Zobacz pełną wersję : Nagrzewnica PTC - kto ma? i czy można to zamontować?

sebcat
08-02-2006, 20:09
Ford ma w ofercie do silników wysokopręznych nagrzewnice PTC za około 700 zł oczywiscie wydaje sie to nie potrzebne i zaden sprzedawca o tym nie wspomina poki sie człowiek nie spotka z koszmarem jeżdzenia w zimie niedogrzanym samochodem. Ciekaw jestem gdzie ta nagrzewnica elektryczna sie znajduje,czy jest duża i czy można ja zamontować bez wiekszego problemu w aucie juz po zakupie. Jak myslicie??

ford_driver
08-02-2006, 21:29
Czesc

Zaden spzredawca nie wspomina to malo powiedziane nawet nie umie dokladnie wytlumaczyc o co chodzi.
Niestety ja sam nie zamowilem tej nagrzewnicy ale fakt jest to bardzo dobra sprawa
elektryczna nagrzewnica tak wiec do czasu do poki nie zagzreje sie silnik pracuje grzanie elektryczne
Czy ie da zamontowac dobre pytanie az z ciekawoci jutro prawdze

pozdrowniena

ford_driver

sebcat
09-02-2006, 16:50
Hej. W takim razie czekam bo tez to chialem sprawdzic ale skoro ty zrobisz to wczesniej to bedzie super.

ford_driver
14-02-2006, 10:11
Witam

Niestety niewiele sie w sprawie nagrzewnicy dowiedziałem.
Bylem w bledzie jesli chodzi o nagrzewnice to nie jest rodzaj "farelki' tylko prawdopodobnie
grzalka gzrejaca plyn w ukladzie chlodzenia
ale tak jak wpominalem nie mam dokladnej infiormacji szczerze powiedziawszy sam czekam

pozdrowienia

ford_driver

dlugasek
19-02-2006, 21:56
Witam

To oczym mówicie to jest debasto jes to urządzenie które jest wpięte w obieg chłodzenia ma świecę żarową i pompkę wymuszajacą obieg zasilane jest dizlem lub benzeną ze zbiornika mało pali a dobrze grzeje jest jeszcze takie samo lecz niejest wpięte w obieg wodny tylko ma wętylator który tłoczy powietrze przez wymiennik ciepła .Wszystkie ciężarówki TIR mają takie ustrojstwa wkoncu kierowcy zimową porą w kabinach śpią,a podrugie włącza takie ogrzewanie układu chłodzenia i po paru minutach ma ma gorący układ i autko pali jak latem. Ale się rospisałem :)

Pozdrawiam

ford_driver
19-02-2006, 23:03
Sorry ale to o czym mowimy to dodatkowa nagrzewnica plynu, prawdopodobnie jest to grzalka el. w ukladzie chlodzenia majaca za zadanie szybsze nagrzanie plynu chlodzacego
najgorsze jest to ze w pier...onym fordzie nie wiedza jakta nagrzewnica PTC dziala, co wiecej jedna osoba powiedziala mi nawet tez taka opcja w samochodach ford-a nie wystepuje

natomiast webasto (nie debasto, nazwa webasto pochodzi od to nazwa producenta) to calkowicie niezalezne ogrzewanie wnetzra pojazdu zasilane paliwem z baku cena przy zamowieniu razem z nowym np. z fordem focusem 2200 zl, sterowanie przez tzw. wyswietlacz wielofunkcyjny

Jak by nie bylo draze temat jak tylko bede znal szcegoly odrazu pisze na forum

pozdrowienia

ford_driver

dlugasek
20-02-2006, 17:04
Witam

Masz rację ze webasto i masz rację ze ogrzewa kabinę to jest ogrzewanie suche ale tez jest webasto mokre które jest wpinane w obieg wodny i w pierwszym rzędzie grzeje wodę w układzie no i silnik

Pozdrawiam

ford_driver
20-02-2006, 18:31
wiem o tym wpinanym w obieg wodny ale to raczej nie jest to powniewaz nagzrewnica ptc (takie mam info z forda) dziala tylko z wlaczonym silnikiem

pozatym roznica w cenie
webasto zamawiane razem z fokusem 2200 zl
nagzrewnica ptc chyba 700 zl

jak na niezaleczne ogrzewanie troche za malo

sam wyjasniam temat, narazie zgromadone wiadomosci wskazuja ze jest to elektryczna grzalka w ukladzie chlodzenia silnika

pozdrowienia

ford_driver

dlugasek
20-02-2006, 22:37
Witam

Ale czy założenie nagrzewnicy ptc ma sens jak sam mówisz ze ona dział po odpaleniu silnika, wię zimową pora przy-20c nadal palisz na zimnym silniku ,a mając webasto programujesz dzień wczesniej na godz 6 a ty wychodzisz o 6,30 i już masz temp wody 80c i ciepły silnik i palisz go jak w lecie nawet - 25 Ciebie niewystraszy.Na giełdzie widziałem takie urzadzenie używane za 1000zł.Jezdziłem w WPK i to miałem przychodziłem do pracy a w autobusie ciepełko jak latem.

