Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2006-2015] Gdzie jest złącze diagnostyczne ? Jaki Interfejs diagnostyczny ?
Witam,
Przelotnie przejrzałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Gdzie w Galaxy MK3 (2007 - 2.0 TdCi - 140 KM) znajduje się złącze diagnostyczne ?
Dodatkowa sprawa czy ktoś może mi polecić interfejs diagnostyczny który będzie współpracował tym autem.
Z góry dziękuję za pomoc.
NiN
złącze jest nad małym schowkiem po lewej stronie od kierownicy interfejsu jeszcze nieznam jak go znajdziesz to się podziel info będe wdzięczny :027:
Lukasz26C 18-08-2010, 11:18 Co do interfejsu .
Przerabiałem ten temat całkiem nie dawno i muszę cię zmatrwic ponieważ , pewny interefejs kosztuje 20 000 więc na użytek własny raczej nie opłacalne . KTS jest za 5 000 lecz nie ma pewności czy będzie dobrze rozpoznawał błędy.
Ale jeśli znajdziesz coś co dobrze sie połączy z twoim autem też chetnie bym taki zakupił .
PS. Powiadają że VCDS czyta forda ja zakupiłem i niestety sie rozczarowałem , dobrze ze można było go zwrócić
Witajcie,
Dziękuję Dejwid zlokalizowałem. Jak go zobaczyłem to zacząłem się z siebie śmiać bo był w takim miejscu że nie sposób ominąć, jest tylko 1 warunek trzeba wiedzieć czego szukać.
Co do Interfejsu, interesuje mnie on tylko do wychwytywania błędów i ewentualnie ich kasowania. Nie zamierzam programować cylindrów ani dokonywać re-konfiguracji. Chcę generalnie wiedzieć co mojemu dolega przed ewentualną naprawą :(
Właśnie zapaliła mi się lampka pomarańczowa silnika która zgasła po kilku odpaleniach ale zmartwiło mnie to.
BTW może ktoś ma opis kontrolek i definicję błędów (kody błędów).
NiN
PS. Powiadają że VCDS czyta forda ja zakupiłem i niestety sie rozczarowałem , dobrze ze można było go zwrócić
Nie jestem specjalistą w tym temacie ale moduły VCDS obsługują tylko auta z GRUPY VAG (VW, AUDI, SEAT, SKODA). Nowy Galaxy MK3 to niezależna konstrukcja i z tego co słyszałem z silnikiem grupy PSA (PEUGOTE).
NiN
Lukasz26C 19-08-2010, 07:20 Nie jestem specjalistą w tym temacie ale moduły VCDS obsługują tylko auta z GRUPY VAG (VW, AUDI, SEAT, SKODA). Nowy Galaxy MK3 to niezależna konstrukcja i z tego co słyszałem z silnikiem grupy PSA (PEUGOTE).
NiN
Co do CVDs to racja ponieważ jest to kontynułacja starego VAG-a .
taxidriver 19-08-2010, 10:07 xxx
Lukasz26C 21-08-2010, 10:24 Jest to już Ford w 100% a więc chyba E-cat powinien czytać jeszcze kolega coś ma i czytał mondka ale nie pamiętam o to było, zaraz zerkne na allledrogo i dopisze.Euroscan tu masz link do aukcji jest upierdliwy i na początku trudny ale po paru dniach zabawy łatwizna i naprawdę ma fajne bajery np hamownia testowałem osobiście.
http://allegro.onet.pl/item1177925044_interfejs_diagnostyczny_euroscan_20 04_pl_com_promo.html
To co podałeś w linku działa tylko do modelów do 2004 roku. Galaxy III zaczęto produkować od 2006 wiec coś mi tu nie gra??
taxidriver 21-08-2010, 14:03 xxx
Lukasz26C 21-08-2010, 20:41 Nie jestem diagnostą podaje ci sugestie co widziałem i co działa to już twoja chyba broszka doczytać dokładnie i zorientować się co działa i jaka diagnostyka twojego samochodu. Euroscanem diagnozował kolega błędy takich aut jak seat toledo 2009 r. Mondeo 2008 r. Focus 2006 r moja galaktyka 2001 r.LAND ROVER FREELANDER 2004 td , citroen xantia 1996 ostatnie dwa z kabelkami wciskanymi w złącze diagnostyczne. Zawsze masz serwis i oryginał forda do diagnostyki. Jeszcze KTS powinien sobie poradzić, więcej na temat diagnostyki na pewno znajdziesz u doktora GOOGLE!!!
Ta twoja sugestia była prawie trafna . Napisałem po to aby innych nie wprowadzać w błąd tak jak ja zostałem wprowadzony ostatnio przez właśnie takiego typu sugestie!!!!! .
