knz
12-02-2006, 12:15
W sumie chodzi mi tylko o jeden przełącznik u góry po prawej stronie- do czego on służy( u mnie i tak nic sie nie dzieje jak go przestawie) :?:
Zobacz pełną wersję : Przełączniki i kontrolki na desce- do czego? knz 12-02-2006, 12:15 W sumie chodzi mi tylko o jeden przełącznik u góry po prawej stronie- do czego on służy( u mnie i tak nic sie nie dzieje jak go przestawie) :?: rastaleon 14-02-2006, 20:35 możesz jaśniej ? który przełącznik, gdzie ? knz 15-02-2006, 16:25 :oops: Na desce po prawej mam właczik przeciwmgielnych i wyżej na samej gorze taki biały wihajster? Troche jak mały joystik i nie wiem do czego jest bo nie działa! :roll: AT 18-02-2006, 10:10 Dla mnie to brzmi jak coś dołożonego (niefabrycznego) przez poprzedniego właściciela. Nie przypominam sobie czegoś takiego. Ponadto wszystkie fabryczne przełączniki są zawsze jakoś oznaczone/opisane. Czy to jest w takim samym miejscu co włącznik świateł przeciwmgielnych tylko wyżej? Jeżeli tak to na pewno jakaś dokładka - tam były tylko takie przyciski (świateł przeciwmgielnych, ogrzewania tylnej szyby, wycieraczki tylnej szyby, itp.) Wszystkie wyglądały tak samo. Miejsca niewykorzystane były po prostu zaślepione. Adam knz 18-02-2006, 10:33 :idea: yhy to jest nad włącznikiem wycieraczki tylnej szyby ( której nie ma- wycieraczki oczywiście) i nie jest wciskane jak inne tylko taki mały joystick na dwie pozycje ( góra-dół) AT 19-02-2006, 18:34 Mogę się mylić, ale jestem prawie na 100% pewien, że to jakiś przełącznik dołożony przez poprzedniego właściciela. Fabrycznie takich przełączników tam nie było. Może to przełącznik do dodatkowego włączania świecy płomieniowej (takie instalacja często w Transitach uskuteczniano) lub coś w tym stylu. Adam maranet 26-02-2007, 07:15 witam ja mam problem z kontrolka ktora sie oswiecila na omaranczowo w dolnym rzedzie przy swiecy zarowej po lewej stronie.prosze pomozcie w oswieceniu mnie :fcp2 ziemek56 27-02-2007, 01:08 Najprawdopodobniej masz zamoczony czujnik - czyli woda w paliwie (filtrze). Przeczytaj co wcześniej napisał kolega WRT tutaj (http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?t=16138) :568: To moje pierwsze wrażenie, ale po roczniku mógł jeszcze nie mieć czujnika. Jutro zobaczę u siebie i dam znać jak coś ciekawego zobaczę. Najważniejsze jest, że wszelkie kontrolki pomarańczowe są ostrzegawcze o wadach a nie o niebezpieczeństwie - te zawsze czerwone. maranet 27-02-2007, 06:55 na meila przeslalem zdjecie tej kontrolki ziemek56 27-02-2007, 22:53 Tak to jest kontrolka "WODA W PALIWIE". U mnie (2,5D 95r.) ta kontrolka jest nad "świecą żarową" a na lewo od świeczki jest "mało płynu hamulcowego"-czerwona. Jeżeli narysowany karnister na pomarańczowym tle, to znaczy że masz wodę w filtrze paliwa. Postępowanie - jak kiedyś napisał kolega WRT: Najlepiej chyba bedzie albo wymienić filtr na nowy. Albo odkręcić od dołu filtra korek spustowy (do niego podłączona jest wtyczka z czujnikiem) i spuść nieco paliwa - woda cięższa jest na dole. Można też całkowicie wykręcić korek z czujnikiem i wtedy na pewno osuszymy ręcznie czujnik. Oczywiście może też wystąpić sytuacja, że w filtrze jest OK, tylko np. popękały izolacje starych przewodów i te zwierają kontrolkę - u mnie kiedyś tak było i finalnie usunąłem czujkę - jeżdżę bez i pilnuję terminów. Przy wymianie filtra paliwa zalecam jego wcześniejsze zalanie (by się "napił"), unikniemy konieczności jego odpowietrzania. |