Zobacz pełną wersję : [2,0 i 2,2 TDCi] Focus MK2.Brak reakcji na gaz.
Witajcie,
nakręciłem filmik i wrzuciłem na YT: http://www.youtube.com/watch?v=XPPnSMwSPWw pokazujący zwariowaną pracę silnika. Raz odpalam i nie mam praktycznie reakcji na gaz, a nawet spadek obrotów, a po minucie kolejne uruchomienie i wszystko jest OK. Wrzuciłem proste opisy po angielsku, bo myślę, że ktoś na świecie zna rozwiązanie problemu. Nasz Ford Polska nie potrafi postawić diagnozy.
Ostatnio taka reakcja silnika nastąpiła w czasie jazdy i na 6 biegu (100 km/h) po wciśnięciu gazu odczuwało się większe przyhamowanie samochodu niż jazda na wrzuconym 6 biegu bez naciskania gazu.
Obiekt:
Ford Focus 2.0 tdci 2007 r.
Witajcie,
nakręciłem filmik i wrzuciłem na YT: http://www.youtube.com/watch?v=XPPnSMwSPWw pokazujący zwariowaną pracę silnika. Raz odpalam i nie mam praktycznie reakcji na gaz, a nawet spadek obrotów, a po minucie kolejne uruchomienie i wszystko jest OK. Wrzuciłem proste opisy po angielsku, bo myślę, że ktoś na świecie zna rozwiązanie problemu. Nasz Ford Polska nie potrafi postawić diagnozy.
Ostatnio taka reakcja silnika nastąpiła w czasie jazdy i na 6 biegu (100 km/h) po wciśnięciu gazu odczuwało się większe przyhamowanie samochodu niż jazda na wrzuconym 6 biegu bez naciskania gazu.
Obiekt:
Ford Focus 2.0 tdci 2007 r.
zobacz mój temat;czarny dym 'może ci pomorze
rozumiem że diagnostyke zrobiłeś i błędy odczytałeś
rozumiem że diagnostyke zrobiłeś i błędy odczytałeś
kiedyś miałem kod błędu pedału gazu i konsoli, ale skasowali i już się nie pojawiły. Teraz nie ma żadnych błędów i dzieją się takie cyrki.
Tak raz /dwa razy na bak.
kiedyś miałem kod błędu pedału gazu i konsoli, ale skasowali i już się nie pojawiły. Teraz nie ma żadnych błędów i dzieją się takie cyrki.
Tak raz /dwa razy na bak.stawiamy na egr-a
ja jak mialem egr to podaczas jazdy jakby zgasl zero obrotow nic nie reagowal ;/ moze tutaj tez byc tak ze egr sie zabrudzil i trzeba go przeczyscic :) od tego bym zaczal, a potem moze cos z przepustnica kombinowal
kupiłem kabel do diagnozy. Komputer błędów nie pokazuje. Jakie parametry w/g Was ustawić do monitorowania w czasie jazdy? Może coś wyłapię podczas codziennej jazdy do roboty.
to mógł być DPF. Po jeździe jak odchodziłem od wyłączonego samochodu usłyszałem ciche przerywane brzęczenie. Może nie dopalał się DPF, bo przegoniłem samochód na wysokich obrotach i teraz jest od dłuższego czasu OK. W czasie przeganiania szarpnął parę razy i później jak ręką odjął.
maciej_m 17-02-2012, 11:56 Witam,
Mam ten sam problem. Dzieje się na ciepłym silniku. Odpalam, silnik chodzi, brak reakcji na gaz, drugie, trzecie odpalenie to samo, nagle jeszcze raz i działa. Problem nie występuje podczas jazdy, a jedynie po odpaleniu. Wczoraj bym utknał w centrum handlowym, dziś w myjni. Pomocy!
maciej_m 18-02-2012, 21:32 Czy ktoś miał podobne przygody, czy jestem sam z tym problemem?
MistralJurata 21-02-2012, 14:16 U mnie objawy podobne - raz na jakiś czas kompletny brak reakcji na gaz. Nie ma znaczenia, czy auto zimne, czy ciepłe, czy uipalane, czy delikatnie traktowane... po prostu raz na jakiś czas strajkuje i nie reaguje na gaz.
Czy ktoś może polecić jakiś NIE ASO w 3 mieście, któe ogarnia 2,0 TDCI, bo świeży jestem w temacie Forda.
Mistral
888 162 173
Witam Mam ten sam problem z gazem 2tdci. Wymieniłem już pedał na nowy który kupiłem w aso ale problem nadal jest. czasami przełącza sie na wolne obroty podczas jazdy bez względu na to czy spokojna czy troche szybsza. czesto wystepuje ten problem przy odpalaniu. brak bledow silnika, wszystko sprawdzone przez elektryka i wyglada na ok. Proszę o jakąś wskazówke. paliwo tankuje na firmowych stacjach i za każdym razem to samo.
U mnie wyskoczyła niedawno kontrolka silnika i odczytałem błąd DPF. Tak na razie jeżdżę, ale mam zamiar w ciągu 2 tygodni zrobić z tym porządek przed dalszym wyjazdem w góry. Dam fokę do ASO pod kątem sprawdzenia samego DPFa. Jak mi potwierdzą że to DPF, to usunę w cholerę to dziadostwo.
Mam taką aplikację, na komórkę, która monitoruje parametry silnika przez wtyczkę bluetooth. Jak mi silnik nie reaguje na gaz to jeden parametr pokazuje złe wyniki: MAP spada poniżej 100. To jedyna zależność jaką znalazłem z parametrami. Poniżej 100 nigdy nie powinno spadać, bo to mniej więcej ciśnienie atmosferyczne.
