Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Zamiana fabrycznego licznika (zegarów) na Convers +

Strony : 1 2 3 [4] 5

krzysztofSJZ
18-02-2020, 16:51
no stało się. sam convers nie oślepia nawet w nocy, ściemniacz działa, ale jest jedno ale i dlatego mam następne pytanie czy tarcze wymienione zawsze świecą ciemniej niż ori??? u mnie dopiero w nocy widać że obrotomierz świeci jaśniej niż tarcza prędkościomierza, w dzień czy powiedzmy jak się ściemnia trudno to zauważyć, najlepiej wiedzą panowie którzy robili podmiankę i jeżdżą,ja nie jestem detalistą, ale trochę mnie to irytuje, miało byc cacy

slav-kiler
18-02-2020, 17:13
Pisałem że tak będzie.

eclipse
19-02-2020, 08:57
no stało się. sam convers nie oślepia nawet w nocy, ściemniacz działa, .......................................ja nie jestem detalistą, ale trochę mnie to irytuje, miało byc cacy
No....;) chyba jednak jesteś ...:572:detalistą .

Danielo_82
19-02-2020, 09:12
a jak to zrobić innym sprzętem i jakim ?

https://mk4-wiki.denkdose.de/artikel/ipc/tachoumbau_typ3

krzysztofSJZ
21-02-2020, 11:17
panowie czy ktoś może wrzucić fotkę jak to wygląda u niego po wymianie jednej tarczy? bo u mnie to jakoś nieciekawie wygląda, a może to tak ma być?

c-matix
24-02-2020, 12:53
Zamieniłem tarcze predkościomierza w liczniku dla pokazania jak to wygląda, jeszcze nie wpiołem do auta dla pokazania efektu nocą bo brak czasu. W dzien wygląda to nawet OK ,prócz widocznych kierunkowskazów. Tarcze obrotów pozostawiłem bo orginał wygląda lepiej. Zakupionej na allegro tarczy obrotomierza czerwone kreski są poprostu zrobione pisakiem co dyskfalifikuje efekt na starcie.

bzyq81
24-02-2020, 18:36
Ja dopiero po tym watku zonaczyłem, ze mam tarcze custom. Także nie rzuca sie to w oczy wcale.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

bartecki92
25-02-2020, 08:14
panowie czy ktoś może wrzucić fotkę jak to wygląda u niego po wymianie jednej tarczy? bo u mnie to jakoś nieciekawie wygląda, a może to tak ma być?

Sory, że trochę mi to zajęło. U mnie tak to wygląda. Tarcza prędkościomierza custom. Widać, że wskaźniki paliwa i temperatury świecą delikatnie mocniej, ale nie widać różnicy między obrotomierzem i prędkościomierzem.

https://images92.fotosik.pl/323/88ba8b7e3134ec26med.jpg

krzysztofSJZ
25-02-2020, 10:54
W dniu dzisiejszym dowiedziałem się bezpośrednio w MoMan że tarcza jest ich i oni nie dorabiają tarczy obrotomierza do benzyny przed liftem z braku wzorca a nawet gdybym podesłał im swoją to dorobienie będzie trwało z miesiąc, gościu po zdjęciu rozpoznał swój produkt, teraz zastanawiam się czy zaryzykować i kupić komplet z Wałbrzycha, czy pozostać z tym co mam, ktoś kupował od tej pani z Wałbrzycha? moze się podzielić uwagami co im brakuje?

tedi_k
25-02-2020, 18:51
....ktoś kupował od tej pani z Wałbrzycha? moze się podzielić uwagami co im brakuje?

Trzy posty wyżej Kolega c-matix dzieli sie wrażeniami...

krzysztofSJZ
25-02-2020, 19:20
no akurat w przypadku tarcz do polifta to tarcza obrotomierza od tej pani to w ogóle jest inna na pierwszy rzut oka, ciekawi mnie efekt wieczorem, który może być tak jak u mnie lub może nie być różnicy hmm..... na co liczę

Bump: Zamieniłem tarcze predkościomierza w liczniku dla pokazania jak to wygląda, jeszcze nie wpiołem do auta dla pokazania efektu nocą bo brak czasu. W dzien wygląda to nawet OK ,prócz widocznych kierunkowskazów. Tarcze obrotów pozostawiłem bo orginał wygląda lepiej. Zakupionej na allegro tarczy obrotomierza czerwone kreski są poprostu zrobione pisakiem co dyskfalifikuje efekt na starcie.

@c-matix jak podłączysz wrzucisz fotkę??

bzyq81
25-02-2020, 20:46
A po co w ogole ruszac tarczę obrotomierza?

krzysztofSJZ
25-02-2020, 21:02
A po co w ogole ruszac tarczę obrotomierza?

a nie widzisz że jest różnica pomiędzy obrotomierzem a licznikiem? niby niewielka ale jest, być może to nieistotne,ale powiedzmy chciałbym usłyszeć opinie tych co mają taką przypadłość, nie wiem też czy po jakimś czasie nie będzie większej różnicy, jak na razie troszkę mało wypowiedzi a jakoś nie wierzę że wszyscy mają perfekt i tylko mi się to przytrafiło,

bzyq81
25-02-2020, 23:10
No moze obrotomierz satynowy, a predkosciomierz ciut błyszczący. Ale tarcza obrotomierza jest dużo mniejsza. Tak czy siak ja różnice dopiero zobaczyłem po tym wątku [emoji3]

c-matix
26-02-2020, 09:23
Tak wrzuce może dziś , jutro.

A po co w ogole ruszac tarczę obrotomierza

Tak tak na moim przykładzie tarcza obrotów pozostała ori, tarcza prędkości jest zamieniona z Wałbrzycha.

c-matix
27-02-2020, 01:10
A więc zgodnie z obietnicą zrobiłem jak mówiłem. Zapodaje zdjęcia z dnia i nocy. Generalnie w dzień bez różnicy tylko jak ktoś patrzy prosto w ikonki kierunków , widać różnice od orginału. Ale kto się temu przygląda w czasie jazdy ? W nocy widać różnice w odcieniu bieli , ale też jest to do przeżycia. Jeśli ktoś chce mieć za ok 300zł taniej Conversa a zbierał kase na ten cel ukratkiem :lol::lol::lol:
Tarcza obrotomierza Orginał a tarcza prędkościomierza zamiennik dla przypomnienia.

krzysztofSJZ
27-02-2020, 08:58
c-matix dzięki za wstawki jak na moje oko wgląda to podobnie z wskazaniem że u ciebie mniej to rzuca się w oczy moze to kwestia fotek jak wiadomo każdy aparat robi fotki po swojemu mam 2 galaxy s 8+ żona s10+ i każda fota wygląda inaczej, moje wstawki są najbardziej zblizone do stanu faktycznego w moim aucie

horni
01-03-2020, 09:14
Witam, kupiłem licznik convers plus polift wersja angielska czy dam radę zmienic mile na km edytując eprom jak tak to w których komórkach co zmienić?

kowalmarcinek
01-03-2020, 16:30
Witam, kupiłem licznik convers plus polift wersja angielska czy dam radę zmienic mile na km edytując eprom jak tak to w których komórkach co zmienić?

Tez jestem ciekaw.
Jestem w tej samej sytuacji , muszę zmienić mile na km.
Wiem , że ponoć nie da się tego zrobić FORscan’em.
Ale gdyby ktoś podsunął jakiś patent jak to zrobić będę bardzo wdzięczny .

Antej
01-03-2020, 16:42
Ale gdyby ktoś podsunął jakiś patent jak to zrobić będę bardzo wdzięczny .

8)

kowalmarcinek
01-03-2020, 17:07
8)

Dobra to wiem , ale nie mam programatora za 400$ .
Jest inna opcja ? Czy widzicie opcje zarobku i nikt tu za darmo nie powie ?

Antej
01-03-2020, 17:10
Jest inna opcja ?
Daj komuś kto to zrobi, to chyba oczywiste że albo masz sprzęt, albo wiedzę, albo płacisz temu kto ma sprzęt i wiedzę.

Są inne rozwiązania, ale dalej nie masz sprzętu i wiedzy.

kowalmarcinek
01-03-2020, 17:15
Daj komuś kto to zrobi, to chyba oczywiste że albo masz sprzęt, albo wiedzę, albo płacisz temu kto ma sprzęt i wiedzę.

Są inne rozwiązania, ale dalej nie masz sprzętu i wiedzy.

Mam sprzęt (Forscan) a wiedzę chce zdobyć :)
Ale jak się nie da tym programem to Ok.
Jaki jest koszt usługi zmiany ma mile ?

tedi_k
01-03-2020, 17:22
...
Jest inna opcja ? ...

Owszem. Równie niedostępna dla Kolegów.
Znam co najmniej 2 rozwiązania polegające na ładowaniu plików VBF zmieniających konfiguracje eepromu. Można w ten sposób zmienić mile->km albo wyzerować przebieg.
Pliki VBF ładuje się UCDSem. Nikt tych VBF nie udostępnia.

Antej
01-03-2020, 17:31
Mam sprzęt (Forscan)
no to dalej nic nie masz

kowalmarcinek
02-03-2020, 18:45
Owszem. Równie niedostępna dla Kolegów.
Znam co najmniej 2 rozwiązania polegające na ładowaniu plików VBF zmieniających konfiguracje eepromu. Można w ten sposób zmienić mile->km albo wyzerować przebieg.
Pliki VBF ładuje się UCDSem. Nikt tych VBF nie udostępnia.

Ponoć pliki .vbf można znaleść na stronie forda.
Wystarczy edytor .vbf ?

mm32
02-03-2020, 18:51
Ponoć pliki .vbf można znaleść na stronie forda.
Różne inne tak,jak najbardziej,ale plików VBF zmieniających konfiguracje eepromu,nie znajdziesz.

tedi_k
02-03-2020, 20:27
Ponoć pliki .vbf można znaleść na stronie forda. ...

Te, o których piszę są napisane (opracowanie autorskie) przez "naszych polskich kolegów" do użytku własnego. Oraz bliskich znajomych.

