Zobacz pełną wersję : Spuszczanie syfu wszelakiego z parownika....

Hesus
15-02-2006, 12:23
Witam wszystkich speców od LPG. Z tego co mi wiadomo z parownika co jakiś czas spuszcza się wodę i inne syfy. Otóż chciałybym to zrobić ale niebardzo wiem jak się do tego zabrać. Parownik mam Bedini 120E nr 1383.

karex
15-02-2006, 12:42
Każdy parownik ma u dołu mniej więcej taką plastikową śrubkę. Na ciepłym zgaszonym silniku odkręcasz ją i czekasz jak przestanie wypływać olej. I to jest wszystko (oczywiście potem ją przykręcasz :D ). Żeby nie ulać auta syfem możesz sobie szmatkę podłożyć.
Ot i tyle.
Tylko ta śrubka to ma być ta na samym dole, przykręconego parownika w aucie. Bo może wystąpić plastikowa jeszcze wyżej parownika (najczęściej u góry) do regulacji membrany.

Hesus
15-02-2006, 13:09
Wyglada na bardzo proste, zaraz lookne u siebie czy jest takowa śrubka.

Powiedz mi jeszcze czy musze zakręcić gaz przy zbiorniku??

dżakul
15-02-2006, 17:57
Cześć Hesus.Niemusisz zakręcać.

Hesus
15-02-2006, 18:06
Dżakul jak mnie kłamiesz to ja cię znajde :D he he I tego twojego Essiego na różowo przemaluje. :D

Pozdro

jumper1
16-02-2006, 07:41
Cześć Hesus.Niemusisz zakręcać.

Dżakul jak mnie kłamiesz to ja cię znajde
Napewno nie musisz zakrecać, spuszczałem mazut już wiele razy i jak widać jeszcze żyje :D chyba że z zaświatów pisze :D
Dodam: że niewiem jak wygląda Twój parownik ale np na moim śruba od regulacji wolnych obrotów też jest na dole wiec trzeba spojżeć którą sie odręca. :)

gavinx
25-02-2006, 22:03
czy to możliwe że w sekwencji DREAM nie ma w reduktorze spustu?? naczytałem się tyle o spuszczaniu tego syfu, przejechałem już 25 000 km i jeszcze tego nie robiłem. Pojechałem dzisiaj na kanał, popatrzyłem na ten parownik od spodu, ale nie ma tam ani jednej śrubki:( Czy to możliwe?

[ Dodano: 2006-02-25, 23:09 ]
tak wygląda mój parownik:

Struna
28-02-2006, 08:13
w sekwencji są zupełnie inne parowniki i może nie być - np. w OMVL R90 też nie ma chociaż jest to parownik do zwykłych (niewtryskowych instalek )

ciaastus
08-03-2006, 18:42
Witam! Też nie mam sekwencji w swojej Fieście, ale mam spust mazutu na imbus. Po prostu nie odróżnia się od reszty śrubek. W Maździe 323 miałem zwykły plastykowy korek. Więc poszukaj może na imbus, zawsze w najniżej położonym punkcie parownika. Podkreślam, nie wiem jak w sekwencji.