Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Klimatyzacja - odprowadzenie wody z układu

Sabre
06-08-2010, 14:26
Witam.

Czy z układu klimatyzacji, w Mondku Mk3 TDCi 2.0, woda odprowadzana jest w nadkolu nad przednim prawym kołem samochodu?
Ostatnio zwróciłem uwagę na dosyć intensywny strumyk wody w tymże miejscu po długiej jeździe z włączoną klima.

Dodatkowo zauważyłem też intensywny wyciek wody (prawdopodobnie wody) po długiej jeździe na klimie, patrząc z góry auta, mniej więcej środek przedniej szyby. Co to może być? Też z klimy?

leszcz
06-08-2010, 14:38
Witam.

Czy z układu klimatyzacji, w Mondku Mk3 TDCi 2.0, woda odprowadzana jest w nadkolu nad przednim prawym kołem samochodu?
Ostatnio zwróciłem uwagę na dosyć intensywny strumyk wody w tymże miejscu po długiej jeździe z włączoną klima.

Dodatkowo zauważyłem też intensywny wyciek wody (prawdopodobnie wody) po długiej jeździe na klimie, patrząc z góry auta, mniej więcej środek przedniej szyby. Co to może być? Też z klimy?

ujście klimy masz w tym drugim miejscu czyli na grodzi czołowej pod szybą przednią :)

to z nadkola to raczej leci po przewodach klimy

Zawika
06-08-2010, 20:21
Ujście klimy jest w podwoziu , a dokładnie leci na środkowy tłumik drgań(oplotka) wydechu.

jendrekmak
06-08-2010, 20:40
leci na środkowy tłumik drgań(oplotka) wydechu
potwierdzam, złącze elastyczne jest zawsze mokre jak się używa klimatyzację. muszę właśnie coś z tym zrobić bo mnie to denerwuje jak robię coś w kanale a woda kapie przez długą chwilę z tego złącza.

Grumete
07-08-2010, 14:31
... leci na środkowy tłumik drgań(oplotka) wydechu...
wiesz dlaczego akurat tam?
w poprzednich autach wężyk był skierowany prosto na drogę

Zawika
07-08-2010, 15:23
Niestety nie wiem dlaczego , ale jest to rozwiązanie do kitu. Przyśpiesza korozję na spawach tłumika z rurą wydechową.

Grumete
07-08-2010, 15:34
wiesz, przyzwyczaiłem się że w moich poprzednich autach zawsze zostawała kałuża wody, a w mondim zaledwie parę kropelek
na początku jego użytkowania myślałem, że ta woda kapie do jakiegoś zbiorniczka, potem że wężyk się ukruszył i kapie na tłumik drgań...hehehe
zastanawiam się czy go nie przedłużyć, żeby kapał bezpośrednio na drogę?

ciborowski1
07-08-2010, 15:35
W okolicach prawego koła to może być ze zbiorniczka spryskiwaczy (dość częsta przypadłość w mk3)

Zawika
07-08-2010, 18:55
wiesz, przyzwyczaiłem się że w moich poprzednich autach zawsze zostawała kałuża wody, a w mondim zaledwie parę kropelek
na początku jego użytkowania myślałem, że ta woda kapie do jakiegoś zbiorniczka, potem że wężyk się ukruszył i kapie na tłumik drgań...hehehe
zastanawiam się czy go nie przedłużyć, żeby kapał bezpośrednio na drogę?

Właśnie dlatego, że woda leci na rozgrzany tłumik środkowy, niewiele pozostaje jej pod autem...możne dlatego to wymyślono, ale po co...?

michal111
07-08-2010, 20:17
Rozjaśniliście mi umysł, bo tak od jakiegoś czasu myślałem czemu tak mało tej wody kapie z tej klimy a tu taki myk :P A słuchajcie zmieniał ktoś płyn chłodniczy w mondu bo nie wiem czy wymienić czy dam rade ?

Sabre
09-08-2010, 10:32
Dzięki za informacje.

Wiosną robiłem przegląd klimy + ozonowanie.

Mechanicy podłączali się nad prawym nadkolem. Mówili, że jest to ruszane po raz pierwszy moim Mondku.

Może coś naruszyli i jest jakaś nieszczelność układu klimy w tym miejscu, a może jest to problem z wyciekiem płynu do spryskiwaczy.

Sprawdzę. Pozdrawiam.

jendrekmak
09-08-2010, 11:04
może na osuszaczu zbiera się wilgoć i kapie (jest on właśnie w tym miejscu). ma on dużą powierzchnię (puszka w kształcie dużego filtra) i przy wilgotnym powietrzu może się na nim skraplać woda. z samego zaworu jeśli był by nieszczelny nie powinna wyciekać woda tylko olej.

Sz4mciO
09-08-2010, 15:26
Ja dziś zauważyłem że kapie z tej rury gumowej, ale żę w moim MOndeo Mk3 TDCi nie mam dolnej osłony to kapie na ziemię, nine na tłumik.
Do tego nie wiem czemu ale na grodzi pod przednią szyba mam 2 węże stalowe, które na takim "ściskanym" łączniu też mi się pocą i w tym miejscu też się skrapla woda, Czy to normalne? Czy nieszczelny układ, choć powiem że klima działa wyśmienicie!!!!

tlopuc
11-08-2010, 13:42
To węże od klimy i one też są zimne i para się na nich skrapla.

pitt50
05-11-2017, 07:45
Odkopię nieco temat. Mam pytanie odnośnie wycieku wody czy też odprowadzenia raczej z klimy. Chodzi mi o odpływ umieszczony na grodzi silnika. Nie wiem czy tak powinno być ale tam mi się leje dosłownie jak w kranu! Nie ważne czy klima jest włączona czy też wyłączona po prostu leje się i już. Dodam jeszcze, że wentylator się załącza od razu po uruchomieniu silnika nawet jak jest zimny. Macie jakieś pomysły?