Nemd
06-03-2020, 21:56
Witam !
Panowie wiem ze temat był pewnie wałkowany nie raz ale chyba nikt nie miał takiej konfiguracji auta jak ja. Posiadamy Forda Mondeo 2009 rok Anglika nie przerobionego chcialbym założyć do niego conversa i tu się nasuwa wiele pytan:
1. Czy wystarczy wyjąć stary zegar i zamontować nowy convers ?
2. Trzeba wygrywać jakieś oprogramowanie lub zmienić vin w nowym zegarze ?

leszcz
06-03-2020, 22:13
Mondeo 2009 rok Anglika nie przerobionego chcialbym założyć do niego conversa i tu się nasuwa wiele pytan:
1. Czy wystarczy wyjąć stary zegar i zamontować nowy convers ?
2. Trzeba wygrywać jakieś oprogramowanie lub zmienić vin w nowym zegarze ?
będzie działać ... licznik musisz mieć o nr 8M2Txxxxx lub 7M2Txxxx
trzeba zmienić mile na km
można ograć soft z bajerami do licznika

Nemd
06-03-2020, 22:43
Czyli kupuje licznik zmieniał plug and play i wszystko ?

eclipse
07-03-2020, 08:39
Masz dopiero jeden post i nic nie wiesz w temacie , bo do Pb. to nie to samo co do diesel.
lepiej poczytaj w temacie liczników .

kowalmarcinek
07-03-2020, 14:23
Czyli kupuje licznik zmieniał plug and play i wszystko ?

Kup od diesela jak masz desela lub od benzyny jak masz beznynę 4 -cyl.
nic nie musisz robić , wkładasz i działa. forscanem tylko zmień przebieg.

koszka
07-03-2020, 17:33
Forscanem przebieg tylko do przodu.

kowalmarcinek
08-03-2020, 20:42
Forscanem przebieg tylko do przodu.

No to UCDS’em ;)

koszka
08-03-2020, 20:45
No to UCDS’em ;)

Jak masz dostęp to tak.

sapkrzys
06-04-2020, 00:28
Witam, wczoraj padł mi licznik w moim mondeo mk4 2007 Pb. Znalazłem faceta w miejscowości obok który ma mondka na części i właśnie ma licznik Convers + jest z roku 2008 i chyba wersji titanium. Mój akurat jest bardzo ubogi bo Edge i licznik z małym wyświetlaczem ale czy będzie wszystko działać i pokazywać to co na moim liczniku? nie rozbierałem jeszcze swojego więc nie wiem jakie ma kostki/ kable ale czy jest to wyjmę/włożę i wszystko poza przebiegiem działa?

orion512
06-04-2020, 01:10
Będzie działać. Tylko zwróć uwagę, czy to też benzyniak bo inne skale mają obrotomierze w dieslu.
Po wymianie aby było zgodnie ze sztuką i jak z fabryki jeszcze można wpisać aktualny vin (aby nie siedział z poprzedniego samochodu), zrobić kopię konfiguracji i pokasować błędy.
Ale bez tych operacji też będzie działał.
Oczywiście na koniec można jeszcze zrobić update softu do nowszych wersji fabrycznych lub modyfikowanych.

sapkrzys
06-04-2020, 11:40
Ok dzięki za rzetelną odpowiedź. licznik pochodzi także z 2 litrowej benzyny. Podjadę dziś i kupię go. Muszę jeszcze gdzies w okolicy poszukać kogoś z komputerem aby tak jak piszesz pozmieniał dane i ustawienia no i przebieg zwiększył w zasadzie dwu-krotnie bo tylko 40tys.

cen2ry
12-04-2020, 19:33
Witam Koledzy,

Gdzie mam wejść w forscanie by zmienić przebieg? oczywiście w górę.
Dzięki za odpowiedź.

FUSION 2014
12-04-2020, 20:53
Gdzie mam wejść w forscanie by zmienić przebieg?

moduł IPC

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

totek2
12-04-2020, 20:54
Konkretniej "zapisywanie stanu drogomierza"

uneasy
31-07-2020, 18:38
A ja chciałem zamienić convers przed lift na poloft, z racji tego że chciałem zmienić moduł BT na taki z le streamingiem audio. Doczytalem że wymaga do nowszego softu w convers, ale też że były pierwsze modele convers z innym hardwarem w środku i bez możliwości updatu to wymaganej wersji. Chyba właśnie mam taki convers.

Doczytalem gdzieś że jak zamienię na poliftowe, to będę mi Świecącą się kontrolkę od poduszki, prawda to? I wtedy trzeba wgrać modyfikowany soft... Ktoś może potwierdzić to wszystko?

orion512
31-07-2020, 18:50
Nie wiem, kto koledze takich głupot naopowiadał, że aby uruchomić streaming BT trzeba zegary zmienić.

Do pełnej obsługi przez C+ wystarczy zrobić update softu do najnowszej przedliftowej wersji jaka wypuścił ford 1007 i to tyle.
Każde zegary przedliftowe da się podnieść do tej wersji.

uneasy
31-07-2020, 18:52
Naczytałem się na tym forum, że chyba max wersja przedliftowych nie ma takiej opcji. No to super wiadomość.

Mialem w ogóle pisać do Ciebie w sprawie konwersa, robisz jeszcze updaty? ;) miałem brać od ruskiego kolegi ale lepiej wspierać swoich.

Trochę off top:
A orientujesz się może, jaką wersja radio jest potrzebna do obsługi usb i streamingu bt? Bo czytałem że też trzeba robić update a to już tylko ucds :/

Antej
31-07-2020, 19:17
jaką wersja radio jest potrzebna do obsługi usb i streamingu bt

05-04-02,ale radio sony można aktualizować UCDSem, więc nie ma ograniczenia że zastare, BT C112 obsłuży BT Audio.

uneasy
31-07-2020, 19:22
05-04-02,ale radio sony można aktualizować UCDSem, więc nie ma ograniczenia że zastare, BT C112 obsłuży BT Audio.To niestety mam 05-04-01.
UCDS to w sumie też droga zabawa na jedno razowy update. Chyba że w aso da się taki manewr zrobić

Przy okazji, może mi ktoś wytłumaczyć, jak krowie na między, jak działa ucds I tokeny?
Czy każdy update to 1 token? Da na aliexpress jakieś ucdsy 30 tokenami, wiem że są różne levele tokenów.

Antej
31-07-2020, 19:31
IMO radio obsłuży
radia po update mają 05-03-x

co do ucds to strona producenta kabla jest bardzo "łopatologiczna"

uneasy
31-07-2020, 19:33
IMO radio obsłuży

radia po update mają 05-03-x

co do ucds to strona producenta kabla jest bardzo "łopatologiczna"Czyli pozostaje spróbować, a upgrade convers I tak miałem robić.

Co do UCDS, to dla mnie dalej jest nie do końca jasne na tym najniższym poziomie, co ile tokenów kosztuje. LEVEL 2 i 3 okej ale LEVEL1? Wczytam się jeszcze raz.

panek13
06-08-2020, 21:53
Witam posiadasz jeszcze liczniki convers + ? Chciałbym wymienić w mondeo mk4 2.0tdci 140km 2008r

leszcz
06-08-2020, 22:01
Nie wiem, kto koledze takich głupot naopowiadał, że aby uruchomić streaming BT trzeba zegary zmienić.
jest jeszcze wiele wiele większych "głupot" które wciskane są ludziom .

uneasy
06-08-2020, 22:04
W sumie to było tak że, żeby mieć wyświetlanie audio streaming z BT to trzeba mieć nowszy soft.
Ale z tego co pamiętam to ktoś chyba nie ogarnął ze jest do, przedliftowych 10xx soft.

Tak czy inaczej moje źródła tylko z tego forum ;) jak zwykle za dużo czytam

terragady
20-08-2020, 18:54
Hej, czy wyświetlacz miedzy zegarami to przydatna sprawa? Chodzi o poliftowe mondeo z 2011 roku. Auto ma taką konsolę:
https://images.finncdn.no/dynamic/1280w/2020/8/vertical-0/03/7/186/841/037_353937382.jpg

a tylko takie skromne zegary:
https://images.finncdn.no/dynamic/1280w/2020/8/vertical-0/03/7/186/841/037_572861788.jpg

Czy jest coś dodatkowego w tym wyświetlaczu prócz po prostu ładnie wyglądających zegarów i możliwości pewnie ustawień wiekszości rzeczy z poziomu tego wyświetlacza? Wszystko będę miał dostępne na głównym radiu/konsoli?

leszcz
20-08-2020, 19:59
Czy jest coś dodatkowego w tym wyświetlaczu prócz po prostu ładnie wyglądających zegarów
takie coś

terragady
20-08-2020, 20:06
takie coś

ale te informacje tak czy siak mam zawarte tylko gdzie indziej i inaczej? No może prócz sensorów parkowania bo normlanie nie widać poszzcególnych.

tomiik
20-08-2020, 20:36
Co kto lubi:D
Generalnie przy convers+ nie masz potrzeby odrywać wzoru od drogi i licznika wszystkie informacje pokazywane masz na liczniku i sterujesz z kiery w połączeniu z nx
Ja radia w aucie nie dotykam
No chyba że chce adres wklepać w navi albo ustawienia zmienić jakieś;)

bzyq81
20-08-2020, 20:49
Z navi strzałki też są na Convers. Ogólnie jako bajer spoko. Środek robi się nowocześniejszy. Prócz wskazań z czujników reszta to bajerki.

koszka
20-08-2020, 21:21
Na tym czerwonym jesli sie nie myle tez sa strzalki z navi. Ale jednak na kolorowym mozna sterowac folderami z pendriva wybierac ksiazke telefoniczna itp

terragady
20-08-2020, 21:23
czyli ogólnie fajnie mieć oba, ale własnie mam dwa samochody teraz na oku, poliftowe z tym ekranem środkowym co wysłałem ale z czerwonym w zegarach i 280k km i ten samo rok przedliftowe z conversem w zegarach ale ze standardowym srebrnym radyjkiem na srodku i 200k km i tak sie wlasnie zastanawialem jak patrze na mondziaki bo chce kupic, na co patrzeć i czy np dużo tracę nie mając Conversa w zegarach :)

mm32
20-08-2020, 21:26
nie mając Conversa w zegarach
Zawsze można go dołożyć.Nie jest to trudne ;)

tomiik
20-08-2020, 21:33
licznik zawsze można zmienić tak samo radio ;)
najlepsze połaczenie to tak jak pisałem navi nx i convers+
Licznik łatwiej podmienić niż radio
ale ciebie chyba powinien bardziej stan techniczny auta interesować :D

terragady
20-08-2020, 21:49
nie no jasne bardziej zwracam uwage na stan techniczny i też wolałbym już mk4 po lifcie.

terragady
24-08-2020, 00:48
Dobra Mondeo kupione, z Conversem przed liftem. Teraz muszę sobie go zupdatować żeby mieć te fajne ficzersy jak czujniki parkowania i może cyfrowy wyświetlacz prędkości. Zamówiłem sobie od razu klona UCDSa i ELMa bo po update nie podjadę raczej do nikogo bo mieszkam w Norwegii więc może przez to da radę ;)
Radio niestety standard ale ja navi nie potrzebuję ani nic takiego.

