Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Komunikat: otwarta pokrywa silnika

Karol9
04-08-2010, 22:03
Witam.
Jestem posiadaczem s-maxa od paru dni i wczoraj w trakcie jazdy pojawił się komunikat, że mam otwartą pokrywe silnika. Zatrzymałem się wyłączyłem silnik, otworzyłem klape i ją zamknąłem i odpaliłem ponownie autko i komunikat pojawia się nadal. Jechać można ale jest to jak dla mnie denerwujące - ciągle pojawiający się komunikat. Dojścia zbytnio nie ma do tego zamka pokrywy więc nie wiem czy jakaś wtyczka od czujnika się nie obluzowała. Może już z ktoś z Was miał taki problem ?
Czy jest jakaś możliwość samemu skasowania tego błędu ?
Pozdrawiam

Karol9
11-08-2010, 13:44
Naprawiło się samo :-)

tostaler
11-08-2010, 21:48
Hej, miałem to samo, po prostu po deszczu zebrała się wilgoć i zwierała czujnik alarmu (?). Pomogło otarcie łez i zaklejenie izolacją.

Twin86
19-05-2014, 09:25
Witam, temat stary ale mam podobny problem z tym że powycierałem kable aż pod prawy leflektor, przetarłem metalowy czpień papierem ściernym i komunikat występuje nadal, co za tym idzie brak alarmu i denerwująca czerwona dioda, mam pytanie czy ten czujnik można w jakiś sposób prze konserwować, ewentualnie czy za pomocą miernika można sprawdzić czy czujnik przy klapie jest sprawny, będę wdzięczny ja jakieś rady?

eclipse
19-05-2014, 09:35
Pod zamkiem pokrywy jest gniazdo 2 pin wypnij i potraktój kontaktem lub WD.

Wygląda na brak styku być może też słaba jest masa zamka .

Twin86
19-05-2014, 10:02
Dzięki, zaraz sprawdzę ps. wiesz może z jakiego miejsca jest brana masa dla zamka?

po WD, efekt ten sam:(

ps. można tą końcówkę zmostkować żeby sprawdzić czy kabel jest sprawny? komunikat powinien zniknąć?

cliner
19-05-2014, 11:54
Zmostkowanie pomoze... Do wymiany zamek z sensorem...tanio nie bedzie.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

tombalt
19-05-2014, 12:13
a tak z ciekawości, skoro mostkowanie pomaga, to nie można jakiejś
krańcówki położyć?

Twin86
19-05-2014, 13:31
cliner tak jak napisałeś zmostokowanie pomogło (czyli kabelek ok)czy jest sen jeszcze coś robić z tym starym czujnikiem-zamkiem? jeżeli kupować nowy to tylko tą część?http://www.ford-esklep.pl/mobile/pl/p/Zamek-maski---pokrywy-silnika-Focus-Mk2--C-max--Kuga---alarm/3222 drogie cholerstwo:( czy coś jeszcze ?

cliner
19-05-2014, 19:46
http://m.ebay.co.uk/itm/270822199349?nav=SEARCH
To jest do S-Max.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Bartek_P
19-05-2014, 21:55
można podłączyć zwykłą krańcówkę i też będzie działać. Można też zewrzeć kabelki na stałe i to olać :)
Cena trochę zabija

tedi_k
20-05-2014, 07:09
można podłączyć zwykłą krańcówkę ...

Oryginalna krańcówka ma odwrotną "logikę" od zwykłej, tzn.
- zwarte = maska zamknięta;
- rozwarte = maska otwarta.

Zwykłe krańcówki sygnalizują dokładnie odwrotnie. Tak więc będzie trochę kombinowania.

piotrali
20-05-2014, 07:54
Wystarczy krancowka maski od jaguara - zdjęcie w wątku o dokładce alarmu.

Sent from my RM-821_eu_poland_324 using Tapatalk

Bartek_P
21-05-2014, 20:20
Fakt, nie doczytałem tej znaczącej różnicy. Fakt, trzeba przykombinować, ale w porównaniu z ceną całego zamka, cóż...

tedi_k
21-05-2014, 21:10
...trzeba przykombinować...

Napisane powyżej - krańcówka fabryczna z Jaguara (a podejrzewam na 99% także fabryczna z Rovera i paru innych samochodów) działa dokładnie tak jak trzeba. Wystarczy tylko wymyślić sposób zamontowania...

JOKERFSO
16-12-2024, 21:40
Witam,
mam zamek z czujnikiem otwarcia, gdy maska jest zamknięta, obwód jest otwarty, gdy maska jest otwarta obwód czujnika jest zamknięty. Po aktywacji alarmu w forscan, trzeba było zmostkować piny we wtyczce zamka, inaczej cały czas świeciła informacja o otwartej masce (w momencie gdy była zamknięta), lecz tym samym utraciłem informacje o jej otwarciu.

Czy ktoś dysponuje numerem zamka bądź z jakiego forda zamek posiada czujnik który odwrotnie działa i pasuje do smax'a? czyli maska zamknięta obwód zamknięty.

Parch
17-12-2024, 08:32
mam zamek z czujnikiem otwarciaSkąd ta pewność, że zamek posiada czujnik otwarcia. Po wnikliwej lekturze tematów dotyczących alarmu w wykonaniu fabrycznym w tej generacji aut powinieneś wiedzieć, że jak samochód wyjechał z fabryki bez alarmu, to również wyjechał bez zamka z czujnikiem otwarcia pokrywy.

tedi_k
17-12-2024, 08:32
...mam zamek z czujnikiem otwarcia...

Nie istnieje FABRYCZNY zamek z czujnikiem o opisanej funkcjonalności.
Albo Kolega nie ma pinów we wtyczce czujnika zamknięcia (czyli nie ma tego czujnika...) - co jest bardzo częste... - albo coś zupełnie myli...
KAŻDY oryginalny zamek z FABRYCZNYM czujnikiem zamknięcia pokrywy pasujący do danego modelu będzie OK.
Więc żadne "zaawansowane" poszukiwania nie są tu potrzebne.

JOKERFSO
17-12-2024, 16:01
Panowie faktycznie macie racje bije sie w pierś za gafe, sadziłem żę skoro jest "cypelek" i podłączona wtyczka to czujnik jest. te auto mam od niedawna i dopiero się go uczę :)

szynszyl
19-12-2024, 09:53
Witam,

Czy ktoś dysponuje numerem zamka bądź z jakiego forda zamek posiada czujnik który odwrotnie działa i pasuje do smax'a? czyli maska zamknięta obwód zamknięty.
mam oryginał zamka, w którym podmieniłem środek, chyba z mondeo. to było tak dawno, że nie pamietam.