Ale spoko UNIWERSALNY INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY EUROSCAN 2009 (ELM 327) powinien sobie poradzić ale jeszcze sie upewnię . Znajdujący sie tutaj http://www.diagnostik.pl/interfejsy_diagnostyczne/interfejs_diagnostyczny_euroscan_2009_elm327.html
taxidriver 22-08-2010, 21:26 xxx
Lukasz26C 23-08-2010, 06:21 Nie wzbudzaj się ja tylko sugerowałem kierunek poszukiwań jak nie pomogłem to napisz że się mylę i tyle jak coś rozjaśniłem nie wstydź się i podziękuj. Widzę że masz problem i nie wiesz jak wyjść z impasu. Tyle z Mojej strony w tym temacie więcej się nie odezwę bo nie widzę już motywacji, ani satysfakcji.
Przeczytaj jeszcze raz uważnie kto co pisze .
Gdybyś pomógł na pewno nie widziałbym problemu z podziękowaniem za cenne informacje .
Jest inaczej wiec napisałem ci że ta twoja sugestia nie była zbyt trafiona a program do którego kierowałeś nie poradzi sobie z autami po 2004 roku prod. mowa jest o samochodach z 2007r i tylko o to mi chodziło .
taxidriver 23-08-2010, 09:14 http://allegro.onet.pl/item1188443008_interfejs_diagnostyczny_euroscan_20 10_pl_can_usb.html
Tobie trzeba podać na tacy bo nie myślisz jak podałem ci program i kabel to nie potrafiłeś skojarzyć że musisz poszukać kabelka dla swojego autka. Co ty myślisz że nie wiem że galaxik z 2007 roku jest na can-ie i musi mieć kabel obsługujący ten protokół. Ja tylko powtarzam po raz kolejny podałem ci kierunek poszukiwań a ciężko było z linka który podałem zadzwonić do sprzedającego lub przejrzeć jego aukcje i znaleźć kabelek dla siebie. Kabel z tego linka obsługuje twoje auto jest tego na allegro do groma tylko trzeba czytać ze zrozumieniem lub zadzwonić do sprzedającego jest jeszcze opcja pisania @. kabel elm 2004 który podałem przykładowo u ciebie w autku powinien czytać błędy ale nie pozwala na kodowanie i modyfikacje. Tego się dowiedziałem po 1 minutce rozmowy ze sprzedającym.;)
Witam,
Panowie zamówiłem dostanę dziś lub jutro.
Oczywiście po testach podzielę się z Wami uwagami i spostrzeżeniami
P.S. Na razie nie pisze co bo w razie co nie było tematu. Jak zadziała podeślę linki i namiary.
NiN
Lukasz26C 23-08-2010, 21:28 http://allegro.onet.pl/item1188443008_interfejs_diagnostyczny_euroscan_20 10_pl_can_usb.html
Tobie trzeba podać na tacy bo nie myślisz jak podałem ci program i kabel to nie potrafiłeś skojarzyć że musisz poszukać kabelka dla swojego autka. Co ty myślisz że nie wiem że galaxik z 2007 roku jest na can-ie i musi mieć kabel obsługujący ten protokół. Ja tylko powtarzam po raz kolejny podałem ci kierunek poszukiwań a ciężko było z linka który podałem zadzwonić do sprzedającego lub przejrzeć jego aukcje i znaleźć kabelek dla siebie. Kabel z tego linka obsługuje twoje auto jest tego na allegro do groma tylko trzeba czytać ze zrozumieniem lub zadzwonić do sprzedającego jest jeszcze opcja pisania @. kabel elm 2004 który podałem przykładowo u ciebie w autku powinien czytać błędy ale nie pozwala na kodowanie i modyfikacje. Tego się dowiedziałem po 1 minutce rozmowy ze sprzedającym.;)
Nie musisz mi nic podawać na tacy bo ..... tak w ogóle starczy tych przekomarzań jak 5 latki bo i tak nie ma sensu
Co do kabla ,przerabiałem ten temat już i fakt ze taki kabelek zczyta błędy nie oznacza ze dobrze je zinterpretował . Ja tez dostałe taka informacje przed zakupem kabla i sprzedawca powiedział ze mogę sie połączyć z 90% sterowników u mnie w aucie . A po zakupie tego kabla okazało sie jednak że kabel łączy sie jedynie z silnikiem lecz czyta jakieś bzdury kosztował prawie dwa tysiące wiec nie był to zwykły gadżet, plus całej transakcji jest taki że można go było zwrócić.
Przez to chce powiedzieć ze sprzedawca nie zawsze ma racje a jego zapewnienia nie zawsze się potwierdzają.
|