Jedyna wada to niedziałające czujniki parkowania, jutro postaram się namierzyć usterkę, może kostki jakieś, mam nadzieję że nie moduł czy jakiś czujnik.

bzyq81
24-08-2020, 05:26
Dobra Mondeo kupione, z Conversem przed liftem. Teraz muszę sobie go zupdatować żeby mieć te fajne ficzersy jak czujniki parkowania i może cyfrowy wyświetlacz prędkości. Zamówiłem sobie od razu klona UCDSa i ELMa bo po update nie podjadę raczej do nikogo bo mieszkam w Norwegii więc może przez to da radę ;)
Radio niestety standard ale ja navi nie potrzebuję ani nic takiego.

Jedyna wada to niedziałające czujniki parkowania, jutro postaram się namierzyć usterkę, może kostki jakieś, mam nadzieję że nie moduł czy jakiś czujnik.Zobacz jaki masz moduł PDC bo te najstarsze wymagaja aktualizacji aby wskaźniki ruszyły.
A co do działania to moduł żadko pada, za to czujniki jak muchy. Warto mieć w garażu na zapas ;)

mm32
24-08-2020, 07:32
za to czujniki jak muchy
Równie często pada wiązka elektryczna.

terragady
24-08-2020, 09:07
Zobacz jaki masz moduł PDC bo te najstarsze wymagaja aktualizacji aby wskaźniki ruszyły.
A co do działania to moduł żadko pada, za to czujniki jak muchy. Warto mieć w garażu na zapas ;)

Auto z 2010 to powinno być ok. Z tego cok wyczytałem to od 2008 działają. Chyba że stary moduł mogli dać? Aktualizacja i tak się przyda choćby dla cyfrowej prędkości.

uneasy
24-08-2020, 09:09
Ja mam z pierwszej połowy 2008 I nie działa wizualizacja na convers. Musiałem robić update modułów.

terragady
24-08-2020, 09:22
Chyba sierpień 2008 :p aha czyli da się tylko update zrobić? Bez wymiany się obchodzi?
Jest gdzieś jakaś instrukcja jak to sobie samemu zrobić i skąd pobrać akutlizacje? Czy tylko jakimiś drogimi kablami trzeba?

uneasy
24-08-2020, 09:24
Chyba sierpień 2008 [emoji14] aha czyli da się tylko update zrobić? Bez wymiany się obchodzi?
Jest gdzieś jakaś instrukcja jak to sobie samemu zrobić i skąd pobrać akutlizacje? Czy tylko jakimiś drogimi kablami trzeba?Ja robiłem update UCDS.

terragady
24-08-2020, 09:49
Ach to w Norwegii chyba nikogo nie złapie z tym kablem a oryginalnego nie opłaca mi się kupować dla samego siebie

uneasy
24-08-2020, 09:55
Ach to w Norwegii chyba nikogo nie złapie z tym kablem a oryginalnego nie opłaca mi się kupować dla samego siebieA nie napisałeś wyżej, że zamówiles sobie klocna ucds?

terragady
24-08-2020, 09:57
Klona tak ale tam nie da się wyszukać aktualizacji raczej, a kupiłem go w specyficznym celu do jednej rzeczy głównie :p

uneasy
24-08-2020, 09:58
Klona tak ale tam nie da się wyszukać aktualizacji raczej, a kupiłem go w specyficznym celu do jednej rzeczy głównie :pKlonem da się robić update.

terragady
24-08-2020, 10:03
Ale pliki skąd pobrać do update? Siedzę w tym od wczoraj więc może tego nie ogarnąłem jeszcze ale sprawdzałem jedna stronkę i chyba już tam nie ma, od originalnego ucdsa juz że strony nie da się pobrać tylko przez apke

ziooom
18-09-2020, 21:40
Witam,
ja wyskoczę z trochę innym pytaniem ale łapiącym się pod temat (lekko naciągając) i myślę że w tej sprawie nie jeden bardzo szybko udzieli mi odpowiedzi. Chodzi mi o wyświetlacz convers a konkretnie co pokazuje element zaznaczony na żółto? Zapaliło mi się to kilka razy ale nie mam pojęcia i nigdzie nie znalazłem do czego to służy. Obrazek jest poglądowy pobrany na szybko z sieci ale chodzi dokładnie o to.

terragady
18-09-2020, 21:46
Nagrzewnica PTC

tedi_k
18-09-2020, 22:50
...chodzi dokładnie o to.

Precyzując - jest to "customowy" wskaźnik pracy nagrzewnicy PTC, obrazujący uruchomioną w danym momencie część mocy nominalnej tej nagrzewnicy.
PTC jest jedynym odbiornikiem prądu w MK4 ze sterowaną mocą. C+ pokazuje stopień wysterowania.

ziooom
18-09-2020, 23:06
Dzięki wielkie za odpowiedź. Nawet nie wiedziałem że mam takie coś.

terragady
18-09-2020, 23:08
też bym chciał :P

tedi_k
19-09-2020, 00:06
też bym chciał :P

Tak z 90% diesli MK4 (i w innych autach Forda też) ma to fabrycznie. Nie ma znaczenia czy przedlift czy polift. Jedynie auta z dieslem przeznaczone na południe Europy nie miały czasem montowanej nagrzewnicy PTC...

terragady
19-09-2020, 01:03
hmm, w jakimś wątku o PTC chciałem się dowiedzieć czy mam i ktoś mi napisał:
" jak jest webasto, to PTC nie było montowane "
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3280495&postcount=650

także nie wiem już ;) rozkodowanie vin dało tylko dodatkową nagrzewnicę spalinową, która jako tako działa ale przydałby jej się serwis. Nie wiem jak nisko musi temperatura spaść ale jeszcze ten wskaźnik mi się nie pokazał.

tedi_k
19-09-2020, 09:54
....
" jak jest webasto, to PTC nie było montowane "
...

To akurat prawda. Nic nie było wspominane o obecności webasto. Aut z webasto jest raczej mniej niż 10%...;)

mm32
19-09-2020, 13:06
ale jeszcze ten wskaźnik mi się nie pokazał
I się nie pokaże bo jest tylko przy nagrzewnice PTC,a nie przy webasto.

terragady
19-09-2020, 13:09
Ja wiem ze nie przy webasto... Nigdzie tak nie napisałem, po prostu nie wiedziałem czy mam PTC czy nie. W jednym miejscu czytałem że większość dieselu ma a w drugiej że z webasto PTC nie montowali. Także raczej już jasne że nie mam i się nie pokaże :)

mm32
19-09-2020, 13:11
Ok.
BTW ja u siebie w mk4 miałem PTC i dołożyłem webasto,więc działało jedno i drugie ;)

terragady
19-09-2020, 13:14
A PTC nagrzewa też olej czy płyn czy to tylko do kabiny jest?

totek2
19-09-2020, 13:24
PTC tylko powietrze do kabiny.

terragady
19-09-2020, 13:36
Głośno myślę ale dlaczego nie montuje się np elektrycznych grzałek do oleju żeby w zimie się szybciej ogrzewał i zmniejszał zużycie silnika podczas pracy na zimno?

slawek-kali
19-09-2020, 13:37
pytaj w koloni

mm32
19-09-2020, 14:54
grzałek do oleju
Stosuje się grzałki do podgrzewania wody(płynu chłodniczego),ta woda ogrzewa silnik(blok,głowicę itd) a ten ogrzewa olej ;)
Podobnie działa webasto :)

mk3333
28-10-2020, 12:41
Panowie ma ktoś lekarstwo na świecący airbag po zmianie conversa? Wiem, że można zmienić licznik (przedlift i licznik przedlift wtedy ok) ale chciałbym założyć międzylifta.
Zapłace za info know how - wiem że się da.... tylko jak zwykle czasu brak...

uneasy
28-10-2020, 12:44
Da się tylko modyfikowanym firmwarem convers z trgo co wiem

mayak
28-10-2020, 13:01
nie ma fixa aby założyć conv międzylift do przedlifta - jest fix aby założyć conv polift do przedliftowej budy

orion512
28-10-2020, 13:08
wiem że się da

Zgadza się. Da się założyć międzyliftowy licznik do przedlifta i nie mieć przy tym żadnych błędów.
Przechodziłem już takie przypadki. Ale nie jest to takie proste.
Nie będzie się też dało na takich zegarach uruchomić modyfikowanego softu bo jak na razie nie ma takiego, co by taką hybrydę obsłużył.

mk3333
28-10-2020, 13:13
Ok czyli pozostaje założyć polifta do przedlifta.
Proszę o info na temat fixa na PW jeśli można.

orion512
28-10-2020, 13:32
Po wgraniu rosyjskiego patcha nie będzie się świeciła kontrolka poduszki, ale to nie oznacza, że nie będzie żadnych błędów po podpięciu kompa.