Pozdrawiam

ford_driver
21-02-2006, 07:15
Witam

to ze odpalam na zimnym silniku to jeszcze nic, najgorsze jest to ze w taka temperature jezdzac po miescie wogole nie moge zagrzac silnika temp zatrzymuje sie na ok 60 st C :-)
a z nawiewow "bucha" ledwo tracone cieplem powietrze

sam nie zamowilem tej nagrzewnicy ptc i dalem d....py na calego, uzywane webasto jest jakas opcja ale nie do nowego auta wkoncu jest jeszcze gwarancja, natomiast jesli chodzi o zalozenie dobrego zestawu webasto kapletnie nowego z full bajerami to powiem tak - az takich zim w polsce nie mamy :-), oczywiscie tej zasady nie stosuje do aut ciezarowych tam webasto to rzecz obowiazkowa jak kierowcy smigaja dzien i noc

pozdrowienia

ford_driver

[ Dodano: 2006-02-21, 07:43 ]
mam troche wiecej technicznych inforormacji tak wiec nagzrewnica PTC to tak jak pisalem na poczatku rodzaj "farelki" nagzrewajacej tylko powietzre wpadajace do srodak auta, jest zlokalizowana gdzuies w mieszalniku powietrza cieplego i zimnego prawdopodobnie przed nagrzewnica zasilana plynem z silnika - nie wspomaga nagrzewania silnika

PTC - Positive Temperature Coefficient - http://www.pelonis.com/oem.htm#honey - taka nagzrewnica ma zdolonsc samoregulacji i niegdy sie nie przegrzewa 380 st F tj ok 193 st. C

stosowania jest nie tylko przez forda i tylko w samochodach z silnikiem diesla lub np. samolotach :-)

z racji poboru pradu dziala tak jak i ogrzewanie pzredniej szyby tylko na wlaczonym silniku (pracujacy alterenator)

natomiast oferowane z focusem niezalezne ogzrewanie wnetrza pojazdu nie jest podlaczone pod uklad chlodzenia silnika
rozwiazanie takie jest stosowanie czasami w fordzie (pochodzi z firmy ebersprecher) ale nie jest dostepne w naszejj "strefie klimatycznej' jako opcja z nowymi autami

pozdrowienia

ford_driver

P.S.

caly czas czekam na odpowiedz ford-a czy mozna domontowac nagrzewnice PTC do juz odebranego auta - tragedia nic nie wiedza , nawet jak to technicznie dizala :-)

dlugasek
24-02-2006, 19:02
Witam

Dziwine ze Twuj fordzik nietrzyma temperatury,może masz uszkodzony termostat,gdzieś na forum wyczytałem ,że ponoć są dwa termostaty drugi jest gdzieś w przewodzie ,ale w którym typie forda i w którym miejscu niewiem.Radziłbym poszukać na forum .Prawdo podobnie mechaniory nawiet niewiedzieli gdzie to jest tak pisał ktoś z formowiczów.Ponoć teraz ma ciepełko :)

Pozdrawiam.

P.S .
Niecierpię zimy :625:

marcin_gw
28-02-2006, 20:42
,ford_driver, czy to o czym piszesz to nie jest przypadkiem
ogrzewanie postojowe wiem ze scorpio cos takiego miało pozazdrościć
jak juz jest w aucie ale do mojej essinki to już duuuży wydatek na luksus

ford_driver
28-02-2006, 21:10
nie to nie jest ogzrewanie postojowe dlatego ze ogzrewanuie postojowe dzila przy wylaczonym silniku i spalac paliwo konstrukcyjnie jest pzreznacozne do otzrymania z niego jak najwiekszej temp, dlatego jest o wiele bardziej wydajnie od grzania auta silnikem

to o czym pisze to uzradzenie wspomagajace ogzrewanie wnetzra auta i bycm moze takze wspomagajace nagzrewanie sie silnika zasilanie elektrycznie

dwa roznie uzradenia

pozdrowienia

ford_driver

QniczeQ
29-12-2007, 19:02
Przepraszam, że odkopuje ten temat, ale mam pytanie: Czy można PTC zamontować to odebranego już auta?? I prosiłbym o jakiś schemat montowania tego cudeńka w Foce II ;)