ZAŁĄCZNIK
Pozdrawiam,
madmak
Widzę że jest nas coraz więcej. Mam identyczny problem. Taka prośba do Was, jak następnym razem wystapi problem sprawdzcie kody DTC. Trzeba wcisnąć przycisk SET od sterowana kompem i trzymając przekręcić zapłon do pozycji II, wyskoczy napis TEST. Trzeba wciskac aż na wyświetlaczu pojawi sie napis DTC(odczytać jeżeli są jakieś kody). U mnie wczoraj odczytałem 4 błędy z czego dwa mogą dotyczyc tej usterki 1.A103 2.9602 3.5750 4.D900 Z tego co znalazłem to 5750 dotyczy pedału gazu a D900 magistrali CAM.
miałek kiedyś podobną sytuacje, po odpalenie brak reakcji na gaz, mechanik miał kilka podejść wkońcu znalazł. U mnie rozszczelnił sie akumulator podciśnienia i na zimnym silniku zasysał powietrze i nie miał podciśnienia. Za którymś razem po odpaleniu się uszczelniał i było włąściwe podciśnienie. Po sklejeniu akumulatora problem zniknął. Może u Was jest podobnie...
A gdzie właściwie znajduje się ten akumulator podciśnienia?
DPF mam podobno ok. Błędy silnika wynikały z uszkodzonego czujnika różnicy ciśnień 3M5A-5L200-AB. Wymieniłe. Czy to pomogło okaże się za jakiś czas.
Jak Ci się zawiesi nastepnym razem to sprawdź lewą przepustnicę. Potrzebny śrubokręt,trzeba odkręcić opaskę metalową i ściągnąć gumową rurę z lewej strony która wchodzi do przepustnicy(trójnika). Zamknięcie przepustnicy daje takie objawy(powinna być otwarta na wyłączonym silniku).
MADMAK odnośnie parametru MAP który podałeś "Jak mi silnik nie reaguje na gaz to jeden parametr pokazuje złe wyniki: MAP spada poniżej 100. To jedyna zależność jaką znalazłem z parametrami." to dotyczy właśnie czujnika ciśnienia absolutnego w kolektorze ssącym - jest to czujnik zamontowany w korpusie przepustnicy. Jeżeli zatnie się przepustnica w pozycji zamkniętej, nie będzie dopływu powietrza i wytworzy się podciśnienie w kolektorze dolotowym. Czujnik MAP przekazuje informację o ciśnieniu powietrza do sterownika a ten steruje odpowiednią dawką paliwa(nie ma wystarczającej ilości powietrza więc ogranicza ilość paliwa) dlatego auto nie reaguje na padał gazu.
senorcapitan 30-03-2013, 13:54 Cześć, mam podobny problem do Was. Z tym, że nigdy nie wystąpił po odpaleniu auta, zawsze się pojawia podczas jazdy. Nagle auto przestaje reagować na gaz, obroty spadają do połowy biegu jałowego, czasami trochę falują. Aby problem znikł trzeba przez jakiś czas powiedzmy 15sek pompować gazem, jeśli to nie pomoga muszę wyłączyć i włączyć silnik (i zapłon) - czasem kilkukrotnie jeśli raz nie pomoże. W okresach gdy usterka występuje częściej czasami auto ma problemy z odpaleniem (trzeba powiedzmy 3x spróbować go odpalić, ale jak odpali to działa normalnie).
Byłem z tym w ASO podpięli samochód do komputera i nic nie wykryli. Jeździli też autem z podpiętym komputerem, ale usterka nie wystąpiła (po czym jak go odebrałem wystąpiła 2x podczas powrotu do domu :) ). Stwierdzili, żeby przyjechać jak usterka będzie występowała...ale to jest loteria i występuje czasami raz w miesiącu i trwa 15sek. Nie widzę możliwości aby mi pomogli. Powiedzieli, że to raczej nie pedał gazu, możliwe, że to "jakiś zaworek przed wtryskami" może się przycinać lub jakiś problem z elektryką.
Moje spostrzeżenia są takie, że usterka występuje głównie podczas spokojnej jazdy... typu 6tka i powiedzmy 110km/h. Lub generalnie przy jeździe bardzo spokojnej na niższych obrotach... na początku tak się działo przy zmianie biegu na wyższy. Wydaje mi się też, że najczęściej gdy temp. otoczenia oscyluje wokół O*C i jest duża wilgotność. Inna sprawa to może już moje urojenia, ale gdy to występuje na zewnątrz auta czuje taki dziwny zapach... jakby coś się bardzo nagrzało i wypalało :-) Stąd zacząłem myśleć, że to może ma coś wspólnego z DPF. Po mieście jeżdżę bardzo mało, 90% jazdy to trasy. Aktualnie przy każdej trasie powyżej 150km usterka występuje... szczególnie przy dłuższej spokojnej jeździe (na wyższych obrotach raczej jest ok).
W lecie planuje dłuższy wyjazd ponad 3tys km... trochę strach jechać z czymś takim...
Acha oprócz tego, że są fizyczne objawy to usterka nie jest sygnalizowana żadną kontrolką. Praktycznie zawsze problem występował po dłuższej jeździe, więc silnik był nagrzany. Problem pojawia się od pół roku. Będę wdzięczny za pomoc.
zaksiu1985 30-03-2013, 21:59 Witam
Obstawiam wtryskiwacze i to chyba piezo siemensa są a to oznacza ze cholernie trudno jest je zdiagnozować,
Wspólczuje
Pozdrawiam
|
|