Jeśli Cię to zadowala to możesz wybrać takie rozwiązanie.
Jeśli nie chcesz mieć zupełnie błędów to z poliftowym zegarem nie da rady.

leszcz
28-10-2020, 14:32
ale to nie oznacza, że nie będzie żadnych błędów po podpięciu kompa.
nie przypominam sobie aby po wgraniu do poliftowego licznika założonego do przedlifta aby były jakieś błędy w liczniku .

uneasy
28-10-2020, 14:33
A są, bo sam, mam przedlifta z poliftowymi zegarami

slav-kiler
28-10-2020, 14:36
Ja tez mam przedlifta z poliftowymi zegarami i przy spaczowanym sofcie nie ma błędów poduszki itp

uneasy
Błędów poduszki nie ma, ale są inne błędy

leszcz
A są, bo sama jakie ?
kurcze wypadło mi z głowy takie coś ...

uneasy
28-10-2020, 14:37
a jakie ?
kurcze wypadło mi z głowy takie coś ...Sam nie pamiętam, 2 albo 3 błędy wywala w forscanie, na desce żadnych więc mi nie przeszkadza

slav-kiler
28-10-2020, 14:39
Jakie ?

uneasy
28-10-2020, 14:41
Jakie ?Nie pamiętam, ale nawet w manualu ruskie mówią że będą 2 błędy, wiec to niż nadzwyczajnego

leszcz
28-10-2020, 14:52
Sam nie pamiętam
w przedliftowych to wiem że było coś (dwa błędy) w reszcie nie pamiętam aby występowały

uneasy
28-10-2020, 15:02
w przedliftowych to wiem że było coś (dwa błędy) w reszcie nie pamiętam aby występowałyTak w przedlifcie z zegarami z polifta

leszcz
28-10-2020, 15:10
przedlifcie z zegarami z polifta
no i tego nie kojarzę aby coś było takiego .. cóż dawno temu się to robilo i mogło wypaść z głowy . Jak bedzie okazja przetestuję i zobaczę

matefusz
28-10-2020, 15:10
Czyli wymiana licznika z czerwonego na convers+ nie jest taka prosta i oczywista? Miałem zamiar to zrobić (zamówić licznik z moim VINem i aktualnym przebiegem) i podmienić na zasadzie plug&play w S-max'ie.

Teraz sam nie wiem...

uneasy
28-10-2020, 15:15
Podmiana jest prosta i plug and play, o ile zegary z polofta w polficie i przedlifta w przedlifcie

bzyq81
28-10-2020, 15:25
Czyli wymiana licznika z czerwonego na convers+ nie jest taka prosta i oczywista? Miałem zamiar to zrobić (zamówić licznik z moim VINem i aktualnym przebiegem) i podmienić na zasadzie plug&play w S-max'ie.

Teraz sam nie wiem...Jest P&P nawet jak zamowisz polifty z softem doprzedlifta. Ja tak mam i działa idealnie. Jakiś błąd od niezgodnej konfiguracji ale to tylko w forscanie i w niczym nie przeszkadza.

pgrob
28-10-2020, 15:46
a jakie ?
kurcze wypadło mi z głowy takie coś ...

===IPC DTC U0140:00-2B===
Kod: U0140 - Utrata łączności z modułem sterującym układami nadwozia

Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC

Moduł: Moduł sterujący tablicą rozdzielczą

===END IPC DTC U0140:00-2B===

===IPC DTC U0151:00-2A===
Kod: U0151 - Utrata łączności z modułem sterującym układem SRS

Status:

===END IPC DTC U0151:00-2A===

===IPC DTC U2101:00-2B===
Kod: U2101 - Konfiguracja modułu sterującego niekompatybilna

Status:

===END IPC DTC U2101:00-2B===

mayak
05-11-2020, 10:17
dyskutujecie o błędach po założeniu polifta do przedlifta, a pytanie było o międzylifta w przedlifcie

leszcz
05-11-2020, 18:50
było o międzylifta w przedlifcie
a da się założyć i nawet dobrze zrobione oprogramowanie wgrać :D

Wojtkz3
26-01-2021, 13:48
Witam Wszystkich.
jestem tutaj nowy.
zostalem szczesliwym posiadaczem mondeo mk4 lift.

moje pytanie:
mam standardowy czerwony licznik i chcialbym go zmienic na licznik convers+ . Moje pytanie brzmi kto się tym zajmuje ( najlepiej z polecenia ) jaki to koszt licznik z usluga.

pozdrawiam
Wojciech

koszka
26-01-2021, 14:28
Licznik polift Converse pewnie z 1000 pln

$kull
21-03-2021, 11:18
Panowie stało się coś takiego.
Połowę wyświetlacza tylko widać.
Teraz czy przy kontroli mogą zabrać dowód bo nie można odczytać przebiegu?
Co teraz zrobić najlepiej. Kupić drugi i mieć nadzieję że za jakiś czas to samo się nie stanie czy oddać komuś do polutowania o ile się da. Może ktoś z kolegów zna się na tym i usprawnił ów wyświetlacz.
Hmmm.... Czy da się jeździć bez licznika?
https://i.ibb.co/Gk07TRG/IMG-20210320-125819308.jpg (https://ibb.co/Gk07TRG)

łagodny
21-03-2021, 11:29
1. Auto bez licznika działa i jeździ (pewnie chodzi Ci o jazdę na czas naprawy - mimo wszystko nie polecam - kontrola lub inne zdarzenie drogowe = kłopoty). W przypadku kontroli i niesprawnego licznika zzawsze mozesz się tłumaczyc, że problem się teraz pojawił i czekasz na wizytę w serwisie w celu naprawy.
2. Przegląd przechodzi tylko sprawne auto (o znajomych lub Mietkach na stacjach diagnostycznych nie wspominam)
3. Licznik można naprawić - skoro pytas z, to pozostaje Ci usługa - lepiej nie drutuj ;)

Antej
21-03-2021, 12:31
Nie widać przebiegu to kazdy zainteresowany bedzie kręcił nosem. Po co sie podkładać na drodze.
Licznik C i z jeszcze nizszym niz obecny przebieg to ludzie cenia sie na 400zl i wiecej.
Znaleźć benzynę będzie jeszcze trudniej.
Naprawiać można, w koncu uda się,chociaż czasem żeby nie znecac sie nad nim na slepo to trochę potrwa szukanie.
Wymienić na C+ tez można.

$kull
21-03-2021, 12:50
Trochę rozwialiscie moje wątpliwości.
Jednak wolałbym naprawić swój łicznik.Koszt?
Ktoś z forum zajmuje się naprawą, lutowaniem? Czy do tego będzie również auto potrzebne czy wystarczy sam licznik?

Antej
21-03-2021, 13:04
Wystarczy sam licznik.
Z jego naprawą jest tak, zrobiony działa sobie, a rano na zimno znow nie działa i szukasz dalej.
Tu nie ma jednego miejsca podatnego na uszkodzenia jak w Focusie, a jak sie podgrzeje to usterka znika.
Robic kompleksowo całą płytę też nie warto, widziałem już takie cuda.
Ogłoszenia naprawy znajdziesz w wielu serwisach ogłoszeniowych, ceny zbliżają się do kosztu drugiego C, a nawet C+.

$kull
21-03-2021, 17:48
Rozmawialem z jednym elektronikiem ze naprawia liczniki i koszt uslugi ok 250zl. Tyle ze potrzebne mu rowniez auto.
Teraz czy warto zaryzykować.
Czy lepiej kupic conversa +(przedlift czy polift) i podesłaćc kolegom na korekte licznika.
Szczerze to nie wiem juz sam co bedzie szybsze. Wybieram sie za granice i niechcialbym stracić auta.

https://allegro.pl/oferta/licznik-convers-mondeo-mk4-2-0-16v-benzyna-europa-10433859591

Antej
21-03-2021, 18:22
Licznik odpala się na stole i chodzi, auto nie jest niezbędne.
118600
Drogi akurat ten C+, ale też ciężko z nimi.
Chociaż na zdjęciu przebieg niższy, to nikogo nie musisz prosić pomoc, forscan podniesie przebieg.

Założyć możesz nawet mały licznik i też pojeździsz.
https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/files/eyJmbiI6IjA0NWU4czYyZmRpeC1PVE9NT1RPUEwiLCJ3Ijpbey JmbiI6IndnNGducXA2eTFmLU9UT01PVE9QTCIsInMiOiIxNiIs InAiOiIxMCwtMTAiLCJhIjoiMCJ9XX0.2YMIjqsKHYzEGxveGe UtUHRiuTORhjWmJTAvubytd3M/image;s=600x480

Marcinfix
21-03-2021, 19:18
A tego z o..... sprawdzałeś
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f25ef5b6b0cd.jpg (https://naforum.zapodaj.net/f25ef5b6b0cd.jpg.html)

Antej
21-03-2021, 19:30
Wiesz jak długo ten C+ leży w ogłoszeniach?
Za cenę 50% jego wartości?
Wiesz ile osób z PL już o niego pytało sprzedającego?
Tacy co skupują C+ jak leci, jakoś go nie tknęli.

Marcinfix
21-03-2021, 19:35
Ok rozumiem

$kull
22-03-2021, 20:43
Znalazłem gościa który to naprawi w granicy 200zł.
W przyszlym tygodniu okaże się czy zabieg powiedzie się.

Milan12
08-04-2021, 13:06
Witajcie
U mnie sytuacja wygląda tak, że chcę zmienić convers na convers+. Ford S-Max 1.8 Tdci, druga połowa 2006r.
Przeczytałem cały wątek natomiast mam nadal problem z podświetlaniem zegarów i nie mogę sobie z tym poradzić.
Po podpięciu convers+ brak podświetlania zegarów oraz zanika podświetlanie radia i sterowania nawiewami?
Co może być przyczyną?
Z góry dziękuję za pomoc

orion512
08-04-2021, 15:42
Było już w tym wątku o tym pisane.
Kiedy Twój smax był produkowany nie było jeszcze zegarów c+ (z kolorowym LCD).
Jego BCM nie potrafi się więc dokładnie dogadać z tymi zegarami.
W znanych mi kilku przypadkach wymiana BCM na nowszy pomogła.

mayak
08-04-2021, 15:45
a czy próbowałeś aktualizować soft bcma?

Milan12
08-04-2021, 15:49
a czy próbowałeś aktualizować soft bcma?

jeszcze nie, wolę zapytać zanim coś zrobię...
Czy jest szansa samemu to zrobić?

Bump: Było już w tym wątku o tym pisane.
Kiedy Twój smax był produkowany nie było jeszcze zegarów c+ (z kolorowym LCD).
Jego BCM nie potrafi się więc dokładnie dogadać z tymi zegarami.
W znanych mi kilku przypadkach wymiana BCM na nowszy pomogła.

Model starych zegarów to 6M2T-
Zegary jakie chciałbym założyć to 8M2T-
Moduł BCM też z 6 na początku.
Czy jest szansa, że to się zgra jak kupię moduł BCM z 7 na początku np. 7G9T- ?

