiem.... Ja mam 2009 i nie mam chwilowego :( A chetnie bym popatrzyl...
i sie zalamal ?? :P
i sie zalamal ?? :P
:) Nie no, juz sie przywyczailem, ale moze bym sie czegos nauczyl?, choc pewnie na korki to specjalnie rady nie ma :(
Barnaba. 20-05-2011, 13:19 Mam 1.6 diesel, spalanie w cyklu mieszanym 5,0-5,7. Wcześniej moja fiestka spalała mi 6,0-6,7 ale po zamontowaniu powerboxa pali mniej i moment obrotowy fajnieszy także teraz przy 114 KM przyjemność z jazdy nieporównywalnie większa :wink: A spalanie sama wyliczam na podstawie faktur za paliwko i przejechanych km.
Zgadza się. Dwie linijki i jest chwilowe spalanie. Może więc od 2010 r zmienili.
Mam wersję Trend 1,6 diesel z listopada 2010r. i spalanie chwilowe także :-)
Średnie aktualnie 5,7 i przyznam, że zanim się zmieni mija dłuuugi okres czasu.
W C4 np. - spalanie średnie potrafi się zmienić po przejechaniu 2-3 km bardziej ekonomicznej lub eksploatacyjnej jazdy!
W sumie nie wiem, C4 jest bardziej czuła? Dodam, że chwilowe także ma.
Witam.Moja a w zasadzie żony Fiesta 1.25 82 KM też nie pali mało w jeździe po mieści ale bardzo krótkie odcinki bo ponad 9L 100 km ale mam pytanie jak to jest w tych samochodach że jeden ma chwilowe zużycie paliwa a w mojej nie umiem tego znaleźć a samochód w wersji TITANIUM z 2009 r,czy może ktoś w tym temacie coś wie? Pozdrawiam.
podpisuję sie, bo mam dokładnie ten sam model i też nie mam chwilowego zużycia. Właściwie to dopiero w tej chwili sie o nim dowiedziałam:>
Kruszon91 22-07-2011, 17:58 Chwilowe spalanie wprowadzili w polsce w samochodach po 2010 r
|
|