Milan12
08-04-2021, 17:18
Jeśli chodzi o moduł BCM mam dwa na oku:
- https://allegro.pl/oferta/ford-mondeo-mk4-s-max-galaxy-06-10r-modul-bcm-bsi-10002624495
- https://allegro.pl/oferta/ford-mondeo-mk4-s-max-galaxy-06-10r-modul-bcm-bsi-10002693931

Pierwszy z 40/2007r. , drugi z 49/2009r.

W który byście celowali jeśli wymiana? :)

Podobno dwie ostatnie litery mają znaczenie tzn. świadczą o tym jakie funkcje moduł jest w stanie obsłużyć...
Teraz pytanie który by był odpowiedni do mojego auta?

Parch
09-04-2021, 08:41
Gdybym ja chciał wymienić BCMi, to szukałbym najbardziej wypasionego, czyli z "C" na przedostatniej pozycji. Te z końcówką ...-CD, można nabyć za sensowną kwotę.

Milan12
09-04-2021, 08:49
Gdybym ja chciał wymienić BCMi, to szukałbym najbardziej wypasionego, czyli z "C" na przedostatniej pozycji. Te z końcówką ...-CD, można nabyć za sensowną kwotę.

Jest tego sporo...
Mój obecny moduł BCM ma numer: 6G9T-14A073-DH

Rozumiem, że ostatnia litera im dalej w alfabet tym więcej funkcji jest w stanie obsłużyć?

no i żeby obsłużył convers+ ...

Parch
09-04-2021, 09:00
Rozumiem, że ostatnia litera im dalej w alfabet tym więcej funkcji jest w stanie obsłużyć?Nie rozumiesz. W przypadku BCMi za obsługiwane funkcje odpowiada litera przedostatnia. Nie jest też prawidłowością, że im dalej w alfabecie, tym więcej funkcji obsłuży BCMi. Napisałem Ci wyżej, że BCMi z przedostatnią literą "C" jest najbogatszy, tzn. "obsłuży" wszystko, co można w tej generacji S-MAX'a (przed FL) obsłużyć.

Milan12
09-04-2021, 09:16
Nie rozumiesz. W przypadku BCMi za obsługiwane funkcje odpowiada litera przedostatnia. Nie jest też prawidłowością, że im dalej w alfabecie, tym więcej funkcji obsłuży BCMi. Napisałem Ci wyżej, że BCMi z przedostatnią literą "C" jest najbogatszy, tzn. "obsłuży" wszystko, co można w tej generacji S-MAX'a (przed FL) obsłużyć.

Rozumiem, dziękuję. Poszukam z literą C.

A czy w moim przypadku kiedy chcę aby convers+ działał prawidłowo powinienem szukać modułu z 7 na początku?

Mój obecny moduł BCM ma numer: 6G9T-14A073-DH

Parch
09-04-2021, 09:49
A czy w moim przypadku kiedy chcę aby convers+ działał prawidłowo powinienem szukać modułu z 7 na początku?Raczej tak. Te BCMi w S-MAX z początków produkcji zawsze warto wymienić.
Tylko należy pamiętać, że wymiana BCMi to nie jest operacja P&P.

Milan12
09-04-2021, 10:00
Raczej tak. Te BCMi w S-MAX z początków produkcji zawsze warto wymienić.
Tylko należy pamiętać, że wymiana BCMi to nie jest operacja P&P.

Dziękuję. Tak wiem. Mam już kopię konfiguracji auta na dysku komputera.
Rozumiem, że po wymianie modułu na nowszy mogę ją spokojnie wgrać i powinno wszystko zadziałać...

Antej
09-04-2021, 10:04
powinno wszystko zadziałać

NIE

kluczyki są zapisane w BCM

Milan12
09-04-2021, 10:08
NIE

kluczyki są zapisane w BCM

o masz... co można z tym zrobić?

Antej
09-04-2021, 10:12
poczytać na forum jak zakodować od nowa, albo dać do kogoś kto się tym zajmie kompleksowo
zanim w ogóle ktoś się porwie na zakup i wymianę BCM warto po prostu spróbować aktualizacji tego co jest w aucie

Dyskusja o wymianie licznika na C+ zmierza teraz do tego jaki i jak wymienić BCM
Od tego są inne tematy.

Milan12
09-04-2021, 10:17
poczytać na forum jak zakodować od nowa, albo dać do kogoś kto się tym zajmie kompleksowo
zanim w ogóle ktoś się porwie na zakup i wymianę BCM warto po prostu spróbować aktualizacji tego co jest w aucie

Dyskusja o wymianie licznika na C+ zmierza teraz do tego jaki i jak wymienić BCM
Od tego są inne tematy.

Dobrze, więc jak mogę zaktualizować BCM aby podświetlanie zegarów w convers+ działało prawidłowo?

Parch
09-04-2021, 10:17
zanim w ogóle ktoś się porwie na zakup i wymianę BCM warto po prostu spróbować aktualizacji tego co jest w aucieTo prawda. Tyle, że aktualizacja wiąże się właściwie zdać do kogoś kto się tym zajmieA skoro tak, to już lepiej "przy okazji" wymienić BCMi na nowszy, czyli z "7" z przodu.

Antej
09-04-2021, 10:24
lepiej "przy okazji" wymienić BCMi na nowszy, czyli z "7" z przodu.
Tylko co to da poza dodatkowymi kosztami i szansą na zakup niesprawnego BCM, jeśli aktualizacja MOŻE (nie musi) rozwiązać problem.

Ja sobie mogę pozwolić na podmianę BCM, aktualizację czegokolwiek i ewentualne zwarzywienie jakiegoś modułu, po prostu wezmę sobie drugi, SPRAWNY i podmienię.

Kupować co popadnie i jechać do kogoś żeby robił dla mnie jest bezsensowne.

Milan12
09-04-2021, 10:25
To prawda. Tyle, że aktualizacja wiąże się właściwie zA skoro tak, to już lepiej "przy okazji" wymienić BCMi na nowszy, czyli z "7" z przodu.

Chciałbym spróbować swoimi siłami zaktualizować BCM tak aby podświetlanie convers+ działał prawidłowo. Czy jest to możliwe i czy Ktoś ma chęć mi pomóc?

Parch
09-04-2021, 10:48
aktualizacja MOŻE (nie musi) rozwiązać problemGdyby aktualizacja na pewno rozwiązywała problem, to nikogo nie "zachęcałbym" do wymiany BCMi. Ale ok. Jak aktualizacja "nie wypali", to najwyżej się odwiedzi
kogoś kto się tym zajmie kompleksowo
dwukrotnie. IMHO w przypadku BCMi z "6", to już sam ten moduł jest problemem. Ja bym zaryzykował wymianę na nowszy od razu. Co zrobi ktoś inny, to już jego decyzja.Chciałbym spróbować swoimi siłami zaktualizować BCM tak aby podświetlanie convers+ działał prawidłowo. Czy jest to możliwe i czy Ktoś ma chęć mi pomóc? Jak masz odpowiedni sprzęt i wiedzę, to jest to możliwe.

Milan12
09-04-2021, 10:57
Jak masz odpowiedni sprzęt i wiedzę, to jest to możliwe.

Posiadam interfejs i coś tam wiem. Natomiast potrzebował bym pomocy w tym konkretnym przypadku niezgodności BCM z convers+ ...

Właściwie jedyne co potrzebuję zrobić to podświetlanie zegarów i panelu nawiewów/klimatyzacji/radia.

Parch
09-04-2021, 12:11
Ja sobie mogę pozwolić na podmianę BCM, aktualizację czegokolwiek i ewentualne zwarzywienie jakiegoś modułu, po prostu wezmę sobie drugi, SPRAWNY i podmienię. @Antej (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=243074). Napiszesz na otwartym forum co trzeba zrobić, żeby samodzielnie sobie zaktualizować BCMi? @Milan12 (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=306622) ma już "interfejs". Potrzebuje "tylko" instrukcji.

Antej
09-04-2021, 12:22
Napiszesz na otwartym forum co trzeba zrobić
połączyć się z BCM, sprawdzić jaka jest dostępna wersja, ściągnąć i wybrać "update", dziwię się że sam nie chciałeś/ nie mogłeś tego napisać, tylko musisz się znów wyręczać innymi.

poziom ogólności instrukcji jest dopasowany do poziomu otrzymanych informacji "kto i czym"

Milan12
09-04-2021, 12:40
połączyć się z BCM, sprawdzić jaka jest dostępna wersja, ściągnąć i wybrać "update","

Jakim programem najlepiej?

Parch
09-04-2021, 12:42
Jakim programem najlepiej? Zaczyna się:diabel2:
musisz się znów wyręczać innymi.Oj tam, oj tam. Klientów Ci napędzam. Wiadomo przecież do czego prowadzi ta dyskusja. Już się pochwaliłeś, że w razie czego masz drugi BCMi, SPRAWNY.
Można do Ciebie podjechać i spróbować aktualizacji. Jak oczekiwanego skutku nie odniesie, to w razie czego "przy okazji" BCMi na podmianę będzie już czekał.

Antej
09-04-2021, 12:55
Klientów Ci napędzam.
Obejdzie się, życzliwość "forumowych starców" jest mi zbędna.

Co do narzędzi do aktualizacji, wystarczy ucds, oryginał znacząco przyśpieszy całą dłubaninę.

Milan12
09-04-2021, 13:06
Obejdzie się, życzliwość "forumowych starców" jest mi zbędna.

Co do narzędzi do aktualizacji, wystarczy ucds, oryginał znacząco przyśpieszy całą dłubaninę.

Dziękuję.
Mam jeszcze pytanie "laika". Czy aktualizację BCM można wykonać Viakenem Vscan STN1170 USB v3 ?

Parch
09-04-2021, 13:08
Czy aktualizację BCM można wykonać Viakenem Vscan STN1170 USB v3 ? Nie można.

Antej
09-04-2021, 13:10
są desperaci którzy próbują użyć do aktualizacji czegokolwiek viakena

nie praktykuję takich rzeczy, pewnie komuś się to udało, ale nie widzę sensu twierdzić że to możliwe

dotyczy "opcji viaken"
-nie masz plików
-nie masz programu
-nie masz wiedzy jak to zrobić
-może miałbyś czym to zrobić

Parch
09-04-2021, 13:14
nie praktykuję takich rzeczy, pewnie komuś się to udało, ale nie widzę sensu twierdzić że to możliwe:mrgreen: Możesz iść w politykę. W razie czego będzie "wina Tuska".

Milan12
09-04-2021, 13:24
są desperaci którzy próbują użyć do aktualizacji czegokolwiek viakena

Nie jestem desperatem. Po prostu zapytałem o taką ewentualność.
Czyli kolejny interfejs do kupienia. Zabawa zaczyna robić się kosztowna.

Parch
09-04-2021, 13:34
Zabawa zaczyna robić się kosztowna.I tak to właśnie - powolutku, niespiesznie - wracamy do stwierdzenia...
dać do kogoś kto się tym zajmie kompleksowo

Dobra, żeby nie przedłużać: @Milan12 (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=306622) znajdź kogoś w swojej okolicy, kto podejmie się wykonania usługi: 1. aktualizacji, 2. wymiany BCMi. Zarówno punkt 1., 2., jak i punkt 1.+2. będą dla Ciebie prostsze i mniej stresujące...

...o ile oczywiście usługodawca będzie znał się na swoim fachu

Antej
09-04-2021, 14:05
usługobiorca będzie znał się na swoim fachu

po co klient ma się znać na fachu??

Usługodawca to osoba lub instytucja świadcząca usługi

Możesz iść w politykę.
W to również proszę mnie nie mieszać, wystarczy mi na co dzień zarządzania cudzymi zasobami ludzkimi.

Parch
09-04-2021, 14:16
po co klient ma się znać na fachu??Racja. Mój błąd. Myślałem o zleceniu i miało być zleceniobiorca. Poprawione. Dzięki za czujność

Showcase
02-05-2021, 10:36
Panowie, wymiana licznika 2007 (2.5t) czerwonego na convers+ - trzeba cos kodować itp... czy wystarczy podłączyć ? mam sprzeczne info od mechanika ,ze można uziemić auto i będzie problem (immo).

Antej
02-05-2021, 11:05
Włożyć,ustawic przebieg i jeździć.
Czasem zdjęcie klemy z aku konieczne,albo reset bcm.

Inne czynności wskazane, ale nie niezbędne.

leszcz
02-05-2021, 11:59
mam sprzeczne info od mechanika ,ze można uziemić auto i będzie problem (immo).
tam nie ma immo .
Zdejmij swój licznik odpal auto i możesz jeździć z dziurą na środku ;)

Polarny
03-05-2021, 11:07
Jazda bez licznika to średni pomysł. Pewnie nikt nie zauważy, że nie działają wtedy w ogóle kierunki (-:

A pod kątem wymiany nie ma problemu. Licnzik nie wchodzi w skład immo.

leszcz
03-05-2021, 13:11
Jazda bez licznika to średni pomysł. Pewnie nikt nie zauważy, że nie działają wtedy w ogóle kierunki (-:

Dobrze wiesz ,że to była wskazówka aby sprawdzić czy działa auto bez licznika a nie żadna zachęta bo i po co .
W MK4 licznik nie jest częścią immo

orion512
05-05-2021, 14:35
Pewnie nikt nie zauważy, że nie działają wtedy w ogóle kierunki (-:

Kierunki działają, tylko nie widać tego i nie słychać :)

MiST220
03-06-2021, 12:07
Witam

Czy kolega Orion zajmuję się jeszcze ogrywaniem Conversów?
Mam Forda Mondeo 2.5t 2009 z licznikiem od polifta. Potrzebuję to ograć softem Mortala oraz aktualizację Conversa .

totek2
03-06-2021, 12:35
Kolega Orion to raczej swoim softem ogrywa a nie m0trala.

spameiro
01-07-2021, 20:16
Witam,
do jakiej wersji softu można zrobić upgrade licznika przedliftowego (z analogowymi zegarami paliwa i temperatury silnika)?
Obecnie mam wersję 0804.

slav-kiler
01-07-2021, 20:17
Najlepiej podpiąć pod ucds i pokaże ci jaki jest nowszy soft lub forscan z opcją update i tak samo pokaże jaki jest nowszy .

leszcz
01-07-2021, 20:42
Obecnie mam wersję 0804
do 1007

spameiro
01-07-2021, 20:58
Jeszcze jedno pytanie: prędkość cyfrowa jest dostępna również w oryginalnych softach forda czy tylko w modyfikowanych?

Antej
01-07-2021, 21:07
W przedlifcie tylko w modyfikowanych.

leszcz
01-07-2021, 22:43
tylko w modyfikowanych?
tylko w modyfikowanych zarówno w przed miedzy jak i poliftach

orion512
02-07-2021, 10:14
do jakiej wersji softu można zrobić upgrade licznika przedliftowego

O softach w licznikach przedliftowych pisałem kiedyś już w moim wątku.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=3052117#post3052117

matefusz
02-07-2021, 10:48
O softach w licznikach przedliftowych pisałem kiedyś już w moim wątku.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=3052117#post3052117

A czy problem poniższych błędów został już rozwiązany?

Konsekwencją tych działań jest powstanie nie dających się skasować błędów:
U0151 - Utrata łączności z modułem sterującym układem SRS (poduszkami)
U2101 - Konfiguracja modułu sterującego niekompatybilna
B0050 - Czujnik pasa bezpieczeństwa kierowcy

orion512
02-07-2021, 11:04
Tego nie ma jak rozwiązać. Soft od miedzylifta nie pasuje dokładnie do przedliftów. Za dużo tam było zmian hardwarowych i nic z tym nie da się zrobic.
Jeśli ogra się do przedlifta modyfikację bazująca na sofcie międzyliftowym sofcie 1122 to błędy będą.
Jeśli ogra się modyfikację bazująca na sofcie 1007 (czyli fabrycznym do przedlifta) to żadnych błędów nie będzie

spameiro
04-07-2021, 10:59
Czym różni się soft do przedlifta rosyjski od softu kol. orion?

endriuk9
04-07-2021, 22:12
Orion512 mam właśnie problem z softem i błąd U0151 auto mondeo mk4 2011r. licznik 2013 już po update ale ja tego nie robiłem, nr. Licznik CS7T10849VE . Będziesz w stanie pomóc z softem.

jarecki30_de
16-12-2021, 08:33
Witam.
Przeczytałem chyba wszystko w tym wątku i jeżeli dobrze zrozumiałem to jest tak że jeżeli do mojego maxsia który jest przedliftowy 2007 z dużym czerwonym conversem 6M2T-10849-GN i BCM 7G9T-14A073-AB założę convers+ 8m2t-10849 to wszystko będzie śmigać bez żadnych błędów a przy liczniku cs7t-10848-xc będzie świecąca się kontrolka poduszki?No i jeszcze jedno pytanie czy forscanem da się zaktualizować soft convers+ do nowszej wersji ?

slav-kiler
16-12-2021, 10:39
Możesz wymienić licznik na przedliftowy . A przy wymianie na miedzyliftowy i poliftowy będzie potrzeby soft z patchem ze względu na poduszki właśnie . Forscanem wrzucisz tylko oryginalny soft a nie paczowany, chyba ze załatwisz sobie .

Antej
16-12-2021, 10:43
miedzylifta ograc softem przedlifta....ciekawe...

z tym Smaxem z 2007r. może nie być tak kolorowo.
C jest starą wersją, nie wiadomo jak z BCM.

Może być konieczna ingerencja w BCM.

jarecki30_de
16-12-2021, 10:53
Możesz wymienić licznik na przedliftowy . A przy wymianie na miedzyliftowy i poliftowy będzie potrzeby soft z patchem ze względu na poduszki właśnie . Forscanem wrzucisz tylko oryginalny soft a nie paczowany, chyba ze załatwisz sobie .

Ok dzięki za szybką odpowiedź. To jednak wrzucę ten 8m2t-10849 będzie prościej i bez komplikacji.

mayak
16-12-2021, 11:04
przy wymianie na miedzyliftowy i poliftowy będzie potrzeby soft z patchem ze względu na poduszki właśnie
nie ma patcha do międzylifta, jest tylko do polifta aby działał w przedlift

orion512
16-12-2021, 11:10
Mozna miedzylifta "przekonać" do pracy w przedlifcie bez żadnych błędów.
Mam to przećwiczone, ale nie zrobi się tego UCDSem

leszcz
16-12-2021, 16:28
nie ma patcha do międzylifta,
nie ma ale daje się ogarnąć pod vin i ucdsem

jarecki30_de
20-12-2021, 18:00
No mam i ja convers+, podziękowania dla kolegi Antej.
A takie pytanko mam co to za informacja zaznaczona na zdjęciu?

mrk26
20-12-2021, 18:22
Praca nagrzewnicy elektrycznej.

jarecki30_de
20-12-2021, 18:31
Praca nagrzewnicy elektrycznej.

Tak właśnie podejrzewałem. Dzięki

Deimien
17-01-2022, 14:29
Mondeo mk4 2010 Ecoboost 2.0 203

Witam,
Jakiś czas temu wyposażyłem Forda w Convers+. Generalnie to działa, tylko kierunkowskaz nie jest jakoś zsynchronizowany. Urządzenie do diagnostyki w serwisie forda pokazuje masę błędów.

Mam możliwość przeprogramowania tego na przykład w Forscan? Jest w ogóle taka moliwość?

Antej
17-01-2022, 14:57
Mondeo mk4 2010

zdjęcia i numery części zamontowanej do auta, bez tego nie ma co podchodzić do tematu

mayak
17-01-2022, 15:52
Mondeo mk4 2010 Ecoboost 2.0 203
do takiego mondeo pasuje tylko międzyliftowy albo poliftowy Convers (dla 200% pewności potrzebny jest numer VIN)

leszcz
17-01-2022, 16:30
bez tego nie ma co podchodzić do tematu
wystarczy VIN ;)

Bump: dla 200% raczej 100%

mayak
17-01-2022, 16:40
100 % to już mam ;)
Antejowi chodziło o p/n zegarów które zostały teraz założone, bo prawdopodobnie są przedlift dlatego są problemy

Antej
17-01-2022, 17:00
Dokladnie to napisalem.
Jeden czyta i zrozumie,drugi kolejny raz poczytuje.

leszcz
17-01-2022, 17:23
generalnie i do takiego licznika da się odpowiedni soft przygotować ;)

Deimien
19-01-2022, 08:35
Witam, numer VIN Auta: WF0EXXGBBEAS66056
Podczas zamawiania licznika na Allegro Tuner wziął ode mnie numer VIN i mówił, że przedliftowy działać nie będzie. Tu mam zamontowany poliftowy.

Błędy, które się w urządzeniu diagnostycznym pojawiają to między innymi komunikacja ze skrzynią biegów, za małe napięcie, błąd w Tempomacie, błąd w przełącznikach. Generalnie jak mówiłem, to wszystko działa, ale kierunkowskaz jest opóźniony. I teraz moje spostrzeżenie: Jeżeli włączam kierunkowskaz i mam włączony ogranicznik prędkości, jest super zsynchronizowany i nie przeciąga. Ale jeżeli mam widok na Auto na wyświetlaczu, to już ten kierunkowskaz przeciąga, raz dłużej, raz krócej i nie współgra z tym, to co małe Autko na wyświetlaczu pokazuje.

Poza tym Tempomat działa, ogranicznik działa, Czujniki parkowania pokazuje poprawnie, pokazuje biegi itp.
To czego nie wykrywa, to hamulec ręczny. Nie wiem, czy to zbieg okoliczności, czy faktycznie jakaś wtyczka jest zepsuta, ale na starym liczniku wykrywało... Chciałem Przyuczyć sprzęgło w serwisie Forda po regeneracji skrzyni i wymianie sterownika, ale Ford sobie nie poradził, bo ich urządzenie też nie wykrywa zaciągniętego hamulca ręcznego.

Inna sprawa: Mam nieorygnalne Radio Pumpkin, które teoretycznie komunikuje się z tym Conversem. Pokazuje Radio i stację która gra. Sterowanie kierownicy też poprawie w radiu działa. W urządzeniu diagnostycznym jest błąd brak komunikacji z radiem.

Poniżej link Youtube z działania licznika:
https://www.youtube.com/watch?v=UCsAnb7nbFE

Dziękuję za pomoc. Niestety mieszkam w niemczech i nie mogę na szybko gdzieś podjechać. Ale w przyszłości za pomoc oferowałbym ojro!

Chciałbym też zmienić soft z 203 konie na 240 koni, także jakby ktoś się tym zajmował to proszę o cynk.

mrk26
19-01-2022, 10:01
Zapewne masz przejściowy model auta, do tego poliftowy convers z custom fw i zastanawiasz się czemu sypie błędami?
Kierunkowskaz na małym samochodziku na wyświetlaczu to akurat twój najmniejszy problem. ;)

Deimien
19-01-2022, 10:34
No i właśnie stąd moje pytanie, czy można coś z tym zrobić?
Wg. Komputera konfiguracja Auta nie została zakończona.
Po odpaleniu Auta pokazuje mi grzanie... Jest to dogrzewanie oleju czy webasto? Webasto w tym Aucie nie jest zamontowane..

SRS
19-01-2022, 18:55
No i właśnie stąd moje pytanie, czy można coś z tym zrobić? na początek to po sprzątać ten bałagan , błędnie została wgrana konfiguracja auta do IPC a że miałeś licznik fabrycznie między liftowy będzie trochę z tym zabawy.

Po odpaleniu Auta pokazuje mi grzanie... pokazuje grzanie PTC

Deimien
19-01-2022, 19:59
Witam,

Zrobiłem zdjęcie numerów Convers. Z tego co wywnioskowałem, model jest poprawny.

Czy jest możliwe posprzątanie tego bałaganu przy pomocy Forscan na złączu ELM327? Jeżeli tak, to za instrukcję oferowałbym zapłatę. Ewentualnie jeżeli ktoś się tym zajmuje zawodowo, to czy byłaby opcja wysyłki do programowania?

SRS
19-01-2022, 20:29
Zrobiłem zdjęcie numerów Convers.BS7T - to jest po liftowy licznik a ty miałeś fabrycznie zamontowany AM2T

mayak
20-01-2022, 13:16
BS7T - to jest po liftowy licznik a ty miałeś fabrycznie zamontowany AM2T

to akurat nie szkodzi, bo oba "dobrze" dogadują się z nowym RCMem

Deimien
20-01-2022, 17:07
Wystarczy programem ELMCONFIG odczytać konfigurację Auta i wgrać do IDS?

Nevergiwe
10-07-2022, 18:54
Witam. wracając lekko do tematu, podpowie ktoś czy da się w moim mondeo wymienić licznik na nowszy ?
MK4 z 2007 roku Vin auta WF0GXXGBBG7Y19221

Poniżej zdj obecnego licznikhttps://zapodaj.net/d490c362a67ea.jpg.html

leszcz
10-07-2022, 18:58
ktoś czy da się w moim mondeo wymienić licznik na nowszy ?
tak i owszem
numery to 7M2Txxxxx oraz 8M2Txxxxx

slav-kiler
10-07-2022, 19:18
Licznik możesz wrzucić nawet z ostatniego rocznika mk4 , ale wtedy trzeba wrzucić zmodyfikowany soft.

Ziomeczek222
23-11-2022, 13:59
Witam wszystkich, jako że jestem tu nowy chciałbym wszystkich forumowiczów serdecznie przywitać i zadać kilka pytań odnośnie wymiany licznika.
A więc przymierzam się do wymiany liczników czerwonych na c+ i po przeczytaniu 96 stron tego wątku doszedłem do pewnych konkluzji. I tu proszę szanownych forumowiczów o potwierdzenie bądź poprawienie moich przemyśleń.
Otóż mój pacjent to s-max 2010 polifcie z nawigacją lsrns.
Wiec szukając nowego licznika muszę patrzeć na rok produkcji takowego żeby był od 2010 wzwyż żeby wszystko pasowało i żaden błąd poduszek nie wyskoczył?

najlepiej z niższym przebiegiem żebym mógł go sam forscanem podnieść?

I ostatnia rzecz rozumiem ze radio lsrns nie będzie współpracowało z nowym c+?

Antej
23-11-2022, 14:06
1. Szukaj liczników poliftowych (czarna ramka)
2. Przebieg Forscanem tylko w górę
3. Fabryczne radia Forda zawsze działają z C+

slav-kiler
23-11-2022, 14:06
Nowszy niż masz auto .

Bump:
3. Fabryczne radia Forda zawsze działają z C+

Oczywiście jeśli będzie poprawnie zakodowany.

Antej
23-11-2022, 14:11
Oczywiście jeśli będzie poprawnie zakodowany.

????

Przy zmianie licznika nie dotyka się CCC.
Jak radio działa na C to zadziała też na C+

orion512
23-11-2022, 14:29

Z małym wyjątkiem.
Na początku produkcji trafiały się samochody z nawigacją Denso.
Ona niestety nie bardzo podejmuje współpracę z C+

Antej
23-11-2022, 14:45
początku produkcji trafiały się samochody
to może od razu warto poinformować, że te auta z początku produkcji w ogóle mogą mieć problem z przyjęciem C+ i często wymagana jest ingerencja w BCM.

Parch
23-11-2022, 15:08
Otóż mój pacjent to s-max 2010 polifcieJaka data produkcji tego auta?

Ziomeczek222
23-11-2022, 15:19
Czerwiec 2010

Parch
23-11-2022, 15:21
No to teraz doradzajcie koledze, co ma kupić do międzylifta.

Antej
23-11-2022, 15:30
Np. to
https://allegro.pl/oferta/zegary-konvers-am2t-10849-xc-ford-s-max-mk1-10r-12912012288
będzie dobrą baza do przystosowania w aucie

Co konkretnie siedzi w tym Smaxie to powinno wyjść po VIN, czyli czy jest to licznik polift (jak wskazuje autor, czy międzylift, jak wskazuje data prod.).

Parch
23-11-2022, 15:33
Co konkretnie siedzi w tym Smaxie to powinno wyjść po VINNie trzeba nawet VIN. Tam na 100% jeździ BCMi zaczynający się od litery "A". A to warunkuje również literkę "A" w liczniku.

slav-kiler
23-11-2022, 16:14
????

Przy zmianie licznika nie dotyka się CCC.

I ty się mylisz , jeśli licznik kupiony był z auta gdzie było radio sony lub 6000cd to musisz zmienić konfiguracje , poza tym ja zawsze wrzucam konfiguracje z auta di licznika.

Antej
23-11-2022, 17:02
To już wiem kto rozsiewa takie plotki po internetach że kopia w liczniku ma znaczenie.

slav-kiler
23-11-2022, 17:59
To już wiem kto rozsiewa takie plotki po internetach że kopia w liczniku ma znaczenie.

A nie ma ? Ciekawe co zrobisz jak skasuje sie bcm lub padnie.

Antej
23-11-2022, 18:15
To nie jest miejsce w którym prostuje się braki w elementarnej wiedzy u zbukowych specjalistów.

Coraz to lepsze rewelacje kolega tutaj upublicznia, szkoda że niezgodne z prawdą.

tedi_k
23-11-2022, 21:12
...Ciekawe co zrobisz jak skasuje sie bcm lub padnie.

Akurat tu to nie ma dokładnie żadnego problemu... Na serwerach Forda, dla wszystkich aut posiadających CCC, konfiguracja ta jest dostępna jaki 'AsBuilt' tego auta. Więc tylko wtedy jak widać 'gołym okiem', że AsBuilt z serwerów jest ewidentnie 'uboższy' od stanu auta (np. 'gołym okiem' widać tempomat a z serwerów zaczytuje się CCC bez niego), to wtedy jest jakikolwiek sens sięgać do kopii zapasowej CCC w liczniku... A i tak zawsze się to robi 'z należytą ostrożnością i rezerwą'...

rafe
26-07-2023, 14:19
Witam wszystkich, chciałem zapytać o taką rzecz:
Posiadam Forda Galaxy z 2009 przed FL. Jak większość użytkowników mam problem z wyświetlaczem (duży FIS), chciałem go wymienić na Convers'a. Stary licznik ma symbol 8M2T..., używany ten który kupiłem też ma na naklejce 8M2T... ale po podłączeniu auta pod ELM'a przy odczytywaniu modułu IPC pokazuje mi symbol AM2T, no i oczywiście świeci się poduszka powietrzna. I w związku z tym pytanie czy naklejka na zegarach jest trefna i prawdziwe numery pokazuje ELM, a sprzedający zrobił mnie w jajo? i czy da się coś z tym zrobić? (wgrać inne oprogramowanie? w tych zegarach NVM ROM to 1118)

slav-kiler
26-07-2023, 14:28
Pewnie jest w nim soft z miedzylifta lub polifta , dlatego masz błąd poduszki . Mogę ci pomóc.

rafe
26-07-2023, 14:49
Ok, odezwę się na priv.

smoczatko
29-10-2023, 22:41
Witam szanownych forumowiczów , mam licznik z dużym wyświetlaczem po środku , zaczynam mieć problem , raz pokazują się paski , raz jest połowa wyświetlacza na czerwono , nie raz jest wszystko dobrze , i chciał bym zmienić na convers+ , moje pytanie jest takie , czym się różni EU od UK , bo jest dużo UK, jakie bym musiał dokonać zabiegi na tym liczniku , żeby dobrze współpracował z moim samochodem Mondeo Ghia MK4 z 2008 ?

mrk26
29-10-2023, 22:52
W liczniku uk prędkościomierz jest wyskalowany w milach, tak że tarcza do wymiany, i trzeba odpowiednio zaprogramować taki licznik w aucie.

Antej
29-10-2023, 23:07
Nie.
Żadne "odpowiednio".

Można założyć z marszu i będzie jeździć tak samo jakby to było EU.
Roznica to tarczka z prawej (ma wskazania mile i km) oraz wskazanie drogomierza w milach.

Wiele osób potrafi przerobić wskazanie mil na km (tarczka moze zostać lub do wymiany).

KAŻDY licznik wymaga ustawienia wskazania drogomierza, jeśli chce się mieć"kontynuację" starego wskazania.

Jeśli kolega smoczatko nie siedzi w temacie to powinien szukac licznika benzynowego, przedliftowego, ze wskazaniem drogomierza w "km" mniejszym niż obecny.
Wtedy bedzie najmniej pracy przy nim.

Moim zdaniem wydatek 1k żeby był to pewny zakup (C+ tez się psują).
Mozna też naprawić obecny licznik.

smoczatko
30-10-2023, 10:23
Nie wiem czy w moim aucie licznik był cofany czy nie , bo niedawno kupiłem auto , a na chwilę obecną stan ma ponad 160 tyś z groszami nalotu , także nie wiem czy z niższym stanem licznika znajdę . Dziękuję za informację , a jak bym się zdecydował na zakup Converse+ , to jeszcze muszę coś do niego wgrać żeby wydział wszystkie opcje co są w samochodzie ?

mrk26
30-10-2023, 10:38
Kolega wyżej twierdzi że nic nie trzeba robić ale jak pojedziesz do kogoś kto się zna to i ustawi licznik zgodnie z twoim przebiegiem i również wrzuci konfiguracje z twojego auta, czasami jak wrzucisz z automatu plug&play to potrafi pokazywać błąd konfiguracji, ale koledze wyżej to pewnie nie przeszkadza :p

Antej
30-10-2023, 11:04
Biadolenie mrk26 kogoś kto się nie zna tylko powtarza głupoty z internetu.

Licznik będzie działać, nic nie musisz konfigurować, żadnych błędów nie zobaczysz na liczniku.

Cała reszta to dodatki, można, nie trzeba.
Zostało to już opisane w tym temacie.

Kolega mrk26 zapewne nie wie również jak przerobić diesla na benzynę i może niech tak zostanie.

orion512
30-10-2023, 12:47
W zegarach miedzy innymi zapisane są dwa numery VIN.
Oczywiście nie ma to wpływu na działanie ale dobrze jest jak oba wskazują na nowy samochód, a nie poprzedniego właściciela.

mrk26
31-10-2023, 16:06
Biadolenie mrk26 kogoś kto się nie zna tylko powtarza głupoty z internetu.

Licznik będzie działać, nic nie musisz konfigurować, żadnych błędów nie zobaczysz na liczniku.

Cała reszta to dodatki, można, nie trzeba.
Zostało to już opisane w tym temacie.

Kolega mrk26 zapewne nie wie również jak przerobić diesla na benzynę i może niech tak zostanie.

Jeździłem mk4 prawie 11 lat, licznik też wymieniałem na convers i zrobiłem to jak należy żeby żadnych przypałów nie było, i tak samo napisałem, a na pewno nie próbowałem nikogo wprowadzać w błąd. Jest jednak różnica pomiędzy zrobić a zrobić porządnie, przynajmniej dla mnie.
Zdziwił by się kolega co robiłem ze swoim mk4 i to osobiście. Ja akurat nie jestem na tym forum żeby reklamować odpłatne usługi.

smoczatko
12-09-2024, 09:20
Witam , czy któryś z kolegów ma na stanie convers + przedliftowy i zaprogramował go żeby wszystkie opcje w nim działały tak jak należy ,co mam w swoim samochodzie ?

Antej
12-09-2024, 09:35
Przedliftowy, benzynowy?
Duzo tego nie znajdziesz na rynku.

Tak.

Przykład.
https://allegro.pl/oferta/licznik-zegary-eu-7m2t-10849-af-ford-mondeo-mk4-2-0-16v-145-km-07-10-16473038317
Oczywiście do przepracowania.

xam c 4791
09-10-2024, 08:25
Witam sprawa dotyczy wymienionego licznika mały FIS na Convers+ ( w aucie nie orginalne radio jakaś stacja mul-a) niby wszystko ok sterowanie w kierownicy działa ale za to nie mogę w liczniku zmienic godziny oczywiście w ustawieniach da się zmienić ale po zaakcepyowaniu dosłownie po 3-4 sek. wraca cały czas do godz. 9.30 i stoi w miejscu.W radiu jest godzina ustawiona ręcznie - co może myć nie tak. Auto MONDEO MK4 2007 Licznik org.soft.

Antej
09-10-2024, 09:10
Rocznik?
Convers ograny jakims modem?

W sumie to problemem jest sygnal CAN od nieoryginalnego radia.

leszcz
09-10-2024, 11:07
( w aucie nie orginalne radio jakaś stacja mul-a)
Brak komunikacji radio >licznik

Antej
09-10-2024, 12:22
Noe edytuj starych postów o takie informacje, potem nie da się tego czytać hronologicznie.

MK4 2007 Licznik org.soft

Poczatek produkcji.

Jakie radio było w oryginale?
Jaki był licznik?

xam c 4791
09-10-2024, 17:24
Radio 6000cd ,licznik zwykły z małym wyś ( własnie zamontowałem te orginalne radio no i wszystko jest okczyli ewidętnie wina komunikacji ) Ma ktoś może do sprzedania przycisk MAX z panelu klimy.

Antej
09-10-2024, 17:27
Tego sie nie demontauje,tylko caly panel.

jokernd
30-10-2024, 20:42
Witam, Mam Mondeo 1.8 tdci z 2009r. i licznik convers+ anglika 8M2T-10849-XE. Poradziłem sobie już softem, przebiegiem, ale po przeczytaniu kilkuset stron na tym i innych forach powoli poddaje się w kwestii zmiany mil na km. Mam kable i m/w ogarniam elmconfig, forscan i ucds'a. Czy jest ktoś kto pomógłby mi z tym bez konieczności wysyłania licznika i unieruchomienia auta. Rozumiem też, że nie są to tanie rzeczy i się z tym liczę. Prosiłby kogoś o PW.

tedi_k
31-10-2024, 00:17
...Czy jest ktoś kto pomógłby mi z tym bez konieczności wysyłania licznika i unieruchomienia auta...

Po pierwsze to Mondeo MK4 bez licznika bez problemu jeździ. Osobną zupełnie sprawą jest, czy taka konfiguracja samochodu (bez licznika....) spodobała by się "przypadkowo napotkanemu patrolowi Policji"...

Po drugie - narzędzia do zmiany mil na km wymagają "bezpośredniego dpostępu do licznika". Wątpię więc, czy którykolwiek posiadacz takiego narzędzia zdecyduje się je "przekazać" Koledze...
Ja taką zamianę w Convers+ robię wprost na aucie. Czas trwania 5 minut z pogawędką "dlaczego tak długo"...

bodzio012
05-11-2024, 12:11
Panowie!!!
Zamontowałem znajomemu Convers+ z 2010r z forda Galaxy do mondeo MK4 2008r ponieważ ten prosty czerwony licznik wyłącza się co chwilę.
Wszystko przepisałem tak samo w konfiguracji jak w starym ale nadal świeci poduszka i mam trzy błędy w nowym liczniku.
Próbowałem również skopiować z BCM ta samo konfiguracje i załadować do licznika ale nadal to samo.
Podpowie ktoś co mogę jeszcze zrobić?
U0151utrata łączności z modułem SRS
U2101 konfiguracja modułu niekompatybilna
U0050 czujnik pasa bezpieczeństwa

tomao
05-11-2024, 12:20
2010r
2010 jest chyba inny niż 2008 (mają różna początki numeru te liczniki?) i te błędy są nieuniknione.

mayak
05-11-2024, 12:35
Convers z 2010 to miedzylift (albo nawet już polift), nie będzie pasować do przedliftowego auta (rocznik 2008)

orion512
05-11-2024, 12:42
Podpowie ktoś co mogę jeszcze zrobić?

Jeśli nie ma parcia na modyfikacje to można mu wgrać programatorem specjalną wersję softu która zrobi z niego pełnoprawnego przedlifta.
Wtedy wszystkie problemy znikną.
Oczywiście przy założeniu że mówimy o liczniku międzyliftowym którego oznaczenia zaczynaja się od AM2T

bodzio012
05-11-2024, 15:26
Mam AM2T
Macie taki wsad żeby wgrać, to przed wgranie zrobię odczyt i zapisze sobie żeby mieć w razie jeśli coś pójdzie nie tak

Antej
05-11-2024, 17:41
Slowo "programtator" jest bardzo jednoznaczne.
Więc jak nie wiesz co z robić ze wsadem do kości pamięci to odpuść sobie.

slav-kiler
06-11-2024, 03:37
Jeśli nie ma parcia na modyfikacje to można mu wgrać programatorem specjalną wersję softu która zrobi z niego pełnoprawnego przedlifta.
Wtedy wszystkie problemy znikną.
Oczywiście przy założeniu że mówimy o liczniku międzyliftowym którego oznaczenia zaczynaja się od AM2T

Specjalny soft czyli soft z miedzylifta ze zmieniana komunikacja z srs na przedlifta , czy eeprom z przedlifta do miedzylifta ?